17 Mayıs 2012, Perşembe 17:52:08

THY UÇAĞI BÖYLE DENETLENDİ...

Türkiye’de yabancı hava araçlarına uygulanan (SAFA) ile Türk tescilli hava araçlarına uygulanan (SANA) denetimlerinden birine sadece AirportHaber tanıklık etti…
  • yapmayın hocam, kafasına göre bakmıyo arkadaşlar, checklistten gidiliyor ve lisans ile uçak dokümanları ayrımı yapmak mümkün değildir, sizin lisansınıza bakılmadı ise hata bakmayanlardadır
  • Bugüne kadar yurtdışında birkaç defa SAFA ve 2 defa da meydan lokal denetimi geçirmiş birisi olarak kimsenin lisansıma bakmadığını, sadece uçağın dökümanlarına bakıldığını belirteyim istedim. Ükemizde havacılığın daha emniyetli olmasının ilk yolu öncelikle sivil uçuş okullarının ve sonra havayollarında ise kokpite verilen yer dersi, simulator ve hat eğitimlerinin denetlenmesinden geçmektedir. gerisi zaten gelir.
  • Arkadaşlar bir havayolumuz 20 dakikada uçağı geri çevirmek için her çabayı sarfediyor malum. Bu şirketimizin uçuş güvenliği konusunda yapılan bu denetlemelerde ne derece denetlendiğini yada sefer saatinin yaklaştığı baskısıyla bir şekilde denetlemeyi sabote edeceğini düşünüyormusunuz hiç. Bence 2 bacak arasında asgari bir limit belirlenmeli ve bu limit tatminkar olmalıdır.
  • benim anlamadığım şu, sivil havacılık personeli hep genç diye eleştiriliyor ama adamlar o tecrübelilerin acayip bulgularını buluyorlar...
  • marc zuckenberg de çok genç diyorlardı...sonra dünyaya neler yaptı hep beraber gördük...bu işler yaşa bakmaz...
  • THY DE HERŞEY DEĞİŞİYOR. AMA DEĞİŞMEYEN TEK ŞEY EMİNE LİM.
  • ARKADAŞLAR BU UÇAK TİPİNDE EĞİTİM GÖRMÜŞLER MİDİR? YANİ TYPE RATING'LERİ VAR MIDIR ACABA? EĞER ÖYLE DEĞİLSE, UÇAK TİPLERİNDE EĞİTİM GÖRMEDEN BU İŞİ YAPIYORLARSA VEYA BU UÇAKTA TİP EĞİTİMİ ALMADAN, ÇALIŞMADAN VE DE TECRÜBE KAZANMADAN BU KİŞİLERE, YETKİLİLER TARAFINDAN BU GÖREVLER VERİLİYORSA GERÇEKTEN ÇOK ACI. BÖYLEYSE UÇUŞ EMNİYETİ SIKINTIDA DEMEKTİR. UMARIZ İNŞALLAH ÖYLE DEĞİLDİR.
  • Düzmece denetim olduğu bariz belli... filoya en son katılan tayyarelerden biri içerisinde kameralar eşliğinde denetleniyor... Ayrıca bir başka havacılık programı yapımcısı Erim Funda bile uçakta... Süper denetim gerçekten!!!!
  • geçen logbook'tan teknisyen kopyasını defterden koparıp erken verdi diye bulgu demiş bunların birisi! kargolar kapancakmış sonra! çamdan mandallayıp atar artık kaptan
  • İnsan daha böyle bir kelli felli denetimci görüntüsü bekliyor. Hani eğitimleri tamamdır ona bişey diyemem ama en azından tecrübede olsa ...Yaşlı başlı kaptanların karşısında eziklik hissetmezler

Türkiye’de Türk tescilli uçaklara uygulanan SANA denetimi, yolcunun uçaktan ayrılmasıyla, yeni yolcunun uçağa alınması arasında kalan kısıtlı süre zarfında yapılıyor.

SANA denetimlerinde EASA Form-20 adı verilen, toplamda 54 maddelik bir checklist (kontrol listesi) kullanılarak ağırlıklı olarak kokpit, kabin ve uçağın fiziksel konrolü şeklinde 3 ana başlık altında gerçekleştiriliyor.

SANA denetimlerinde uçağın uçuş emniyetinin direkt olarak etkileyeceği düşünülen unsurların tespiti durumunda, uygunsuzluk giderilene kadar uçağın kalkışına izin verilmiyor.

Eğer denetim esnasında uzun vadeli bir yaptırım sözkonusu olursa, bulgu yada bulguların tekrarının tespiti halinde şirketin uçuş izinlerinin iptali sözkonusu olabiliyor.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün görevlendiriği iki mühendisin gerçekleştirdiği SANA denetimlerinden birine sadece AirportHaber tanıklık etti.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü genel merkezinden gelen elektirik-elektronik mühendisi Ahmet Şamil Demir ile uçak mühendisi Songul Yılmaz, bugün saat 16:55’de Moskova’ya gidecek olan TC-JRT kuyruk tescilli Türk Hava Yolları’na ait Airbus A321 tipi yolcu uçağının SANA denetimlerini gerçekleştirdi.

SANA denetlemesi, sefer saatinden yaklaşık 1 saat önce uçağa giren Demir ve Yılmaz’ı uçağın kapısında kabin amirinin karşılayıp kart kontrolü yapmasının ardından denetçilerden birini kokpite diğerini ise uçağın altına almasıyla başladı.

Uçağın kokpitine giren elektrik-elektronik mühendisi Ahmet Şamil Demir, burada öncelikle pilotların lisansları, gözlük kullanımı durumunda asıl ve yedek gözlük kontrolü, uçuş planları ve yakıt hesapları, uçakta bulunması zorunlu olan sertifikaları ve kokpit camlarını kontrol ederek denetimi başladı. Daha sonra kabinin genel durumu ve acil durum ekipmanlarını kontrol eden Demir, uçak içindeki denetlemesini tamamladı.

Uçağın altında teknik durumla ilgili kısımda görevli olan Songül Yılmaz ise, kargo cinsi ve kayıtlarının yanısıra motorun ve uçağın genel görünümü gibi konuları denetledi.

Denetlemelerin tamamlanmasının ardından uçak kapısında kontrollerini inceleyen SHGM denetçileri karşılıklı olarak görüş-alışverişinden sonra aldıkları raporu uçağın kaptanına imzalatarak uçaktan ayrıldı.

SANA ve SAFA denetimlerinin son derece önemli olduğuna vurgu yapan Ahmet Şamil Demir, denetimlerin herhangi bir limitinin bulunmadığını, her operatör için bir emniyet durum değerlendirmesi yapılarak bu değerlendirme neticesinde denetim periyodunun belirlendiğini ifade etti.

©AirportHaber

THY UÇAĞI BÖYLE DENETLENDİ...

Yorumlar Tüm Yorumlar (15)

wolverine ~ 12 yıl önce
yapmayın hocam, kafasına göre bakmıyo arkadaşlar, checklistten gidiliyor ve lisans ile uçak dokümanları ayrımı yapmak mümkün değildir, sizin lisansınıza bakılmadı ise hata bakmayanlardadır

Yanıtla

Kalan karakter 1000
denetim iyidir de... ~ 12 yıl önce
Bugüne kadar yurtdışında birkaç defa SAFA ve 2 defa da meydan lokal denetimi geçirmiş birisi olarak kimsenin lisansıma bakmadığını, sadece uçağın dökümanlarına bakıldığını belirteyim istedim. Ükemizde havacılığın daha emniyetli olmasının ilk yolu öncelikle sivil uçuş okullarının ve sonra havayollarında ise kokpite verilen yer dersi, simulator ve hat eğitimlerinin denetlenmesinden geçmektedir. gerisi zaten gelir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Asıl soru ~ 12 yıl önce
Arkadaşlar bir havayolumuz 20 dakikada uçağı geri çevirmek için her çabayı sarfediyor malum. Bu şirketimizin uçuş güvenliği konusunda yapılan bu denetlemelerde ne derece denetlendiğini yada sefer saatinin yaklaştığı baskısıyla bir şekilde denetlemeyi sabote edeceğini düşünüyormusunuz hiç. Bence 2 bacak arasında asgari bir limit belirlenmeli ve bu limit tatminkar olmalıdır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
efsane ~ 12 yıl önce
benim anlamadığım şu, sivil havacılık personeli hep genç diye eleştiriliyor ama adamlar o tecrübelilerin acayip bulgularını buluyorlar...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
... ~ 12 yıl önce
marc zuckenberg de çok genç diyorlardı...sonra dünyaya neler yaptı hep beraber gördük...bu işler yaşa bakmaz...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
DEĞİŞİM ~ 12 yıl önce
THY DE HERŞEY DEĞİŞİYOR. AMA DEĞİŞMEYEN TEK ŞEY EMİNE LİM.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
TİP EĞİTİMLERİ ŞART ~ 12 yıl önce
ARKADAŞLAR BU UÇAK TİPİNDE EĞİTİM GÖRMÜŞLER MİDİR? YANİ TYPE RATING'LERİ VAR MIDIR ACABA? EĞER ÖYLE DEĞİLSE, UÇAK TİPLERİNDE EĞİTİM GÖRMEDEN BU İŞİ YAPIYORLARSA VEYA BU UÇAKTA TİP EĞİTİMİ ALMADAN, ÇALIŞMADAN VE DE TECRÜBE KAZANMADAN BU KİŞİLERE, YETKİLİLER TARAFINDAN BU GÖREVLER VERİLİYORSA GERÇEKTEN ÇOK ACI. BÖYLEYSE UÇUŞ EMNİYETİ SIKINTIDA DEMEKTİR. UMARIZ İNŞALLAH ÖYLE DEĞİLDİR.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Düzmece ~ 12 yıl önce
Düzmece denetim olduğu bariz belli... filoya en son katılan tayyarelerden biri içerisinde kameralar eşliğinde denetleniyor... Ayrıca bir başka havacılık programı yapımcısı Erim Funda bile uçakta... Süper denetim gerçekten!!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
bulgu ~ 12 yıl önce
geçen logbook'tan teknisyen kopyasını defterden koparıp erken verdi diye bulgu demiş bunların birisi! kargolar kapancakmış sonra! çamdan mandallayıp atar artık kaptan

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Çok Gençler ~ 12 yıl önce
İnsan daha böyle bir kelli felli denetimci görüntüsü bekliyor. Hani eğitimleri tamamdır ona bişey diyemem ama en azından tecrübede olsa ...Yaşlı başlı kaptanların karşısında eziklik hissetmezler

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000