13 Nisan 2012, Cuma 11:40:23

THY TL'DEN USD'YE GEÇTİ!

Türk Hava Yolları geçerli para birimini değiştirdi...
  • yeter artik,birakin bu bayatlamis oyunlari,birbirinizi kandirmaktan baska birsey yaptiginiz yok.gercegi gorebilenlerde ,sizle ters dusup ,ellerindeki yagli kemigi kaybetmemek icin ,sizi onayliyor.olan milli tasiyiciya oluyor.
  • Thy görüp görebileceği en kötü yönetime sahiptir... kamuya yansıtılanlar perdedir... Temel bey istedi...mutlu olsun....yerini iktidara karşsıdoldursun diye...
  • Maaslari da dolar olarak mi alacaz bundan sonra? Tabi hayaller kurmaya devam.
  • Bir de bunu deneyelim. Baktık bu sene de olmadı zararın sebebi Endonezya depremi deriz. O da olmazsa Suriye ile gerilen ilişkiler deriz. Hadi bismillah, maşallah...
  • Zaten THY nin Türklüğü filan kalmadı.Çagrı adı yabancı dilde olan ben başka bir bayrak tasıyıcı sirket bilmiyorum,yurtiçi reklamlarda bile slogan ingilizce lütfedip tercümesini bile yapmıyorlar.Pilotları Atc frekanslarında selamı bile ing veriyor.ucakların üzerinde sadece ing yazıyor bi tane türkce kalime bulamazsınız.yakında ucakların üstüne amerikan bayragı koyarlarsa sasırmam.cok acı ama gercek.ben bir Türk evladı ve hava trafik kontrolörü olarak Thy den utanc duyuyorum.bu karar belki mali bir karar olabilir sonucta ben uzman degilim ama öbür konulardaki hassasiyetsizlikleri artık tahammül seviyesini aştı bence.en azından Türkçeyi azıcık kullansınlar.para yolcu kaybetmiceklerini bilseler eminim Türkçe anons bile yapmazlar uçakta.
  • hmm. simdi anladim. kulaga mantikli geliyor. aciklama icin tesekkurler.
  • gören de burada yorum yazanları üst düzey mali uzman falan zanneder.okuyun da öğrenin;thy'nin gelirlerinin %84'ü ve giderlerinin (akaryakıt,yeni uçak alımları,vs.) %77'si usd üzerinden.her sene dolar tl kurundaki dalgalanma yüzünden 15 sene sonra dolar olarak ödeyeceği borçlar bile şirkete kur farkı gideri olarak yansıyor ve bilançoda sanal bir zarar oluşturuyordu.bunun önüne geçildi.mali uzman yorumcular bilmez ama türkiyede yabancı para ile çalışan pek çok şirket bunu yıllardır uyguluyor.bu sene bu uygulama pozitif yansıdı.ilerleyen zamanlarda kur değişirse negatif de yansıyabilir.ama önemli değil.çünkü artık thy bilançoları daha şeffaf ve net hale geldi.bu daha önemli.
  • Sende bu ense, bende bu tokat olduktan sonra; daha çok yersin enseye tokadı..... Hikayenin sonu parmakla bitiyor ama kimin parmağıyla yazmayacağım, bilenler biliyor.
  • para birimi olarak TL nin geçerli olduğu bir ülkede bilanço ve mali tablolarda USD bazında değerleme yapılıyor ki gel de gülme,şaşma buna.layık olduğu gibi düzgün bir şekilde yönetilemeyen şirketin korkunç büyüklükteki muazzam zararlarını gizlemek için kurnazca ve dahice yeni bir yöntem bulmuşlar kendilerince akıllı THY yöneticileri.biz de yedik.USD kuru TL bazında düşerse bu kez de yeniden TL ye geçtik deyiverirler bunlar gene .durmak yok tam gaz zarar etmeye ve foslamaya devam.
  • Nehir geçerken at değiştirilmez demiş atalarımız. Ama bu THY'min ne atasözü dinler nede başka bir tavsiye. THY'nin ilk 9 aylık versi TL son 3 aylığı USD:) Peki eğer aynı TL mantığında bu seneyi kapatsalardı zarar ne olurdu. 795.001.241. Bunu yazın bir tarafa lütfen.
Türk Hava Yolları Kamuyu Aydınlatma Platformu'na yaptığı açıklamada 2011 yılından itibaren geçerli para birimini ABD Doları'na çevirdiğini açıkladı.

THY'den KAP'a yapılan açıklamada:

Ortaklığımız Yönetim Kurulu'nca aşağıda belirtilen gerekçelerle, 21 No'lu Uluslararası Muhasebe Standardı-Kur Değişimlerinin Etkileri çerçevesinde Türk Hava Yolları'nın Geçerli Para Birimi'nin 1.1.2011'den başlamak üzere Türk Lirası'ndan ABD Doları'na çevrilmesine ve 1.1.2011-31.12.2011 dönemine ait mali tabloların geçerli para birimi ABD Doları olarak düzenlenerek İMKB'na gönderilmesine karar verilmiştir.

Ortaklığımız hava taşımacılığı sektöründe faaliyet göstermekte olup verilen hizmetin özelliği nedeni ile sektör uluslararası rekabete açık bir sektördür. Bu nedenle sektörde faaliyetler çoklu para birimleri kullanılarak gerçekleştirilmektedir. Ortaklığımız tarifeli hizmet gelirlerinin yüzde 84'ü dış hat uçuşlardan kaynaklanmaktadır. Ortaklığımızın uçtuğu hatlardaki fiyatlar ilgili hattın göreceli rekabet ve piyasa koşulları göz önüne alınarak belirlenmektedir.

Ortaklığımız faaliyet gelirleri ve faaliyet giderleri içerisinde ABD Doları ve Avro'nun önemli bir ağırlığı bulunmaktadır. Yine finansal varlık ve borçlarımızın önemli bir ağırlığını ABD Doları ve Avro kalemler oluşturmaktadır.

Bilançomuzda yer alan en önemli varlık kalemi olan uçaklar ve uçak ilişkili diğer varlıklar uluslararası piyasada ABD Doları cinsinden değerlendirilmektedir. 31.12.2011 tarihi itibariyle bu varlıkların toplam maddi duran varlıklara ve toplam varlıklara oranı sırası ile %95 ve %64 gibi yüksek bir seviyededir. Aynı tarih itibariyle uçak alımları ile ilişkili olan finansal kiralama borçlarının toplam yükümlülüklere oranı ise %66'dır. 2011 yılında gerçekleşen uçak girişleri nedeniyle önceki yıla göre ABD Doları olarak maddi duran varlık değerindeki artış oranı %50 olmuştur. Aynı dönemde, uçaklarla ilişkili ve ağırlıklı olarak ABD Doları bazlı finansal kiralama borçlarındaki artış oranı da %56 gibi yüksek bir orandadır.

2011 yılındaki önemli bilanço girişleri ile birlikte değerlendirildiğinde, 2011 yılında TL karşısında ABD Doları'nın %22, Avro'nun ise %19 değer kazanması, TL olarak takip edilen maddi duran varlıklar ile döviz olarak takip edilen finansal kiralama borçları arasında dengesizlik oluşmasına ve geçerli para biriminin TL olarak devam ettiği durumda mali tablolarda gerçekçi olmayan kur farklarının oluşmasına yol açmaktadır. Bu durum, mali tabloların Ortaklığın mali durumunu doğru bir şekilde göstermekten uzaklaşmasına yol açmaktadır. Yapılan şirket içi çalışmalarda, 2010 yılı sonu bilançosu bakımından, geçerli para biriminin TL olduğu bilanço, geçerli para biriminin geriye dönük olarak ABD Doları olduğu bilanço ile karşılaştırıldığında önemli bir farklılığın ortaya çıkmadığı, para birimi değişikliği ihtiyacının esas olarak 2011'de belirginleştiği görülmüştür.

Yukarıda belirtilen hususların yanında şu hususlar da geçerli para biriminin ABD Doları'na çevrilmesinde önemli etkenler olmuştur. Ortaklığımız son yıllarda yaptığı yatırımlarla filosundaki uçak sayısını ve dış hat uçuş noktası sayısını önemli sayıda arttırmıştır. 2009 yılı sonunda 20 olan geniş gövde uçak sayısı 2010 yılı sonunda 29'a, 2011 yılı sonunda ise 35'e ulaşmıştır. 2009 yılı sonunda 134 olan toplam uçak sayısı ise 2010 yılı sonunda 158'e, 2011 yılı sonunda da 180'e ulaşmıştır. 2010 yılı sonunda 130 olan dış hat destinasyon sayısı 19 artışla 2011 yılı sonunda 149'a yükselmiştir. İzleyen dönemde bu sayıların daha da artması 
beklenmektedir. Bu gelişmeler Ortaklığın network taşıyıcı vasfını iyice perçinlemiştir.

Filomuza katılan geniş gövde uçaklarla birlikte, yurt dışından yurt dışına taşınan transit yolcu sayısının artmaya devam edeceği ön görülmektedir. 2011 yılında taşınan transit yolcunun toplam dış hat yolcu sayısına oranı %40'tır. Ortaklığımızın uçuş ağının görece sınırlı bir coğrafi alandan küresel alana dönüşmesi ve İstanbul'u önemli bir uluslararası uçuş merkezi yapmaya yönelik strateji kapsamında, rekabet/faaliyet içinde bulunduğumuz coğrafyaların genişlemesi sebebiyle, TL'nin rekabet /faaliyet unsurları açısından, içinde bulunduğumuz temel ekonomik çevreyi yansıtmaktaki etkisi azalmıştır. ABD Doları'nın mevcut faaliyetlerimize olan etkisi daha fazladır.

Geçerli para biriminin değiştirilmesi ile birlikte, Ortaklığımızın sunum (raporlama) para birimi Türk Lirası olarak kalmaya devam edecek ve yabancı para birimi cinsinden hazırlanan finansal tablolarımız 21 No'lu Uluslararası Muhasebe Standardına göre raporlama para birimi olan Türk Lirası'na çevrilecektir.

Kamuoyuna saygılarımızla duyurulur.
THY TL'DEN USD'YE GEÇTİ!

Yorumlar Tüm Yorumlar (14)

Misafir ~ 12 yıl önce
yeter artik,birakin bu bayatlamis oyunlari,birbirinizi kandirmaktan baska birsey yaptiginiz yok.gercegi gorebilenlerde ,sizle ters dusup ,ellerindeki yagli kemigi kaybetmemek icin ,sizi onayliyor.olan milli tasiyiciya oluyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Thy görüp görebileceği en kötü yönetime sahiptir... kamuya yansıtılanlar perdedir... Temel bey istedi...mutlu olsun....yerini iktidara karşsıdoldursun diye...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Maaslari da dolar olarak mi alacaz bundan sonra? Tabi hayaller kurmaya devam.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Bir de bunu deneyelim. Baktık bu sene de olmadı zararın sebebi Endonezya depremi deriz. O da olmazsa Suriye ile gerilen ilişkiler deriz. Hadi bismillah, maşallah...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Zaten THY nin Türklüğü filan kalmadı.Çagrı adı yabancı dilde olan ben başka bir bayrak tasıyıcı sirket bilmiyorum,yurtiçi reklamlarda bile slogan ingilizce lütfedip tercümesini bile yapmıyorlar.Pilotları Atc frekanslarında selamı bile ing veriyor.ucakların üzerinde sadece ing yazıyor bi tane türkce kalime bulamazsınız.yakında ucakların üstüne amerikan bayragı koyarlarsa sasırmam.cok acı ama gercek.ben bir Türk evladı ve hava trafik kontrolörü olarak Thy den utanc duyuyorum.bu karar belki mali bir karar olabilir sonucta ben uzman degilim ama öbür konulardaki hassasiyetsizlikleri artık tahammül seviyesini aştı bence.en azından Türkçeyi azıcık kullansınlar.para yolcu kaybetmiceklerini bilseler eminim Türkçe anons bile yapmazlar uçakta.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
hmm. simdi anladim. kulaga mantikli geliyor. aciklama icin tesekkurler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
gören de burada yorum yazanları üst düzey mali uzman falan zanneder.okuyun da öğrenin;thy'nin gelirlerinin %84'ü ve giderlerinin (akaryakıt,yeni uçak alımları,vs.) %77'si usd üzerinden.her sene dolar tl kurundaki dalgalanma yüzünden 15 sene sonra dolar olarak ödeyeceği borçlar bile şirkete kur farkı gideri olarak yansıyor ve bilançoda sanal bir zarar oluşturuyordu.bunun önüne geçildi.mali uzman yorumcular bilmez ama türkiyede yabancı para ile çalışan pek çok şirket bunu yıllardır uyguluyor.bu sene bu uygulama pozitif yansıdı.ilerleyen zamanlarda kur değişirse negatif de yansıyabilir.ama önemli değil.çünkü artık thy bilançoları daha şeffaf ve net hale geldi.bu daha önemli.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Sende bu ense, bende bu tokat olduktan sonra; daha çok yersin enseye tokadı..... Hikayenin sonu parmakla bitiyor ama kimin parmağıyla yazmayacağım, bilenler biliyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
para birimi olarak TL nin geçerli olduğu bir ülkede bilanço ve mali tablolarda USD bazında değerleme yapılıyor ki gel de gülme,şaşma buna.layık olduğu gibi düzgün bir şekilde yönetilemeyen şirketin korkunç büyüklükteki muazzam zararlarını gizlemek için kurnazca ve dahice yeni bir yöntem bulmuşlar kendilerince akıllı THY yöneticileri.biz de yedik.USD kuru TL bazında düşerse bu kez de yeniden TL ye geçtik deyiverirler bunlar gene .durmak yok tam gaz zarar etmeye ve foslamaya devam.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Nehir geçerken at değiştirilmez demiş atalarımız. Ama bu THY'min ne atasözü dinler nede başka bir tavsiye. THY'nin ilk 9 aylık versi TL son 3 aylığı USD:) Peki eğer aynı TL mantığında bu seneyi kapatsalardı zarar ne olurdu. 795.001.241. Bunu yazın bir tarafa lütfen.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000