01 Eylül 2012, Cumartesi 10:13:28

THY HER TARAFTA VAR OLACAK...

Futbol devi Barcelona'ya sponsor olarak büyük bir açılım başlatan THY'nin gündeminde şimdi de Messi var. Yaptıkları atılımla internette 2.5 milyar insanın karşısına çıktıklarını söyleyen THY Genel Müdürü Kotil, "Dünyadaki 7 milyarın tamamına dokunmak istiyoruz" dedi...
  • sami yavuz..185 güvercinin zaten yağmalıyor..sen ne yalakaymışsın be..ayrıca bakın Temel'e.. ne kadar sahte gülüyor...
  • Sponsorluk yok o yok bu ben anlamam kardesim sen ucaginda ucan bebeler verdigin hediyelerle ikraminla zaten büyüksun gönullerin Fatihisin devam kardesim yolunuz iyi seni kiskaniyorlar guzel güvercinlerim var masallah saygi deger Pilot ve Kabin ekibinle saga sola bara harcama degerli THY sponsor senin icinde baskanim evladlarina harca onlar insallah herhalikarda seni yuceldirler ALLAH yolunuzu acik edsin basarilariniz daim olsun saygilarimla.
  • Sayin Temel Hocam, ALLAH sizi THY nin basindan eksik etmesin, dualarimiz sizinle. Siz THY de olmazsaniz THY hic olur gider.
  • Nereye ucsak, ucaktaki yolculardan goruyoruz ne icin rota actiginizi, kendi adamlarini rahatca goturmek icin.
  • Swnin gibiler yuzunden kendi meslektaslarin bile isyani oldu.sizin gibiler var oldukca haklar gidecek.rugandada bayragimiz olsa nolcak olmasa nolcak! Kaka bile turkiyeyi hala 3 .dunya ulkesi olarak biliyor.pilot oluyorsunuz ama beyniniz dunya kadar genis degil
  • 100 milyon dolar reklam yuhhhhhhhh...60 daha koy boing 737-800 al para bassinnnn
  • Şirket Kigali ye bile uçuyor millet 30 ağustos zafer bayramı kutlamalarına takmış. Bu ülkenin gururudur THY, bayrağını ruanda da bile dalgalandıran bir müessese dir.
  • THY birtek çalışanının kalbinde olamıycak bu gidişle....
  • Ah bay badem... Nasıl olacak bu? Geniş gövdeli siparişler iptal, rakamlar kötü, kriz beklentisine girilmiş... Orada ne yaptığını bilen bir allahın kulu varsa çıksın açıklasın da olan biteni gerçekten bilelim.
  • Bütün dini bayramlarda sen ol Hamdi Topçu olsun, kutlamayı hiç ihmal etmezsiniz. Şimdi size soruyorum: 30 Ağustos ta neden kutlama mesajı yazmadınız? Sizler o 30 Ağustos'lar sayesinde bu cumhuriyetin havayolunda yönetici olmadınız mı? Açık tavrınızı ve renginizi belli ettiniz. Ama bunun hesabı emin olun ki sizden sorulacak.

THY, futbolun dev markası Barcelona Kulübü'ne sponsor olarak büyük bir açılım yaptı. Ardından Manchester United ve Eurolegue geldi. Kobe Bryant ve Caroline Wozniacki'yi yeni marka elçisi yapan şirketin gündeminde şimdi de Messi var. İşte THY Genel Müdürü Temel Kotil'in Sabah Gazetesi'ne verdiği röportaj...

Sponsorluklara 100 milyon dolar bütçe ayırdıklarını söyleyen Kotil, "Tek amacımız dünyaya bilet satmak. Şu anda internette 2.5 milyar insanın karşısına çıkıyoruz. Dünyada 7 milyar insan olduğu düşünülürse tamamına dokunmak istiyoruz" diyor. Spor alanındaki sponsorlukların THY'nin hatırlanma oranını yüzde 1'den 30'a çıkardığını belirten Kotil, gelecek planlarını anlattı.

* Yurtdışında ne tarafa baksak THY'nin logosunu görüyoruz. Bu konudaki eleştirilere, "Parayı sponsorluklarla çarçur etmiyoruz" şeklinde yanıt vermiştiniz. Sponsorluklara ne kadar bütçe ayırdınız?

Bizde öyle çok büyük rakamlar yok. Körfez ülkelerinin havayollarıyla yarışamayız mesela. 2005'te 5 milyon dolarla başladık, şu anda 100 milyon dolara çıktı. Geçmişte bir verip bir alınıyordu. Şimdi en az 10 hatta 50 alma fırsatınız var. Artık hedef eskisi gibi sadece Balkanlar ya da Ortadoğu değil, tüm dünya. Tek amacımız dünyaya bilet satmak. Büyük düşünüyoruz. Spor sponsorlukları dünyada çok etkili. İletişimde ve tanıtımda en etkin metodlardan biri. Bu yaklaşımla büyük takımlara sponsor olduk, sonuçlarını da alıyoruz.


TRANSFERLER SÜRECEK

* Ünlü futbolcu Messi'ye sponsor olacağınızı açıklarken, "Dünyaca ünlü başka isimlerle de görüşüyoruz" dediniz... Kimler var transfer listesinizde?

2005'te "Dünyanın her yerinde olacağız" dedik ve bunun için önemli spor sponsorluklarına imza attık. Manchester United ve Barcelona'yla tanınırlığımız zirve yaptı. Messi'yle ikinci bir dalga bekliyoruz. Afrika'dan Kuzey ve Güney Amerika'ya kadar herkesin bizi bilmesini istiyoruz. Dünyada 7 milyar insan var, hepsine THY olarak gitmek istiyoruz. Yeni transferlerimize gelince sürecek elbette.

* Kobe Bryant, Caroline Wozniacki son olarak Messi... Artık takım sponsorlukları olmayacak mı böyle bireysel sporcularla mı ilerleyeceksiniz?

Hayır. Hem takım, hem bireysel sponsorluklara devam edeceğiz. Messi'yle anlaşmada sona gelinmek üzere. Biz marka olarak çok sıcak bir havayolu şirketiyiz, ilgi duyuluyoruz. Yolcumuzun beğenmesi de bizi çok motive ediyor. Bu beğeni sponsor olduğumuz sporculara ve kameralara da yansıyor. Havayolları hiçbir zaman local kalamaz. Local kalırlarsa, en iyisi kapıyı kapatıp başka iş yapsınlar.


GLOBAL BİR MARKAYIZ SEKTÖRÜN YILDIZI OLDUK

* 2023'te hükümetin Türkiye'den küresel 10 marka çıkarma hedefi var. Sponsorlukların da etkisiyle THY bunlardan biri olabilir mi?

Biz aslında global markayız. Şu anda havacılık sektörünün yıldızıyız ve bizi biliyorlar. Ama övünüp yan gelip yatmıyoruz. Bir Amerikalı ya da Rus uçmak istediğinde, "Acaba THY'nin uçuşu var mı?" diye düşününceye kadar hareketimize devam edeceğiz. Şu var ki bir marka sıcak değilse, senin değilse, yolcunun şikâyeti varsa sponsorluk da işe yaramaz. Bizle ilk uçan yolcu pozitif anlamda "THY farklı" diyor. İşte THY'nin Batılı havayollarından farkı bu. Onlar çok kristalize oldular ve donup kaldılar. 2023 Türkiye'nin dönüm noktası. İnsanımız nerede olmamızı istiyorsa biz 2023'te orada olacağız. Hep birlikte ülkemizi yukarı çıkarabiliriz.

KOBE FİLMİ SEMPATİK OLDU

* Bireysel sponsorluklarda sporcunun başarısı veya hayatı markayı etkilemiyor mu?

Kobe-Ermeni meselesi bize olumlu yansımıştı ama California'da yaşayan Ermeni kökenli Amerikan vatandaşları fırtına kopardı. Oradaki küçük bir reklam filmimiz üç-beş dakika gösterildi. Ama hayat bize şunu öğretiyor, "Bir yerde aksaklık çıkarsa pozitife yönlendir". Orada kendimizi iyi anlattık. Los Angeles'a haftada yedi sefer koyduk, hepsi dolu gidiyor. Demek ki olumluya dönüştü. Kobe'nin reklam filmi çok sempatik oldu, onun pozitif çabaları da bunda etkili elbette. Biz THY olarak bu yıldız isimlere çok sıcak geliyoruz.


ARTIK DÜNYADA SIRA BİZDE

* Bu sponsorluklar pazar payınızı artırdı mı?

ABD ve Avrupa'da birçok büyük şirket dünyayı domine ederek, kristalize olmuşlar. Ama kristal düşünce kırılır. Buradaki krizin durumu da bu. Hem Amerikalı hem de Avrupalı şirketler küçülmek zorundalar. Çünkü artık bizler varız, Çinliler var. Bu doğal süreç... Bayrak el değiştiriyor. Sporda da, sanatta da, ticarette de dünyanın merkezi el değiştirip, batıdan doğuya kayıyor. Artık sıra bizde. Sponsorluklar bu gelişime yardımcı oluyor."

UÇAK BİZİM EVİMİZ

* THY'nin sıcak algısı sizin tavrınızdan kaynaklanıyor. Bu tavır ve vizyonunuz her yere sirayet etmiş durumda... Biz insanları bir havaalanından ötekine taşıyoruz. İnsanlar eğlenmek, görmek, iş ya da hastalık gibi sebeplerle seyahat ediyor. Yolcularla etkileşimlerimiz oluyor. Çalışanlarımız yolcuya dokunuyor. Günde 100 bin kişiyi seyahat ettiriyorsak, çalışanlarımız onlarla sürekli yüzyüze geliyor. Bu da bizi çok duygusallaştırıyor. Türk halkı evine gelen misafire nasıl sıcak davranıyorsa uçak da bizim evimiz.


THY OLARAK HER TARAFA DOKUNMAK İSTİYORUZ

* Bu sponsorluklar vergiden düşüyor mu?

Tabi vergi ile ilgili kısım çok önemli olmuyor, uluslararası sponsorlukta bize bir şekilde yansıyor. Sponsorlukta önemli olan harcanan paradan ziyade tanıtımı hedeflenen mecraya taşınması. Çünkü biz her tarafa dokunmak istiyoruz.

* Anadolujet'in de sponsorlukları var mı?

Türkiye içinde var. Birçok aktiviteyi destekliyor, futbol takımlarının taşınmasına yardımcı oluyor.

BARCELONA İLE SPONSORLUĞU UZATACAĞIZ

* Sponsorluk anlaşmalarının belli süreleri var. Ama bunların markaya etkisi de birkaç yıl sürüyor. Devam edecek mi mevcut sponsorluklar? Manchester United bir yıl daha devam edecek. Barça'yı uzatmak için görüşüyoruz. Büyük ihtimalle devam etmesini bekliyoruz. Barça gibi bir takımla uzun süre devam etmek isteriz. Orada oynamak futbolcular için bir ayrıcalık ama THY ile çalışmak da bir ayrıcalık.

* Yani Barcelona dünyanın en iyisi olan THY ile uçmalı...

Tabii 2005'ten beri kendimizi motive ettik, hep farklı şeyler yapmak istedik. 'Arkadaşın iyiyse sen de iyisindir' derler. Biz de hep iyi arkadaşlar seçtik. 

THY HER TARAFTA VAR OLACAK...

Yorumlar Tüm Yorumlar (20)

tüm yalakalara. ~ 12 yıl önce
sami yavuz..185 güvercinin zaten yağmalıyor..sen ne yalakaymışsın be..ayrıca bakın Temel'e.. ne kadar sahte gülüyor...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sami Yavuz ~ 12 yıl önce
Sponsorluk yok o yok bu ben anlamam kardesim sen ucaginda ucan bebeler verdigin hediyelerle ikraminla zaten büyüksun gönullerin Fatihisin devam kardesim yolunuz iyi seni kiskaniyorlar guzel güvercinlerim var masallah saygi deger Pilot ve Kabin ekibinle saga sola bara harcama degerli THY sponsor senin icinde baskanim evladlarina harca onlar insallah herhalikarda seni yuceldirler ALLAH yolunuzu acik edsin basarilariniz daim olsun saygilarimla.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
SuphanALLAH ~ 12 yıl önce
Sayin Temel Hocam, ALLAH sizi THY nin basindan eksik etmesin, dualarimiz sizinle. Siz THY de olmazsaniz THY hic olur gider.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Her taraftasiniz cunku ~ 12 yıl önce
Nereye ucsak, ucaktaki yolculardan goruyoruz ne icin rota actiginizi, kendi adamlarini rahatca goturmek icin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Pilot ~ 12 yıl önce
Swnin gibiler yuzunden kendi meslektaslarin bile isyani oldu.sizin gibiler var oldukca haklar gidecek.rugandada bayragimiz olsa nolcak olmasa nolcak! Kaka bile turkiyeyi hala 3 .dunya ulkesi olarak biliyor.pilot oluyorsunuz ama beyniniz dunya kadar genis degil

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yolcu ~ 12 yıl önce
100 milyon dolar reklam yuhhhhhhhh...60 daha koy boing 737-800 al para bassinnnn

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Pilot ~ 12 yıl önce
Şirket Kigali ye bile uçuyor millet 30 ağustos zafer bayramı kutlamalarına takmış. Bu ülkenin gururudur THY, bayrağını ruanda da bile dalgalandıran bir müessese dir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 12 yıl önce
THY birtek çalışanının kalbinde olamıycak bu gidişle....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 12 yıl önce
Ah bay badem... Nasıl olacak bu? Geniş gövdeli siparişler iptal, rakamlar kötü, kriz beklentisine girilmiş... Orada ne yaptığını bilen bir allahın kulu varsa çıksın açıklasın da olan biteni gerçekten bilelim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
30 Ağustos Kutlaması ne oldu Temel Efendi? ~ 12 yıl önce
Bütün dini bayramlarda sen ol Hamdi Topçu olsun, kutlamayı hiç ihmal etmezsiniz. Şimdi size soruyorum: 30 Ağustos ta neden kutlama mesajı yazmadınız? Sizler o 30 Ağustos'lar sayesinde bu cumhuriyetin havayolunda yönetici olmadınız mı? Açık tavrınızı ve renginizi belli ettiniz. Ama bunun hesabı emin olun ki sizden sorulacak.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000