25 Şubat 2015, Çarşamba 17:04:17

TEMEL KOTİL; 'TÜRKİYE'Yİ ÖRNEK ALIN'

THY Genel Müdürü Kotil: "Avrupalılara hava yolu sektöründe Türkiye'yi örnek almalarını söylüyoruz"
  • Avrupa havayolu şirketlerinde adam kayırma, yandaşlık sonucu torpille adam atama olmaz, havacılığı internetten öğrenmezler. Temettü tüm çalışanlara dağıtılır. Yönetici maaşı %50 bölüm ve şirket hedefleri oranlıdır. İşi bilmeyen kişiyi kapıdan geçirmezler, test sonuçları ile oynayıp insanlara yalan söylemezler. Evet kar etmede iş gücünün yüksekliğinden dolayı sorun yaşıyorlar ancak onlarda sendika güçlüdür ve taşeron çalıştırmaya izin verilmez. Pilotlar ve kabin beraber grev yapar, grev sonrası tek bir tanesini atamazsın devlet tepene biner .Bu arada o havayollarında CEO'lar siyaset çarkında değildir, örneğin LH Merkel'in oyuncağı olmaz. Ben hiç cahil LH yöneticisi görmedim ama TK'da çok gördüm mesela...
  • Kanuni, Fatih bunlar bizim Ecdadımız. İstanbul gibi Dünya'nın en güzel şehirlerinden birinde yaşıyorsak ve dört mevsimi doyasıya yaşadığımız harika bir ülkemiz varsa bunların hepsi şimdiye kadar bu topraklar için Savaşan ecdatlarımız sayesindedir.
  • UÇUCU MAAŞLARI KUŞA DÖNDÜ 10 000 € ya yabancı kaptan uçuruyomuşsunuz Uçucu ekibe % 6 lık komik artış niye??
  • Peki siz neden arap ülkelerini örnek alıyorsunuz o zaman ?
  • Biz Türkiye'yiz Biz Türk Havayollarıyız Biz Kocaman Bir Aileyiz. Ceo'nun Hedefi İlk 10 Değil İlk 3 Olmalı GLOBALY YOURS TURKISH AİRLİNES
  • temel bey keşke sizde avrupadaki şirketlerin çalışma koşullarını biraz örnek alsanız... bir gün gelin hat bakım dinlenme odasına durumu kendi gözlerinizle görün... adı dinlenme odası fakat ne dinlenmek nede çalışmak mümkün...
  • Adaletsiz yöneticilikte 1 numarasınız.Kimseye kaptırmazsınız.
  • Bu mali verilerde bir terslik var. THY 2014te birsürü yeni uçak teslim aldı. Havayolları yeni bir uçağı teslim almadan önce uçak firmasına ödemenin tamamını peşin olarak yapması gerekiyor. Diyelim 2014te 10 yeni uçak teslim almıştı; Muhasebesel olarak THY bir senede bütün yeni uçakların bedellerini karşıladı ve herşeyden sonra bu kadar da net kar mı yaptı? Böyle büyük bir yatırım nasıl 1 sene de amorti edilir ve üstüne bu kadar kar?
  • Bulunmayan hint kumaşımısın!! Hamdi topçu bu adamı hala nasıl saklıyor
  • Ne oldu. Vekilligin suyamı düştü!

Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Temel Kotil, Avrupa Birliği'ne (AB) hava yolu ulaşımında Türkiye'yi örnek almaları çağrısı yaptı.

Avrupa Havayolları Birliği (AEA) Başkanlığını da yürüten Kotil, sektörün sorunlarını ve havayolu şirketlerinin taleplerini AB Komisyonu'nun ulaştırmadan sorumlu Üyesi Violeta Bulc ile görüştü.

Kotil, "Avrupalı yetkililere hava yolu sektöründe Türkiye'yi örnek almalarını sürekli söylüyoruz" dedi.

Kotil, Avrupa'da birçok havaalanının artık talebi karşılayamaz hale geldiğini ve yenilerine ihtiyaç duyulduğunu, gece uçuşları konusunda esneklik sağlanması gerektiğini, Schengen vizesinin kolaylaştırılarak özellikle Asya'dan yolcu sayısının artırılabileceğini ve Tek Avrupa Hava Sahası inisiyatifinin uygulanmasının verimlilik açısından elzem olduğunu vurguladı.

Temel Kotil, Avrupa hava yollarının performansını olumsuz etkileyen bu sorunların Türkiye örnek alınarak kolaylıkla aşılabileceğini söyledi.

Kotil, "Türkiye havaalanlarında devrim yaptı. 10 yıl önce 26 faal havaalanı varken bugün bu sayı 52'ye çıktı. AB Komisyonu Üyesi Bulc'a Türkiye'yi örnek vererek Avrupa'da havalimanlarının geliştirilmesi gerektiğini söyleyeceğim. Avrupa'da Londra Heathrow, Paris ve Frankfurt başta olmak üzere kapasiteler yetmiyor, yeni havaalanları yapılması gerekiyor" şeklinde konuştu.

Schengen vizesinin esnetilmesini istediklerini belirten Kotil, özellikle Çin ve Hindistan'dan çok sayıda turistin vize kuyruklarında beklemek istemedikleri için farklı destinasyonları tercih ettiklerini, bu nedenle Avrupa ekonomisinin ve hava yolu şirketlerinin bundan olumsuz etkilendiğini anlattı.

Kotil, Türkiye'nin başlattığı elektronik vize uygulamasının oldukça başarılı olduğunu ve Avrupa Havayolları Birliği olarak AB'den benzer adımlar atmasını talep ettiklerini söyledi.

Tek Avrupa Hava Sahası inisiyatifinin sektör için çok önemli olduğunu anlatan Kotil, "Ben şimdi Brüksel'deyim. Arabamı alsam sürmeye başlasam Almanya'ya en az 10 noktadan geçiş yapabilirim. Ama uçaklar havadan 10 noktadan giremiyor. Ülkeden ülkeye geçiş yaparken uçaklar belli hava kapılarına kadar gitmek zorunda kalıyor. Karada olan özgürlük havada yok" dedi.

Bu nedenle uçakların havada en kısa mesafe yerine zikzak çizerek uçmak zorunda kaldıklarını ve oluşan zaman kaybına ilaveten yakıt maliyetlerinin de yüzde 5-6 arttığının altını çizen Kotil, AB'nin Tek Hava Sahası ile ilgili yeni düzenleme yaparken verimliliği esas alması gerektiğini ifade etti.

Kotil, Rusya'nın hava sahasını kullanan uçaklardan yüksek ücret talep etmesini ve Çin ve Hindistan'da uçuş haklarıyla ilgili karşılaşılan sorunları da Avrupalı yetkililere aktaracaklarını söyledi.

Dünyada ilk 10 hedefi

THY'nin bugün açıklanan 2014 mali sonuçlarını değerlendiren Kotil, geçen yıl satış gelirlerinin yüzde 29 artışla 24,2 milyar TL, esas faaliyet karlarının yüzde 10 artışla 1 milyar 359 milyon TL ve net karlarının yüzde 266 artışla 1 milyar 819 milyon TL'ye yükseldiğini anlattı.

Kotil, "Ekibimiz çok iyi çalıştı, operasyonel ve finansal açıdan iyi bir yıl geçirdik. Net kardaki yüksek artış biraz da avro/dolar paritesindeki hareketlerden kaynaklanıyor. 2015'te büyümeye ilave uçaklarla devam ediyoruz" dedi.

Temel Kotil, "THY dünyanın en büyük uçuş ağına sahip hava yolu şirketi. Bizim yapmamız gereken bunu işlemek, gittiğiniz nokta sayısını artırırken sefer sayısını da artırmak. Organik büyümeyle ilgili yapacak çok işimiz var, dolayısıyla diğer hava yollarıyla (satın almak konusunda) çok ilgimiz yok" şeklinde konuştu.

2014 rakamlarına göre THY'nin yolcu sayısında Avrupa'da ciroda ve arz edilen koltuk kilometre rakamında 13'üncü sırada bulunduğunu ve ilk 10'u hedeflediklerini belirten Kotil, "Yolcu sayısında sıralamayı bıraktık, 2014 raporları henüz yayınlanmadı ama Avrupa'da neredeyse en çok yolcu taşıyan hava yolu şirketiyiz. Bu yıl koltuk kilometreyi konuşacağız, İnşallah 13'üncü sıradan daha yukarı çıkacağız" diye konuştu.

Belçika devlet televizyonu VRT'nin THY ile ilgili haberinde "Osmanlı kanatlar üzerinde" başlığını kullanmasını değerlendiren Kotil, şunları kaydetti:

"Osmanlı denilince herkes farklı şeyler algılıyor. Daha çok ülkenin genişlemesi ve toprak olarak algılanıyor. Bence bu yanlış. Osmanlı denilince Kanuni zamanındaki İstanbul akla gelmeli, sanat, bilim, ekonomi, güzellikler akla gelmeli. Bu güzelliklerde THY'nin herkese ulaşım sağlaması varsa biz bunu yapıyoruz."

TEMEL KOTİL; 'TÜRKİYE'Yİ ÖRNEK ALIN'

Yorumlar Tüm Yorumlar (31)

Avrupa mı? ~ 9 yıl önce
Avrupa havayolu şirketlerinde adam kayırma, yandaşlık sonucu torpille adam atama olmaz, havacılığı internetten öğrenmezler. Temettü tüm çalışanlara dağıtılır. Yönetici maaşı %50 bölüm ve şirket hedefleri oranlıdır. İşi bilmeyen kişiyi kapıdan geçirmezler, test sonuçları ile oynayıp insanlara yalan söylemezler. Evet kar etmede iş gücünün yüksekliğinden dolayı sorun yaşıyorlar ancak onlarda sendika güçlüdür ve taşeron çalıştırmaya izin verilmez. Pilotlar ve kabin beraber grev yapar, grev sonrası tek bir tanesini atamazsın devlet tepene biner .Bu arada o havayollarında CEO'lar siyaset çarkında değildir, örneğin LH Merkel'in oyuncağı olmaz. Ben hiç cahil LH yöneticisi görmedim ama TK'da çok gördüm mesela...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Kanuni, Fatih bunlar bizim Ecdadımız. İstanbul gibi Dünya'nın en güzel şehirlerinden birinde yaşıyorsak ve dört mevsimi doyasıya yaşadığımız harika bir ülkemiz varsa bunların hepsi şimdiye kadar bu topraklar için Savaşan ecdatlarımız sayesindedir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
MAAŞ ~ 9 yıl önce
UÇUCU MAAŞLARI KUŞA DÖNDÜ 10 000 € ya yabancı kaptan uçuruyomuşsunuz Uçucu ekibe % 6 lık komik artış niye??

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Örnek ~ 9 yıl önce
Peki siz neden arap ülkelerini örnek alıyorsunuz o zaman ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İstikrar ~ 9 yıl önce
Biz Türkiye'yiz Biz Türk Havayollarıyız Biz Kocaman Bir Aileyiz. Ceo'nun Hedefi İlk 10 Değil İlk 3 Olmalı GLOBALY YOURS TURKISH AİRLİNES

Yanıtla

Kalan karakter 1000
çalışan ~ 9 yıl önce
temel bey keşke sizde avrupadaki şirketlerin çalışma koşullarını biraz örnek alsanız... bir gün gelin hat bakım dinlenme odasına durumu kendi gözlerinizle görün... adı dinlenme odası fakat ne dinlenmek nede çalışmak mümkün...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yazık ~ 9 yıl önce
Adaletsiz yöneticilikte 1 numarasınız.Kimseye kaptırmazsınız.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Bu mali verilerde bir terslik var. THY 2014te birsürü yeni uçak teslim aldı. Havayolları yeni bir uçağı teslim almadan önce uçak firmasına ödemenin tamamını peşin olarak yapması gerekiyor. Diyelim 2014te 10 yeni uçak teslim almıştı; Muhasebesel olarak THY bir senede bütün yeni uçakların bedellerini karşıladı ve herşeyden sonra bu kadar da net kar mı yaptı? Böyle büyük bir yatırım nasıl 1 sene de amorti edilir ve üstüne bu kadar kar?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Bulunmayan hint kumaşımısın!! Hamdi topçu bu adamı hala nasıl saklıyor

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Ne oldu. Vekilligin suyamı düştü!

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000