14 Mayıs 2013, Salı 19:31:59

TALPA'DAN GREVLE İLGİLİ SON DAKİKA AÇIKLAMASI

Türkiye Havayolu Pilotları Derneği (TALPA) Genel Merkezi’nde yapılan toplantı sona erdi. TALPA, hem THY yönetimine hem de Hava-İş Sendikası’na yönelik önerilerini ortaya koydu.
  • Yazıklar olsun, kaptanlarımızın yaptığı açıklamaya bakın. Aman thy'yi karşımıza almayalım hükümetle de iyi geçinelim, bu arada da fazla saat uçmayalım aman hemen anlaşın da bizde arada kalmayalım. koca koca kaptanlar için çok üzüldüm çokkkk.
  • ben demiştim demeyi hiç sevmem ama kaptanlar her zaman olduğu gibi gene sattılar. para uğruna...yazık bu ülke bunu da elbet birgün hatırlayacak.
  • Demokrasi, insan haklari, hukuk, adalet denilince; herturlu hak ve hukuktan dem vuranlar, is pratige gelince 'ipe un sermeye basliyorlar.. Cesitli gerekceler one surerek iscilerin emek ve hak mucadelesini haksizmis gibi gostermeye calisiyorlar!.. Kimilerinin anti-emperyalist gecinip; emperyalist amaclar dogrultusunda calisan Turk kapitalistlerini es gectikleri gibi.. Burda da devletin,THY'nin zarara ugrayacigi gerekcelerle;THY calisanlarinin en demokratik ve insani hakkini haksiz, yersiz bir eylemmis gibi gosteriyorlar.. Demokrasiyi istiyorsaniz,onemsiyorsaniz onun sonuclarina da katlanacaksiniz.. Yani,isciler sendikalar kuracaklar ve bu sendikalara uye olacaklar.. Sendikalar da isverenle pazarlik yapacak ve pazarlikta anlasamayinca;grev yapacak!.. Bazilari demokrasi istiyor ama istiyor ki, o demokrasi hepkendinin istedigi sekilde islesin!.. Yani iscinin sendikal haklari olsun ama grev yapmasin!.. Insanlarin dusunce ve ifade ozgurlugu olsun; ama herkes benim dusundugum gibi dusunsun.. Bu mumkun degil.. Demokrasi; sizin gibi dusunmeyenlerin de dusuncelerini ozgurce ifade edebilecegi duzenin adiidr.. Demokrasi; hosunuza gitmese de, cikariniza uymasa da,iscilerin greve gitme haklarinin pratige gecebilme kosullarinin oldugu sistemdir.. Yoksa isinize gelince hakki var, isinize gelmezse yok yaptirmam demek degildir!.. Hem evde demokrat gecineceksin, hem de cocuklarina ve esine konusma, fikirlerini soyleme ve uygulama hakki vermiyeceksin!.. Boyle dmokratlik olmaz!.. Demokrasi cok cok degerli ama kolay degil!..
  • Saygı deger hayat arkadaşlarımız degerlı kaptanlarımız yıllarca omuz omuza acı tatlı günlerde hep beraber uçtuk bız kabın kokpıt bır beden gibiyiz ayrılamayız canlarımızı bır bırbirimize emanet eden kader arkadaşlarıyız o yüzden kesinlikle birbirimizi ateşe atmayalım ya hep betaber yürüyelim yada çekilelim talpa acilen açık açık son sözünü söylesin. Şirketle son görüşmedını yapsın kimse uyumasın Bu kadar arkadaşımız yandı başkalarıda yanmasın ya hep ya hıc dıyelım sizin son acıklamalarınız cok ama cok önemli yoksa o koltuklara gelmek kolaydır asıl zor olan boyle durumlarda karar verecek lıderlere ihtiyaç vardır. Ayrıca bununda vebali vardırBiz ancak bir arada oldugumuz surece güçlüyüz yoksa bir hiçiz.
  • Kaptanım uçuş emnıyetı esas 500 yenı km aynı anda alıstırma ıucusu bıle yapmadan uçakta uçurup sorumluluk almaya haZırmısınız?ucak Kırım'a uğradığında Allah korusun vebali olabilirmisiniz?kaptanlarımıza güveniyoruz!
  • SAYIN THY CALISANLARI SENDIKAYI ZAYIFLATIP DEVRE DISI BIRAKIP NE AMACLANIYOR OLABILR THY NIN SATISININ ALT YAPISINI OLABILIRMI SONRASINDA KAZANILMIS BUTUN HAKLARINIZ KAYBETMEK GIBI BIR DURUMLA KARSI KARSIYA KALMIS OLMIYACAKMISINIZ YORUMCULARIN YANI HATIRI SAYILIR SAYIDAKI SUREKLI BELIRTTIGI MAAASLAR IMKANLAR IMRENEREK BAKTIKLARI HAKLAR BU GECE YA GIDECEK YA KALACAK GIBI GORUNUYOR BIRLIKTEN KUVVET DOGAR ALLAH YARDIMCINIZZZ OLSUN
  • Pilotlarin ucus planlamalarindaki son dakika degisiklikleri,imitlerde ucus, son dakika yeni bir ucus planlamalari, planlamacilarin insanlarin bi'sinda bile ucus planlama istegi, izin kullanimlari vs hepsi cok cok kotu bir halde. Herkesin bir hayati var. Uyguluyorda cogunlugu, uygulamak istemeyende mimlenmemek icin uyguluyor. Huzur kacmasin vs diye ama artik bu konuda atcaklari her adimda haklilar. Para veriyorlar diyede bu kadar esneklik istenmezki.
  • KALBİMİZDE KORKU YOK ÇELİKTEN KANADIMIZ,TAYFUNLARDAN YILMAYAN HAVA HARP OKULUYUZ..
  • Arkadaşlar bu işi kokpit çözer.Yarın birgün kaptanlarada arkadaşlar işinize geliyorsa şartlar budur diyeceklerdir.
  • Hükümetin devreye girmemesi de ilginç. Temel Kotil olayının kapatılmasında devreye girdikleri biliniyor. Acaba grev sonrası neyin planlaması yapılıyor?

TALPA tarafından yapılan grevle alakalı son dakika açıklaması şu şekilde:

THY’de yaşanan ve grevin uygulanması noktasına gelen süreçte, TALPA’nın taraflar arasında uzlaşma sağlamak için yaptığı katkı ve girişimleri kamuoyunun malumlarıdır.

Greve saatler kala konuya ilişkin elde edilen her türlü bilgi ve karşılıklı görüşler bugün TALPA Genel Merkezimizde üyelerimizle paylaşılmış ve değerlendirilmiştir. Üyelerimizin görüşleri dikkate alınarak Yönetim Kurulumuzun üzerinde mutabık kaldığı sürece ilişkin nihai değerlendirmemiz aşağıda kamuoyunun bilgilerine sunulmaktadır.

Öncelikle, taraflar arasında öne çıkan ve en temel uyuşmazlık maddesi olarak beliren 305 çalışanın durumunun Toplu İş Sözleşmesini çıkmaza sokan ve kilitleyen bir konuma getirilmesinin ve kamuoyunda da böyle algılanmasının isabetli ve amaca hizmet eder bir nitelik taşımadığını belirtmekte fayda görülmektedir. Söz konusu çalışanların yapılan bir dizi hata sonucu işsiz kalmaları son derece üzüntü verici olup, sorunun bugüne kadar çözülememiş olmasını da kabul edilebilir bulmak mümkün değildir. Her duyarlı çalışan gibi empati yapıldığında, haksız yere mağdur olan ve çalışma hakları ellerinden alınan 305 mesai arkadaşımızın durumunun farkında olmakla beraber tamamen hukuksal zeminde çözülmesi gereken bir konuya, taşıdığı önemin dışında TİS sürecini etkileyecek bir anlam yüklenmesinin doğru olmadığı düşünülmektedir. Bu çerçevede, hukuksal zeminde yürüyen sürecin yine hukuk içinde ve yargı kararlarına saygı göstererek çözümlenmesinin ve 1 yıldır süren mağduriyetin giderilmesinin zorunlu ve iş barışı açısından da gerekli olduğu kanaatindeyiz. Bu çerçevede, sendikanın “304 olmaz 305 kişi de işe alınsın” ısrarı ile THY yönetiminin “Tazminatlarını öderim, hiçbirini işe başlatmam” tavrı yerine işe iadenin önünü açacak bir yaklaşımın iş barışına katkı sağlayacağını düşünmekteyiz. Esasen THY’de uzun yıllardır, benzer muamelelere maruz kalan her kademe ve branştaki çalışanların işsiz kalmaları karşısında sergilenmeyen bir tutumun, sendika tarafından 24. TİS sürecinde pazarlık konusu yapılmasının ve uzlaşmanın “olmazsa olmaz” şartı olarak ileri sürülmesinin de, bu talebin samimi ve inandırıcı olmadığı izlenimini uyandırdığını ifade etmek zorundayız. Bu kapsamda, çalışanların özgür iradeleri ile verecekleri kararı etkilemek amacına yönelik olduğu anlaşılan ancak maksadını aşan “Lisansının, sertifikanın iptalini göze alabilir misin?” şeklindeki beyanların da sendikanın yürüttüğü sürece katkı sağlamayacağının ve negatif etki yapacağının da önceden öngörülmesinin gerektiği düşünülmektedir. Üyesinin ve çalışanın yanında olması gereken bir sendikanın mobbing anlamına gelecek bu tarz söylemlerden ısrarla kaçınmasında da yarar bulunmaktadır. Üzülerek ifade etmek gerekir ki, aynı tutumun THY işverenince de bir başka biçimde uygulandığı, müteaddit uyarılarımıza rağmen çalışanlardan “bir linki tıklamak” suretiyle düşünce ve kararlarını açıklamaya zorlandıkları bunun da şirkete olan aidiyet ve sadakat bağlarının sorgulanmasına sebep olduğu müşahede edilmiştir. Grev oylamalarında dahi, çalışanlar gizli oy kullanırken, grevin başlamasına sayılı günler kala çalışanların eğilimini belirlemek adı altında açık fikirlerini kimlikleri ile ortaya koymalarının istenmesini de meşru ve makul görmek mümkün değildir. Kaldı ki, Derneğimize gelen tepkiler çalışanların gelecek kaygısı ile, gerçek düşünce ve niyetlerini sergilemekten imtina ettikleri yönündedir.

TALPA, pilotların meslek örgütü olarak sürecin ülkemize, milli havayolumuza ama en önemlisi çalışanlarımıza zarar vermeden uzlaşma ile sonuçlanması için azami katkıyı sağlamaya çalışmış olup, derneğimiz önceliğinin uçuş emniyeti olduğunda kuşku bulunmamaktadır. 23. TİS’te düzenlenen uçuş görev sürelerine ilişkin kurallara zaman zaman uyulmaması, planlamaların uçuş emniyetini tehdit eder bir nitelik kazanması pilotların TİS sürecine ilişkin beklenti ve umutlarını zayıflatmış, güven duygusunu zedelemiştir. Bu nedenlerle, TALPA olarak beklentimiz, uçuş emniyetini esas alan ve bugün geldiğimiz noktadan daha ileri bir seviyede olan OM Part A- 14. Revizyondaki mesai talimatının ivedilikle yürürlüğe sokulmasıdır. Bilindiği gibi grev, anayasal bir hak olup haklı taleplerin yerine getirilmemesi halinde uygulandığında kamuoyunun desteğini de sağlayacağından emin olduğumuz meşru bir savunma ve hak arama aracıdır.

Bu çerçevede, pilotların sadece kendilerini değil yolcuları da düşünerek talep ettiği uçuş emniyetine ilişkin taleplerinin anılan meşru haklarını kullanmak zorunda kalmadan masa başında çözümlenmesini bekliyor, bu ilkeler doğrultusunda tarafları konuyu ivedilikle ve yeniden müzakere etmeye çağırıyor, bundan sonraki süreçte hukuk içinde kalınmasını temenni ediyoruz.

Pilotlarımızın her zaman ve her koşulda yolcu güvenliğini sağlama konusunda uçuş emniyetinden asla taviz vermeyeceklerini kamuoyunun bilgisine saygılarımızla sunarız.

TALPA (Türkiye Havayolu Pilotları Derneği)
Yönetim Kurulu

TALPA'DAN GREVLE İLGİLİ SON DAKİKA AÇIKLAMASI

Yorumlar Tüm Yorumlar (66)

Yolcu ~ 11 yıl önce
Yazıklar olsun, kaptanlarımızın yaptığı açıklamaya bakın. Aman thy'yi karşımıza almayalım hükümetle de iyi geçinelim, bu arada da fazla saat uçmayalım aman hemen anlaşın da bizde arada kalmayalım. koca koca kaptanlar için çok üzüldüm çokkkk.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
777 ~ 11 yıl önce
ben demiştim demeyi hiç sevmem ama kaptanlar her zaman olduğu gibi gene sattılar. para uğruna...yazık bu ülke bunu da elbet birgün hatırlayacak.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
TC ~ 11 yıl önce
Demokrasi, insan haklari, hukuk, adalet denilince; herturlu hak ve hukuktan dem vuranlar, is pratige gelince 'ipe un sermeye basliyorlar.. Cesitli gerekceler one surerek iscilerin emek ve hak mucadelesini haksizmis gibi gostermeye calisiyorlar!.. Kimilerinin anti-emperyalist gecinip; emperyalist amaclar dogrultusunda calisan Turk kapitalistlerini es gectikleri gibi.. Burda da devletin,THY'nin zarara ugrayacigi gerekcelerle;THY calisanlarinin en demokratik ve insani hakkini haksiz, yersiz bir eylemmis gibi gosteriyorlar.. Demokrasiyi istiyorsaniz,onemsiyorsaniz onun sonuclarina da katlanacaksiniz.. Yani,isciler sendikalar kuracaklar ve bu sendikalara uye olacaklar.. Sendikalar da isverenle pazarlik yapacak ve pazarlikta anlasamayinca;grev yapacak!.. Bazilari demokrasi istiyor ama istiyor ki, o demokrasi hepkendinin istedigi sekilde islesin!.. Yani iscinin sendikal haklari olsun ama grev yapmasin!.. Insanlarin dusunce ve ifade ozgurlugu olsun; ama herkes benim dusundugum gibi dusunsun.. Bu mumkun degil.. Demokrasi; sizin gibi dusunmeyenlerin de dusuncelerini ozgurce ifade edebilecegi duzenin adiidr.. Demokrasi; hosunuza gitmese de, cikariniza uymasa da,iscilerin greve gitme haklarinin pratige gecebilme kosullarinin oldugu sistemdir.. Yoksa isinize gelince hakki var, isinize gelmezse yok yaptirmam demek degildir!.. Hem evde demokrat gecineceksin, hem de cocuklarina ve esine konusma, fikirlerini soyleme ve uygulama hakki vermiyeceksin!.. Boyle dmokratlik olmaz!.. Demokrasi cok cok degerli ama kolay degil!..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Son care ~ 11 yıl önce
Saygı deger hayat arkadaşlarımız degerlı kaptanlarımız yıllarca omuz omuza acı tatlı günlerde hep beraber uçtuk bız kabın kokpıt bır beden gibiyiz ayrılamayız canlarımızı bır bırbirimize emanet eden kader arkadaşlarıyız o yüzden kesinlikle birbirimizi ateşe atmayalım ya hep betaber yürüyelim yada çekilelim talpa acilen açık açık son sözünü söylesin. Şirketle son görüşmedını yapsın kimse uyumasın Bu kadar arkadaşımız yandı başkalarıda yanmasın ya hep ya hıc dıyelım sizin son acıklamalarınız cok ama cok önemli yoksa o koltuklara gelmek kolaydır asıl zor olan boyle durumlarda karar verecek lıderlere ihtiyaç vardır. Ayrıca bununda vebali vardırBiz ancak bir arada oldugumuz surece güçlüyüz yoksa bir hiçiz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Aziz nesin ~ 11 yıl önce
Kaptanım uçuş emnıyetı esas 500 yenı km aynı anda alıstırma ıucusu bıle yapmadan uçakta uçurup sorumluluk almaya haZırmısınız?ucak Kırım'a uğradığında Allah korusun vebali olabilirmisiniz?kaptanlarımıza güveniyoruz!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
YOLCU ~ 11 yıl önce
SAYIN THY CALISANLARI SENDIKAYI ZAYIFLATIP DEVRE DISI BIRAKIP NE AMACLANIYOR OLABILR THY NIN SATISININ ALT YAPISINI OLABILIRMI SONRASINDA KAZANILMIS BUTUN HAKLARINIZ KAYBETMEK GIBI BIR DURUMLA KARSI KARSIYA KALMIS OLMIYACAKMISINIZ YORUMCULARIN YANI HATIRI SAYILIR SAYIDAKI SUREKLI BELIRTTIGI MAAASLAR IMKANLAR IMRENEREK BAKTIKLARI HAKLAR BU GECE YA GIDECEK YA KALACAK GIBI GORUNUYOR BIRLIKTEN KUVVET DOGAR ALLAH YARDIMCINIZZZ OLSUN

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Gercekten ~ 11 yıl önce
Pilotlarin ucus planlamalarindaki son dakika degisiklikleri,imitlerde ucus, son dakika yeni bir ucus planlamalari, planlamacilarin insanlarin bi'sinda bile ucus planlama istegi, izin kullanimlari vs hepsi cok cok kotu bir halde. Herkesin bir hayati var. Uyguluyorda cogunlugu, uygulamak istemeyende mimlenmemek icin uyguluyor. Huzur kacmasin vs diye ama artik bu konuda atcaklari her adimda haklilar. Para veriyorlar diyede bu kadar esneklik istenmezki.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
TALPA ~ 11 yıl önce
KALBİMİZDE KORKU YOK ÇELİKTEN KANADIMIZ,TAYFUNLARDAN YILMAYAN HAVA HARP OKULUYUZ..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Delikanlı pilotlar ~ 11 yıl önce
Arkadaşlar bu işi kokpit çözer.Yarın birgün kaptanlarada arkadaşlar işinize geliyorsa şartlar budur diyeceklerdir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
tabı kı ~ 11 yıl önce
hele su grevı kırabılırlerse, bak gor kokpıt ve kabını bugun aldıklarının 3 te bırıne calıstırıyorlarmı calıstırmıyorlarmı? demıyeceklermı arkadas ben 8-10 bıne pılot bın bınbesyuze memur bulurum, sen ıstemıyorsan kapıda bekleyen coook dıyecekler.
... ~ 11 yıl önce
anlamadığım örnekleri var, kimsenin tınladığı yok işte tgs, işte teknik...attıkları bir thy personeline verdikleri paraya 3 tgs li çalıştırıyorlar, sendika yok, tis yok, iş güvencesi yok vs. işte teknik, habom. bu kadar örneğe rağmen millet kendi kuyusunu kazıyor...yarın kabine de kokpite de yapacaklar eminim.
İsim / Rumuz ~ 11 yıl önce
Hükümetin devreye girmemesi de ilginç. Temel Kotil olayının kapatılmasında devreye girdikleri biliniyor. Acaba grev sonrası neyin planlaması yapılıyor?

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000