31 Temmuz 2011, Pazar 08:35:00

SON İKİ YILDIR İLK 10'DAYDI...

Akşam Gazetesi yazarlarından Tolga Turgut, THY'nin Aviation Week'in sıralamasında geriye düştüğünü köşesine taşımış...
  • THY korkunç zararda ve bunu nasıl açıklayacaklarını bilmiyorlar fakat elin oğlu acımadan finansal yapıyı açıklayı veriyor.
  • THY 2003 den beri büyüyor.. Ama nasıl büyüyor.. Finansman yapısı nasıl.... Artan yolcu sayısına rağmen satışlaardaki trajik düşüş neyi ifade ediyor. Dürüstçe analiz edilmeli,, eğer yönetenler ve yandaşları dürüstse.....
  • sen resmen hastasin!!2003 den beri büyümeyi dalgayla gecistiriyorsun
  • THY DE TECRÜBELİ OLAN PERSONEL GÖZARDI EDİLİP SON 5 SENEDE İŞE ALINAN VE IŞIK HIZIYLA MÜDÜR BAŞKAN VS YAPILAN ÇOGUNLUĞU KARADENİZ VE CEMAAT ALTYAPILI ( çogu sonradan gülen cemaatine girip cemaati çıkar için kullanan) ARKADAŞLAR VARKEN 29.SIRAYADA ŞÜKÜR ETMEK GEREKİR.TORPİL GROUND SERVİCE OLAYINA HİÇ GİRMİYORUM O OLAY ZATEN BAŞLI BAŞINA BİR KOMEDİ...
  • nedeni çok basit thy son iki yıldır dış hatlardaki teknisyen sayısını sabit tutup uçak sayısını habire artırıyor bakım ve transit checkler es geçiliyor ve arızalar art arda geliyor dış hatlardaki teknik personel sayısını artırması lazım !!!
  • Barcelona Man.Unıted.THY için sahaya indi deniyor stat panellerinde tek bir THY reklamı yok en son Kobe ile E.Özkök penaltı atmışda yanında THY paneli var.!!!!.Sponsorluk bumudur.? Uçaklar böyle mi dolacak.Yazıklar olsun sponsoruz diye paralar boşa gidiyor.
  • Liseliler universitelilerden daha iyi biliyor ise, Lutfen THY ye sadece Liseli yoneticiler alinsin. Turkiye gibi bir yerde egitim ile degil tanidik ile bir yerlere gelindigini bildigimiz icin, butun THY ust yonetimini havaci ve ekonomist diyari RIZE'li kardeslerimize birakmamiz lazim. Ne demisler; "Saatin ne olduguna bakmaksizin beni Rize'li havacilara emanet ediniz"
  • Anlaşılan o ki iman gücüyle büyüme bitti demek.........Uhauhahhh..
  • ucaklar %67 dolulukla ucuyor.. utilizasyon dusmuş 11 saate .. nasıl sorun yok anlamiyorum ben ? ucaklar ucmuyor, az ucuyor. ve doluluk orani %67.. bu da tekel olarak uctujları hatlardan elde ettikleri abarti doluluklardan kaynaklaniyor.thy zarar. 3-4 sene içerisinde batması söz konusu. hissedarlar tedbirli olmali..
  • amerikadan haberin yok galiba biz bildiğimiz şeyin yorumunu yaparız . senin gibi sallamayız. özellikle senin içinbaktım ve %80 üstü doluluk oranı var. eğer ki buna boş uçmak diyosan varsın bütün uçaklar boş uçsun ne ala. bazı yerlerde aksamalar olabilir ancak yolcu sayısında sorun yok.
Akşam Gazetesi'nin havacılık yazarı Tolga Turgut, bu haftaki köşesinde Türk Hava Yolları'nın Aviation Week'in her yıl düzenlediği Top-Performing Airlines (En Yüksek Performanslı Havayolları) sıralamasındaki yerini yazmış.

THY'nin iki yıl boyunca ilk 10'da olduğunu hatırlatan Turgut, gerilemeyi sorgulamış.

İşte Tolga Turgut'un yazısının tamamı:

THY, sektörün önde gelen yayınlarından 'Aviation Week'in her yıl değişik iş planlarına sahip havayollarını değerlendiren Top-Performing Airlines (En Yüksek Performanslı Havayolları) listesinde tam 19 basamak gerileyerek 29. sıraya düştü...
 
Sektörün önde gelen yayınlarından 'Aviation Week' her yıl değişik iş planlarına sahip havayollarını değerlendiren bir çalışma yaparak kısaca TPA olarak adlandırılan Top-Performing Airlines (En Yüksek Performanslı Havayolları) listesini belirler. Bu çalışma çok kapsamlı bir araştırmanın ürünü olup ilgili havayollarının tüm halka açık verilerinin incelenmesiyle gerçekleşir. 
 
Nakit zenginliği, borç-sermaye dengesi, gelir-gider akış dengesi, yakıt maliyet yönetimi ve demirbaş kullanım verimliliği gibi beş ana parametre üzerinden havayollarının yıllık performansına bakılarak varılan sonuçlar, her havayolu hakkında çok detaylı bir tablo oluşturuyor. Elde edilen veriler ışığında karşımıza her zaman maddi ölçeğin daha iyi olmak anlamına gelmediği sonucu çıkıyor.
 
Yıllık olarak yenilenen TPA verilerine göre THY son iki yıldır ilk 10 içinde yer alırken, 2010 rakamlarından yola çıkılarak yapılan değerlendirme sonuçlarına göre tam 19 sıra gerileyerek 29. sıraya düşmüş bulunuyor. Geçtiğimiz haftalarda yayınlanan listenin en üst sırasında Singapore Airlines yer alırken onu sırasıyla Cathay Pacific, Alaska Air Group, Lufthansa, Air New Zealand, Copa Holdings, Qantas, All Nippon Airways, Iberia ve China havayolları takip ediyor. THY listede 2010 yılında 5,6 milyar dolar cirosuyla bir önceki yıla göre en fazla düşüş kaydeden havayolu olarak göze çarpıyor. Koltuk arz kapasitesini 2009'da yüzde 22, 2010'da ise yüzde 15 oranında artırmasına rağmen koltuk başı cirosu azalmış, koltuk maliyetleri artış göstermiş durumda. Diğer bir ifadeyle verimlilik ve karlılıkta düşüş göze çarpıyor. 
TPA sonuçları, yeri geldikçe bu köşeden başarılarına alkış tuttuğumuz THY yönetimine ciddi mesajlar veriyor. Kanımca, THY'nin bu verileri önemle analiz etmesi, gerekli önlemleri alması ve bu sonuçları artık saldırgan büyüme sürecinden olgunlaşma dönemine geçildiğinin ilk mesajı gibi algılaması gerekiyor. Malum zirveye çıkmak zor, ancak zirvede kalmak daha da zordur.
 
UZAKDOĞULU HAVAYOLLARI ATAKTA          
                                                              
TPA listesinde 2010 yılı verilerine göre 'En Fazla Gelişme Kaydeden Havayolları' arasında Uzakdoğulu, yani Çin pazarından beslenen havayollarının sayısı göze çarpıyor. En başında Güney Koreli Asiana'nın yer aldığı ilgili liste sırasıyla China Southern, EVA, China, Air Canada, Singapore, Delta, TAM, Iberia ve Air France-KLM havayollarıyla devam ediyor. 
 
Aviation Week Dergisi'nin sunduğu TPA çalışması THY gibi network havayollarının yanı sıra düşük maliyetli havayollarıyla (DMH) bölgesel havayollarını da kapsıyor. DMH alanındaki sıralamada liste başında Filipinlerden Cebu Air göze çarparken onu sırasıyla Air Arabia, Air Lingus, Southwest ve Ryanair gibi dev havayolları takip ediyor. Pegasus'un ana şirketi Esas Holding'in ortağı olduğu Alman Air Berlin ise bu listenin 28. sırasını kendine yer edinmiş durumda.  
Önümüzdeki yıllarda bu listelerde daha fazla Çinli  havayolu göreceğimizi düşünüyorum,  zira özellikle Çin dış hat yolcu trafiğinin büyük bir kısmı Singapore, Cathay Pacific, ANA ve Eva Air gibi Çinli olmayan havayolları tarafından paylaşılıyor. Pek yakında Çin'in büyüyen ekonomisiyle beraber daha fazla vatandaşı uluslararası seyahat edebilecek, ulusal havayolları büyüyecek ve pazar muazzam olarak genişleyecektir.

SON İKİ YILDIR İLK 10'DAYDI...

Yorumlar Tüm Yorumlar (46)

Misafir ~ 13 yıl önce
THY korkunç zararda ve bunu nasıl açıklayacaklarını bilmiyorlar fakat elin oğlu acımadan finansal yapıyı açıklayı veriyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
THY 2003 den beri büyüyor.. Ama nasıl büyüyor.. Finansman yapısı nasıl.... Artan yolcu sayısına rağmen satışlaardaki trajik düşüş neyi ifade ediyor. Dürüstçe analiz edilmeli,, eğer yönetenler ve yandaşları dürüstse.....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
sen resmen hastasin!!2003 den beri büyümeyi dalgayla gecistiriyorsun

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
THY DE TECRÜBELİ OLAN PERSONEL GÖZARDI EDİLİP SON 5 SENEDE İŞE ALINAN VE IŞIK HIZIYLA MÜDÜR BAŞKAN VS YAPILAN ÇOGUNLUĞU KARADENİZ VE CEMAAT ALTYAPILI ( çogu sonradan gülen cemaatine girip cemaati çıkar için kullanan) ARKADAŞLAR VARKEN 29.SIRAYADA ŞÜKÜR ETMEK GEREKİR.TORPİL GROUND SERVİCE OLAYINA HİÇ GİRMİYORUM O OLAY ZATEN BAŞLI BAŞINA BİR KOMEDİ...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
nedeni çok basit thy son iki yıldır dış hatlardaki teknisyen sayısını sabit tutup uçak sayısını habire artırıyor bakım ve transit checkler es geçiliyor ve arızalar art arda geliyor dış hatlardaki teknik personel sayısını artırması lazım !!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Barcelona Man.Unıted.THY için sahaya indi deniyor stat panellerinde tek bir THY reklamı yok en son Kobe ile E.Özkök penaltı atmışda yanında THY paneli var.!!!!.Sponsorluk bumudur.? Uçaklar böyle mi dolacak.Yazıklar olsun sponsoruz diye paralar boşa gidiyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Liseliler universitelilerden daha iyi biliyor ise, Lutfen THY ye sadece Liseli yoneticiler alinsin. Turkiye gibi bir yerde egitim ile degil tanidik ile bir yerlere gelindigini bildigimiz icin, butun THY ust yonetimini havaci ve ekonomist diyari RIZE'li kardeslerimize birakmamiz lazim. Ne demisler; "Saatin ne olduguna bakmaksizin beni Rize'li havacilara emanet ediniz"

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Anlaşılan o ki iman gücüyle büyüme bitti demek.........Uhauhahhh..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
ucaklar %67 dolulukla ucuyor.. utilizasyon dusmuş 11 saate .. nasıl sorun yok anlamiyorum ben ? ucaklar ucmuyor, az ucuyor. ve doluluk orani %67.. bu da tekel olarak uctujları hatlardan elde ettikleri abarti doluluklardan kaynaklaniyor.thy zarar. 3-4 sene içerisinde batması söz konusu. hissedarlar tedbirli olmali..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
amerikadan haberin yok galiba biz bildiğimiz şeyin yorumunu yaparız . senin gibi sallamayız. özellikle senin içinbaktım ve %80 üstü doluluk oranı var. eğer ki buna boş uçmak diyosan varsın bütün uçaklar boş uçsun ne ala. bazı yerlerde aksamalar olabilir ancak yolcu sayısında sorun yok.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000