02 Mart 2009, Pazartesi 08:55:23

Otopsi çelişkisi şüpheleri artırıyor

Türk Hava Yolları'nın (THY) Amsterdam'da düşen Boeing 737-800 tipi 'Tekirdağ' isimli uçağında hayatını kaybeden mürettebat önceki gün toprağa verildi. Cenazelerin Türkiye'ye getirilmesinin ardından yalnızca yolculardan Bülent İçgören'e otopsi yapılması kuşku oluşturdu.
  • Kulaktan dolma bilgilerle Hollanda makamlarını küçük düşürücü ifadeler kullanmak doğru değildir.Ülkelerinde bayrakları yarıya indirmeleri ve sivil havadılık otoritelerinin olaydan sonraki açıklamalarındaki profesyonelliği,ölenlerin isimlerini ailelerinden önce basına açıklamamaları takdir edilesi davranışlardır.Bizler 1 yıl önce olan atlasjet kazasını alelacele tartışılır bir kaza raporuyla geçiştirdik ve ulusça olayı unuttuk.Orada hatalı olan insanlar görevlerinin başındalar.Türk sivil havacılık tarihindeki 13 kazadan sonra hangi kararlar alınmıştır?Bizler yaşanan olaylardan ders almadığımız sürece yenilerini yaşamak durumundayız.Lütfen suçluluğu ispatlanmamış insanları suçlamayalım.
  • hatırlarsanız atatürk havalimanının ortasına özel uçak çakılmıştı.hatırladınızmı? işte o olayda dhmi itfaiyesi 1 dakika bile olmadan(abartmıyorum)olaya müdahale etmiş,yanan uçağa girip pilotlarımızı canlı çıkarmıştı.fakat biri yolda diğeride hastanede ölmüşlerdi. şimdi anladınızmı bizim milletin büyüklüğünü!!! orda hangi uçak düşse bizi biz eden merhametimiz o olaya aynı şekilde müdahale etmemizi gerektirirdi. anlıcanız birtek bizim insanımız ateşten insanı alır,diğerleri hikaye.yurt dışına gidenler bilir,onlar kadar acımasızı yoktur !!!
  • Amsterdam müdürü Shiphol-Time Schedule daki 11:00 arrival gözüken uçağı beklemeye devam ediyormuş herhalde ya da kahvesini içiyordur ofisinde insanlar can çekişirken kokpitte ve deliller ortadan kaybedilirken
  • bende sizinle hemfikirim ve eminim ki birçok kişi de böyle düşünüyor kazaya şahit olan bi türk aile pilotların yasadığını hatta nefes alış verişine şahit olduğunu anlattı..yani daha ne denebilir ki .. kaptanlarımız malesef ölüme terkedildi çok acıı cinayet bu resmen inanmıyorum gercekten nasıl bi zihniyete sahip bu adamlar çok yazıkk içim acıyor..
  • yönetim kurulundaki kodamanlar fırsatını bulup temel hocanın ipini çekmeseler. yoksa thy gene bu göbeklilelere kalacak. yazık olacak thy ye
  • Kazadan sonra Amsterdam müdürü olaydan kaç dakika sonra olay yerine geldi? Geldimi?
  • Hem olay hakkındaki gelişmelerden anlaşılan, kendi şahsım olarak ta hep şüphe duyduğum kokpite müdahelenin !!!BİLEREK!!! geciktirilmesi planlı bir harekettir. Yaptığı açıklamalarla THY yönetimi buna sevinmiş gibi görünüyor. Pilotlar kaybedildi. otopsiye gerek yok diyorlar. Otopside pilotlarımızdan birinin, ikisinin ya da üçünün de ilk çarpma anında değil vücutlarındaki yaralar nedeniyle kaybedildiğinin ortaya çıkmasından KORKUYORLAR. Siz bu korkularınız ve olanların hesabını öbür tarafta devenizin sırtından düşerek ödeyeceksiniz.
  • Kayıbettiğimiz tüm canlara gani gani rahmet dilerim. Yalnız gözünü sevdiğim ülkem, düşünüyorumda bizim ülkemizde böyle bir olay olsa halkımız deli gibi koşar (ne polisi ne ambulansı bekler) bilinçli veya bilinçsiz uçaktakilere yardım eder, karga tulumba uçaktan çıkarır bir şekilde hastaneye yetiştirir. Bu nasıl bir halk ve toplumdur ki kazada yaşayan biri olmasına rağmen kriminal deyip kılını kıpırdatmıyorlar,(insanlık suçu-ya da tanıkların yok edilmesi) bizde olsa polis bir şekilde aşılır ve müdahale edilir. (Adapazarı tren kazası, atlasjet kazası vb) Haa belki gibi kurtarırken öldürürüz ama olsun şu içimizden gelen yardım sevgisi hiç eksik ölmesin..
  • THY ekibini orada kaderiyle başbaşa bıraktı gibi oldu. Kaza olur olmaz kalkıp gidemediler ben anlamadım. Müdür bey derhal kalkıp gitmeliydi, olaydan 5 gün sonra gitmiş neye yarar, bunun için bile inisiyatif kullanamıyorlarsa gerçekten oralarda durmasınlar. Cenazede ağlamak yetmiyor.

Hollandalı yetkililerin İçgören'e otopsi yapıldığı söylemelerine rağmen, nakil evraklarında bir işlem olmadığının anlaşılması zihinlerde soru işaretleri bıraktı.

Savcılık emriyle dün Zincirlikuyu Gasilhanesi'nde İçgören'e otopsi yapıldı. Ancak kazada hayatını kaybeden THY personeli için aynı işleme gerek görülmedi. İşadamının otopsisine yönelik çelişkili ifadeler veren Hollandalı yetkililer, pilotların otopsileri ve ölüm raporlarına yönelik ise henüz bir açıklama yapmadı. Yurtdışından gelen cenazelere ailelerin istemesi halinde yeni otopsi yapılabiliyor. Fakat bunun bir kaza olması ve iki ülkeyi ilgilendiren sorun olması otopsinin önemini daha da artırıyor. 28 Şubat'ta İstanbul'a getirilen pilotlar Hasan Tahsin Arısan, Olgay Özgür, Murat Sezer ve host Ulvi Murat Eskin'in cenazeleri, Bahçelievler Medical Park Hastanesi'ne götürülmüştü. Burada psikologlar ve doktorlar eşliğinde ailelerine gösterilen cenazelere herhangi bir işlem yapılmamıştı. Zaman'a konuşan THY Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin, hayatını kaybeden 4 mürettebatın ailelerinden yeni bir otopsi talebi gelmediğini belirtti. Uluslararası teamüller gereği Hollanda'daki otopsi sonuçlarına itibar ettiklerini ve bu konuda herhangi bir şüphe taşımadıklarını söyledi. Yolcuların, 2. kaptan Murat Sezer'e kaza sonrası sağ olmasına rağmen müdahale edilmediği ve ambulansların 45 dakika sonra olay yerine geldiği yönündeki iddialarına ise, "Hollandalı yetkililerin, uçağın patlamasından endişe duydukları için beklediklerini öğrendik." karşılığını verdi.

Kazada yaralanan yolculardan Feriha Çebi, 45 dakika titreyerek yardım beklediklerini aktarmıştı. Hollanda polisinin o sırada yaşayan pilot Sezer'i fark etmelerine rağmen 'olay kriminal' diyerek hiçbir şey yapmadığını ileri sürmüştü. 25 Şubat'ta İstanbul-Amsterdam seferini yapan THY'ye ait Tekirdağ adlı uçak, Schiphol Havalimanı'na inerken tarlaya çakılmıştı. Kazada, 135 yolcudan (4'ü mürettebat) 9'u ölmüştü.

Hollandalılar, DNA testine izin vermedi

Uçakta hayatını kaybeden pilotlar için istenen DNA testi, Hollandalı yetkililer tarafından 'özel sırların ortaya çıkabileceği endişesiyle' geri çevrildi. Hollanda'da yapılan otopsiyi yeterli gören THY, ölen kokpit ekibi için Türkiye'de ikinci bir otopsi yapılmasına da gerek görmedi. Amsterdam'da yapılan otopsiye katılmadıklarını ifade eden THY yetkilileri, Hollanda makamlarının 'DNA testi yapılması' isteğini de geri çevirdiğini bildirdi. DNA testinin, 'kişisel sırların ortaya çıkacağı' gerekçesi gösterilerek yapılmadığına dikkat çeken yetkililer, şunları aktardı: "Bir çocuğun gerçek babasının kim olduğu, DNA testi ile netlik kazanıyor. Buna benzer özel sırların ortaya çıkabileceği endişesi taşıdıklarını ifade eden Hollandalı yetkililer, DNA testi yapamayacaklarını bildirdi. Biz de ısrarcı olmadık."

Kazanın sebebi çarşamba günü açıklanacak

Hollanda Güvenlik Araştırma Konseyi sözcüsü, İstanbul-Amsterdam seferini yaparken düşen THY uçağının kaza sebebine ilişkin ilk bilgilerin çarşamba günü açıklanacağını bildirdi. Paris'te incelenen karakutunun analiz sonuçlarının da çarşamba günü açıklanması bekleniyor. Bu arada, Schiphol Havalimanı'nda Türk uçağının inmeye çalıştığı pist, dün hava trafiğine açıldı.

Zaman

Otopsi çelişkisi şüpheleri artırıyor

Yorumlar Tüm Yorumlar (9)

Misafir ~ 15 yıl önce
Kulaktan dolma bilgilerle Hollanda makamlarını küçük düşürücü ifadeler kullanmak doğru değildir.Ülkelerinde bayrakları yarıya indirmeleri ve sivil havadılık otoritelerinin olaydan sonraki açıklamalarındaki profesyonelliği,ölenlerin isimlerini ailelerinden önce basına açıklamamaları takdir edilesi davranışlardır.Bizler 1 yıl önce olan atlasjet kazasını alelacele tartışılır bir kaza raporuyla geçiştirdik ve ulusça olayı unuttuk.Orada hatalı olan insanlar görevlerinin başındalar.Türk sivil havacılık tarihindeki 13 kazadan sonra hangi kararlar alınmıştır?Bizler yaşanan olaylardan ders almadığımız sürece yenilerini yaşamak durumundayız.Lütfen suçluluğu ispatlanmamış insanları suçlamayalım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
hatırlarsanız atatürk havalimanının ortasına özel uçak çakılmıştı.hatırladınızmı? işte o olayda dhmi itfaiyesi 1 dakika bile olmadan(abartmıyorum)olaya müdahale etmiş,yanan uçağa girip pilotlarımızı canlı çıkarmıştı.fakat biri yolda diğeride hastanede ölmüşlerdi. şimdi anladınızmı bizim milletin büyüklüğünü!!! orda hangi uçak düşse bizi biz eden merhametimiz o olaya aynı şekilde müdahale etmemizi gerektirirdi. anlıcanız birtek bizim insanımız ateşten insanı alır,diğerleri hikaye.yurt dışına gidenler bilir,onlar kadar acımasızı yoktur !!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Amsterdam müdürü Shiphol-Time Schedule daki 11:00 arrival gözüken uçağı beklemeye devam ediyormuş herhalde ya da kahvesini içiyordur ofisinde insanlar can çekişirken kokpitte ve deliller ortadan kaybedilirken

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
bende sizinle hemfikirim ve eminim ki birçok kişi de böyle düşünüyor kazaya şahit olan bi türk aile pilotların yasadığını hatta nefes alış verişine şahit olduğunu anlattı..yani daha ne denebilir ki .. kaptanlarımız malesef ölüme terkedildi çok acıı cinayet bu resmen inanmıyorum gercekten nasıl bi zihniyete sahip bu adamlar çok yazıkk içim acıyor..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
yönetim kurulundaki kodamanlar fırsatını bulup temel hocanın ipini çekmeseler. yoksa thy gene bu göbeklilelere kalacak. yazık olacak thy ye

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Kazadan sonra Amsterdam müdürü olaydan kaç dakika sonra olay yerine geldi? Geldimi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Hem olay hakkındaki gelişmelerden anlaşılan, kendi şahsım olarak ta hep şüphe duyduğum kokpite müdahelenin !!!BİLEREK!!! geciktirilmesi planlı bir harekettir. Yaptığı açıklamalarla THY yönetimi buna sevinmiş gibi görünüyor. Pilotlar kaybedildi. otopsiye gerek yok diyorlar. Otopside pilotlarımızdan birinin, ikisinin ya da üçünün de ilk çarpma anında değil vücutlarındaki yaralar nedeniyle kaybedildiğinin ortaya çıkmasından KORKUYORLAR. Siz bu korkularınız ve olanların hesabını öbür tarafta devenizin sırtından düşerek ödeyeceksiniz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Kayıbettiğimiz tüm canlara gani gani rahmet dilerim. Yalnız gözünü sevdiğim ülkem, düşünüyorumda bizim ülkemizde böyle bir olay olsa halkımız deli gibi koşar (ne polisi ne ambulansı bekler) bilinçli veya bilinçsiz uçaktakilere yardım eder, karga tulumba uçaktan çıkarır bir şekilde hastaneye yetiştirir. Bu nasıl bir halk ve toplumdur ki kazada yaşayan biri olmasına rağmen kriminal deyip kılını kıpırdatmıyorlar,(insanlık suçu-ya da tanıkların yok edilmesi) bizde olsa polis bir şekilde aşılır ve müdahale edilir. (Adapazarı tren kazası, atlasjet kazası vb) Haa belki gibi kurtarırken öldürürüz ama olsun şu içimizden gelen yardım sevgisi hiç eksik ölmesin..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
THY ekibini orada kaderiyle başbaşa bıraktı gibi oldu. Kaza olur olmaz kalkıp gidemediler ben anlamadım. Müdür bey derhal kalkıp gitmeliydi, olaydan 5 gün sonra gitmiş neye yarar, bunun için bile inisiyatif kullanamıyorlarsa gerçekten oralarda durmasınlar. Cenazede ağlamak yetmiyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000