01 Nisan 2013, Pazartesi 16:55:31

ORHAN BİRDAL DERS VERDİ

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürü (DHMİ) Orhan Birdal, Erzincan Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu öğrencilerine ders verdi...

Orhan Birdal, Türkiye’de havacılık 2003 yılından 2012 yılına kadar geldiği süreci öğrenciler ile paylaşarak, 2012 yılında Türk havacılık sektörünün birçok alanda dünya birincisi olduğunu ve bunun ödüllerini de geçtiğimiz hafta Kanada’da aldıklarını ifade etti.

Erzincan Üniversitesi Yalnızbağ Yerleşkesi’nde bulunan Sivil Havacılık Yüksekokulu’nda öğrenciler ile bir araya gelen DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal, havacılık sektörü ile ilgili bilgiler verdi. Birdal, 2003 yılı ile 2012 yılları arasında karşılaştırma yaparak; “ 2003 yılında Türkiye’de toplam 26 havalimanı vardı tarifeli uçuşlara açık. Ama bugün itibariyle 49 tane havalimanı var. 6 tane daha havalimanının inşaatı devam ediyor hali hazırda. Bu tablo Türkiye’nin son 10 yılda havacılıktan nereden nereye geldiğinin önemli bir göstergesidir. Atatürk Havalimanı trafiği 2012 yılında yüzde 20.6 arttı. Yani bir önceki yıla göre; yüzde 20 yani beşte biri kadar daha Atatürk Havalimanının trafiği arttı. Ve 2012 yılı sonu itibariyle, Atatürk Havalimanında gerçekleşen yolcu sayısı 45 milyon oldu. Çok büyük bir rakam… Kendi boyutuna göre, çapına göre, çok büyük bir rakam. Yine yolcu artışı bakımından Türkiye havalimanları Avrupa’nın neresinde? Atatürk Havalimanı 25 milyon ve üzeri yolcu havalimanları kategorisinde yüzde 21 ile yüzde 21 artışla Avrupa’da ve Dünya’da birinci oldu. Geçen hafta Montreal’de yapılan törenle birincilik ödülümüzü aldık. Gerçekten gurur verici bir şey ülkemiz adına. Yine aynı törende 2 önemli şirketimiz daha Türk Hava Yolları Dünyanın en iyi hava yolu şirketi, bu okulu yaptıran Çelebi Hava servisi de Dünya’nın en iyi Grand Handling şirketi unvanını aldı. Atatürk Havalimanının Dünya’nın en iyi havalimanı ödülü ile birlikte” şeklinde ifade etti.

İÇ HAT YOLCU SAYISINDA PATLAMA

DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal yaklaşık bir saat süren derste yıl içerisinde iç hat yolcu sayısında önemli bir artış olacağına dikkat çekerek, “2012 yılı sonunda iç hat trafiği de, dış hat trafiği de 65’er milyon oldu. Yani iç hat yolcu sayısında müthiş bir patlama oldu, dış hattı yakaladı. Yani bu sayı biraz daha da artacak. Yeni havalimanlarının da açılmasıyla iç hatlar dış hatları 2013 yılında geçecek. Türkiye’de tarifeli uçuşlara açık havaalanlarının sayısının 2003 yılı ile 2012 yılları arasında ki karşılaştırması, 2003 yılında Türkiye’de toplam 26 havalimanı vardı tarifeli uçuşlara açık. Ama bugün itibariyle 49 tane havalimanı var. 6 tane daha havalimanının inşaatı devam ediyor hali hazırda. Bu tablo Türkiye’nin son 10 yılda havacılıktan nereden nereye geldiğinin önemli bir göstergesidir. Bu gösterge sadece havaalanı sayısıyla alakalı değil. Diğer sektörel büyüklükleri de buralarda görmek lazım. Çünkü 2003 yılında 2.2 milyar dolar olan sektörün cirosu bugün 15 milyar dolara çıktı. Çok ciddi bir büyüme. Sektörde 2003 yılında 65 bin kişi istihdam ediliyordu bugün 150 bin kişi istihdam ediliyor” dedi.

ORHAN BİRDAL DERS VERDİ

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000