31 Mayıs 2010, Pazartesi 08:55:36

Kim daha çok sevindi?

Milliyet Moskova temsilcisi Cenk Başlamış, BBC Türkçe Yayın Servisi için, Türkiye-Rusya hattında vizelerin kaldırılması konusunu kaleme aldı. İşte o yazının devamı;
  • bir an evvel vizesiz geçişler başlamalııı
  • Bence Türkler için bu daha çok zarar verecek vizeli 15-20 dakikada geçilen sınır.vizesiz 1-2 saati alacak.herkes elini kolunu sallayarak rusyaya gireceğini sanmıyorum.Ayrıca Biz türkler bir çok kanunsu işler yapıyoruz. Rüşvetle girirş çıkış mühürleri vurdurup pasaporta o ülkeden çıkmıyoruz
"İstanbul Atatürk Havaalanı'na inen Türk Hava Yolları (THY) uçağı daha körüğe yanaşmadan yolcuların çoğu ayaklanmıştı. Uçağın kapısını açan görevli üzerine gelen gergin yüzlerden ürkerek ister istemez kenara çekildi. Bir orta mesafe yarışının startını verdiğinin farkında değildi.
 
Parkuru çok iyi tanıyan sarışın koşucular saniyede beş kişiyi geçmenin verdiği haz duygusuyla nefes nefese finişte, yani vize masasının önünde disiplinli bir sıra oluşturdu.

Görev tamamlanmıştı...

Benzer sahneler bir kaç saat önce Moskova'da da yaşanmıştı.

Aynı Türk Hava Yolları uçağından inen esmer koşucular pasaport kuyruğundan bir an önce geçebilmek için Şeremetyevo Havaalanı'nda ellerinde torbalar omuz omuza, nefes nefese yarışmıştı.

Bir kişinin önüne geçmek kimi zaman beş dakika kazanmak demekti.

Neyse ki, bu görüntüler tarihe karışacak.

Henüz resmen uygulama başlamadı ama Türkiye ile Rusya arasında vize kalktı.

Aslında uçakla vize masası arasındaki koşu ve kuyrukta bekleme sayılmazsa Rusların fazla sıkıntısı yok.

Tek yapmaları gereken 20 dolar karşılığı vize almak.

Oysa Türklerin Rusya vizesi alması konsolosluk kapılarında geçen ve bir kaç gün süren zahmetli bir süreç. Ruslar daha çok sevindi Garip ama vizenin kalkmasına bu zahmetten kurtulan Türklerden çok Ruslar sevindi.

Neredeyse Rusya'da bayram ilan edildi. Acaba neden?

Sovyet döneminde vatandaşların genelde Bulgaristan, Yugoslavya ve Polonya gibi sosyalist ülkelere gitmesine izin verilirdi. 1991 sonunda kapılar açılınca halkın ilk koştuğu ülke yakındaki ucuz Türkiye oldu. O zamanlar henüz gelişmemiş Türk turizminin hizmet ve kalite düzeyi bile Doğu Bloku'nun çok üstündeydi.
Her yeni uçak Antalya’ya yeni bir otel ekledi ve 20 yılda Rus turist sayısı bir kaç binden iki milyon 600 bine yükseldi. Çoğu Antalya'yı "bizim" diye söz edecek kadar benimsedi. Antalya'daki Kemer, Rusya’daki Kemerova kentinden daha ünlendi. Yazlıklarına "daça" adını veren Ruslar Antalya'dan artık "milli daça" diye söz ediyor.
Ama ortada çelişkili bir durum var: Antalya'ya 15-20 kere gidenler de dahil Rusların hemen hemen tamamı Türkiye'yi, Türkleri aslında tanımıyor.
Çünkü "herşey dahil" sistemini seven Ruslar için Türkiye'de tatil yapmak demek Antalya Havaalanına'na yanaşan otobüsle kalacağı tatil köyüne gitmek, hiç çıkmadan 1-2 hafta geçirmek ve havaalanına dönmek demek.

Tabii bu, işin başka bir cephesi.

Değişmeyen gerçek ise milyonlarca Rus vatandaşının yazları Türkiye’ye gelmesi.

Oysa geçen yıl Rusya'ya giden Türk turistlerin sayısı ise sadece ve sadece 43 bin.

Vizenin kaldırılmasının Rusya'da daha büyük yankı yaratmasının nedeni de bu.

Hem 20 dolarlık vize ücretinin, hem de kuyruğun kalkması bu yaz Türkiye'ye gelen Rus turistlerin sayısını daha artırabilir.

Ruslar volkan patlaması nedeniyle Avrupa ülkelerinde tatili risk olarak görüyor ve şimdiden Türkiye'de tatili düşlüyor.

Belki de bu yaz Ruslar Türkiye’ye gelen yabancılar listesinde Almanları artık birincilikten indirecek.

Hem böylece, Rus turistlerden nefret ettiklerini söyleyen Alman turistlerden de intikam almış olacaklar!

(TürkRus)
Kim daha çok sevindi?

Yorumlar

Misafir ~ 14 yıl önce
bir an evvel vizesiz geçişler başlamalııı

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Bence Türkler için bu daha çok zarar verecek vizeli 15-20 dakikada geçilen sınır.vizesiz 1-2 saati alacak.herkes elini kolunu sallayarak rusyaya gireceğini sanmıyorum.Ayrıca Biz türkler bir çok kanunsu işler yapıyoruz. Rüşvetle girirş çıkış mühürleri vurdurup pasaporta o ülkeden çıkmıyoruz

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000