24 Temmuz 2008, Perşembe 12:18:51

Karlıtekin'den iddialı açıklamalar

Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin, Posta Gazetesi yazarlarından Hakan Çelik’in 24 Televizyonu’nda yayınlanan programında iddialı açıklamalarda bulundu.
  • Bu beyefendi sürekli yüksekten ama boş atar. Sorun ona şimdiye kadar hangi krizi yönetmiş. Son uçak kaçırmada biri gitti valinin koltuğu altına girdi, öbürü OCC den çıkmadı. Acil eylem alt yapınız, planınız, kriz masanız var mı? Boş at belki dolu tutarsın. Artık THY çalışanları senin bir kelime bile konuşmana tahammül edemiyorlar. Her konuştukça batırıyorsun. Senin dünya umurunda mı? Kasılma olsun, poz vereyim, hazır yakalamışım fırsatı bırakın biraz daha atayım havasındasın. Sen kim kriz kim, sakın kerizle karıştırmayasın. Biraza akıllı olsan, havacılık gibi bir sektörde iddianın adını bile almazsın ağzına...Sıkma canımızı artık yeter. Anadolu jetteki üstün planlamanıda biliyoruz. Her defasında hırsla kalkıp çuvallamanı bu teşkilat kaldıramıyor artık. Sonra pirincin taşını sen ayıklamıyorsun.
  • boluculuk yapiliyor diyoruz da kimse inanmiyor.. :)) bizler yan gelip yatanlar onlar calisanlar ve hak ettikleri terfileri bir iki sene icinde alip yukselenler.. cunku gercekten cok calisiyorlar mudur olmak icin, yatip kalkmadiklari kapi kalmiyor.. yorucu tabiki..:)))
  • personeli 2003'ten önce girenler ve sonra girenler diye ayırarak asıl ayrımcılığı siz yapıyorsunuz.2003'ten sonra girenlerin çoğu sizin kadar maaşa ve imkana(pas,zed vb) sahip değilken çatır çatır çalışıyorlar.bu çekememezlik niye ?yan gelip yatmaya alışmışsınız.2003'ten sonra rahatınız bozuldu tabi.
  • Sn. Karlıtekin " benim şirketim başarılı olacak " ruhunuda personele aktardığımıza inanıyorum diyor. " inanın bütün THY personeli bunu canı gönülden ve çalıştığı şirketi severek ve gurur duyararak söylemek istiyor ama niye sadece bir grubu buna inandırıyor/inanıyor!!!!Peki niye hala personel hala huzursuz ??? özellikle 2003'ten önce giren personeller huzursuz ondan sonrakiler zaten Sn.Karlıtekin ve ekibin ile ve/veya ondan sonra gelenler(arkası sağlamlar ) !!!!!!!Sn. Karlıtekin THY çalışanları bir bütün olarak bir ekibin parçası olduklarını hissetmek istiyorlar . Lütfen Herkese eşit hissettirin!!! saygılar
  • yetmeyecek 3. havaalanı için şimdiden lax gibi bir haavalanı yapılmalı. sayın başkana duyurulur
  • kayserii ıhh ıhh

Cumhuriyetimizin 100. yılını 2023 yılında kutlayacağız. Bu tarihsel yolculuğun önemli dönemecinde Türkiye’nin büyük hedefleri var. Şu anda dünyanın ilk 17 ekonomisi arasında yer alan Türkiye, bir yol kazası yaşanmazsa 2023’e gelindiğinde Avrupa Birliği’ne katılmış, milli geliri 10 bin dolar seviyesine yükselmiş dünyanın her bakımdan en büyük güçleri arasına girecek.

2023 yılında büyük hedefleri olan kurumların başında Türk Hava Yolları (THY) geliyor. Bugün 106 uçağı bulunan milli havayolumuz bu yılın sonunda 120 uçaklık filoya kavuşacak. 2023’teki hedef ise 300 uçak ile Avrupa’nın en büyük dört havayolu arasına girmek.

Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin ile kurumun yakın ve orta vadeli planlarını konuştuk. Karlıtekin ayrıca petrol fiyatlarıyla ortaya çıkan büyük krize THY’nin nasıl karşılık verdiğini anlattı. 24 Televizyonu’nda yayınlanan programıma konuk olan Karlıtekin, Türkiye’nin potansiyeli göz önüne alındığında koltuk maliyeti düşük Airbus A380 gibi dev yolcu uçaklarını filoya katmanın hayal olmadığını açıkladı.

2023 için nasıl bir hedef koydunuz? Yeni uçak alım kararlarınızı ne zaman açıklayacaksınız?
THY petrol fiyatlarının 20 dolardan 140 dolara geldiği bir dönemde sürekli kar ediyor. Son altı yıl karlılık ve verimlilik bir arada yürüdü. Yeni uçak alım kararları verildi. 2023’te ortalama bir varsayımla 300 uçaklık bir filo öngörüyoruz. Bu adımlarla Avrupa’nın en büyükleri arasına gireceğiz. Geniş gövdeli uçak siparişi verseniz ancak 2016’da teslim ediyorlar. Bizim bekleyecek vaktimiz yok. Bence sene sonuna doğru girişimlerimiz kesinleşecek ve harekete geçeceğiz.

Filonun ağırlığı Airbus’a mı yoksa Boeing’e doğru mu kayacak? Uçak alımında nihai aşamada siyasi kararlar mı belirleyici oluyor?
Bugün 49 tane Boeing 737- 800 uçağımız var. 30’un üzerinde de Airbus A320 ailesi uçağa sahibiz. Siyasi kararlar sanıldığı kadar etkili olmuyor. Pazarlık gücümüzü sonuna kadar kullanıp uçağı alırken kazanmaya çalışıyoruz.

Pazarlıkta Kayserililiğinizi mi konuşturuyorsunuz?
(Gülüyor)Biz fiyatı indiriyoruz. THY’deki Rizeliler daha da aşağıya çekiyor. Sonunda büyük kar ediyoruz.

THY’de Rizeli Kayserili rekabeti mi var diyorsunuz?
Rekabet değil de sinerji diyelim.

Petrol fiyatlarındaki artış dünyadaki şirketleri çok zorluyor. THY’nin de küçülmesi söz konusu olabilir mi?
Küçülmek kesinlikle bizim gündemimizde yok. Kriz yönetimi kriz olduktan sonra başlatılmaz. Biz bugüne kadar THY’yi finansal açıdan çok başarılı hale getirmek için gerekli adımlarımızı attık. THY artık daha esnek bir kurum. Dünyayı etkileyen krizden biz güçlenerek çıkacağız.

Anadolujet’le ilgili neden bu kadar çok şikayet geliyor?
Daha önce tek bir ürünümüz vardı. O da THY idi. Şimdi hızla ürün çeşitlendirmesine gidiyoruz. Farklı fiyat ve uçuş seçenekleri sunuyoruz. Anadolujet’le ilgili şu an için bir sıkıntımız yok. Ancak yine de getirilen eleştirileri anlayışla karşılıyorum. Petrol fiyatları artında alternatif ürünler sunduk. THY’nin oluşabilecek zararının yüzde 80’ini Anadolujet operasyonu temizledi. Anadolujet’te yüzde 92 dolulukla uçuyoruz. Artık Ankara’dan 2 misli insan uçağa biniyor.

Türkiye’de ve dünyada uçmayı planladığınız yeni hatlar var mı?
Yurt içinde son açtığımız hat Sinop oldu. Yurt dışında İngiltere’de Birmingham, Rusya’da ise Ufa ve Samara’ya uçacağız. Kanada hattımız da eli kulağında diyebiliriz. Önümüzdeki dönem geniş gövdeli uçağı temin ettiğimizde Senegal’in başkenti Dakar’dan aktarma yaparak Brezilya’nın Sao Paolo şehrine gideceğiz. THY ilk defa Latin Amerika’ya uçmuş olacak. Zira bu hatlara yoğun yolcu talebi alıyoruz.

Çalışanların motivasyonu nasıl? Yeni pilot ve hostes alacak mısınız?
“Benim şirketim başarılı olacak” ruhunu personele de aktardığımıza inanıyorum. Bugün 1300 dolayında pilotumuz var. Yeni pilot alımları ekimden sonra olacak.

Türkiye’deki özel havayolları arasında en büyük rakibiniz hangisi?
Hepsi de bizi tadında zorluyor. Var olmaları bizim de derlenip toparlanmamızı sağladı. Hacim itibariyle herkese bu pazarda ekmek var.

Star Alliance ittifakına katılmak THY’ye ne kazandırdı?
Business Class yolcu sayısı ikiye katlandı. Aktarma yapan yabancı yolcu sayısı da arttı. Doluluk oranı geçen yıl yüzde 69.9 iken bu yıl yüzde 73 olarak gerçekleşti. Bunların hepsi ilave gelir kapısı oldu bizim için.

Yurt dışında en çok nereye uçuyorsunuz?
Londra, Paris ve Frankfurt’a günde üç ila dört seferimiz oluyor.


Hakan ÇELİK
POSTA

Karlıtekin'den iddialı açıklamalar

Yorumlar Tüm Yorumlar (6)

Havalı ~ 16 yıl önce
Bu beyefendi sürekli yüksekten ama boş atar. Sorun ona şimdiye kadar hangi krizi yönetmiş. Son uçak kaçırmada biri gitti valinin koltuğu altına girdi, öbürü OCC den çıkmadı. Acil eylem alt yapınız, planınız, kriz masanız var mı? Boş at belki dolu tutarsın. Artık THY çalışanları senin bir kelime bile konuşmana tahammül edemiyorlar. Her konuştukça batırıyorsun. Senin dünya umurunda mı? Kasılma olsun, poz vereyim, hazır yakalamışım fırsatı bırakın biraz daha atayım havasındasın. Sen kim kriz kim, sakın kerizle karıştırmayasın. Biraza akıllı olsan, havacılık gibi bir sektörde iddianın adını bile almazsın ağzına...Sıkma canımızı artık yeter. Anadolu jetteki üstün planlamanıda biliyoruz. Her defasında hırsla kalkıp çuvallamanı bu teşkilat kaldıramıyor artık. Sonra pirincin taşını sen ayıklamıyorsun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ESKI TOPRAK ~ 16 yıl önce
boluculuk yapiliyor diyoruz da kimse inanmiyor.. :)) bizler yan gelip yatanlar onlar calisanlar ve hak ettikleri terfileri bir iki sene icinde alip yukselenler.. cunku gercekten cok calisiyorlar mudur olmak icin, yatip kalkmadiklari kapi kalmiyor.. yorucu tabiki..:)))

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ATIL ~ 16 yıl önce
personeli 2003'ten önce girenler ve sonra girenler diye ayırarak asıl ayrımcılığı siz yapıyorsunuz.2003'ten sonra girenlerin çoğu sizin kadar maaşa ve imkana(pas,zed vb) sahip değilken çatır çatır çalışıyorlar.bu çekememezlik niye ?yan gelip yatmaya alışmışsınız.2003'ten sonra rahatınız bozuldu tabi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
dc-9 ~ 16 yıl önce
Sn. Karlıtekin " benim şirketim başarılı olacak " ruhunuda personele aktardığımıza inanıyorum diyor. " inanın bütün THY personeli bunu canı gönülden ve çalıştığı şirketi severek ve gurur duyararak söylemek istiyor ama niye sadece bir grubu buna inandırıyor/inanıyor!!!!Peki niye hala personel hala huzursuz ??? özellikle 2003'ten önce giren personeller huzursuz ondan sonrakiler zaten Sn.Karlıtekin ve ekibin ile ve/veya ondan sonra gelenler(arkası sağlamlar ) !!!!!!!Sn. Karlıtekin THY çalışanları bir bütün olarak bir ekibin parçası olduklarını hissetmek istiyorlar . Lütfen Herkese eşit hissettirin!!! saygılar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
istanbul ~ 16 yıl önce
yetmeyecek 3. havaalanı için şimdiden lax gibi bir haavalanı yapılmalı. sayın başkana duyurulur

Yanıtla

Kalan karakter 1000
heyt be ~ 16 yıl önce
kayserii ıhh ıhh

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000