14 Kasım 2008, Cuma 08:29:33

Karlıtekin, havadaki durumu değerlendirdi

Türk Hava Yollan (THY), Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Candan Karlıtekin, doluluk oranlannda yüzde 75'e geldiklerini, bunun da tarihi olarak THYnin koltuklarını bütün yıl boyunca doldurabileceği en yüksek oran olduğunu söyledi.
  • nerde gordun 30 40 yolcuyu sen butun seferler dolu Turki cumhuriyetlere satislar da gayet iyi meyve veren agac taslanir sizleri de gorduk
  • türki cumhuriyetlere giden uçaklar 30-40 çok nadir 60 kişi yolcu ile gidiyor 180 kişilik uçakta masraf gideri 83 yolcu bu uçuşlar külli zarar milli servet kaybıdır. Sırf kadrolaşmak için şuursuzca uçak almayı bir an önce bırakmalıdır THY
  • Yorum yapmaya değmez ama kendimi tutamıyorum.Call center diyorum.TGS diyorum neden neden diyorum

Birkaç gün sonra dokuz aylık bilançolarını açıklayacaklarını belirten THY Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Candan Karlıtekin, rakamlardan da görüleceği gibi, global krizden etkilenmediklerini, hatta olumlu etkilerinin bile gözlendiğini dile getirdi. İnsanların ihtiyaçları olduğu yerlere ürünü, onların ödeme gücüne, şekline göre koyduklan zaman bunu da 75 yıllık birikimle birlestirdilderinde sonuçların artı olduğunu anlatan Karlıtekin, "Hesabı kitabı, programı bugünler gelmeden yapmak lazım. Bunu yapmak için de bugünlerin geleceğine inanmak lazım. İyimserlikle, işler iyi giderken, böyle gideceğini düşünür, hazırlık yapmazsanız olmaz. Birebir zamanlamasını bilmemiz mümkün değil, Ancak aşağı yukan tahmin ettiğimiz için, ona göre iş modelimizden tedarik şeklimize, müşteri taleplerine cevap vermekten, müşteriye uygun ürünü vermeye kadar bizim şirkette olabilecek, Kaynak kullanımından israfa neden olabilecekleri tespit edip, düzeltmeye çalıştık. Çoğunu yaptık, o nedenle krize rahat girdik" diye konuştu.

Yaşanan krizin şirketlerini olumlu etkilediğini kaydeden Karlıtekin, doluluk oranlannda yüzde 74'lere geldiklerini, bunun da tarihi olarak THY'nin koltuklarında bütün yol boyunca doldurabileceği en yüksek oran olduğuna dikkat çekti. Krizin 1.5 yıldır konuşulduğunu da anımsatan Karlıtekin, herkesin bunu satın aldığının altını çizdi. Buna rağmen, bu doluluğun bu karlılığın yaşanması ile iş modelini iş yapış tarzını derleyen toplayan THY'nin da kendi sektörde iş yapanlara göre ön plana çıktığını ve yararlandığını sözlerine ekledi.

2023 hedefi, 300-370 uçak
2009 yılına ilişkin beklentilerini da aktaran Candan Karlıtekin, önümüzdeki yıl geçmiş yıllardaki yüzde 20 oranındaki kadar kapasite artırmayacaklarını, yüzde 10'lar seviyesinde kalacağını dile getirdi. Yeni uçak alımına çıktıklarını anlatan Karlıtekin, fiyatların en uygun olduğu dönemde ellerinin de güçlü, finans piyasasına gitmeden ödemelerini yapacak güçlerinin olduğunu vurguladı. Karlıtekin, "Bu çerçevede şirketin 2010 ve ötesindeki büyümesinin temel taşlarını koyuyoruz. 2023'e geldiğimizde THY'nin en kötümser projeksiyonla 300 uçağı, en iyimser projeksiyonla 370 uçağı olacak. Bunun arasında bir yerde olacağız. Bu çıtayı koyunca, buna bağlı olarak pilot temini, insan kaynaklarının oluşturulması yönetilmesi dahil iş modelindeki gerekli rötuşlar ve çeşidi alternaitfierin hepsini, geriye doğru düzenliyor, onu da adım adım hayata geçiriyoruz" dedi.

Şirketlerin zorda kalması olumlu etkiliyor
Diğer havayolu şirketlerinin zor durumda kalmasından olumlu etkilendiklerini söyleyen Karlıtekin, şirketlerin ellerindeki mevcut ekipman, verimsiz, çok potrol tüketen, işletmesi ağır, masrafı yüksek olan eski ekipmanı elden çıkarmak durumda olduklarını, yeni ekipmana yönelmek durumda olduklarım belirtti. Bunun genel olarak talepte bir miktar daralma olsa da, arzda da buna paralel bir daralmayı getirdiğini kaydeden Karlıtekin, "Hem birtakım firmalar sektör dışına çıkıyor, hem bir takım verimsiz ekipman da üretim dışına çıkıyor. Talepteki bir miktar daralmaya karşın, arzda yaşanan bir miktar daralma, bizim gibi şirketler için herhangi negatif bir etkiyi savuşturmak için ciddi bir olgu" diye konuştu. Petrol fıyatlarına ilişkin de görüşlerini aktaran Karlıtekin, "Zaten düşmek zorundaydı, dayanağı yoktu. 150 dolarların hiçbir mantığı, mentalitesi yoktu" diye konuştu. Karlıtekin, petrol fiyatları yükseldiğinde bunun yüzde 60-65'ini müşterilere yansıttıklarını, zaten müşterilerin bunu algıladıklarını, düştüğü zaman da bu oranı azalttıklarını ifade etti.

Yeni noktalara uçmaya hazırlanıyoruz
Karlıtekin, yeni uçuş noktaları ile ilgili de bilgi verdi. En son Kenya / Nairobi'nin açılısına karar verdiklerini anlatan Karlıtekin, "Ukrayna'da 6. noktanın Livov'un açılısı gerçekleşecek, ingiltere'de Birmingham'ı Aralık ayının ortasında açacağız. Aynı şekilde ocak ayı sonu Mart ayı bası döneminde Senegal / Dakar üzerinden Brezilya Sao Paulo'ya gideceğiz. AnadoluJet'te de Ankara / Çorlu uçuşunu başlatıyoruz. Çok ciddi talep var" diye konuştu.
  

Karlıtekin, havadaki durumu değerlendirdi

Yorumlar

RUMUZ ~ 15 yıl önce
nerde gordun 30 40 yolcuyu sen butun seferler dolu Turki cumhuriyetlere satislar da gayet iyi meyve veren agac taslanir sizleri de gorduk

Yanıtla

Kalan karakter 1000
pilot ~ 15 yıl önce
türki cumhuriyetlere giden uçaklar 30-40 çok nadir 60 kişi yolcu ile gidiyor 180 kişilik uçakta masraf gideri 83 yolcu bu uçuşlar külli zarar milli servet kaybıdır. Sırf kadrolaşmak için şuursuzca uçak almayı bir an önce bırakmalıdır THY

Yanıtla

Kalan karakter 1000
cık cık ~ 15 yıl önce
Yorum yapmaya değmez ama kendimi tutamıyorum.Call center diyorum.TGS diyorum neden neden diyorum

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000