08 Kasım 2008, Cumartesi 09:16:32

"İSTANBUL HAVAYOLLARI'NI THY BİTİRDİ"

Airport Tv Genel Yayın Koordinatörü Ali Kıdık’ın hazırlayıp sunduğu ‘Sorun Cevaplasın’ programının bu haftaki konuğu Tailwind Havayolları Genel Müdürü Safi Ergin’di.
  • 1992-1999 arası 8 yılın emegı karşılıgı kıdem tazmınatımı vede ıhbar tazmınatımı alamadım.personelınızle basta sız ve ozcan toplar sonra capt.zeki kılıç vede personel muduru ozcan beyler olarak hepınız kul hakkını odemedınız.adalet mi bu...adaletten yanaysanız açıklama yapın.helal etmıyorum haklarımı.
  • safi ergin bey hep seninleyiz insallah bu sefer hersey istediginiz gibi olur. Ayni Istanbul Havayollarindaki gibi. Danke Schön
  • sayin Safi Ergin basda siz ve Tailwind ´in kanatlarin altinda calisan is arkadaslarimiza hayrli olsun diliyorum.sizler ve bizler o yüce Istanbul Havayollarinin cocuklariyiz insallah hersey güzel hos olur daima sizlere beraberiz. Tam Türk Reisen GmbH sizleri Düsseldorf´da bekliyoruz.......
  • istanbul havayollari gibi ucak sirketi artik yok thy ise milletin ekmegini calmaya devam etsin ama sunu bilsinlreki istanbul Havayollari türkiyenin en büyük ve en serefli havayollri ´dir.tesekürler safi ergin
  • Safi Ergin gene en iyisini kuracak ve havacılık dersi verecektir. Zamaninda basariszliklarindan ya da beceriksizliklerinden gonderdigi kisilerde ancak arkadan burada dedikodu yapar yuzune gulerler. Onlara da yardim etsin diye.Camiamiz ne kadar kotu durumda. Sanki bizde ihy de olmadik olanlari bilmiyoruz. Nerdeyse inanacagiz yazilanlara komik insanlar
  • Senin bu gün çalıştığın şirketin diğer bir şirkete ambargo koysa sen uymak mecburiyetinde değilmisin senin yarın öbürgün o ambargo konulan şirkette çalışmayacağın ne malüm.Bu şirketlerin hatta devletlerin üst kademelerinin sorunu. Çalışan insanlar da her ne kadar arkadaş olsalar da buna uymak zorundalar bu bir ekmek davası kurallara uyacaksın.Her ne kadar üst kademeler bu kararları alsalarda biz çalışanlar yinede birbirimize yapılacak yardımları yapmışızdır.Elimizden geldiğince.Tabii burada art niyetlileri ayırıyorum.Sevgilerimle.
  • tailwind in teknik ekibi my teknik ten mi gelecek? yavuz bey in yönetimi değiştireceği konuşuluyor,my tekniğe ne olacak o zaman, bu belirsizlik bitsin artık yeter
  • şapkanı koy ortaya da düşün Safi ergin...10 sene genel müdürlük yaptın..haketmediğin ve bu işi hakkıyla yapamadığın halde !! Özcan bey bugün aynı güçlü durumunda olsa sana yine genel müdürlüğü verirmiydi?? bence vermezdi..çok hatalar yaptın çoookkk....şirket kapandı 10 sene ortadan kayboldun..şimdi nerden hortladın yine
  • ne gariptir ki o dönem özel sektörü baltalamaya çalışan thy personeli bugün emekliliklerinde özel sektörden ekmek yer oldu...
  • Bazı ihy kökenlilerın şu Onur çekememezliğini anlıyamıyorum.Bunların belli başlıları kendilerini kaf dağında görüyorlardı.Burunlarını sürttüler.Onlara göre en iyi havacı onlar falan v.s.Şimdilerde sığınacak yer arıyorlar.Ama mimliler.

Ergin, İstanbul Havayolları’nın nasıl battığını, kimlerin bu çöküşe zemin hazırladığını ve sektörün bugününe ilişkin çok çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Türk Havayolları’nın İstanbul Hava Yolları’nın batmasına neden olduğunu belirten Ergin,  ‘bizi yabancı havayolu gibi gördüler’ dedi.

Safi  Ergin; “Almanya’da stajımı bitirdikten sonra  doktora yaptım. Daha sonra tur opetaörlerinden kiraladığımız uçaklarla oradaki işçileri Türkiye’ye taşıdık. Bu gelişmelerin ardından artık bize uçak verilmemeye başlandı. Biz de sektörün buna ihtiyacı olduğunu düşünerek ve sektörün ileri gelenleriinin de destek ve temennisiyle 1985 Aralık’ta 16 kişilik kadromuzla İstanbul Havayolları’nı kurduk. 14 Mart 1986 yılında Kıbrıs’a ik uçuşu gerçekleştirerek ilk adımı attık."

İSTANBUL HAVAYOLLARI NEDEN BATTI
“En önemli sebep bize yapılan haksızlık ve engellemelerdi. Kriz de ortaya çıkıp petrol fiyatlarında artış olunca yüzde 40 ve 50’lelere varan gerileme yaşadık. İstanbul Havayolları olarak batmadık. Sadece uçuşları durdurduk” diyen Ergin açıklamalarını şöyle sürdürdü.

THY ODAKLI KARARLAR ALINDI
“SHGM THY ağırlıklı kararlar veriyordu. Dönemin Ulaştırma Bakanlıkları bizim büyümemizi istemiyor ve sadece THY'nin var olmasını ve büyümesini istiyor gibi davranıyordu. Bu nedenle bize bakış farklı ve soğuktu. Örneğin Van ve Erzurum’a uçmak için yıllarca izin bekledik” dedi.

BİZİ ENGELLEDİLER
Ergin; “Sektörde var oluşumuz bazı kesimleri rahatsız etti.  Hızla büyüyor oluşumuz çeşitli engellerle karşılaştı. Şirketimiz, her şirket gibi Avrupa'ya tarifeli seferler düzenliyordu. Fakat bu uçuşumuz bazı kesimleri rahatsız etmiş olacak ki engellenmek istendi. Avrupa’ya olan uçuşlarımız nedeniyle ‘THY dışında kimse Avrupa’ya sefer düzenleyemez’ şeklinde karar alındı ve biz ilk tokadı yemiş oldu. Şirketimiz büyümek istiyordu. Dolayısıyla yut dışında bir çok ofis açtık. İşçi çalıştırdık. Fakat alınan karar neticesinde ofislerimiz kapandı, prestijimiz kayboldu. Derinden etkilendik. Zamanın sivil havacılığı direkt olarak bizi hedef aldı” dedi.

Ergin, bütün bu açıklamalarının belgeli olduğunu da belirterek iddiasını ortaya koydu.

Safi Ergin

İSTANBUL HAVAYOLLARI NEDEN ENGELLENDİ?
“Biz, THY’nin dış hatlarda yakalamış olduğu yolcu sayısının yüzde 52’sini yakaladık. Bu gibi gelişmeler Türk Havayolları’nı rahatsız etti ve bizi yok etme yoluna girdiler. THY 4 milyon yolcu taşıyorsa biz bunun yarısından çoğunu taşıma noktasına geldik.

Örneğin biz Trabzon hattında çok güçlüydük. Çünkü biz Trabzon’a direkt uçarken THY Ankara aktarmalı uçuyordu. Sonrasında ise THY fiyatında indirime giderek aktarmalı uçuşunu direkt Trabzon uçuşundan daha ucuz hale getirdi. Ankara gitmek isteyenler Trabzon bileti alsın Ankara'da insin şeklinde yorumlar bile yapıldı. Sektör ve dönemin yetkilileri bir türlü bizi kabullenemedi. THY’nin sektöre bakışı pek iyi değildi, bize karşı soğuktular yabancı gibi gördüler dedi." 

TEKNİK DEPARTMANIMIZ DA ENGELLENDİ
“Bizim uçaklarımızın teknik bakımları THY tarafından yapılmadı. Duvarlara ‘İstanbul Havayolları uçakları bakılmayacak’ diye yazılar asıldı. Biz de teknik departmanımızı kurmak istedik ama bir darbe de burdan yedik. Ofiste oturduğum sırada gelen bir faksta teknik departmanımız için ayrılan yerin izninin iptal edildiği yazıyordu. Daha sonra bunu THY’nin istediğini öğrendik. Zamanın THY Genel Müdürü’nün DHMİ’ye ‘yabancı bir şirkete verdiğiniz arazi ortaklığımıza geçmezse THY’nin tüm hizmeti duracak’ dediğini de öğrendik. Bu gelişmeler neticesinde kaybımız hep bütçemizden oldu”.

Yayın sırasında canlı yayına telefonla bağlanan dönemin Atatürk Havalimanı İnşaat Müdürü Haşmet Özavcı, Ergin’in açıklamalarının birebir doğru olduğunu belirtirken bizzat şahit olduğu bir olayda ise şunları aktardı;  “İstanbul Havayolları’nın teknik departmanı için verilen arazi nedeniyle Sevgi Gümüştekin  bizim vatan haini olduğumuzu ve yabancı havayoluna bu araziyi nasıl verirsiniz” dediğini iddia etti. Bu kararların Ankara’dan geldiğini ama Ankara’ya baskı yapan kurumun da Türk Havayolları olduğunu belirtti.

Safi Ergin, “tarifeli uçuşların sadece THY tarafından gerçekleştirileceğini bizim Avrupa’ya olan uçuşlarımızın devam etmesi halinde zarar göreceğimiz söylendi ve açıkça tehdit edildik” dedi.

Safi Ergin

YER HİZMETLERİNDE DE DARBE YEDİK
"Biz yer hizmetimizi de kendimiz yapıyorduk. Daha sonra bir çok şirketin buna ihtiyacı olduğunu düşünerek yer hizmetinde de var olmayı düşünüp bu işe girdik. 1992 yılında izin aldık. 650 personeli bünyemize dahil ettik. Göreve başlayacağımız sıralarda Bakanlıkta iznin beklediğini ve birkaç ay daha sabretmemiz gerektiği söylendi. Fakat o dönemde 6 ayda bir bakan değişince izin almamız yıllar sürdü. 1996 yılında izni tam anlamıyla aldık ve 1 ay bu görevi yürüttükten sonra  Havaş’ın DHMİ’yi dava ettiğini öğrendik. Havaş, bize verilen iznin haksız olduğunu belirtmiş. Bu gelişmeler neticesinde Bölge İdaresi mahkemesi  tarafından yürütmenin durdurulması kararı alınmış. Gerekçesi ise bizim kamu kuruluşu olduğumuz yönündeki fikirler.  Sonrasında ise bizim kamu kuruluşu gibi gösterilerek bu görevimiz elimizden alındı. 3-4 yıl boyunca süründürüldük”.

Bütün bunların ışığında İstanbul Havayolları’nı bitiren etkenlerin altını çizen Ergin, Türk Havayolları odaklı olarak sektörden silindiklerini belirtti.

TAILWIND HAVAYOLLARI
Genel Müdürü olduğu Tailwind Havayolları ile de açıklamalarda bulunan Ergin; ‘İlk hedefimiz 3 adet 737-400 tipi uçaklarla charter seferler yapmak. Daha sonra uçak sayımızı 5’e çıkarıp seferlermize devam edeceğiz. İstanbul Havayolları’nda olduğu gibi faklı alanlarda değil kendimizi sadece hava taşımacılığında göstereceğiz’ dedi. Yerli yatırımcıların yavaş yavaş çekildiğini anlatan Ergin bu nedenle yabancı yatırımlara yöneldiğini de sözlerine ekledi. Pilotların nerden temin edileceğine ilişkin soruyu da yanıtlayan Ergin, herhangi bir havayolundan transfer yapmayı düşünmediklerini ve boşta olan kaptanların tercih edileceğini açıkladı.

TURİZM SEKTÖRÜ
Turizm sektöründeki duraklamayı değerlendiren Tailwind Genel Müdürü Safi Ergin, doğru hamleler yapılması gerektiğinin altını çizerken, ’turizmin kalkınması için yasaklar olmamalı’ dedi.

Töshid konusunda da açıklamalarda bulunan Ergin, Töshid’in daha aktif olması gerektiği ve sorunların üstüne gitmesinin daha doğru olacağını belirtti.

Bu açıklamaların tamamı ve tüm detayları yayın akışımızda video olarak da yer bulacak...

Safi Ergin

"İSTANBUL HAVAYOLLARI'NI THY BİTİRDİ"

Yorumlar Tüm Yorumlar (28)

Misafir ~ 15 yıl önce
1992-1999 arası 8 yılın emegı karşılıgı kıdem tazmınatımı vede ıhbar tazmınatımı alamadım.personelınızle basta sız ve ozcan toplar sonra capt.zeki kılıç vede personel muduru ozcan beyler olarak hepınız kul hakkını odemedınız.adalet mi bu...adaletten yanaysanız açıklama yapın.helal etmıyorum haklarımı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
safi ergin bey hep seninleyiz insallah bu sefer hersey istediginiz gibi olur. Ayni Istanbul Havayollarindaki gibi. Danke Schön

Yanıtla

Kalan karakter 1000
tam türk´den yasin emiroglu ~ 15 yıl önce
sayin Safi Ergin basda siz ve Tailwind ´in kanatlarin altinda calisan is arkadaslarimiza hayrli olsun diliyorum.sizler ve bizler o yüce Istanbul Havayollarinin cocuklariyiz insallah hersey güzel hos olur daima sizlere beraberiz. Tam Türk Reisen GmbH sizleri Düsseldorf´da bekliyoruz.......

Yanıtla

Kalan karakter 1000
tam türk den tek isim sati emiroglu ~ 15 yıl önce
istanbul havayollari gibi ucak sirketi artik yok thy ise milletin ekmegini calmaya devam etsin ama sunu bilsinlreki istanbul Havayollari türkiyenin en büyük ve en serefli havayollri ´dir.tesekürler safi ergin

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Co-Pilot ~ 15 yıl önce
Safi Ergin gene en iyisini kuracak ve havacılık dersi verecektir. Zamaninda basariszliklarindan ya da beceriksizliklerinden gonderdigi kisilerde ancak arkadan burada dedikodu yapar yuzune gulerler. Onlara da yardim etsin diye.Camiamiz ne kadar kotu durumda. Sanki bizde ihy de olmadik olanlari bilmiyoruz. Nerdeyse inanacagiz yazilanlara komik insanlar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
TEKNİKB ~ 15 yıl önce
Senin bu gün çalıştığın şirketin diğer bir şirkete ambargo koysa sen uymak mecburiyetinde değilmisin senin yarın öbürgün o ambargo konulan şirkette çalışmayacağın ne malüm.Bu şirketlerin hatta devletlerin üst kademelerinin sorunu. Çalışan insanlar da her ne kadar arkadaş olsalar da buna uymak zorundalar bu bir ekmek davası kurallara uyacaksın.Her ne kadar üst kademeler bu kararları alsalarda biz çalışanlar yinede birbirimize yapılacak yardımları yapmışızdır.Elimizden geldiğince.Tabii burada art niyetlileri ayırıyorum.Sevgilerimle.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
teknisyen ~ 15 yıl önce
tailwind in teknik ekibi my teknik ten mi gelecek? yavuz bey in yönetimi değiştireceği konuşuluyor,my tekniğe ne olacak o zaman, bu belirsizlik bitsin artık yeter

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Rumuz ~ 15 yıl önce
şapkanı koy ortaya da düşün Safi ergin...10 sene genel müdürlük yaptın..haketmediğin ve bu işi hakkıyla yapamadığın halde !! Özcan bey bugün aynı güçlü durumunda olsa sana yine genel müdürlüğü verirmiydi?? bence vermezdi..çok hatalar yaptın çoookkk....şirket kapandı 10 sene ortadan kayboldun..şimdi nerden hortladın yine

Yanıtla

Kalan karakter 1000
akif ~ 15 yıl önce
ne gariptir ki o dönem özel sektörü baltalamaya çalışan thy personeli bugün emekliliklerinde özel sektörden ekmek yer oldu...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Harry Potter ~ 15 yıl önce
Bazı ihy kökenlilerın şu Onur çekememezliğini anlıyamıyorum.Bunların belli başlıları kendilerini kaf dağında görüyorlardı.Burunlarını sürttüler.Onlara göre en iyi havacı onlar falan v.s.Şimdilerde sığınacak yer arıyorlar.Ama mimliler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000