03 Mart 2009, Salı 08:58:11

İddiaların ardı arkası kesilmiyor

Hollanda Güvenlik Kurulu Sözcüsü Sandra Groenendal, "İlk sonuç sol motorun durmuş olma ihtimalinin yüksek olduğunu gösteriyor. Sonuçları çarşamba günü açıklanacak" diyerek yeni bir iddia ortaya koydu.
  • ne çok biliyon. babanda mi pilottu aferim sana
  • 1-Eğitim, tek motora kalmış (bu yüzden bilinçli kapatılmış) bir uçağı yere indirmeyi de kapsamaz mı? Peki bu durum biraz hızlı ve glide slop un alt sınırında yaklaşma ile 757 ile aradaki mesafeyi kapatmakla birleşirse? 2-Uçağın stall olduğu koordinat veya 15 sn öncesi ILS dahilimi? Auto Throtle arızalı ise? 3-planı 10:21 olan 757 fazla yavaş indi iseki 10:24 gerçekleşeni. ATC arkanda 3 milde uçak var hızlan deyip 10:21 de teker koyduramaz mı? 4-Flap arızalı bir uçak normalden yüksek hızla iner(ara kapanır) iniş hız motordan gaz alınarak düşürülmeyemi çalışılır 80 knota düşmüş diyorlar hızı! stall Bu durumdaki uçak ILS i kullanabilir mi? 5- Uçak ve seyrüsefer cihazlarını yapanlar mühendis, Pilot ve ATC Dr, mimar, öğretmen işletmeci!

Vatan Gazetesi'nin haberine göre; Hollanda’da düşen THY’ye ait İstanbul-Amsterdam seferini yapan Boeing 737-800 tipi uçağın ‘Schiphol Kaza Hakkında Kırım Raporu’nu hazırlamak üzere oluşturulan kurulun basın temsilcisi Sandra Groenendal açıklamalarda bulundu. Groenendal, kaza kırım heyetinin Vorteks etkisi ve düşen uçağın sol motorunun durma olasılıklarını da inceleyen bir simülasyon programını kullandıklarını belirtti. Groenendal kazanın gerçekleştiği gün Schiphol Havaalanı’ndaki kule yetkililerinin ifadelerine başvurulduğunu söylerken, Türk yetkililerin istemesi halinde kara kutuyu Almanya’ya Lufthansa Laboratuvarı’na gönderebileceklerini de söyledi. Groenendal sorularımıza şu yanıtları verdi:

Kazanın çözümlenebilmesi için hangi yöntemler uygulanıyor?

İki gündür incelemelerimiz devam ediyor. Kazanın gerçek nedenini tespit edebilmek için iki simülasyon yaptık. Kazada Vorteks etkisi olabilir. THY uçağının önünden aynı piste inen Northwest Havayolları’na ait Boeing 757 uçağı en çok vorteks etkisi yaratan uçaktır. Arkasından gelen uçakla mesafesinin 2-3 dakika arasında olması normaldir. Bu mesafenin optimum olanı 5 mil ve 3 dakikadır. B-757’nin 2 dakika mesafeyle vortkes etkisi yaratıp yaratmadığının simülasyonunu yapıyoruz. O gün kulede olup da iki uçak arasındaki mesafeyi belirleyen görevlilerle konuşuyoruz.

Şu an için bir sonuç çıkarabildiniz mi?

Kaza alanında yaptığımız incelemede uçağın sol motorunun gövdeden kopmadığını ve hasar durumunun çok kötü olmadığını tespit ettik. En önemlisi motor soğuktu. Bu da bizde motorun durmuş olduğu şüphesini yarattı. Sağ taraftaki motor ise gövdeden koparak uçağın uzağına düşmüş ve ağır hasarlı durumdaydı. Ayrıca motorun sıcak olduğunu belirledik. Motorun düştükten sonra da bir süre daha çalıştığını gösteren bir işaret de motorun içinin kararmasıydı. Dolayısıyla sadece vorteks üzerinde durmuyoruz aynı zamanda uçağın sol motorunun durmuş olma ihtimali üzerinde de duruyoruz.

Hollanda Pilot Derneği “türbülans” yüzünden diyor

Hollanda Platform of Sustainable Aviation (Sürdürülebilir Havacılık Plartformu) Başkanı ve aynı zamanda emekli pilot Benno Baksteen de, iki uçak arasındaki mesafenin en az 5 mil olması gerektiğine dikkat çekti. Baksteen, şunları söyledi: “Northwest Havayolları’nın Boeing 757 tipi uçağı ağır bir uçak. THY’nin Boeing 737 uçağı ise orta ağırlıklı. Kesinlikle aralarındaki mesafe 2 dakikadan fazla olmalıydı. Aralarında en az 5 mil olmalıydı. Dolayısıyla Boeing 757 tipi uçağın yarattığı vorteks adlı türbülans bu kazaya yol açmış olabilir. Uluslararası standartlarda bu böyledir. Kule kayıtlarından anlaşılacaktır. ”

İddiaların ardı arkası kesilmiyor

Yorumlar

Misafir ~ 15 yıl önce
ne çok biliyon. babanda mi pilottu aferim sana

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
1-Eğitim, tek motora kalmış (bu yüzden bilinçli kapatılmış) bir uçağı yere indirmeyi de kapsamaz mı? Peki bu durum biraz hızlı ve glide slop un alt sınırında yaklaşma ile 757 ile aradaki mesafeyi kapatmakla birleşirse? 2-Uçağın stall olduğu koordinat veya 15 sn öncesi ILS dahilimi? Auto Throtle arızalı ise? 3-planı 10:21 olan 757 fazla yavaş indi iseki 10:24 gerçekleşeni. ATC arkanda 3 milde uçak var hızlan deyip 10:21 de teker koyduramaz mı? 4-Flap arızalı bir uçak normalden yüksek hızla iner(ara kapanır) iniş hız motordan gaz alınarak düşürülmeyemi çalışılır 80 knota düşmüş diyorlar hızı! stall Bu durumdaki uçak ILS i kullanabilir mi? 5- Uçak ve seyrüsefer cihazlarını yapanlar mühendis, Pilot ve ATC Dr, mimar, öğretmen işletmeci!

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000