05 Temmuz 2012, Perşembe 14:27:31

HAVAŞ'A 'YEŞİL' ÖDÜL...

Havaş Genel Müdürü Müjdat Yücel, Bodrum ve Antalya'nın ardından, Dalaman Havalimanı'nda da ''Yeşil Kuruluş'' sertifikası almaya hak kazandıklarını belirterek, ''Önümüzdeki bir iki yıl içerisinde Antalya, Bodrum ve Dalaman'dan başlamak üzere enerji teminine yönelik projelerin hayata geçmesi konusunda çalışmalarımız devam ediyor. Tüm kapalı alanlarda enerji üretimimizi güneş enerjisi ile yerine getireceğiz'' dedi.
  • sabredin,yavaş başladı icraatlar.MY,EK,AT,MK,EY,ÜD,MAA,MO,İNT,İB VE DİĞERLERİ.Az kaldı.
  • değil MY ve kankileri geri kaldı......
  • Kültür farkı cahil cesareti başlığıyla yazan her kimse ve nerede çalışıyorsa durum gerçekten vahim demektir. Bu ne hırs ? Bu ne sektör cahilliği ? İnanamadım. Çalıştığı şirketin işi zor gibi.
  • Son birkaç yıldır Havaşın bu konularda çok geri kaldığı sektörde fark ediliyor. Havaş yönetimi bunu iyi irdelemeli ve nerede bir hata olduğunu bulmalı. Yoksa sektörde her yeniliği sonradan yapan şirket imajından kurtulamaz.
  • Sanırım çelebi ile havaş fena kapışmış. Ama boş işler bunlar. Demek ki bu insanların oturup buralara yazı yazacak kadar boş vakitleri var. Bence bu sorgulanmalı. Anlamsız hırs yapmaya gerek yok. Ama nedense son yıllarda Çelebi bu işlerde havaşı solladı. Havaşın biraz hareketlenmeye ihtiyacı var.
  • Ben Havaş deyince AHL ve İSG den ( İstanbul için ) servis yapan ve insanları 2 yaka ile buluşturan servis otabüslerini hatırlıyorum. Diğer firma , değil 2 yakayı AHL ile Taksimi birbirine bağlamaktan öte servis taşımacılığı yapamamaktadır . Burada diğer firmayı kınamak yada yetersiz servis taşımacılığı yapmasını eleştirmek haddim değil ama Havaş son ihalede çok büyük bir hata yapıp 2 yaka taşımacılığını ciddi anlamda sekteye uğratmıştır.
  • 4. Eğer olurda Green Airport eskiden neydi şimdi ne istiyorlar diye bir araştırma yaparsanız (ki şaşar kalırım) arasında ki büyük farkı da görmüş olursunuz. 5. Emeğe saygıyı hedef alıp, hırsınızı ve kibirinizi bir kenara koyarsanız. Bence kişisel bir gelişim göstermiş olacaksınız. Ki buna da şaşar kalırım. Kısaca yeni nesli, yeni kafaları, yeni başarıları ve aklınızın ermediği konulara yorum yapmamayı hazmederseniz eğer, aynı dili konuşabiliriz. Yoksa bu yazılanların hepsi size rüya gibi gelir ya da kabus mu?. En güzeli de ne biliyor musunuz? Bu hırsınızın dayanılmaz hazzı. Demekki başarıyoruz he? ;) hadi hayırlı işler. Burada size yazacağım son yazıdır. O kadar boş vaktim yok işlerim var ve üzgünüm ki sizden önemli..
  • ABK, PPM VE AKM SİZLERE SONUNA KADAR KATILIYORUM..VE EKLEMEK İSTİYORUM.. Arkadaşlar görüyorum ki, eğitim seviyesi artan sektörümüzde bazıları Green Airport’u hecelerine ayıramazken yorum yazar olmuş. 1. Bu işin tek bir kişiye adanması başlı başına bir komikliktir. (Teşekkürler beni güldürdünüz.) 2. Takım çalışması diye bir şey vardır. Ve sürekli gelişme vardır. Ruh vardır. ( Fenerbahçe Galatasaray maçındaki takımdan ya da ruhlar aleminden bahsetmiyorum, Cahil cesareti dediklerim için mecbur parantez içi açıklamalar yapmak zorundayım mazallah bu yazıları çok farklı yerlerinden anlayabilirler) 3. Eski Yeni Orta farketmez, bu bir başarıdır. Başlangıcını yapanlar elbet tebrik edilir fakat sonunu getirmek ve projeyi tamamlamak ta bir başarıdır. Sizin algılayamadığınız, gözlüklerinizi çıkarmadan baktığınız bu durum ise sürdürülebilir bir başarıdır. Bilginize.. (Bknz TDK Sözlük Başarı, Sürdürülebilirlik, Çevre vs) ..........................
  • Yorum yazarken daha dün işe girmiş çakma havacılarla bu işe yıllarını vermiş duayenleri kıyaslamayın. Birilerinin yardımı ile işe girenler bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmasınlar lütfen. Sizler yeşili çimen olarak bildiğiniz dönemlerde Havaş yeşil istasyon sertifikası hazırlıklarını bitirmişti.
  • ppm ve akm'ye tamamen katılıyorum. Eski müdür iyi işlere imza atmıştır. Ancak yeşil kuruluş ile ilgili çalışma onun döneminde kesinlikle yoktu.

TAV Holding'in ortak olduğu Havaş'ın Dalaman Havalimanı istasyonunun ''Yeşil kuruluş'' sertifikasına hak kazanması sonrasında düzenlenen bilgilendirme toplantısında konuşan Yücel, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) tarafından başlatılan ''Yeşil Havaalanı Projesi'' kapsamında, istenilen koşulları yerine getirmesi dolayısıyla Bodrum ve Antalya'nın ardından, Dalaman Havalimanı'nın da ''Yeşil Kuruluş'' sertifikası almaya hak kazandığını söyledi. Bu sertifikaya üç noktada sahip tek yer hizmetleri şirketi olduklarını vurgulayan Yücel, şöyle devam etti:

''Bakanlığın üzerinde hassasiyetle durduğu bir konu bu. Sertifikayı alarak aslında, kuruluşların teşviki anlamında bazı ruhsat bedellerinde de özendirici olması anlamında indirimler de yapıyor bakanlık. İndirimler de bize ciddi katkı sağlıyor ancak, bu ruhsatın alınması çok ciddi ve uğraş verilmesi gereken bir süreç. 7-8 ay çalışmayı gerektiriyor, altyapısıyla bakıldığında 1-1,5 yıllık bir çalışmanın ürünü. Çevresel risk analizleriyle ilgili çalışmalar yapılıyor, atık yönetim planı hayata geçiriliyor.''

Buradaki hadisenin sadece yeşil havaalanı sertifikası alacakları limanlarla sınırlı olmadığının altını çizen Yücel, ''Hizmet verdiğimiz 22 noktada da anlaşmalı olduğumuz kuruluşlar bizden gelip atıklarımı alarak, ne yapılması gerekiyorsa onu yapıyorlar''dedi.

Yücel, İzmir'de de yeşil sertifikası almak için başvuruda bulunacaklarını açıklarken, değindiği enerji konusunda ise, ''Önümüzdeki bir iki yıl içerisinde güneşten çok istifade eden Antalya, Bodrum ve Dalaman'dan başlamak üzere enerji teminine yönelik projelerin hayata geçmesi konusunda çalışmalarımız devam ediyor, tüm kapalı alanlarda enerji üretimimizi güneş enerjisi ile yerine getireceğiz'' dedi.

Havalimanlarındaki tüm çevresel etkileri azaltılması ve mümkünse ortadan kaldırılmasını amaçladıklarını belirten Yücel, Yeşil Havaalanı Projesi için öncelikli olarak Çevresel Risk Analizinin yapıldığını ifade etti.

Bu çalışmadan elde edilen veriler ışığında Havaş faaliyetlerinden kaynaklanan tüm çevresel etkilerin kontrol prosedürlerini içeren kapsamlı bir ''Atık Yönetim Planı'' hazırlandığını açıklayan Yücel, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Havaş hizmet noktalarında sürekli iyileştirme ve kirliliğin önlenmesi prensipleri doğrultusunda yıllık çevre hedefleri belirlendi ve çevresel performans izleme süreçleri yapılandırıldı. Tüm çevre mevzuatı gözden geçirilerek mevzuat şartlarına uyum çalışması yapıldı. Olası çevresel acil durumlar belirlendi ve kontrol prosedürleri oluşturularak tatbikatlarla test edildi. Personel ve taşeron firmalar için bilgilendirme toplantıları yapıldı.''

Yücel, yeşil istasyon sertifikası ile alınan indirimlerin sorulması üzerine, ''Yüzde 7 civarında ruhsatlarda bir indirim alıyoruz'' karşılığını verdi.

''Yurt dışında 'Havaş Europe' çatısında büyümeyi planlıyoruz''

Yurt dışında Havaş Europe çatısı altında büyümeyi planladıklarını dile getiren Yücel, şu anda Riga, Helsinki, Stockholm ve Almanya'da faaliyet gösterdiklerini ve hizmet verdikleri müşterilerin başında Air Baltic, Pegasus, Aerosvit, THY, Sunexpres ve Transaero'nun geldiğini söyledi.

Yavru vatanda ise Kıbrıs Türk Havayolları ile yüzde 50 ortaklıkla Cyprus Airport Services (CAS) kurduklarını hatırlatan Yücel, oradaki izolasyonların kalması yönündeki beklentilerinin arttığını, Kıbrıs'ta uçuş sayısı yaklaşık 3 misline katlanan bir havayolu operasyonu olduğunu, izolasyonun kalkmasıyla birlikte Avrupa'dan yapılacak doğrudan uçuşlarda, yeni yapılacak havalimanı ve terminal hizmet işletmesinin olduğu ilk havalimanında varlıklarını sürdüreceklerini ifade etti.

Yücel, bir soru üzerine TAV'ın yurt dışında ihale kazandığı noktalarda Havaş'ın var olmamasının düşünülemeyeceğini belirterek, ''İlk etapta Medine'de olacağız'' dedi.

Dünyadaki havacılık sektöründe 2011 yılı rakamlarını da değerlendiren Yücel, sektörde 6 milyon kişinin çalıştığını, 20 bin uçağın 77 milyon uçuş yaptığını, önümüzdeki 10 yılda bu trafiğin iki misli artmasının beklendiğini söyledi.

Çift yönlü olmak üzere 6 milyar yolcunun seyahat ettiğine işaret eden Yücel, ''Önümüzdeki 10 yılı düşündüğümüzde, bu rakamın yüzde 50 artması durumunda rakamların nereye geleceği çok açık görülüyor. Bizim de yer hizmetleri olarak buna hazır olmamız gerekiyor'' dedi.

Türkiye'deki havacılık sektöründe toplam 120 bin kişinin çalıştığını, 346 uçağın 521 bin uçuş trafiği oluşturduğunu anlatan Yücel, gelen-giden olmak üzere 118 milyon yolcunun taşındığını bildirdi. Havaş'ın 2011 yılında 3 bin 75 çalışanı bulunduğunu belirten Yücel, 116 bin uçuşla birlikte 28 milyon yolcuya hizmet verdiklerini vurguladı.
    
Havaş'ın yolcu taşımacılığın durdurulmasına ilişkin dava süreci
    
Yurt içi operasyonları kapsamında antrepo hizmetleri, yer hizmetleri ve ulaşım hizmetleri bulunduğunu bildiren Yücel, ulaşım hizmetlerinde 16 noktada 100'ün üzerinde hizmet araçları olduğunu, bu araçlardan 30'unun İstanbul'da bulunduğunu, şu anda sadece Sabiha Gökçen Havalimanı-İzmit hattının faaliyette olduğunu belirterek, ''Onun dışındaki hatlarımızda, şu anda yasal sürecin devam etmesi nedeniyle beklemedeyiz'' dedi.

İstanbul Atatürk Havalimanı'nda ihracat ithalat kargo antrepolarının olduğunu, ayrıca Ankara Esenboğa Havalimanı'nda ithalat ve ihracat antreposunun bulunduğunu kaydeden Yücel, bu alanların toplamının 707 metrekare olduğunu bildirdi.

Avrupa operasyonlarına ise 2010 yılında başlayan Havaş'ın, yurt dışında Baltic Avation Systems'e (BAS) ait olan NHS'in yüzde 50 hissesini 2010 yılında satın alarak şirkete ortak olduğunu, Aralık 2011'de NHS'deki ortaklık oranını yüzde 66,7'ye çıkartarak şirketin marka adının Havaş Europe olarak değiştiğini açıkladı.

Soruları da yanıtlayan Yücel, mahkeme kararı ile havalimanı ile şehir merkezi arasında otobüsle yaptıkları yolcu taşımacılığının durdurulmasına ilişkin dava sürecinin sorulması üzerine, ''Son fotoğrafa baktığınızda, olumlu bir gelişme yok. Ancak perde arkasında yasal sürecin bütün imkanları sonuna kadar zorlanıyor'' dedi.

Bu konuda 14 Ocak'ta başlayan, ondan önce de üç yıl farklı nedenlerle denenen ancak uygulanamayan bir yasaklama sürecine girdiklerini anlatan Yücel, görüşlerini şöyle aktardı:

''İstanbul Büyükşehir Belediyesi adına toplu taşımacılık yapan İETT, hava, deniz ve kara yolcularının entegrasyonunu temin anlamında bu işin bir parçası olarak çalışmak zorundaydı. Ancak mevcut otobüsleri, bizim otobüslerle mukayese ettiğimizde havayolu ile seyahat edecek yolcuların beklentilerinden çok uzaktı. O nedenle İETT, bir süre kendi otobüsleriyle bunu yapmayı denedi, olmayınca ihaleye çıktı. Biz de ihaleye katılan tarafız. 'Havaş olarak ihaleye katıldınız, kaybettiniz, niye daha iddia ediyorsunuz-' diye sorulabilir. Aslında İETT adına yapılan bir işti. Şartnamesi tamamen İETT otobüsleri adına hazırlanmıştı. Bu bağlamda var olan ve yasal olarak yolcu taşıma işini yapması için hiçbir engel olmayan bir kuruluşun, gerek İETT'nin yayınlamış olduğu şartnamede, gerek yasal sorumluluklar çerçevesinde bizim bundan yasaklanmamız söz konusu bile değil. Ancak, bu ihaleyi kazanan şirketin, çok açıkça ifade etmek gerekirse iddialı boyutlardaki yapmış olduğu tekliften dolayı zarar sürecinin her geçen gün artması nedeniyle, belediyenin bir diğer kuruluşu olan Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) yetkisi dahilinde bizi bu işten alıkoymak gibi bir karara vardılar.''
    
''Antalya'da benzer durumda karar çabuk çıktı''
    
Yücel, UKOME'nin 2006-2007'den beri kendileriyle temas halinde olduklarını dile getirerek, ''Bizim TAV olarak sebebini tam anlayamadığımız nedenlerden dolayı söz konusu şirketin zararının ortadan kaldırılması ve onların bu konuda vermiş oldukları taahhüdü yerine getirme anlamında, yasal olarak hiçbir engeli bulunmayan Havaş, UKOME tarafından durduruldu. Bu konuya yönelik hak arayışımız devam ediyor'' dedi.

Yücel, Sabiha Gökçen Havalimanı'nda devam eden, ancak Atatürk Havalimanı'nda ise durdurulan faaliyetlerinin nedenini UKOME'ye sorduklarını, ancak bu konuda ne yazılı, ne de sözlü bir yanıt alamadıklarını da ifade etti.

Benzer bir kararın Antalya'da da alındığını, ancak oradaki müracaatlarında mahkemeden kararın çok çabuk çıktığını anlatan Yücel, belediyenin yürütmeyi durdurma kararına itiraz ettiğini, ancak bölge idare mahkemesi tarafından yürütme durdurulmadan sonucun elde edildiğini kaydetti.

İstanbul'da da benzer konuda mahkeme sürecinin devam ettiğini hatırlatan Yücel, ''Mahkemelere sunduğumuz belgeler kapsamında, Özelleştirme İdaresi'nden aldığımız bir görüş yazısı var. Muhtemeldir ki artık bundan sonraki aşama Danıştay olacak. Ben inanıyorum ki bölge idare mahkemesinden sonra Danıştay'a giden konunun, mutlak surette tüm detaylarının değerlendirilip, bizim bugüne kadar elimizden alınan bu hakkımızın en kısa sürede iade edileceğini düşünüyorum'' diye konuştu.

İhaleye katılırken de ticari boyutları aşan bir teklife zaten sıcak bakmadıklarını dile getiren Yücel, ''İhalede rakamlar o kadar anlamsız boyutlara ulaştı ki biz belli bir noktadan sonra fiyat artırımına girmedik'' dedi. 

HAVAŞ'A 'YEŞİL' ÖDÜL...

Yorumlar Tüm Yorumlar (14)

Az kaldı ~ 12 yıl önce
sabredin,yavaş başladı icraatlar.MY,EK,AT,MK,EY,ÜD,MAA,MO,İNT,İB VE DİĞERLERİ.Az kaldı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Havaş ~ 12 yıl önce
değil MY ve kankileri geri kaldı......

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Her kimse ~ 12 yıl önce
Kültür farkı cahil cesareti başlığıyla yazan her kimse ve nerede çalışıyorsa durum gerçekten vahim demektir. Bu ne hırs ? Bu ne sektör cahilliği ? İnanamadım. Çalıştığı şirketin işi zor gibi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Devir ~ 12 yıl önce
Son birkaç yıldır Havaşın bu konularda çok geri kaldığı sektörde fark ediliyor. Havaş yönetimi bunu iyi irdelemeli ve nerede bir hata olduğunu bulmalı. Yoksa sektörde her yeniliği sonradan yapan şirket imajından kurtulamaz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Vahim ~ 12 yıl önce
Sanırım çelebi ile havaş fena kapışmış. Ama boş işler bunlar. Demek ki bu insanların oturup buralara yazı yazacak kadar boş vakitleri var. Bence bu sorgulanmalı. Anlamsız hırs yapmaya gerek yok. Ama nedense son yıllarda Çelebi bu işlerde havaşı solladı. Havaşın biraz hareketlenmeye ihtiyacı var.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tebrikler Havaş.. ~ 12 yıl önce
Ben Havaş deyince AHL ve İSG den ( İstanbul için ) servis yapan ve insanları 2 yaka ile buluşturan servis otabüslerini hatırlıyorum. Diğer firma , değil 2 yakayı AHL ile Taksimi birbirine bağlamaktan öte servis taşımacılığı yapamamaktadır . Burada diğer firmayı kınamak yada yetersiz servis taşımacılığı yapmasını eleştirmek haddim değil ama Havaş son ihalede çok büyük bir hata yapıp 2 yaka taşımacılığını ciddi anlamda sekteye uğratmıştır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kültür Farkı Cahil Cesareti 2 ~ 12 yıl önce
4. Eğer olurda Green Airport eskiden neydi şimdi ne istiyorlar diye bir araştırma yaparsanız (ki şaşar kalırım) arasında ki büyük farkı da görmüş olursunuz. 5. Emeğe saygıyı hedef alıp, hırsınızı ve kibirinizi bir kenara koyarsanız. Bence kişisel bir gelişim göstermiş olacaksınız. Ki buna da şaşar kalırım. Kısaca yeni nesli, yeni kafaları, yeni başarıları ve aklınızın ermediği konulara yorum yapmamayı hazmederseniz eğer, aynı dili konuşabiliriz. Yoksa bu yazılanların hepsi size rüya gibi gelir ya da kabus mu?. En güzeli de ne biliyor musunuz? Bu hırsınızın dayanılmaz hazzı. Demekki başarıyoruz he? ;) hadi hayırlı işler. Burada size yazacağım son yazıdır. O kadar boş vaktim yok işlerim var ve üzgünüm ki sizden önemli..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kültür Farkı Cahil Cesareti ~ 12 yıl önce
ABK, PPM VE AKM SİZLERE SONUNA KADAR KATILIYORUM..VE EKLEMEK İSTİYORUM.. Arkadaşlar görüyorum ki, eğitim seviyesi artan sektörümüzde bazıları Green Airport’u hecelerine ayıramazken yorum yazar olmuş. 1. Bu işin tek bir kişiye adanması başlı başına bir komikliktir. (Teşekkürler beni güldürdünüz.) 2. Takım çalışması diye bir şey vardır. Ve sürekli gelişme vardır. Ruh vardır. ( Fenerbahçe Galatasaray maçındaki takımdan ya da ruhlar aleminden bahsetmiyorum, Cahil cesareti dediklerim için mecbur parantez içi açıklamalar yapmak zorundayım mazallah bu yazıları çok farklı yerlerinden anlayabilirler) 3. Eski Yeni Orta farketmez, bu bir başarıdır. Başlangıcını yapanlar elbet tebrik edilir fakat sonunu getirmek ve projeyi tamamlamak ta bir başarıdır. Sizin algılayamadığınız, gözlüklerinizi çıkarmadan baktığınız bu durum ise sürdürülebilir bir başarıdır. Bilginize.. (Bknz TDK Sözlük Başarı, Sürdürülebilirlik, Çevre vs) ..........................

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yorum Farkı ~ 12 yıl önce
Yorum yazarken daha dün işe girmiş çakma havacılarla bu işe yıllarını vermiş duayenleri kıyaslamayın. Birilerinin yardımı ile işe girenler bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmasınlar lütfen. Sizler yeşili çimen olarak bildiğiniz dönemlerde Havaş yeşil istasyon sertifikası hazırlıklarını bitirmişti.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
abk ~ 12 yıl önce
ppm ve akm'ye tamamen katılıyorum. Eski müdür iyi işlere imza atmıştır. Ancak yeşil kuruluş ile ilgili çalışma onun döneminde kesinlikle yoktu.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000