02 Nisan 2012, Pazartesi 13:56:31

HAVA-İŞ'İN HAMLESİ ENDİŞE VERİCİ!

Gökkuşağı Hareketi THY ile yapılan ve tartışmaları hala gündemde olan 23. Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerine ilişkin bir açıklama yayınladı...
  • Heee Bahadırla Ali AKP üyesi zaten haberin yokmu? Munzurda kurucularından:-))))))
  • belli ki sen yiyici başkanın yiyici uşağısın...
  • Gökkuşağı hareketini,suçlayan yorumlara bakıyorumda zavallılar demekten başka bir dil kullanamıyorum.TGS sürecinde gökkuşağının uyarılarını da böyle yorumladınız.Nerde şimdi yer işletme.İSG konusundaki uyarılarınıda biliyoruz nerde İSG işcileri.Şimdi yine çok önemli ve uyarıcı açıklamalar yapıyorlar dikkatle takip edin derim ben.GÜNEŞ BALCIKLA SIVANMAZ.Gökkuşağı hareketi namuslu ve onurlu bir duruşun adıdır.Helal olsun bu mücadeleyi verenlere.Saygılarımla
  • YAHU Bİ KEREDE DESTEK OLUN . BAŞKAN TOPLANTIYA NİYE GİTMEMİŞ ,SANANE BİR BİLDİĞİ VARDIR.THY TOPLANTILARA KİMİNLE KATILIYOR,DÜŞÜN BİRAZ BAKALIM.HAMDİ VEYA TEMEL KATILSINDA BAŞKANINIZ ONLARI NASIL MASADAN KAÇIRIYOR GÖR.ÜYEDE KİMİN NE MAL OLDUĞUNU ÖĞRENİR BELKİ.
  • hala kabin özelleşecek maaş düşecek kabin memurları atılacak diyor...sen kaç kere çalıştığın yerin özelleştiğine tanık oldun? ben bu cümleleri 25 senedir duyuyorum emekli olacağım hala özelleşecek geçin bu işleri...ayrıca özelleşmek kalite demek 0'a yakın hata demek...verim demek...profesyonellik demek...korkmayın özelleşmekten.okadar hat açılacak okadar uçak alınıyor ve alınacak bu durumda kimseyi işten çıkaramazlar...kalifiye elemana ihtiyaç var ayrıca...mantıklı ol biraz...bu dedikoduları hep kadınlar yapıyor onlar yayıyor.onların yüzünden böyle oluyor zaten.istanbula daha yeni gelmiş dünyadan haberi yok kalkmış özelleşecek diyor 21 yaşında...sen önce büyü biraz hayatı öğren ondansonra bu dedikoduları yap
  • arkadaşlar satışında tgs ye devri söz konusu artık ve tabiki kabin hizmetleride yakındır ..
  • ilk bakışta gerçekten ''ilk'' defa hakaretsiz bir tutum. ama tam da işçilerin haklarını almak için sendikal güçlerini kullanabilecekleri bu dönemde kafaları karıştırmaya çalışmak manidar değil mi? gerçekten işçilerin haklarını düşünen bir muhalefet, gerektiği yerde ve zamanda muhalefet yapmak dururken neden oy kazanmak adına ekmek davasında hak davasında kritik noktalarda baltalama girişimlerinde bulunuyor... gerçekten faydalı olmak istiyorsa neden farklı bakış açısını ilk önce sendikayla paylaşmak yerine kamuoyu toplamak istiyor? politik oyunlara karnımız tok.
  • ZAMAN THY ÇALIŞANLARI İÇİN KAVGA DEĞİL BİRLİK ZAMANIDIR.THY YÖNETİMİNE KARŞI HAKLARIMIZI SAVUNALIM.HAKKIMIZ OLAN MİNİMUM ENFLASYON ORANINDA ÜCRET ARTIŞI İÇİN MÜCADELE EDELİM.KAZANILMIŞ HAKLARIMIZI KAYBETMEMEK İÇİN MÜCADELE EDELİM.ŞİRKETİMİZDEKİ ÖZELLEŞTİRMEYE KARŞI ÇIKALIM.İŞTEN DAHA FAZLA ARKADAŞIMIZIN ATILMASINA SESSİZ KALMIYALIM.ALIN TERİMİZ İLE KAZANDIĞIMIZ HELAL PARAMIZ İÇİN MÜCADELE EDELİM.ZAMAN GÖKKUŞAGI-HAVA İŞ KAVGASI ZAMANI DEĞİL BİRLİK BERABERLİK ZAMANIDIR.UYANIN ARTIK EY THY EMEKÇİLERİ...YOKSA YARIN ÇOK GEÇ OLACAK...
  • "Yaşasın alın AKlığı kardeşliğimiz" cümlesiyle AK parti'nin bir alakası olabilir mi?
  • Gökkuşağı hareketi 24 yıldır iktidar olan bu sendikaya karşı dürüst,seviyeli ve ilkeli bir duruş segiliyor.Yapılan açıklamaya bakınca sendikayı ve sendikacıları uyaran hata yaparlarsa neler olabileceğini gösteren bir açıklama.Küfür yok hakaret yok gerçekten saygı duyulacak ve şapka cıkartılacak bir tutum.Tebrikler
Hava-İş yönetiminin THY'ye boyun eğdiğini ifade eden Gökkuşağı, THY'nin bir uçağına çalışanlarının resimlerini boyaması konusuna da vurgu yaptı.

İşte Gökkuşağı Hareketi'nin açıklaması:

Değerli Arkadaşlar 23. dönem TİS süreci iki aylık yasal süre tamamlanmadan 19 Martta uyuşmazlık zaptı tutularak yeni bir aşamaya girdi. Görüşmelerin bir yıl geç başlamasını kâr sayan THY yöneticileri, uçakların dışını resimlerimizle süslerken, masaya emeğimize saygı duymadığını gösteren tekliflerle gelmekten çekinmedi! 
 
Bundan sonra, “yasal süreler”, “hükümetin atayacağı  arabulucu”,“yeni görüşmeler”, “uyuşmazlıklar” vs ile sürecek olan, iki oyunculu, iki perdeli bir tiyatro sahnelenecek! Sabrımızı tüketen bürokratik oyunlarla, önce eşeğini kaybettirip sonra bulduran ve bizlere “ölümü gösterip sıtmaya razı etmeye” çalışan, bildiğimiz bir oyundur bu. Bizlerden de bu oyuna müdahil olmadan sadece sessiz izleyici olmamız isteniyor!

ÖNCE KAYBET SONRA BULDUR!

Sendikamız Hava İş uyuşmazlık zaptını bizlere duyururken, işverenin %3 ücret artışı önerdiği ve mevcut kazanılmış haklarımız olan, bayram, tatil günleri ve fazla mesailerdeki zamlı ücretlerimizde indirimler istediğini, çalışma sürelerinde aleyhimize düzenlemeler talep ettiğini vurgulayarak bu haklardan geri gidişe razı olunmayacağını söylüyor. Oysa, kazanılmış haklardan geri gidişe onay verilmemesi aksi düşünülemeyecek kadar doğal bir şeydir. Örneğin uçucuların aylık 8 boş günü zaten yönergedeki yıllık 96 günün karşılığı olarak ortalama aylık boş gün sayısıdır ve 7 güne düşürülmesi pratik olarak da mümkün değildir. İşverenin bütün bu sözde tekliflerini sonradan geri çekmek üzere koz olarak kullanmaya çalıştığını en yeni işçi arkadaşımız bile değerlendirebilir. 

Buradaki inceliği iyi görmeliyiz. İşverenin teklif ettiği %3 zam oranının  %5+5'e çıkartılması ve kazanılmış haklara getirilen indirim tekliflerinin geri çektirilmesi durumunda  “İşveren çalışanların isteklerini kabul etti!” “Sendika bunları başardı!” diye servis edilecektir. Bu manevraları daha önce defalarca izlediğimiz için bu oyuna “tiyatro” diyoruz. Oyunun gerçek aktörü siz işçiler sahneye çıkmadığı sürece bu tiyatro sürecektir...

İŞÇİLERİN ANA TALEBİ İŞ GÜVENCESİDİR!

Değerli arkadaşlar, bildiğiniz gibi Gökkuşağı Hareketi olarak TİS başlangıcından beri,  patronların karşısında sendikal örgütlülüğün yanında yer alarak periodik bültenimizi dahi yayınlamadık. Ancak Hava İş yönetiminin işçilerin ana talebinin iş güvencesi olduğunu çok iyi bilmesine rağmen, şu anda izlediği taktik işçiler adına endişe vericidir. İşverenle açtıkları beyaz sayfaların bedelini geçmişte olduğu gibi bizler ödemek istemiyoruz. O nedenle bu bültenle dikkatinizi çekmek istiyoruz. Geçen dönem yaptıkları gibi TİS imzalandıktan sonra işveren bildiğini okuyup yüzlerce arkadaşımızı işten atarken, TİS maddelerini uygulamazken  sendikacılar yine arkalarını dönecek ya da sendika avukatına bizleri yönlendirmekle yetinecekse bu nasıl iki tarafça da imzalanmış bir “sözleşme” olacaktır?

İşçilerin öncelikli talebi iş güvencesidir. Şirket büyürken ve yeni işçiler alınırken artık işçi kıyımına tahammülümüz yoktur. Aynı şekilde yeni birimlerin taşerona devredilmesi ve bu yolla emeğimizin ucuzlatılmasına da izin vermemeliyiz.  Kabin hizmetlerinin taşerona devri konusunda işçilerden gizli olarak hazırlıklar sürmektedir. Bu, 6000 kabin memuru arkadaşımızı olumsuz etkileyecek uygulamaya karşı yargı yolundan başka şimdiden örgütlü, yasal, mücadele biçimleri vardır. Sendikayı bu konuda göreve davet ediyoruz.

EMEK CEPHESİNDE YENİ 12 EYLÜL DÖNEMİ:

İktidar yeni yasalar ve kanun hükmünde kararnamelerle her gün yeni bir kazanılmış hakkı sermaye lehine yok etmeye çalışıyor. Emek cephesi açısından adeta ikinci bir 12 Eylül dönemi yaşanmaktadır. Bildiğiniz gibi son girişimleri havacılığa özel grev yasağıydı. Grev silahının işçilerin elinden alınması patronlar karşısında işçilerin en önemli kozunun kaybedilmesi anlamına geliyordu. Aynı şekilde iş kolu barajı da sendikal örgütlülüğe vurdukları darbelerden biriydi. Kamuoyunun ve emekçilerin tepkisi bu maddenin şimdilik geri çekilmesini ve barajın yüzde 1'e indirilmesini sağlamış ise de yarın başka oyunlarla karşımıza çıkılmayacağının garantisi yoktur. Çünkü küresel sermaye, yeni kriz dalgalarını bahane ederek emeği olabildiğince ucuzlatma ve güvenceden yoksun bırakma peşindedir.

Yeni iş ilişkileri yasası çalışanları sendikasızlaştırma, örgütsüz kılma ve daha ucuza çalıştırmanın adıdır. Bu nedenledir ki TİS'de verilecek her taviz bizlerin de kazanılmış haklarımızın geri dönülmeyecek şekilde yitirilmesi ve tümüyle güvencesiz kılınması demektir. Artık geri atılacak adım kalmamıştır. TİS'de iş güvencesini, “parayı ver işçiyi at” (İkale sözleşmesi) mantığı ile değil, sendikal örgütlülüğü güçlendirerek sağlamak gerekiyor. Bu güne kadar bu konuda yapılmayanların bedeli olarak 6000 e yakın arkadaşımız işten atılmıştır. Bu nasıl “sendikalı ve güvenceli” olmaktır?

Sermayenin ulusal ve uluslararası saldırılarına karşılık, iş kolumuz havacılık ve diğer çalışma alanlarında sendikal örgütlülüğün düştüğü durum işverenlerin haklarımıza saldırmadaki pervasızlığına zemin oluşturuyor. Yıllardır mücadele etmek yerine, bürokrasiye sığınarak koltuklarını korumakla yetinen profesyonel sendikacılar bu sonucun ortaya çıkmasında büyük pay sahibidir. Hava İş Sendikası'nın 23 yıllık yönetimi de ne yazık ki sendika çalışanı kendi işçilerine karşı en zalim patron tavrını gösteren, üyesi işçilerin yaşam biçiminden, dolayısıyla güveninden kopuk bir yönetimdir. Bu da bizim haklarımızı savunacak sendikacıların söylediklerinin işveren tarafından ciddiye alınmamasına yol açmaktadır. Bu nedenle THY işvereni TİS masasında “Siz de sendikadan nedensiz işçi atıyorsunuz biz karışıyor muyuz!” diyebilmektedir.  THY işçilerinin şansızlığı buradadır.

Herşeye rağmen ortak kazanımlar için sendikal yapıya sahip çıkmamız gerekiyor. Kuşkusuz genel kurul öncesinde şeffaf, temiz ve demokratik bir sendikal önderlik için muhalefet yürütmenin ve gerçekleri bütün çıplaklığıyla ortaya sermenin de zamanı  gelecektir.

Bütün arkadaşlarımızı bu güne kadar olduğu gibi bundan sonraki dönemde de görüşmeleri yakından  izlemeye çağırıyoruz. Unutmayalım ki biz sessiz kalırsak en temel haklarımızın tırpanlanması söz konusudur. Nitekim işçilerin az sayıda da olsa görüşmelere katılması işveren temsilcilerinin başlangıçta yanaşmadıkları, maddeleri görüşmek zorunda bırakmıştır. Şimdi bütün olarak TİS’i kazanımlara taşımak ve onun içinde işçilerin öncelikli talebi olan iş güvencesini yaşama geçirmek için çalışmalıyız.

Gökkuşağı Hareketi olarak işçilerin ekonomik ve demokratik hak mücadelesinin yanı başında olmaya toplu sözleşme görüşmelerini yakından izlemeye ve sitemizde sizlere duyurmaya devam edeceğiz. 

Yaşasın alın aklığı kardeşliğimiz.
HAVA-İŞ'İN HAMLESİ ENDİŞE VERİCİ!

Yorumlar Tüm Yorumlar (18)

Misafir ~ 12 yıl önce
Heee Bahadırla Ali AKP üyesi zaten haberin yokmu? Munzurda kurucularından:-))))))

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
belli ki sen yiyici başkanın yiyici uşağısın...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Gökkuşağı hareketini,suçlayan yorumlara bakıyorumda zavallılar demekten başka bir dil kullanamıyorum.TGS sürecinde gökkuşağının uyarılarını da böyle yorumladınız.Nerde şimdi yer işletme.İSG konusundaki uyarılarınıda biliyoruz nerde İSG işcileri.Şimdi yine çok önemli ve uyarıcı açıklamalar yapıyorlar dikkatle takip edin derim ben.GÜNEŞ BALCIKLA SIVANMAZ.Gökkuşağı hareketi namuslu ve onurlu bir duruşun adıdır.Helal olsun bu mücadeleyi verenlere.Saygılarımla

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
YAHU Bİ KEREDE DESTEK OLUN . BAŞKAN TOPLANTIYA NİYE GİTMEMİŞ ,SANANE BİR BİLDİĞİ VARDIR.THY TOPLANTILARA KİMİNLE KATILIYOR,DÜŞÜN BİRAZ BAKALIM.HAMDİ VEYA TEMEL KATILSINDA BAŞKANINIZ ONLARI NASIL MASADAN KAÇIRIYOR GÖR.ÜYEDE KİMİN NE MAL OLDUĞUNU ÖĞRENİR BELKİ.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
hala kabin özelleşecek maaş düşecek kabin memurları atılacak diyor...sen kaç kere çalıştığın yerin özelleştiğine tanık oldun? ben bu cümleleri 25 senedir duyuyorum emekli olacağım hala özelleşecek geçin bu işleri...ayrıca özelleşmek kalite demek 0'a yakın hata demek...verim demek...profesyonellik demek...korkmayın özelleşmekten.okadar hat açılacak okadar uçak alınıyor ve alınacak bu durumda kimseyi işten çıkaramazlar...kalifiye elemana ihtiyaç var ayrıca...mantıklı ol biraz...bu dedikoduları hep kadınlar yapıyor onlar yayıyor.onların yüzünden böyle oluyor zaten.istanbula daha yeni gelmiş dünyadan haberi yok kalkmış özelleşecek diyor 21 yaşında...sen önce büyü biraz hayatı öğren ondansonra bu dedikoduları yap

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
arkadaşlar satışında tgs ye devri söz konusu artık ve tabiki kabin hizmetleride yakındır ..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
ilk bakışta gerçekten ''ilk'' defa hakaretsiz bir tutum. ama tam da işçilerin haklarını almak için sendikal güçlerini kullanabilecekleri bu dönemde kafaları karıştırmaya çalışmak manidar değil mi? gerçekten işçilerin haklarını düşünen bir muhalefet, gerektiği yerde ve zamanda muhalefet yapmak dururken neden oy kazanmak adına ekmek davasında hak davasında kritik noktalarda baltalama girişimlerinde bulunuyor... gerçekten faydalı olmak istiyorsa neden farklı bakış açısını ilk önce sendikayla paylaşmak yerine kamuoyu toplamak istiyor? politik oyunlara karnımız tok.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
ZAMAN THY ÇALIŞANLARI İÇİN KAVGA DEĞİL BİRLİK ZAMANIDIR.THY YÖNETİMİNE KARŞI HAKLARIMIZI SAVUNALIM.HAKKIMIZ OLAN MİNİMUM ENFLASYON ORANINDA ÜCRET ARTIŞI İÇİN MÜCADELE EDELİM.KAZANILMIŞ HAKLARIMIZI KAYBETMEMEK İÇİN MÜCADELE EDELİM.ŞİRKETİMİZDEKİ ÖZELLEŞTİRMEYE KARŞI ÇIKALIM.İŞTEN DAHA FAZLA ARKADAŞIMIZIN ATILMASINA SESSİZ KALMIYALIM.ALIN TERİMİZ İLE KAZANDIĞIMIZ HELAL PARAMIZ İÇİN MÜCADELE EDELİM.ZAMAN GÖKKUŞAGI-HAVA İŞ KAVGASI ZAMANI DEĞİL BİRLİK BERABERLİK ZAMANIDIR.UYANIN ARTIK EY THY EMEKÇİLERİ...YOKSA YARIN ÇOK GEÇ OLACAK...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
"Yaşasın alın AKlığı kardeşliğimiz" cümlesiyle AK parti'nin bir alakası olabilir mi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Gökkuşağı hareketi 24 yıldır iktidar olan bu sendikaya karşı dürüst,seviyeli ve ilkeli bir duruş segiliyor.Yapılan açıklamaya bakınca sendikayı ve sendikacıları uyaran hata yaparlarsa neler olabileceğini gösteren bir açıklama.Küfür yok hakaret yok gerçekten saygı duyulacak ve şapka cıkartılacak bir tutum.Tebrikler

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000