28 Mayıs 2008, Çarşamba 11:41:10

HAVACILIK VE MEDYA İLİŞKİLERİ TARTIŞILDI

HAVAK tarafından düzenlenen panelde havacılık sektörü ile medya ilişkileri masaya yatırıldı. İlk kez düzenlenen panelin sürekli olması düşünülürken doğru bilgi için havacılık sektörü ve medya arasındaki bilgi akışının düzenlenmesinin gerekliliği vurgulandı.
  • gene tüketti herşeyi, naapsın sağlama almak icin , fetullah+havak+töhsid+medya ne varsa ne bulsa arkasına kaçacam deniyor işte! son nokta belli ya, fransa ya, ya isviçre gene
  • Yavuz Çizmeci'nin ne demek istediğini anlamadım. Konu hakkında yeterli bilgisi olmadığı bauk sabuk cümlelerini tekrar etmesinden belli.Diğer katılımcıların ise pek farkları yok.
  • önce petrol fiyatları diye ağladı şimdi de medyayı kafalıyor..inceden tüyecek yol inşaatı tam gaz yavuz beyde...gene tüyecek sanırsam :)) kaçış yolu inşaatı yerine hangar inşaatını bitirse daha iyi ama sanırsam hangar yüzünden kirişi kıracak gene :)) maaşları bilem ödeyemiyorlarmuş
  • Zamanı geldı artık havacılıktan elını ayagını çek.Toplantı,panel ne olacak sosyal gözüküp korunma zırhını artırmakmı niyetin.Bunlar senın hesap vermeni engellemez sag duyu sahibi insanlar var.Zaman hesap verme zamanı.DÜŞÜN DÜŞÜN DÜŞÜN
  • aman ha böyle söylediklerinme bakıpta aldanmayın...

Türk sivil Havacılığının gelişmesine katkılarda bulunan HAVAK, ‘Türk Sivil Havacılığında medya ilişkileri’ konulu bir panel düzenledi. HAVAK Yönetim Kurulu üyesi Ömer Faruk Berksan’ın yönettiği panele HAVAK ve TÖSHİD Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Çizmeci, Onur Air Genel Müdürü Şahabettin Bolukçu, TALPA Başkanı Ali Ziya Yılmaz, Halkla İlişkilerin duayeni Betül Mardin,  Bahçeşehir Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Haluk Gürgen ve İstanbul Havalimanları Muhabirleri Derneği Başkanı Cemil Yıldız konuşmacı olarak katıldı.

HAVAKPanelin açılış konuşmasını yapan Yavuz Çizmeci, medyanın herkes için çok önemli bir güç olduğunun altını çizerek bu gücün doğru kullanılması gerektiğini vurguladı. Gazetecilerin elindeki kameraları bazukaya benzeten Çizmeci şöyle konuştu: “ Gazetecinin elindeki kamerayı ben bazukaya benzetiyorum. İstenildiği zamanda savaş ortamı,  istenildiği halde barış ortamı yaratabilir. Bu çok önemli gücün doğru kullanılması için sivil havacılıkla olan ilişkilerin bilimsel, gerçekçi, hayata dair ve Türkiye’yi bir adım öne çıkaracak şekilde kullanılmalıdır. Son dönemde havacılığın önemi ve buna paralel olarak medyada çıkan haber sayısı da arttı. Ama bu haberler çoğunluklu uçakların arıza yapmalarıyla ilgili olanlardır.  Havacılık çok ciddi bir iştir. İnsan taşındığı için ciddi bir iştir. Bu işi yapanlar desteklenmeli ve önleri açılmalıdır. Petrol fiyatının arttığı bu dönemde havacı olmak gerçekten çok zor. Hep birlikte sorunların altından nasıl kalkılacağının çözümlerini bulmalıyız. Ciddi ve bilimsel olarak bu konular ele alınmalıdır.”

HAVAKTALPA: BİZE SORUN

Çizmeci’nin ardından kürsüye çıkan TALPA Başkanı Ali Ziya Yılmaz ise medya mensuplarının kaza, kırım gibi önemli olaylardan sonra görüş alabilmek için farklı kaynaklara yöneldiğini ve kamuoyuna zaman zaman yanlış bilgiler aktarıldığını hatırlatarak, reyting uğruna uygun olmayan ve yetersiz kaynaklara başvurulmasının yanlış olduğunu, bu sorunu ortadan kaldırmak için kendilerinin her türlü bilgiyi aktarmaya hazır olduklarını ifade etti.
HAVAK’ın düzenlediği paneli çok iyi bir fırsat olarak gördüğünü ifade eden Yılmaz, “Sektörün bütün aktörleriyle aynı paralelde olmak zorundayız. Bu sektör kötüye giderse sermaye zarar ederse ben ve arkadaşlarım işini kaybeder. Bu bilince uygun olarak hareket etmemiz lazım” dedi.

HAVAKBOLUKÇU: BİZ KOYUN DA BESLERİZ AMA…

Onur Havayolları Genel Müdürü Şahabettin Bolukçu ise 14 milyonu aşan yolcu rakamına ulaşıldığını, yanlış ve bilinçsiz yapılan haberlerin yolcuları uçaktan soğutacağını söyleyerek şöyle konuştu:  “Uçakla seyahat etme kültürü 2003’ten önce azınlıkların, seçkin kesimin tercihiydi. Halk bilmiyordu. Serbest rekabetle birlikte 14.5 milyon yolcuya ulaştık. Bu şu demektir. Millete uçağı öğrettik. Uçağın erişilebilir bir alet olduğunu gösterdik ve uçağı sevdirdik. Bunlar da medya sayesinde oldu. Ama vatandaş hala tam olarak bilinçli değil. Uçağın yaptığı 15 dakikalık rötarda tüm suç havayolu şirketine yükleniyor. Örneğin,  14 Mart’tan itibaren SMART  projesi ara modernizasyonu çalışmaları nedeniyle uçaklarda rötarlar yaşandı. Bu rötarlar havayolu şirketlerine bağlansaydı 14 milyon yolcunun yarısını kaybederdik. Her uçak arıza yapar. Allah yapısı değil kul yapısı. Bir uçağın iniş takımları açılmayınca, 160 yolcu ecel terleri döktü gibi yansıtılması doğru değil. Uçak arıza yaptığı için pist başından dönebilir. Bunlar havayolu şirketlerinin sıfır risk kuralından kaynaklanıyor. Amma pistten dönünce  ölümden döndüler ya bu uçak kalksaydı şeklindeki haberler çok yanlış. Biz para kaybedersek gider koyun da besleriz. Ama Kayseri’den gelen pastırmanın, Antep’ten gelen baklavanın, Kart’san gelen peynirin ekonomiye ve hayatımıza katkısını düşününce yaptığımızın ne denli önemli olduğu daha iyi anlaşılır.”

HAVAKPROF. DR. HALUK GÜRGEN: MEDYA SİZİN DÜŞMANINIZ DEĞİL

Havayolu şirketi yetkililerinin konuşmalarında medya mensuplarını suçlamalarına yanıtı ise Bahçeşehir üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Haluk Gürgen verdi. Havacılık sektöründeki aktörlerle medya arasında karşılıklı çıkar ilişkisi bulunduğunu , karşılıklı güven, saygı ve işbirliği çerçevesinde  herkesin işini doğru, güzel ve iyi bir şekilde ortaya koyması gerekliliğini vurgulayan Gürgen, “ Medya sizin düşmanınız değil iş ortağınız. Sadece yalan haberde canınız yandığında değil. Her zaman onları ziyaret edeceksiniz ya da onlar sizi ziyaret edecek. Şu anda şirketlerde kriz iletişim bilgisi ve örgütlenmesi yok. Bu sistemi kriz anında değil olmadan çalıştıracaksınız.  İtibarı yönetmek için kurumsal iletişimi yöneteceksiniz. İtibarınız biterse her şeyiniz biter” diye konuştu.

HAVAKGAZECECİ YILDIZ: DOĞRU KAYNAK BULMAKTA ZORLANIYORUZ

Son olarak havalimanı muhabirleri adına söz alan İstanbul Havalimanı Muhabirleri Derneği  (İHMD) Başkanı Cemil Yıldız, havalimanı muhabirlerinin sektör için olan önemine değindi. Havalimanı muhabirlerinin olaylara yaklaşım tarzlarının diğer gazetecilere göre çok daha farklı olduğunu ifade eden Yıldız, “Bizler havalimanı muhabirleri olarak sektöre darbe vuracak haberler yapmamak için elimizden geleni yapıyoruz. İnsanların, havayollarına karşı kötümser bir bakış açısına sahip olmamaları için İHMD olarak açtığımız fotoğraf sergisinde bile kaza-kırım fotoğrafları kullanmadık. Bizlerin eksikleri yok mu? Tabi ki var. Ama bizler okuyuculara daha nitelikli ve bilgili haber yapabilmek için gereken özveriyi gösteriyoruz. Yoğun çalışma tempomuza rağmen İHMD olarak THY Teknik A.Ş. ile yaptığımız görüşmeler sonrasında havacılığın teknik konularıyla ilgili eğitimler almaya başladık” dedi. Sektör şirketlerinin gazetecilerin yaptıkları haberlerden genelde memnun olmadıklarını, ancak en ufak bir olayda bile şirketlerin gazetecilere olay hakkında bilgi vermekten kaçındıklarını söyleyen İHMD Başkanı Cemil Yıldız, “Herkes bizlerim iyi haber yapmamızı istiyor. Ancak herhangi bir emergency durumda muhatap olacak, haber ile ilgili bilgi alabilecek birilerine ulaşmak mümkün olmuyor. Bilgi almak için aradığımız kişiler o an telefonlarını açmıyorlar. İnsanlar bizden haber bekliyor. Durum böyle olunca ister istemez ulaşılabilen en yakın kaynaktan alınan bilgilerle haberler yapılıyor. Bizlerin isteği, bu tip durumlarda karşımızda bize doyurucu bilgi verebilecek yetkililerin bulunmasıdır” diyerek sözlerini noktaladı.

HAVAK

HAVAK

HAVACILIK VE MEDYA İLİŞKİLERİ TARTIŞILDI

Yorumlar Tüm Yorumlar (5)

m ~ 16 yıl önce
gene tüketti herşeyi, naapsın sağlama almak icin , fetullah+havak+töhsid+medya ne varsa ne bulsa arkasına kaçacam deniyor işte! son nokta belli ya, fransa ya, ya isviçre gene

Yanıtla

Kalan karakter 1000
avalon1166 ~ 16 yıl önce
Yavuz Çizmeci'nin ne demek istediğini anlamadım. Konu hakkında yeterli bilgisi olmadığı bauk sabuk cümlelerini tekrar etmesinden belli.Diğer katılımcıların ise pek farkları yok.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
thunder ~ 16 yıl önce
önce petrol fiyatları diye ağladı şimdi de medyayı kafalıyor..inceden tüyecek yol inşaatı tam gaz yavuz beyde...gene tüyecek sanırsam :)) kaçış yolu inşaatı yerine hangar inşaatını bitirse daha iyi ama sanırsam hangar yüzünden kirişi kıracak gene :)) maaşları bilem ödeyemiyorlarmuş

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yavuz ~ 16 yıl önce
Zamanı geldı artık havacılıktan elını ayagını çek.Toplantı,panel ne olacak sosyal gözüküp korunma zırhını artırmakmı niyetin.Bunlar senın hesap vermeni engellemez sag duyu sahibi insanlar var.Zaman hesap verme zamanı.DÜŞÜN DÜŞÜN DÜŞÜN

Yanıtla

Kalan karakter 1000
nastaraniyna ~ 16 yıl önce
aman ha böyle söylediklerinme bakıpta aldanmayın...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000