08 Mart 2011, Salı 15:59:29

'HAVACILIK İÇİN İKİ ÖNEMLİ RİSK VAR'

IATA Başkanı Giovanni Bisignani, petrol fiyatları bu şekilde yükselirse havacılık sektörüne 166 milyar dolarlık ek bir maliyet çıkacağını kaydetti.
  • tam bir saçmalık.bugün eurocontrole üye ülkeler arasında en az maaşı türk kontrolörler almaktadır.avrupadakilerin çok çok altında.%13 lük artış ihtimali %3 de kalınca sevinmiş arkadaş.tabi burada enayi kontrolör çok nasıl olsa avrupadakinin onda biri fiyatına çalışır.ki bu ücret hazineden çıkmıyor eurocontrol tarafından ödeniyor.yazıklar olsun bu kadar önemli bir mesleği bu ülkede bu hale getirdiler.rötarlardan ve verimlilikten şikayetçi olmuş arkadaş bide beklesin bakalım yazın daha ne rötarlar görecek.bunlarda hiç sıkılma utanmada kalmamış.ne ücret ne eğitim ne huzur ne iş doyumu.ne verdinizki birde verimlilik istiyorsunuz
  • Gelişen Hava Kargo Sektörünün sektör çalışanları ile eğitimleri üzerine köklü kararlar alınacak bu sempozyumda. Tüm Hava Kargo camiaasını 2011 ve ileriki yıllarda alınan kararlar büyük değişikliğe uğratacak. Özellikle Eğitimlere yönelik kısmın 2 gün sürüyor olması ise eğitime verilen büyük bir önemi de ayrıca ortaya koyuyor. DGR
  • Kimin umrunda ?!
IATA Dünya Kargo Sempozyumu İstanbul’da toplandı. 900 hava kargocunun bir araya geldiği toplantıda IATA Başkanı Giovanni Bisignani ve THY Genel Müdürü Temel Kotil de birer konuşma yaptı.

IATA Başkanı Bisignani, “ Bu hafta İstanbul kargo merkezi olarak anılabilir bana sorarsanız. IATA Dünya Kargo Serpozyumu bu konuda en büyük toplantısını İstanbul’da gerçekleştiriyor. Sevgili dostum ve son derece başarılı THY yöneticisi Temel Kotil’inde aramamızda olmasını çok önemsiyoruz” diyerek konuşmasına başladı.

Hava taşımacılığında kargonun önemide değinen Bisignani, “Yılda 68 milyar dolarlık bir gelir eldiyoruz. Bu toplam sanayiinin gelirinin %11’ine tekabül ediyor. Değer olarak baktığınızda dünyada ticareti yapılan malların %35’i değer olarak hava kargoyla taşınıyor. Burada kargonunda çok önemli bir gösterge olduğu hatırlatmak isterim. Çünkü eğer kargo sektör olarak düşüyorsa bilinki ekonomilerde de bir bozulma vardır. Kargo genelde sektör olarak en hızlı kayba uğrayan ama aynı zamanda en hızlı toparlanan sektördür” dedi.

Dünyanın küresel bir köye dönüştüğünü ve bu dönemde hava kargonun son derece önemli hale geldiğini kaydeden Bisignani, “Hava taşımacılığı genelde son dereceönemli. Volkan patladığında hatırlayacaksınızhem yolcu taşımacılığı durdu hemde kargo ve bu gerçekten dünya ticaretini doğrudan etkiledi” diye konuştu.
Bisignani yükselen petrol fiyatlarını da yorumladı. Bisignani şöyle konuştu:
“IATA olarak 2008 de yine İstanbul’da yaptığımız toplantıda en önemli konumuz petrol fiyatlarındaki artıştı. Bu yıl yine burdayız, yine en önemli konumuz petrol fiyatlarındaki artış. Havayolu şirketleri 16 milyar dolarlık kar açıkladılar 2010 yılında. Bu sizin için büyük rakam gibi gözükebilir ama aslında 552 milyar dolarlık geliri olan bir sektör için oldukça düşük bir gelir. Sadece %2,9 bir kar marjına tekabül ediyor. Petrolun fiyatının her 1 dolar artısı bu sektörün her yıl 1.6 milyar dolar fazla maaliyetle başa çıkmasını gerektiriyor. Dolayısıyla bu şekilde giderse bu yıl sonunda sadece petrol fiyatlarında 166 milyar dolarlık ek bir maliyet oluşmuş olacak.”


Bu yıl talebin yüzde 5.7 büyümesini beklediklerini bildiren Bisignani, “ %6’lık kapasite artışıyla gayet iyi bir şekildde dengelenmiş olacak ancak bu yaptığım olumlu tahminin 2 önemli risk faktörü var. Bunlardan biri petrol fiyatlarının ekonomileri de durgunlaştıracak seviyeyeye yükselmesi, ikincisi de vergi. Vergi özellikle Avrupa’da çok ciddi bir sorun haline dönüşmüş durumda ve Avrupa’da çok ciddi havayolu taşımacılığı vergileri uygulanıyor” dedi.


Hükümetlerin mali krizler sonrasındaki açığı kapatmak için havayollarına fazla vergi uyguladıklarını anlatan Giovanni Bisignani, bu konuda rekorun İngiliz hükümetinde olduğunu, hava taşımacılığında geçen yıl 2.9 milyar sterlin, Almanya’nın bir milyar euro, Avusturya’nın 90 milyon euro artırdığını bildirdi.
Bisignani hava taşımacılığına ek vergi yükü getirilmesi konusunda Türkiye’nin istisnai bir örnek olduğunu kaydetti ve ‘Temel beyi ve ekibini bu konuda gösterdikleri olağanüstü vizyon için tebrik ediyorum. Gerek kendisi ve ekibi, gerekse arkalarında duran Türk hükümeti bu konudaki en olumlu istisnalardan biridir” dedi.
Giovanni Bisignani Türk sivil hava taşımacılığına ilişkin öngörüsünü de açıkladı. Türkiye'de hükümetin havayolu taşımacılığına büyük desteği olduğunu belirten Bisignani, “ Çok vizyonel ilerliyorlar. Burada sektörün 2014’ e kadar her yıl %6.8 büyümesini bekliyoruz. Geçen sene THY dünyadaki en hızlı büyüyen havayolları içerisindeydi. 2010 yılı içerisinde %19.1’lik bir büyüme kaydetti. Bu Türk ekonomisi için son derece iyi bir haber. Tabiki türkiye'de çeşitli aşılması gereken zorluklar da var. Türk hükümeti bunun üzerine gidiyor. Bunu biliyoruz ama buna değinmek istiyorum. Biz havayolu şirketleri olarak bir havalalanına indiğimizde ya da bir ülkenin üzerinde uçtuğumuzda çeşitli vergiler öderiz. Bbu önemli bir maliyet faktörü. Çünkü genelde havayolu şirketlerinin maliyetinin % 10'u bu tür vergileri ücretlere gider. Hiç şüphesizce rekabetçi kanunu için bunların da rekabette tutulması gerekir. Türkiye bunların dışında getirdiği ilk teklifte hava sahası kullanımında hava trafik kontrolörü için %13.3'lük bir ücret artışı tekilf etmişti. Bu bizi ilk başta endişelendirdi ancak mutlu olarak ifade etmeliyim ki bu artış %3.5 ile sınırlı kaldı. Ona rağmen genel olarak Türkiyedeki hava trafik kontrolörü ücretleri %19.4’lük toptan bir artış gösterdiki bu Avrupa’daki ortalamanın 3 katırdır. Elbette Türkiye'de istihdam maliyetleri Avrupa’nın geri kalanına göre daha düşük ancak onun yanı sıra hava kontrolörlerinde verimliliği aynı şekilde daha düşük dolayısıyla Türkiye bu konuda verimliliğini arttırarak rekabetçiliğini geliştirebilir” diye konuştu.

Bisignani Türk havacılığının en önemli sorununun rötar olduğunu kaydederek, “Rtarların süresinin azaltılması büyük önem taşıyor ve Türkiye’deki hava kontrol sistemi genel olarak bu konuya eğilmeli diye düşünüyoruz. Bir diğer nokta slot yönetim tekniklerinin ve yönetminin küresel standartlara uygun hale getirilmesidir. Bu hem Türkiye'deki havacılık sistemine yardımcı olacaktır hem de diğer havayollarına” dedi.

IATA Başkanı Giovanni Bisignani, iki günlük kargo zirvesinin sonuçlarını yıllık genel kurula sunacağını aktararak, “ Kargo genel kurulunu biliyorsunuz Kahire’de planlıyorduk ama Singapura aldık. Bu aslında son derece kırılgan bir sektör onu hatırlatmak isterim. Son 40 yıl içerisinde biz kar marjımızı sadece %0.1 olarak arttırmış olduk. Acil durumlarda çok hızlı risk taşımaya başlıyoruz. 2009 yılında ekonomik kriz nedeniyle sektör 30 milyar dolarlık ek borçlanmaya gitti ve toplam olarak zaten borçlanması yüksek sektör 210 milyar dolarlık bir toplam borçlanması var bu sektörün. Dolayısıyla biz bu konunun üzerine gidiyoruz IATA, Harvard Üniversitesi ve Singapur Ulaştırma Bakanlığı ile beraber bir vizyon 2050 geliştirdik. 2050 'de amacımız 2050'ye giderken karımızı arttırmak çok daha güvenli emniyeti yüksek bir havayolu taşımacılığı sağlamak sürdürülebilir olmaktır. Bu konuda da bütün son gelişmeleri Singapur’daki yıllık genel kurulumuzda sunacağım ama bir kere daha hatırlatmak istiyorum ki bizim için en öldürücü unsur şu anda petrol fiyatlarıdır” şeklinde konuştu.


THY Genel Müdürü Temel Kotil ise, THY’nin 2008 ve 2009’da kargo taşımacılığında artış yakaladığını, bu yıl da kapasitey Boeing 777 tipi uçaklar sayesinde yüzde 50 artırdıklarını kaydetti. Kotil, “ Ama yolcu taşımacılığı konusunda biraz daha mütevazi sadece %28'lik bir büyümemiz olacak” dedi.


'HAVACILIK İÇİN İKİ ÖNEMLİ RİSK VAR'

Yorumlar

Misafir ~ 13 yıl önce
tam bir saçmalık.bugün eurocontrole üye ülkeler arasında en az maaşı türk kontrolörler almaktadır.avrupadakilerin çok çok altında.%13 lük artış ihtimali %3 de kalınca sevinmiş arkadaş.tabi burada enayi kontrolör çok nasıl olsa avrupadakinin onda biri fiyatına çalışır.ki bu ücret hazineden çıkmıyor eurocontrol tarafından ödeniyor.yazıklar olsun bu kadar önemli bir mesleği bu ülkede bu hale getirdiler.rötarlardan ve verimlilikten şikayetçi olmuş arkadaş bide beklesin bakalım yazın daha ne rötarlar görecek.bunlarda hiç sıkılma utanmada kalmamış.ne ücret ne eğitim ne huzur ne iş doyumu.ne verdinizki birde verimlilik istiyorsunuz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Gelişen Hava Kargo Sektörünün sektör çalışanları ile eğitimleri üzerine köklü kararlar alınacak bu sempozyumda. Tüm Hava Kargo camiaasını 2011 ve ileriki yıllarda alınan kararlar büyük değişikliğe uğratacak. Özellikle Eğitimlere yönelik kısmın 2 gün sürüyor olması ise eğitime verilen büyük bir önemi de ayrıca ortaya koyuyor. DGR

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Kimin umrunda ?!

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000