27 Temmuz 2008, Pazar 09:48:11

Gökyüzünde teknoloji uçmuş

Teknik zorlukların üstesinden gelen havayolu şirketleri, Picocell teknolojisiyle 2011'e kadar uçaklarını kablosuz hayata uygun hale getirmeye hazır...

Kalkmasını beklediğiniz uçak pistte ağır ağır dönüyor, motorlar hızla çalışmaya başlıyor, kalkış için her şey hazır...

Sonra aniden arka koltukta oturan biri cep telefonunu açıp "Hüseyin abi, istediğin baklavaları getiriyorum, yalnız sen fıstıklı demiştin ama..." diye konuşmaya başlıyor.

Uçuş güvenliği için bugüne kadar bize hep 'teknolojiden uzak durmamız' söylenmişti. Ancak havayolu şirketleri son zamanlarda bu durumu değiştirmeye karar verdi. Cep telefonuyla mesajlaşmanın, dizüstü bilgisayarla internete bağlanmanın ve Skype'la sevdiklerinizi arayıp "Ben uçuyorum, sen ne yapıyorsun?" demenin mümkün olduğu bir gelecek için çalışmalar sürüyor.

Uçaklarda cep telefonu görüşmelerini mümkün kılan teknolojinin adı Picocell. Bu baz istasyonları, yeryüzündeki cep telefonu sistemleriyle bağlantı kuruyor ve kapsama alanında bulunan yolcuların telefon ve mesajlaşma hizmetlerinden faydalanmalarını mümkün kılıyor.

3G ve internet patlaması

Peki Picocell aracılığıyla uçaklardaki bu marifetli ekranlar dışında kendi telefon ve bilgisayarlarımızla internete bağlandığımız günler ne zaman gelecek? Reuters'ın haberine göre havayolu şirketleri 2008 ve 2011 yılları arasında yolculara yönelik 4 bin adet GSM ve WiFi sisteminin kurulması için düğmeye bastı.

Sistemlerin gökyüzünde doğru işlemesini sağlayacak teknolojilere yapılan yatırımlara karşın Picocell yerleştirme ücretlerinde yaşanan düşüşün de etkisiyle önümüzdeki dört yıl içinde 3G ve (kablosuz internet standardı) 802.11 birimleri uçaklara yüklenecek. Amerika'da özellikle Virgin America'nın öncülüğünde teknoloji meraklıları uçuş boyunca en sevgili dostlarından (elbette bilgisayarlarından ve PDA'larından bahsediyoruz) ayrılmak zorunda kalmıyor.

Koltuk üstlerine yerleştirilen ekranlarda internet podcast'lerine ve online haber bültenlerine ulaşmak mümkün. Türk Hava Yolları gökyüzünde teknoloji talep eden kullanıcıları için bir iletişim paketi sunuyor. Telefon ve faks hizmetlerinin yanı sıra dileyen business class yolcuları, tanesi 2 YTL'den SMS ve e-posta gönderme ve gönderilen iletilere cevap alma şansına sahip. THY'nin A330 ve A340 uçaklarında business class uçan yolcular koltuklarının yanında bulunan panel aracılığıyla ekranlarında izlemek istedikleri filmleri seçebiliyor, 250 CD'lik müzik arşivinden diledikleri parçayı işaretleyebiliyor ve SMS ve e-posta'larını buradan gönderebiliyor.

Teknoloji konusunda en iddialı havayolu şirketi ise, diğer pek çok konuda olduğu gibi, Emirates. Ice isimli cihaz, 600 kanallık eğlence seçenekleri sunarken BBC News'le doğrudan bağlantı sistemi sayesinde yolcular, yeryüzünde olup bitenleri takip etme imkânına kavuşuyor. Ayrıca 50 adet bilgisayar oyunu da türbülanslı uçuşlarda kafa dağıtmak için birebir. Uydu telefonu hizmetinden faydalanmanın dakikası 7 YTL. SMS ve eposta için ise ileti başına 1 YTL alınıyor.

Iphone'dan Uçuş Bilgileri

British Airways ise teknoloji yarışına henüz havaalanında, check-in öncesi hizmetlerle katılıyor. Apple'ın geçtiğimiz hafta piyasaya sürülen yeni telefonu iPhone 3G için geliştirilmiş arayüz sayesinde British Airways yolcuları gerçek zamanlı iniş-kalkış bilgileri ve uçuş tarifesini görebilme ve uçuş rezervasyonu yapma imkânına sahip. Apple'ın CEO'su Steve Jobs, iPhone 3G'nin en büyük özelliğinin yazılım geliştiricilerin hazırlayacağı özel programların çalışmasına imkân tanıması olduğunu açıklamıştı.

British Airways de iPhone'un bilgi alışverişini sadeleştiren arayüzünden bu şekilde faydalanmış.

Sabah

Gökyüzünde teknoloji uçmuş

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000