16 Şubat 2009, Pazartesi 07:47:45

"First Class mı Birinci Sınıf mı?"

Zaman Gazetesi yazarlarından Günseli Özen Ocakoğlu, THY'nin First Class reklamlarında kullandığı dili sorgulamış...
  • THY nin şikayet edildiği kişiye ve gazeteye bak !
  • zaten su zaman gazetesi olmasa vede coooookk bilmis yazarları ya kardesım baska isinizmi yok gidin baska seylerle ugrasın siz... Feel Like A Star sloganına da taktıysanız eger hayırlı ugurlu olsun simdi den hanı havacılık değişiymiste allah aşkına ne kadar biliyorsunuz havacılık terimlerinide konusuyorsunuz....
  • Ya, yazilacak makale bulamadiniz mi? Her soze, her kelimeye laf buluyorlar. Star, Yildiz... O zaman kanallarin da ismini degiselim, (Star, SHOW).

"THY'nin reklamlarındaki bir cümleye takıldım; Gerçek bir 'star' gibi uçmanın keyfini THY 'First Class' farkıyla yaşayın." diyor adını yazmayan ancak adresinden Asimof olduğunu anladığım bir okurum, ve devam ediyor, "Star yerine 'yıldız' derse, First Class yerine 'Birinci Sınıf' demiş olsa daha geniş kitlelere seslenen bir dil kullanmış olabilirdi. Bu anlamda geniş kitle değil, hedef kitle önemli. Parası bol yarı İngilizce konuşan zümre bana lazım deniliyorsa bir dil katliamını devlet kendi eliyle meşrulaştırmış olmuyor mu?" diyerek de kızgın bir şekilde devam ediyor.

Sayın okurum, First Class bir havayolu taşımacılığı deyimi. Bu sektörel manada değişmedikçe reklamda da değiştirilemez. Gerçek hayatta kullanılmayan 'Birinci Sınıf' reklamda da anlamının içini doldurmaz. Bu ne demek, önce havacılık sektöründeki bu söylemin değişmesi ve 'Birinci Sınıf' denmesi gerekiyor demek. 'Star' a gelince; 'Yıldız' diyerek tam karşılığını vermek mümkün değil. 'Yıldız' içinde yetenek anlamını taşırken, 'Star' bir zirve deneyiminden bahsediyor. Peki, Türkçenin sıkı sıkıya korunması konusunda sizinle aynı fikirde miyim? Sonuna kadar evet, ama neden mesajdaki takma isminiz Asimof?


Günseli Özen OCAKOĞLU
ZAMAN

"First Class mı Birinci Sınıf mı?"

Yorumlar

Misafir ~ 15 yıl önce
THY nin şikayet edildiği kişiye ve gazeteye bak !

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
zaten su zaman gazetesi olmasa vede coooookk bilmis yazarları ya kardesım baska isinizmi yok gidin baska seylerle ugrasın siz... Feel Like A Star sloganına da taktıysanız eger hayırlı ugurlu olsun simdi den hanı havacılık değişiymiste allah aşkına ne kadar biliyorsunuz havacılık terimlerinide konusuyorsunuz....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Ya, yazilacak makale bulamadiniz mi? Her soze, her kelimeye laf buluyorlar. Star, Yildiz... O zaman kanallarin da ismini degiselim, (Star, SHOW).

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000