09 Şubat 2014, Pazar 09:48:47

"F-16 GÖRÜNCE PEŞİNE TAKILMAK İSTİYORUM"

Türkiye’nin ilk kadın F-16 savaş uçağı pilotu Berna Şen Özmen, 2012 Aralık’tan bu yana SunExpress Havayolları’nda uçuyor. Özmen, havada bir F-16 gördüğü zaman yaşadığı duyguları ise "Onları görünce uçağı sağa-sola yatırıp arkasından takip etmek istiyorum" diyerek dile getiriyor.
  • Orduya katılan 4 tür insan vardır; Bazıları için aile mesleğidir. Bazıları vatanseverdir, hizmet etmek isterler. Sonra işe ihtiyacı olanlar gelir. Ve bir de yasal olarak insan öldürmek isteyenler... Ben hiç görmedim ki hizmet etmek isteyen vatansever olarak orduya katılan ya da pilot olan.Bakın aşağıdaki dürüst olalım diyen arkadaşı taktir ettim.En azından bu haberdeki pilot gibi ya da diğer ayrılanlar gibi yalan söylememiş.Açık açık parayı seviyorum,gezmeyi seviyorum.TSK kötü bir kurum,şartları daha iyi bir kuruma geçtik demiş.İşte bunu derseniz ben bir şey demem ama yalan söyleyenlerden hoşlanmıyorum.Bir şey yapıyorsanız dürüst olacaksınız.Hangi biriniz de özel kuvvetlere girecek cesaret var? O adamlar vatan için o mesleği yapar ya da yasal olarak insan öldürmek için.Gerisi ya aile mesleğidir ya da işe ihtiyacı olduğundan girmiştir.Birde para için vatanını,milletini,dinini ve ailesini gibi önemli şeyleri satan dengesizler var.Onlarda bildiğiniz vatan hainidir zaten o ayrı konudur.
  • Berna komutanı ve emekli silah arkadaşlarını ne çok kıskanan varmış meğer.. bu haberin asıl kısmından çok yorumlarını okumalarını tavsiye ediyorum genç kartallara!
  • hocam başarılar her zaman yanındayız eski öğrencilerinizden L.Y.
  • Ya ne aptal bir milletiz bir ben anlayamıyorum.Herkesin ailesinde yakınında en az bir asker varken , askerler sicillerin icinde yaşarken basil oluyorda bu kavgaları yapıyoruz.BİR HAFTADİR KORELİSİ İTALYANİ İNGİLİZİ ALMANİ 72 milletten adamla uçtum.Derdimiz bu mu yahu bizim
  • hemene olumsuz yorum yapanlar var ablacım madem ki çok seviyordunda neden istifa ettin, istifa eder sana ne.. ayrıca f16 da uçmayıda özlemiştir bunu da söyler. özel sektöre geçer daha fazla maaş alabilmek için sen bilir misin pilotluk ne kadar zor bir meslektir, kömür madeninde çalışmaktan daha fazla sorumluluk ve konsantire gerektiren bir meslektir. ayrıca stres çok fazladır. neden arkandan en az 200 kişi veya daha fazla insanın sorumluluğu vardır.
  • ablacım madem peşinden takılmak istiyorsun. Neden istifa ettin de daha fazla para için özele geçtin. İşinize geldi mi vatan millet sakarya! Pilotluğun p'sinden haberi yokken devlet eğitti pilot yaptı sonra parası iyi diye özele kaç!
  • Berna'cığım Tebrik ediyorum. Yeni hayatında da sana ve eşine mutluluklar diliyorum. Şimşek.
  • Şu bayan pilot bilmem kaç yıl karargah görevinden sonra Hava Harp Okuluna tayin edildiği halde nasıl 15 yılda 2500 saat F-16 ile uçmayı başarabilmiş??? Ayrıca havayolunda uçarken jet gören var mı?
  • Ya arkadaş şu bayan pilot hikayelerinin modası geçmedi mi hala aynı haberi çevirip çevirip veriyonuz. Havacılığın gelişmesi ile ilgili haberler bekliyoruz
  • Iyi o halde amerika ve NATO zaten zamanı gelince Rusya ve grubuna savaş açacak elbet...Eee bu gruba biz de dahiliz....çık bakalım havaya kovalarsın artık rusları çinlileri...ama çıkmadan önce şu meşhur sosyal video sitesine girip russian jet fighter 2014 videosuna bak...adamlar yere tam 2 metre kala tekrar gaz açıyor...izle bak...

Türk Silahlı Kuvvetleri’nde (TSK), gökyüzünün Ferrari’si F-16’ları yaklaşık 2 bin 500 saat uçuran pilot Özmen, şimdilerde yeni nesil Boeing 737-800 tipi yolcu uçaklarının kokpitine alışmaya çalışıyor. Neden mi? Çünkü uçuş sırasında ne zaman bir savaş uçağı görse eski günlerini hatırlıyor ve tarif edilemez bir heyecan yaşıyor. “Onları görünce uçağı sağa-sola yatırıp arkasından takip etmek istiyorum. Bu içgüdüsel duyguyu engellemek mümkün değil.” diyen Özmen, yeni görevinde yolcuları gidecekleri yere sorunsuz şekilde ulaştırmanın gururunu yaşıyor.

Berna Şen Özmen, Hava Harp Okulu’ndan yaklaşık 20 yıl önce gelen bir davetiye üzerine savaş pilotu olmaya karar vermiş. Başarılı bir öğrenci olan Özmen’in hayallerini o güne kadar endüstri mühendisliği süslüyormuş. ‘Size savaş pilotu olma imkânı sunuyoruz’ yazılı davetiyeyi alınca çok heyecanlanan Özmen, tereddüt etmeden uçuş kampına katılmaya karar vermiş. Hem de annesinin tüm itirazlarına rağmen. Uçuş kampına katıldıktan sonra savaş pilotu olmayı kafasına koyan ancak bunu annesinden gizleyen genç pilot adayı, endüstri mühendisliği eğitimi de alarak savaş pilotu olma hayalini gerçekleştirmiş. 1997’de Hava Harp Okulu’ndan mezun olan ve 2000’de 5’inci Ana Jet Üssü’nde F-16 ile uçmaya başlayan savaş pilotu, 19 yıl boyunca TSK’ya hizmet sunmuş.

‘BİR SORTİ UÇ, MORALİN DÜZELSİN’

Özmen’in, “Savaş pilotu olmak istiyorsan bu süreçte yanında yer alamam.” diyen annesi ise daha sonra kızının en büyük destekçilerinden olmuş. Eğitimler veya meteorolojik şartlar nedeniyle bazen uçuş gerçekleştiremeyen ve bu yüzden mutsuz gözüken Özmen’e, annesi her zaman moral vermiş:

“Annem, kendimi kötü hissettiğimi telefonla konuşurken anlıyordu. ‘Git bir sorti uç gel, daha sonra konuşalım.’ diyordu. Uçarken hissettiğiniz o özgürlük duygusu ve mutluluk, gerçekten ruh halinize yansıyor.”

BOMBA YERİNE YOLCU TAŞIYOR

TSK’dan ayrıldıktan sonra THY ve Alman Lufthansa’nın ortak kuruluşu SunExpress’te işe başlayan Özmen, ikinci kaptan pilot göreviyle yurtiçi ve yurtdışı seferler gerçekleştiriyor. Başka bir deyişle daha önce tatbikatlar için bomba taşıyan Özmen, şimdilerde aralarında bebek, çocuk, hasta ve yaşlılar bulunan onlarca yolcuyu en konforlu şekilde uçurmaya çalışıyor.

Savaş uçaklarının, yüksek hızı ve manevra kabiliyeti gibi çok aktif formatı bulunduğuna dikkat çeken Özmen, yolcu uçaklarında ise pilotların uçuş operasyonunun her aşamasında aktif rol aldığını ifade ediyor. Özmen, uçuş boyunca, yolcular, meteorolojik şartlar, gidilecek meydanın durumu, kule görevlileriyle kurulan irtibat gibi birçok konuyla ilgilendiklerini dile getirerek, tüm yorgunluğa rağmen yolcuları istedikleri yere en hızlı, en güvenli ve en konforlu şekilde ulaştırmanın büyük mutluluk verdiğini söylüyor.

PİLOTLUK SEVGİ MESLEĞİ

Türk Silahlı Kuvvetleri ve sivil havacılık sektöründe erkek pilot sayısı kadınlara göre oldukça fazla. Ancak Berna Şen Özmen, kadın-erkek ayrımı yapılmaması gereken pilotluğun, sevgi mesleği olduğunu dile getiriyor. İçinde havacılık tutkusu bulunan herkesin, tüm zorlukları aşarak pilot olabileceğine dikkat çeken Özmen, özellikle sivil havacılıkta kadın pilot sayısının artmasını istiyor. Son yıllarda pilot ve kabin memurluğuna gösterilen ilginin kendisini çok sevindirdiğini anlatan Özmen, her alanda olduğu gibi kokpite de kadın eli değmesinin sektöre ayrı bir renk getireceğini düşünüyor.

Özmen, pilotluk mesleğini sevdirmek amacıyla uçuşlardan vakit buldukça çeşitli organizasyonlara katılarak tecrübelerini aktarıyor. Sektöre yeni kokpit ekibi kazandırmayı arzu eden Özmen, sosyal medya üzerinden kendisine ulaşan havacılık tutkunlarına da her türlü yardımı yapmaya çalışıyor. (Mustafa GÜN / ZAMAN)

"F-16 GÖRÜNCE PEŞİNE TAKILMAK İSTİYORUM"

Yorumlar Tüm Yorumlar (79)

Gizli Kullanıcı ~ 8 yıl önce
Orduya katılan 4 tür insan vardır; Bazıları için aile mesleğidir. Bazıları vatanseverdir, hizmet etmek isterler. Sonra işe ihtiyacı olanlar gelir. Ve bir de yasal olarak insan öldürmek isteyenler... Ben hiç görmedim ki hizmet etmek isteyen vatansever olarak orduya katılan ya da pilot olan.Bakın aşağıdaki dürüst olalım diyen arkadaşı taktir ettim.En azından bu haberdeki pilot gibi ya da diğer ayrılanlar gibi yalan söylememiş.Açık açık parayı seviyorum,gezmeyi seviyorum.TSK kötü bir kurum,şartları daha iyi bir kuruma geçtik demiş.İşte bunu derseniz ben bir şey demem ama yalan söyleyenlerden hoşlanmıyorum.Bir şey yapıyorsanız dürüst olacaksınız.Hangi biriniz de özel kuvvetlere girecek cesaret var? O adamlar vatan için o mesleği yapar ya da yasal olarak insan öldürmek için.Gerisi ya aile mesleğidir ya da işe ihtiyacı olduğundan girmiştir.Birde para için vatanını,milletini,dinini ve ailesini gibi önemli şeyleri satan dengesizler var.Onlarda bildiğiniz vatan hainidir zaten o ayrı konudur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Asuman aşığı ~ 9 yıl önce
Berna komutanı ve emekli silah arkadaşlarını ne çok kıskanan varmış meğer.. bu haberin asıl kısmından çok yorumlarını okumalarını tavsiye ediyorum genç kartallara!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
:) ~ 10 yıl önce
hocam başarılar her zaman yanındayız eski öğrencilerinizden L.Y.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Ya ne aptal bir milletiz bir ben anlayamıyorum.Herkesin ailesinde yakınında en az bir asker varken , askerler sicillerin icinde yaşarken basil oluyorda bu kavgaları yapıyoruz.BİR HAFTADİR KORELİSİ İTALYANİ İNGİLİZİ ALMANİ 72 milletten adamla uçtum.Derdimiz bu mu yahu bizim

Yanıtla

Kalan karakter 1000
camaroth ~ 10 yıl önce
hemene olumsuz yorum yapanlar var ablacım madem ki çok seviyordunda neden istifa ettin, istifa eder sana ne.. ayrıca f16 da uçmayıda özlemiştir bunu da söyler. özel sektöre geçer daha fazla maaş alabilmek için sen bilir misin pilotluk ne kadar zor bir meslektir, kömür madeninde çalışmaktan daha fazla sorumluluk ve konsantire gerektiren bir meslektir. ayrıca stres çok fazladır. neden arkandan en az 200 kişi veya daha fazla insanın sorumluluğu vardır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
hep ayak bunlar ~ 10 yıl önce
ablacım madem peşinden takılmak istiyorsun. Neden istifa ettin de daha fazla para için özele geçtin. İşinize geldi mi vatan millet sakarya! Pilotluğun p'sinden haberi yokken devlet eğitti pilot yaptı sonra parası iyi diye özele kaç!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Berna'cığım Tebrik ediyorum. Yeni hayatında da sana ve eşine mutluluklar diliyorum. Şimşek.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Şu bayan pilot bilmem kaç yıl karargah görevinden sonra Hava Harp Okuluna tayin edildiği halde nasıl 15 yılda 2500 saat F-16 ile uçmayı başarabilmiş??? Ayrıca havayolunda uçarken jet gören var mı?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Ya arkadaş şu bayan pilot hikayelerinin modası geçmedi mi hala aynı haberi çevirip çevirip veriyonuz. Havacılığın gelişmesi ile ilgili haberler bekliyoruz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 10 yıl önce
Iyi o halde amerika ve NATO zaten zamanı gelince Rusya ve grubuna savaş açacak elbet...Eee bu gruba biz de dahiliz....çık bakalım havaya kovalarsın artık rusları çinlileri...ama çıkmadan önce şu meşhur sosyal video sitesine girip russian jet fighter 2014 videosuna bak...adamlar yere tam 2 metre kala tekrar gaz açıyor...izle bak...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000