19 Aralık 2010, Pazar 13:10:02

Delta ve Virgin Atlantic birleşiyor mu?

ABD'nin iki numaralı havayolu Delta, Virgin Atlantic havayolları ile birleşebilir. Bir zamanlar imkansız gibi görünen bu ihtimalin gerçekleşmesi olasılığı da çok yüksek.
  • THY'nin bu hatta kar etmesi için her seferinde B777 de kaç adet koltuk satması gerekiyor? Bilen var mı?
  • Amerika da havayolları artık birleşmeden yana büyük küçüğü vya gücünün yettiğini satın alıyor aksi halde maliyetler yüzünden batacaklar.. Amerikan hükümeti de onaylıyor bu satın alma ve birleşmeleri.. THY evet Kuzey America kıtasında ciddi atak hazırlığında Los ANgelesa sefer başlatacak dolayısıyla orada ki Türkler ve iranlılar için ciddi bir rahatlık. Reklam için thy nin Kobe Byranla antlaşması son derece yerinde ve isabetli. Gelelim ermenilere her zamanki gibi her türlü ahlaksızlığı yapacaklardır bütün güçleri ile.. Ama Los Angeles başkaonsolosluğu içersinde duvarda asılı şehit edilen görev başında ermeni terörist grubu asala tarafından resimleri vardır gerçekler ortadadır
  • Delta Air Lines Northwest Havayolunu Satın Aldı Sonra Birleşti O Yetmedi Gzöleri Doymadı Şimdi Sıra Singapore Airlines'ın Havayoluna Göz Diktiler Ama Bu İş Olmayacak Çünkü Singapore Star Alliance Üyesi Ve izin Vermeyecektir. . .

Havacılık sektörünün ultra dinamik doğasına ekonomik resesyonun getirileri de eklendiğinde bir zamanlar tabu olarak algılanabilecek gelişmeler yaşanabiliyor. Tıpkı inanmakta güçlük çekebileceğiniz başlığımız gibi. ABD'nin iki numaralı ölçeğe sahip havayolu Delta, yüzde 51 hissesi pazarlama dehası Sir Richard Branson'a ait olan Virgin Atlantic havayolları ile birleşme veya hisse satın alma suretiyle ortaklık konusunda danışman Goldman Sachs ile beraber ciddi bir çalışma yapıyor. 
Hatırlanacağı üzere Virgin Grubu'nun ezeli rakibi British Airways (BA) İspanyol Iberia ile birleşme sürecini tamamlama yolunda. Ayrıca bu ikili transatlantik uçuşlarda Oneworld ittifakından ortakları ABD'li oyuncu American Airlines ile de ciro ortaklığına gitmek üzereler. Havayolu işletmeciliği öyle bir hal aldı ki, artık havayolunuzu başarıyla yönetmeniz uzun vadede yeterli olmayabiliyor. Bugünkü karınız yarınların garantisi değil!

VIRGIN'DE DİĞER ORTAK SINGAPORE AIRLINES          
                          
Virgin Atlantic havayolunda Branson'a yüzde 49 payıyla ortak olan Singapore Airlines, StarAlliance üyesi ve çok başarılı bir havayolu. Sektörel duyumlarımıza göre Virgin hisselerini satmak niyetindeler. Delta Grubu'nun Japonya destinasyonlarını arttırma çabalarını biliyorduk. Özellikle New York JFK hub'ının Londra Heathrow ve Tokyo Haneda uçuşları ile kuvvetlendirilebilmesi için Virgin ile ortaklığa gitmesi kilit önem taşıyor. Delta-Virgin birleşmesi hiç şüphesiz Airfrance-KLM grubunun da dahil olduğu Skyteam ittifakı için çok önemli. IATA'dan yayınlanan verilere göre önümüzdeki yıllarda büyümenin en fazla Avustralya-Pasifik bölgesinde olacağını düşünürsek, bu birleşme bölgedeki havayolu pazar payı dengelerini bayağı değiştirecektir.

THY'nin mega ABD hamlesi

THY'nin küresel marka tanıtım elçisi olarak Los Angeles Lakers basketbol takımının mega starı Kobe Bryant'ı seçmesi gerçekten alkışlanması gereken bir hamle. Hatırlanacağı üzere bu köşeden Kevin Costner seçimini eleştirmiş, THY'yi daha dikkatli seçimler yapma konusunda uyarmıştık. THY'nin son yıllarda yakaladığı başarılı ticari büyümeyi besleyip uzun soluklu kılmasının bir yolu da dahiyane tanıtımlar olacaktır. Kanımca Kobe Bryant gibi tüm dünyada geniş bir hayran kitlesine sahip basketbol ikonunu tanıtım amacıyla kullanmak çok akılcı bir girişim.

Malum THY, ABD'deki uçuş destinasyonlarına son olarak Washington DC'yi ekledi ve şimdi Los Angeles'e uçmanın hesaplarını yapıyor. Los Angeles pazarında başarılı olmak THY için öyle göründüğü kadar kolay değil. Zira Kaliforniya eyaleti Ermeni diasporasının merkezidir ve eminim THY'yi başarısız kılmak için ellerinden geleni yapacaklardır. İşte bu noktada Bryant ile anlaşabilmek çok daha fazla önem kazanıyor. Ermeni kökenli ABD'li TV yıldızı Kim Kardashian'ın kız kardeşi Khloe, Bryant'ın takım arkadaşı Lamare Odom ile evli. THY marka elçisi olarak Bryant'ı seçerek Ermeni lobisinin yapacağı negatif lobi çalışmalarına karşı şimdiden avantaj sağlamış durumda. İnanın Ermeni lobisinin ABD ve özellikle Kaliforniya'da küçümsenmemesi gereken bir ağırlığı var. Bu diaspora yüzünden Hollywood'da yıllardır ülkemizin kurucusu büyük Atatürk'ün bir filmini bile yaptıramıyoruz. Kim bilir, belki THY'nin Kobe Bryant ile yapacağı başarılı tanıtım atağı sonrasında Hollywood'un Atatürk direnci kırılır da yıllardır başaramadığımız Atatürk filminin yapımına bile yol açılır.

THY'de iç hat mil kullanım kolaylığı

THY gecikmeli de olsa nihayet Miles&Smiles üyesi yolcularının millerini kullanabilmeleri amacıyla iç hat mil kullanım oranlarını daha makul seviyelere indirdi. Şimdiye kadar çoğu üye iç hatlarda ödül bilet kullanmanın zorluğu ve pahalılığı nedeniyle birikmiş millerini haklı olarak daha çok dış hatlarda değerlendiriyordu. Geçtiğimiz hafta THY yaptığı değişiklikle tüm iç hat ödül kullanım segmentlerinde yüzde 20-35 oranında indirime giderek mil ile bilet satın almayı daha cazip hale getirdi. Dilerim iç hatta mil kullanabilmemiz için uçaklardaki koltuk kontenjanı da makul ölçüdedir ve THY'nin bu çabası sadece bir tanıtım atağı olarak kalmaz. Zira her nedense THY'de mil kullanarak uçmak gerçekten çok zor olabiliyor. THY personelinde özellikle de call center çalışanlarında yolcu açısından mil ile uçuşun bedava olduğu algısının kırılması gerekiyor. Bu miller ya bankadan aldığınız Shop&Miles kartları ile alışveriş sayesinde, ya da THY ile uçarak kazanılıyor. Tüm bu yolcu aktivitelerinden THY kar ediyor. Durup dururken kimse mil sahibi olmuyor...

Tolga TURGUT
AKŞAM

Delta ve Virgin Atlantic birleşiyor mu?

Yorumlar

Misafir ~ 13 yıl önce
THY'nin bu hatta kar etmesi için her seferinde B777 de kaç adet koltuk satması gerekiyor? Bilen var mı?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Amerika da havayolları artık birleşmeden yana büyük küçüğü vya gücünün yettiğini satın alıyor aksi halde maliyetler yüzünden batacaklar.. Amerikan hükümeti de onaylıyor bu satın alma ve birleşmeleri.. THY evet Kuzey America kıtasında ciddi atak hazırlığında Los ANgelesa sefer başlatacak dolayısıyla orada ki Türkler ve iranlılar için ciddi bir rahatlık. Reklam için thy nin Kobe Byranla antlaşması son derece yerinde ve isabetli. Gelelim ermenilere her zamanki gibi her türlü ahlaksızlığı yapacaklardır bütün güçleri ile.. Ama Los Angeles başkaonsolosluğu içersinde duvarda asılı şehit edilen görev başında ermeni terörist grubu asala tarafından resimleri vardır gerçekler ortadadır

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Delta Air Lines Northwest Havayolunu Satın Aldı Sonra Birleşti O Yetmedi Gzöleri Doymadı Şimdi Sıra Singapore Airlines'ın Havayoluna Göz Diktiler Ama Bu İş Olmayacak Çünkü Singapore Star Alliance Üyesi Ve izin Vermeyecektir. . .

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000