04 Mayıs 2008, Pazar 11:33:52

"Pist genişletme Şartname'de yer almıyor"

Gazipaşa Havalimanı, temelinin atıldığı günden bu yana gündemden düşmedi . Uzun yıllar, 'Dağlar engelliyor' dendi, uçak seferi konulmadı. Bu gerekçe ortadan kalktı, 2007 ' de ihalesi yapıldı ama hâlâ bir tartışmadır gidiyor.
  • Zira Antalya Havaalanini isletenlerin LOBISI,GAZIPASA'YI engelemektedir.Ben her zaman bu havaalnin normal inislere müsait olmasi icin genisletilmelidir.Bunu onaylamayanlar,Alanya,Gazipasa ve Anamurlu'lara cok büyük zarar vermekteler.

Konunun özeti şu; ihaleyi kazanan TAV Havalimanları Holding, bölgenin kaderini değiştirecek havalimanı için yeni bir proje hazırladı. Projenin amacı, sadece küçük uçakların değil, büyük uçakların da inmesini sağlamaktı. Şartnameye uygun olarak hazırlanan projede pist uzatıldı, genişletildi. Ancak, bu proje bürokratik engelleri bir türlü aşamadı ve onaylanmadı. Bürokratlar , ' Şartnameye uygun değil ' derken, Alanya, Gazipaşa ve Anamur lobisi, bunu şartname maddelerini göstererek çürüttü. Şimdi kapalı kapılar ardında tartışılan ise şu; 'Gazipaşa büyük uçaklara açılırsa, Antalya Havalimanı'nı işleten grup bundan zarar görür'. . .

 

Özetle, Ankara'da büyük lobi savaşları var. Bakalım hükümet, Antalya Havalimanı'nı işleten grubu mu gözetecek, yoksa Alanya, Gazipaşa ve Anamur'un kaderini değiştirecek bu projeye onay mı verecek? . .

 

Ankara'ya bir heyet olarak gittiniz, başbakana, bakanlara, milletvekillerine, bürokratlara derdinizi anlattınız. Bir gelişme var mı?

 

Bir gelişme yok. Ancak biz yine de yetkili, etkili kim varsa ulaşmaya çalışıyoruz. Bu sadece Alanya'nın meselesi değil. Gazipaşa’sı var, Anamur'u var. Bu üçayaklı bir talep.

 

Bu havalimanı en çok Alanya'nın işine yarayacak öyle değil mi?

 

Öyle ama bugün Anamur’un, Gazipaşa'nın gelişmeye uygun öyle bir potansiyeli var ki… Gazipaşa'nın Antalya Havalimanı'na mesafesi 180 kilometre. Gazipaşa Havalimanının pistinin uzunluğu 2500 metre, genişliği de 45 metre olduğu takdirde, müşteri potansiyeli yaratacak.

 

Şu anda pistin ölçüsü ne kadar?  

 

Uzunluk 1800, genişlik 35 metre. . .

 

Peki, buradaki problem ne? Bu pistin dediğiniz ölçülere gelmesi mi?

 

İhale yapıldı ve şartnameyi de gördük. Ankara'ya gittiğimizde DHMİ Genel Müdürü ile bir saatten fazla süren tartışma da yaşadık. İddiaları, düşünceleri, hukuki lisanla anlatmaya çalıştık. Diyorlar ki; 'bu pistin bu ölçülere getirilmesi şartnameye aykırı' . . . Herhangi bir şikâyette sorumlu olacaklarını söylüyorlar. Hiç öyle değil?

 

( A ) ve ( B ) maddesi, bir de 3 ' üncü maddenin ( H ) bendi var. Bunlar açık bir şekilde, yeni ilavelere, tesislere izin veriyor. Ucu açık.

 

Karşı çıkılan ne?

 

Bize önce buraya uçak inmez dediler. O iddia ortadan kalktı. Bir saatlik görüşmede buraya uçak inemez denilmedi. Bize tek söyledikleri şu; 'bu pist genişletme projesini onaylarsak şartnameye aykırı davranmış oluruz. Biz hukuken sorumlu oluruz. Biz burayı küçük bir havalimanı olarak planladık, ihale şartnamelerini de ona göre koyduk' dedikleri bu. . . Ama ihale şartnamesi büyütülmesini öngörüyor. Biz, eğer bir hukuki görüş gerekiyorsa, Danıştay'a sorun, gerekirse Başbakanlık Teftiş Kurulu'na sorun dedik. Biz haksızsak susalım, bir daha ağzımızı açmayalım önerisini götürdük.

 

Benim bildiğim bu havalimanının rantabl işlemesi devletin işine geliyor. Çünkü buradan büyük oranda pay alacak değil mi?

 

İşletmeci firma kazandığı net kazancın yüzde 65'ini devlete ödeyecek.

 

Buraya bu haliyle hangi tip uçaklar inebiliyor?

 

Sadece RC dediğimiz 80–90 kişilik uçaklar inebilecek. Bizim beklentimiz C tipi dediğimiz uçakların inmesi. Çünkü, büyük uçakların inmesi devletin kazancını daha da artıracak. Ben genel müdüre, 'Bu tutumunuzla kamu zararına neden oluyorsunuz' dedim.

 

Buraya büyük uçakların inmesini engelleyen birileri mi var?

 

Bunlar iddia ediliyor. Gayri resmi olarak, 'Eğer, burası talep edilen boyutlara getirilirse, Antalya Havalimanı zarar eder' deniyor. Antalya Havalimanı büyük paralarla verilmiş, onları etkilermiş.

 

Bu iddia değil, doğruysa tavrınız ne olur?

 

Hükümetin, devletin menfaatine bir projeye karşı çıkmayacağına inanıyorum. En azından inanmak istiyorum. Uzun vadede Antalya Havalimanı'na zarar verecek bir proje değil. Sadece Alanya'nın doğusundaki 150 bin yatak kapasitesini ve 15 binin üzerinde de mülk satıldığını düşünürsek, binlerce kişinin buraya gelmesini sağlayacak. Anamur'u ekonomiye kazandıracak.

 

Bölge milletvekilleri gerekli lobi çalışmasını yapıyorlar mı?

 

Lobiyi sadece milletvekillerine havale etmek doğru değil. Biz gerekirse Ankara'ya kamp kuracağız, Cumhurbaşkanı dâhil herkese bu haklı talebimizi anlatacağız. Devletten bir para çıkmayacak, aksine büyük para getirecek. Biz artık üzüm yemek istiyoruz.

 

Başbakan ile TBMM' de ayaküstü de olsa bir görüşme yaptınız. Orada size ne dedi?

 

Olumlu olumsuz bir yanıt alamadık. Sadece konuyu Ulaştırma Bakanı ile görüşeceğini söyledi. Görüştü mü, görüşmedi mi bilmiyoruz.

 

Hükümet size, 'Alanya'yı il mi yapalım yoksa havalimanının genişlemesine izin mi verelim? ' diye iki seçenek sunsa ne dersiniz?

 

Havalimanını genişletelim derim.

 

İl olma şansım Manavgat'a kaptırırsınız o zaman?

 

Hiç önemli değil. Ben ekmek derdindeyim. Biz üzüm yemek istiyoruz. Hizmeti bir şekilde yaparız. Ama tercihim mutlaka havalimanı olur. Çünkü onun kazanımı daha farklı olur.

 

Şu anda havalimanında bir faaliyet var mı?

 

İhaleyi alan TAV, teklif ettiği genişleme projesinin onayını bekliyor.

 

Onaylanmazsa sadece küçük uçaklar inecek öyle mi?

 

Evet ama onlarla sadece charter hizmeti verilebilir. Bizim turistimiz Kıbrıs'tan, Yunanistan'dan, Suriye'den gelse tamam. Ama bizim pazarımız İskandinav ülkeleri. .

 

Projeyi onaylamak siyasi bir karara kaldı o zaman?

 

Artık o merci kim bilmiyorum ama mutlaka siyasi bir otoritenin projeye olumlu bakışını hissettirmesi lazım. Bu hissedildiği takdirde bürokratlar bu işi gerçekleştirebilir.

 

Adalet Bakam Mehmet Ali Şahin Antalya milletvekili olarak bu olaya nasıl bakıyor?

 

Kendisine teşekkür ediyorum. Havalimanına son noktasına kadar sahip çıkıyor.

 

Nasıl sahip çıkıyor?

 

Bunu herkese anlatacağım diyor.

 

Anlatıyor mu peki?

 

Mutlaka anlatıyordur. Daha doğrusu anlattığına inanıyorum. Ankara'ya gidip kamp kurmalıyız.

 

Kısa vadede ne yapacaksınız?

 

Önümüzdeki hafta içerisinde gerekirse yine Ankara'ya gidip kamp kurmalıyız diye düşünüyorum. Bunu sadece ben değil, herkes istemeli, kollektif bir anlayış, ortak akıl ve ortak taleple bunları tekrar anlatmalıyız. Bu konuyu sıcak tutmakta fayda var.

 

Geçen yıl Alanya bölgesine ne kadar turist geldi?

 

1 milyon 700 bin turist geldi.

 

Gazipaşa Havalimanı'nın yolcu kapasitesi ne kadar?

 

Yıllık 500 bin. . . Buraya gelen turistin büyük bir bölümü yine Antalya Havalimanı'nı kullanacak. Proje onaylanmazsa tavrınız ne olur?

Bu bölge insanına haksızlık olur. Ben değil, hepimiz üzülürüz. Büyük düşünmek lazım. Düşünün, turist Avusturya'dan biniyor uçağa 2 veya 2, saatte Antalya'ya geliyor. İşlemiydi, otobüse binmesiydi buraya 3 saatte zor geliyor. Her şeyi bırakın devlet Alanya'ya bir defalık vefa borcunu ödesin. Biz turizmin ilk nüvesiyiz. Vefa istiyoruz, devletin parasını, pulunu istemiyoruz. Bu güzel Alanya insanına jest yapsınlar, başka bir şey istemiyoruz.

"Pist genişletme Şartname'de yer almıyor"

Yorumlar

neredeyiz ~ 16 yıl önce
Zira Antalya Havaalanini isletenlerin LOBISI,GAZIPASA'YI engelemektedir.Ben her zaman bu havaalnin normal inislere müsait olmasi icin genisletilmelidir.Bunu onaylamayanlar,Alanya,Gazipasa ve Anamurlu'lara cok büyük zarar vermekteler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000