27 Mayıs 2008, Salı 08:08:50

Önce yurtdışına, sonra halka açılacak

TAV, 2009'un ikinci yarısında hizmete girecek olan Tunus'taki Enfida Havaalanı'na, halka arz planları doğrultusunda marka değerini artırmak istediği Havaş'ı da götürmeyi planlıyor. Havaş, Tunus'la ilk yurtdışı operasyonunu gerçekleştirecek.

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) halka açılma planları yapan Havaalanları Yer Hizmetleri AŞ (Havaş), marka değerini yükseltmek için önce yurtdışına açılacak. Şu anda sadece yurtiçinde faaliyet gösteren Havaş, ilk yurtdışı operasyonuna 2009'un ikinci yarısında hizmete girecek olan Tunus Enfidha Havaalanı ile başlamayı planlıyor. İlk etapta 7 milyon yolcuya hizmet vermesi planlanan havaalanında, 2., 3. ve 4. faz terminallerin de devreye girmesiyle yıllık 22 milyon yolcu kapasitesine ulaşılacak. Havaş'ın yüzde 100'üne sahip olan TAV Havalimanları Holding'in Tunus Genel Müdürü Ersel Göral, Havaş'ın operasyonlarına ilk kez yurtdışının da dahil edildiğine dikkat çekerek, "Havaş'ı halka arz etmeden önce, marka değerini artırmak için mutlaka buraya getirmeyi planlıyoruz" dedi.

22 milyon yolcu

TAV İnşaat ile birlikte Kuzey Afrika ülkelerinde 2 milyar euroluk yatırımı bulunan TAV, Tunus'taki 500 milyon dolarlık son projesi Enfida Havaalanı'nın 40 yıllık işletme hakkına sahip. 2009 Mayıs'ta hizmete girecek Enfidha Havaalanı'na Havaş'ı da getireceklerini anlatan Ersel Göral, "Havaş halka açılacak. Ama ondan önce marka değerini artırmak istiyoruz. Havaş Tunus'a gelerek operasyonlarına ilk kez yurtdışı da dahil etmiş olacak" dedi. Şu anda yıllık 10 milyon turist ağırlayan Tunus'ta yolcuların dörtte üçüne hizmet verdiklerini kaydeden Göral, "Tunus'ta 4'ü lokal olmak üzere 7 havaalanı bulunuyor. Monastır ve Enfidha olmak üzere 2 havaalanı işletme anlaşmamız bulunuyor. Monastır Havaalanı'nda 3.5; Enfidha'da ise 7 milyon yolcu kapasitesi bulunuyor. 2., 3. ve 4. terminallerin de devreye girmesi ile 22 milyon yolcuya hizmet verebileceğiz" diye konuştu.

Şirket kurulacak

Havaş'ı ilk etapta Enfidha Havalanı için düşündüklerini belirten Göral, önce Tunus'ta bir şirket kurması gerektiğini, ne kadar araçla hizmet vereceğinin ise daha sonra belirleneceğini ifade etti. 200 milyon Tunus dinarı(yaklaşık 200 milyon dolar) sermayesiyle TAV Tunus'un ülkedeki en büyük yatırımcılardan biri olduğunu vurgulayan Göral, Tunus'un güneyinde üçüncü bir havaalanının daha işletmesini almayı planladıklarını dile getirdi. TAV İnşaat şirketinin Kuzey Afrika'da yürüttüğü projelerin toplam değerinin ise 2 milyar euroya yaklaştığını vurgulayan Göral, "Libya'da 1 milyar, Mısır'da 400 milyon, Tunus'ta ise 500 milyon dolarlık proje yürütüyoruz" dedi. Göral, şu anda Kuzey Afrika ülkelerindeki büyümeyi aşağı bölgelere de yayma planları olduğunu, Sudan'da yeni bir projeyle ilgilendiklerini, Kuzey Afrika'nın yanı sıra Kafkaslar, Orta Doğu ve Doğu Avrupa'da sektörün bir numarası olmayı hedeflediklerini söyledi.

TAV Havaş'ı 225 milyon dolara satın almıştı

Türkiye'nin ilk yer hizmetleri şirketi olan Havaş, havayollarına yer ve ikram hizmeti vermek amacıyla 1933 yılında devlet tarafından kuruldu. Şirketin ikram hizmetleri 1987 yılında USAŞ adı altında ayrılarak özelleştirildi. Havaş da Nisan 1995'te özelleştirilerek Ciner Grubu bünyesine dahil edildi. TAV, Ciner Grubu'ndan Havaş'ın yüzde 60'ını yaklaşık 110 milyon dolara satın almış, daha sonra şirketin kalan yüzde 40'lık bölümünü de 2007'de 115 milyon dolara almıştı. Havaş, Türkiye'de İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Adana, Trabzon, Dalaman, Bodrum, Nevşehir, Kayseri ve Gaziantep olmak üzere 11 havaalanında, yolcu ve bagaj, birim yükleme araçları kontrolü, ramp, uçak temizlik, yük kontrolü ve haberleşme, kargo, uçuş operasyon, ulaşım, temsil ve gözetim hizmetleri veriyor. 

 

Önce yurtdışına, sonra halka açılacak

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000