13 Temmuz 2008, Pazar 09:18:05

Havalimanlarında da sigara içilebilir

Akşam Gazetesi'nin deneyimli havacılık yazarı Tolga TURGUT, Havalimanlarındaki sigara yasağına ilişkin köşesinden bazı önerilerde bulunmuş. İşte Turgut'un yazısı...
  • Bildiğimiz kadarıyla yasak ama meclis bu kanunları neden çıkarıyor uyanmı var havaalanındaki 2 kattaki cafede göz gözü görmüyor dumandan 3-5 kuruş kazanacaklar diye milletin sağlığıyla oynuyorlar kimse bunada müdahale etmiyor..
  • KENDIMIZ BIR SEY YAPMIYORSAK BASKALARININDA YAPMAMASINI ZOR KULLANARAK TAMAMEN YASAKCI BIR ANLAYISLA SAGLAMAK INSANLARIN KENDI ICINDEKI FASIZMI KASIYIP KENDILERINI TATMIN ETMEKTEN BASKA BIR SEY OLAMAZ.SIGARA ICICILERINE IKINCI SINIF INSAN MUAMELESI YAPMAK HAYATLARI BOYUNCA IKINCI SINIF OLAN INSANLARIN TEPKISINDEN BASKA BIRSEY DEGIL.SIGARA ICICILERI SIGARANIN DUMANINI INSANLARIN SURATINDA ICELIM GIBI BIR TALEP ILE CIKMIYORLAR KARSINIZA.BUNUN ICIN BELLI YERLER AYRILABILIR,KI ZATEN YAZIDADA BUNUN MUMKUN OLABILECEGI SOYLENIYOR.ISLERI ICABI TERMINAL DISINA CIKAMAYACAK INSANLARI HICE SAYMAK NEDIR BEN BUNU ANLAYAMIYORUM,ICEN YOLCUYU GOZ ARDI ETMEK NEDIR BUNU DA ANLAYAMIYORUM.BIR SURE NEFES ALMASAKTA BEYINE OKSIJEN GITMEYE DEVAM EDER BUNUDA BIRILERI ANLAYAMIYOR.BASIT BIR YAKLASIM ILE , BIZ 15 MILYONLUK BIR SEHIRDE TURLU TURLU ZEHIRE MARUZ KALIRKEN SIGARAYA OBSESYONUDA IKIYUZLULUK OLARAK GORUYORUM.CATERING FIRMALARINI DUSUNEN YOK .AMA BIRAZ ANLAYIS...
  • Yorumunuz...Sırf catering şirketleri 3-5 fazla kazansın diye biz zehirlenmeye devam edelim öyle mi?? Bence siz sigara içmeyi bırakın, beyninize biraz oksijen gidince daha sağlıklı düşüneceksiniz:) Üstelik o zehir odalarına hiç girmenizi tavsiye etmem, bu sefer beyniniz tamamen aktivitesiz kalır:)
  • Ben sigara içmiyorum, ama hava limanlarında bence içme yerleri olabilir.Yada yurtdışındaki bir çok liman gibi ana girişlerde kontrollerin olmamaı lazım.. Esas ilginci ise URFA GAP havalinanında 2 kattaki kafe sigara içmenin serbest olması hatta kafe işletmecileri girişte bunun reklamını yapıyorlar ve bunun yasal olduğunu ifade ettiler.
  • Yazarın ortya sürdüğü savlar tutarsız. Alışverişlerin düştüğünü vurguluyor sanki bu insan sağlığından daha önemliymiş gibi. Türkiye'de sigara yüzünden her yıl onbinlerce insan yaşamını yitiriyor ondan neden söz etmemiş? Sigara bağımlılık yaratan bir tür uyusturucu gibi benimsenip, gereken önlemler de ona göre alınmalıdır. Olabildiğince, özellikle genel yerlerde sigara içilmemelidir.
  • Size Gercekten katiliyorum.Tum Meydanda, sigara icilebilecek bir yer olmamasini kabullenemiyorum.Bu tamamen bir dusuncesizlik ve sacmalik.Ben gecenlerde ucarken ictim, evet tuvalette, yani bu tarz kurallar insanlari kanunsuzluga itiyor.Mutlaka sigara icilebilecek bir yerin hemen faaliyete gecirilmesi lazim.

Sırf bu başlık nedeniyle çok kişi bana kızabilir. Varsın kızsınlar, ancak ben havalimanlarında komple yasaklamak yerine, içmeyenlere rahatsızlık vermeden sigara içebilme yollarının araştırılması ve yeni formüller bulunması gerektiğini düşünüyorum. Hatta bazı ülkelerde kullanılan çözümler bile uygulanabilir.

Örneğin Münih Havalimanı’nda Terminal 2’de sigara içilebilen cam akvaryumlar var. Çok güçlü olan havalandırma sistemi sayesinde dışarı duman veya koku çıkmıyor. Böylece 10-12 saatlik uzun bir uçuştan gelen yolcu, eğer bağlantı bekliyorsa nikotin cinneti geçirmeden bu cam akvaryumlara dalarak sigarasını içebiliyor. Benzer örnekler dünyada da yayılıyor.

Edindiğim bilgilere göre havalimanı terminallerinde yiyecek-içecek ve diğer ticari alanlarda ciddi gelir düşüşleri söz konusu. Bu düşüşler yüzde 20-30’lara kadar çıkıyor. Sigara tiryakisi yolcular artık terminallere mümkün olduğunca geç adım atıyorlar ki dışarıda daha fazla sigara içebilsinler.

Peki, ülkemizde havalimanı terminalleri özelleştirilirken TAV, IC, Limak gibi firmalar bundan doğacak gelir kayıplarını hesap edebilirler miydi? Tabii ki hayır. O zaman bu ciro kayıplarının sorumlusu kim olacak? Ya da havalimanı personelinin çok sık verdiği sigara molalarından doğan işgücü kaybı nasıl çözülebilir? Bana sanki yine işin en kolayına kaçarak ‘yasaklayalım da bitsin’ mantığı güdülüyor gibi geliyor.

Oysa sigara içenlere çözüm sunulan Münih, Bangkok gibi terminaller örnek alınsa daha iyi olmaz mıydı diye düşünmeden edemiyorum.

Akşam / Tolga Turgut

Havalimanlarında da sigara içilebilir

Yorumlar Tüm Yorumlar (6)

gazeteci ~ 16 yıl önce
Bildiğimiz kadarıyla yasak ama meclis bu kanunları neden çıkarıyor uyanmı var havaalanındaki 2 kattaki cafede göz gözü görmüyor dumandan 3-5 kuruş kazanacaklar diye milletin sağlığıyla oynuyorlar kimse bunada müdahale etmiyor..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
EMPATI ~ 16 yıl önce
KENDIMIZ BIR SEY YAPMIYORSAK BASKALARININDA YAPMAMASINI ZOR KULLANARAK TAMAMEN YASAKCI BIR ANLAYISLA SAGLAMAK INSANLARIN KENDI ICINDEKI FASIZMI KASIYIP KENDILERINI TATMIN ETMEKTEN BASKA BIR SEY OLAMAZ.SIGARA ICICILERINE IKINCI SINIF INSAN MUAMELESI YAPMAK HAYATLARI BOYUNCA IKINCI SINIF OLAN INSANLARIN TEPKISINDEN BASKA BIRSEY DEGIL.SIGARA ICICILERI SIGARANIN DUMANINI INSANLARIN SURATINDA ICELIM GIBI BIR TALEP ILE CIKMIYORLAR KARSINIZA.BUNUN ICIN BELLI YERLER AYRILABILIR,KI ZATEN YAZIDADA BUNUN MUMKUN OLABILECEGI SOYLENIYOR.ISLERI ICABI TERMINAL DISINA CIKAMAYACAK INSANLARI HICE SAYMAK NEDIR BEN BUNU ANLAYAMIYORUM,ICEN YOLCUYU GOZ ARDI ETMEK NEDIR BUNU DA ANLAYAMIYORUM.BIR SURE NEFES ALMASAKTA BEYINE OKSIJEN GITMEYE DEVAM EDER BUNUDA BIRILERI ANLAYAMIYOR.BASIT BIR YAKLASIM ILE , BIZ 15 MILYONLUK BIR SEHIRDE TURLU TURLU ZEHIRE MARUZ KALIRKEN SIGARAYA OBSESYONUDA IKIYUZLULUK OLARAK GORUYORUM.CATERING FIRMALARINI DUSUNEN YOK .AMA BIRAZ ANLAYIS...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
mühendis ~ 16 yıl önce
Yorumunuz...Sırf catering şirketleri 3-5 fazla kazansın diye biz zehirlenmeye devam edelim öyle mi?? Bence siz sigara içmeyi bırakın, beyninize biraz oksijen gidince daha sağlıklı düşüneceksiniz:) Üstelik o zehir odalarına hiç girmenizi tavsiye etmem, bu sefer beyniniz tamamen aktivitesiz kalır:)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
tespit ~ 16 yıl önce
Ben sigara içmiyorum, ama hava limanlarında bence içme yerleri olabilir.Yada yurtdışındaki bir çok liman gibi ana girişlerde kontrollerin olmamaı lazım.. Esas ilginci ise URFA GAP havalinanında 2 kattaki kafe sigara içmenin serbest olması hatta kafe işletmecileri girişte bunun reklamını yapıyorlar ve bunun yasal olduğunu ifade ettiler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Çağdaş ~ 16 yıl önce
Yazarın ortya sürdüğü savlar tutarsız. Alışverişlerin düştüğünü vurguluyor sanki bu insan sağlığından daha önemliymiş gibi. Türkiye'de sigara yüzünden her yıl onbinlerce insan yaşamını yitiriyor ondan neden söz etmemiş? Sigara bağımlılık yaratan bir tür uyusturucu gibi benimsenip, gereken önlemler de ona göre alınmalıdır. Olabildiğince, özellikle genel yerlerde sigara içilmemelidir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bir Insan ~ 16 yıl önce
Size Gercekten katiliyorum.Tum Meydanda, sigara icilebilecek bir yer olmamasini kabullenemiyorum.Bu tamamen bir dusuncesizlik ve sacmalik.Ben gecenlerde ucarken ictim, evet tuvalette, yani bu tarz kurallar insanlari kanunsuzluga itiyor.Mutlaka sigara icilebilecek bir yerin hemen faaliyete gecirilmesi lazim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000