25 Kasım 2012, Pazar 09:03:12

"BAKAN YILDIRIM'LA ORTAK ÇALIŞIYORUZ"

TAV Havalimanları Holding İcra Kurulu Başkanı Sani Şener, başta İzmir Adnan Menderes Havalimanı olmak üzere bir çok konuda önemli açıklamalarda bulundu.
  • Birkaç ay önce ; Yenişafak Gazetesinde, İDO ihalesinden sonra TAV'ın Bakanı başlığı atılmıştı.. Onu anımsattı birden..
  • TAV Management basta Sani Bey ve onun liderlik anlayisi olmak uzere Turk Havacilik Sektorune farklilik ve farkindaliklar kazandirmistir.Ayni zamanda Hukumetimizle yapacagi birliktelik ve uyum ile Turkiye nin bu sektorde soz sahibi olmasi yakindir.Allah bu basarilarin her zaman daha iyierini nasip etsin...
  • Tunus tan Hac yolcularini TAV olarak ugurlayip Medine de Yöneticisi TAV olarak karsilamak gercekten cok anlamli idi. Insallah yakinda Enfidha/Istanbul yada Monastir/Istanbul baslar.

İşte TAV İcra Kurulu Başkanı Sani Şener'in Yeni Asır Gazetesi'ne verdiği o röportaj...

TAV İstanbul'dan Tiflis'e, İzmir'den Üsküp'e, Medine'den Manastır'a kadar dünyanın önde gelen havalimanlarını işletecek ölçüde küresel, aynı anda 4 havalimanı yatırımı yapacak kadar güçlü bir şirket. TAV işlettiği ve hizmet sunduğu havalimanlarında geçen yıl 451 bin uçak seferine ve 53 milyon yolcuya hizmet verdi. TAV CEO'su Sani Şener, artık kabuklarına sığmadıklarını, Fransızlarla yaptıkları ortaklıktan sonra Uzakdoğu'ya yöneleceklerini belirterek, "Daha önce kendimize Osmanlı İmparatorluğu'nun sınırlarını hedef olarak belirlemiştik. Artık bu sınırlar bize dar geliyor" diyor. 250 milyon euro yatırımla tamamlayacakları İzmir Adnan Menderes Havalimanı'nı 2014'te işletmeye açacakları vurgulayan Şener, kenti EXPO 2020'ye hazırlayacaklarını ifade ediyor. Şener, "Hayalim İzmir'de 30 milyon yolcuyu uçurmak" şeklinde konuşuyor.

* İzmir havacılıkta hangi noktaya geldi?

İzmir'e çok önem veriyoruz. Her şeyden önce Türkiye'nin üçüncü büyük kenti. Bu yıl sonunda 10 milyon yolcuyu yakalayacağız. Hakikaten ben kentin daha başka yerlere geleceğine inanıyorum. Çünkü potansiyelinin daha yüksek olduğuna inanıyorum. Bana göre İzmir turizmde Antalya'dan çok daha ileri noktalarda olmalıydı. Ticarette bir İstanbul olmalıydı. Güçlü yatırımcıları, güçlü firmaları ve iyi insan kaynakları var. Bundan sonra kentin çok hızlı gelişeceğine inanıyorum. Biz de yapacağımız yeni iç hatlar terminali ve işlettiğimiz dış hatlar terminali ile bu hedefe katkı koyacağız. İzmir'in havacılık hedefine katkıda bulunmak için çok fazla fedakarlık yaparak ihaleyi aldık.

KENTE YAKIŞACAK

* Yeni iç hatlar İzmir'in sembolü olacak mı?

Havalimanları şehirlerin giriş kapısı. Giriş kapısının çok iyi olması lazım. Çünkü İzmir'i temsil ediyorsunuz. Ben 1980'li yıllardan beri İzmir'e gelip giderim. Bu kente yabancı değilim. İhtiyaçları, İzmir'e yakışanı çok iyi biliyorum. Projenin hepsi İzmir'i temsil ediyor. Türkiye'nin en modern şehrine en modern havalimanını yapıyoruz.

* Bildiğiniz gibi İzmir EXPO 2020'ye ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Siz bu sürece nasıl katkıda bulunuyorsunuz?

İzmir'in EXPO adaylığı çok önemli. Zaten İzmir Adnan Menderes Havalimanı ihalesinde bu nedenden dolayı çok hızlı davranıldığına inanıyorum. Havalimanını oylamadan bir ay sonra, 2014 Ocak'ta bitireceğiz. İnşallah kazanırsak ev sahipliği sürecinde gelenler bizim havalimanından çok etkilenecek. TAV olarak EXPO çalışmalarına destek veriyoruz. Ulaştırma Bakanlığı ile bu konuda bir ortak gibi çalışıyoruz. Havalimanlarındaki tüm panolarımız EXPO için kullanılıyor. Gittiğimiz her ülkede İzmir'i anlatıyoruz. Her yıl 10 büyük fuara katılıyoruz. Buralarda önceliğimiz İzmir'i pazarlamak. Bu işi de çok iyi yapıyoruz. Çünkü İzmir dünyaca bilinen bir kent. Kısacası kent için elimizden geleni yapıyoruz.

* TAV olarak İzmir ile ilgili başka yatırım planlarınız var mı?

Bizim işimiz havalimanı işletmek. Ancak ortaklarımızdan Akfen, Accor Grubu ile İzmir'e çok güzel bir otel yapıyor. Otel limanın karşısında yer alıyor. Biz de Allah ömür verirse Adnan Menderes Havalimanı'nı 2032'ye kadar işleteceğiz. O tarihe kadar bu havalimanını 25-30 milyon yolcu ile görmek bizi çok mutlu edecek.


ALTYAPI HAZIR
* Hep İzmir aktarma limanı olacak deniyor. Bu nasıl olacak?

İzmir üçüncü büyük kent olarak çapraz uçuşlara ev sahipliği yapmalı. Buradan insanlar örneğin Erzurum'a, Gaziantep'e, Trabzon'a gidebilmeli. Bunun için uçak seferleri konmalı. Tabii her şeyden önce uçak firmalarına çok iyi imkanlar sunulmalı. Bu yapıldığı takdirde havayolu firmaları otomatik olarak gelecektir. Çünkü bu arz-talep dengesi. Talep olursa havayolu firmaları gelir. İşte biz burada altyapıyı tamamlıyoruz. Göreceksiniz, talep de var İzmir'de. O zaman çapraz uçuşlar artacak. SunExpress 6 uçak koydu İzmir'e. Uçak şirketleri doluluk oranına bakıyor. Havalimanları ile İzmirlileri buluşturmamız gerekiyor.

* Adnan Menderes'te dış hatlarda yolcu sayısındaki artış yüzde 2'de kaldı. Bunun sebebi ne?

Geçen sene Arap Baharı'ndan dolayı İzmir'de dış hat yolcu sayısında doğal olmayan bir artış oldu. Bu sene o yolcular Tunus ve Mısır'a gitti. Bu yolcuyu kaçırmamak gerekirdi. Ama demek ki İzmir'de bu potansiyel var. Çok iyi tanıtılırsa geçen sene gibi ciddi artışı yakalarız. Gelecek sene bunu yapacağız.

ÇEŞME İSYANI

* Havaş ile Çeşme'ye sefer düzenlemek istediniz ama olmadı? Engel nedir?

Bize Adnan Menderes Havalimanı'ndan Çeşme'ye Havaş Otobüsleri ile sefer düzenlenmesi için o kadar büyük talep geliyor ki... Bu konuda herkes bize destek oluyor. Vali de belediye başkanı da. Ama bürokrasiyi yenip de Havaş otobüslerini Çeşme hattına çıkaramadık. Kimsenin korumacı bir anlayışta olmaması gerekir. Biz Çeşme'ye yolcu taşıdıkça taksicilerin, otellerin, restoranların müşteri sayısı artar. Bu olanağı sunduğumuz anda Çeşme'de turist sayısı patlar. Otomatikman bu işten herkes kazançlı çıkar. Şu an havayolu şirketleri sefer düzenlemek zorunda kaldı. Onlar için bu bir yük. İstemiyorlar aslında. Biz hala izin için bekliyoruz, Yolcuları Çeşme'ye taşımaya talibiz.

* TAV'ı küresel bir şirket yaptınız. Medine Havalimanı'nı da siz işletiyorsunuz. Bu hac sezonu nasıl geçti?

Bu sene Medine'de ilk hac dönemini yaşadık. Gayet güzel ve başarılı geçti. 3.5 milyon yolcu ağırladık. Türk yolcularına çok farklı davrandık. Türk hacılar da karşılarında bir Türk firması görmekten mutlu oldular. Yabancılık çekmedi. Üstelik işlettiğimiz havalimanları olan Batum'dan, İstanbul'dan, Ankara'dan, İzmir'den, Tunus'tan, Üsküp'ten hacıları biz yolladık, onları yine biz karşıladık. Çok gurur duyduk. Şimdi Medine'de yatırıma devam ediyoruz. İzmir ile birlikte Medine, Katar, Abudabi, Umman olmak üzere 5 havalimanını aynı anda yapıyoruz.

"Doğu'ya gideceğiz"

* Yeni dönemde hedefleriniz neler? Dünyanın hangi bölgesinde havalimanları işletmeyi amaçlıyorsunuz?


Bildiğiniz gibi dünyanın önde gelen havaalanı işletmecilerinden Fransız ADP, TAV'dan yüzde 38 hisse aldı. Onların etkin olduğu bölgelerde çok iyi işler yapacağımıza inanıyoruz. Türkiye'de çok iyi insan kaynağı var. Zaten Fransızların da Türkiye'ye gelmelerinin sebebi yatırım avantajları, ülkemizin bölgedeki etkisi ve güçlü insan kaynaklarımız. Onlarla birlikte ciddi işler yapacağız. Daha önce Osmanlı İmparatorluğu'nun sınırlarına "bizim bölge" diyorduk. Şimdi biraz daha büyük düşünüyoruz. Ekonomi hep Doğu'ya kayıyor. Biz de Doğu'ya gideceğiz. Yeni hedefimiz Güneydoğu Asya olacak.

"Daha çok stihdam yaratmalıyız"

* Bir havalimanından diğerine koşup duruyorsunuz. Çalışmayı çok mu seviyorsunuz?

Türkiye'de çalışmak gerektiğimizi çok fazla söyleyen biriyim. Türk insanı, ülkenin büyük şirketlerin yöneticileri olarak çok çalışmaya mecburuz. Gelişmekte olan ülkelerin CEO'ları konfor alanlarını dar tutmak zorunda. Biz kesinlikle istihdam yaratmak, yatırım yapmak, gençlere iş bulmak için her türlü yeteneğimizi kullanmalıyız. Onun için daha fazla çalışmamız lazım. Bu ülke bizi yetiştirdi, biz de ülkeye bunun karşılığını vermek zorundayız. Atatürk ve silah arkadaşları bir ömür savaşmışlar, biz de çalışacağız.

"Bakan Yıldırım ile ortak gibi çalışıyoruz"

* Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım İzmir Milletvekili oldu. Siz, "Bakanlık ile ortak gibi çalışıyoruz" dediniz. Ortağınız nasıl?

Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki Bakan Binali Yıldırım mühendisliği, finansmanı çok iyi biliyor. 11 yıldır havalimanı işlettiğimiz için kendisiyle yakın çalışıyoruz. Yatırımlarda önümüzü çok açtı. Türkiye'ye devletin kasasından beş kuruş çıkmadan 6-7 yeni havalimanı kazandırdı. Adnan Menderes Havalimanı ihalesinin öne alınmasında EXPO adaylığımız kadar Bakanımızın İzmir Milletvekili olmasının rolü var. Bize de söylediği "Bu havalimanı 2014 başında bitecek." Biz de o talimata göre iç hatlar terminalini bitirmek için elimizden geleni yapıyoruz. 

"BAKAN YILDIRIM'LA ORTAK ÇALIŞIYORUZ"

Yorumlar

İsim / Rumuz ~ 11 yıl önce
Birkaç ay önce ; Yenişafak Gazetesinde, İDO ihalesinden sonra TAV'ın Bakanı başlığı atılmıştı.. Onu anımsattı birden..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Uyum ve basari sonuc Turkiye'nin kznci ~ 11 yıl önce
TAV Management basta Sani Bey ve onun liderlik anlayisi olmak uzere Turk Havacilik Sektorune farklilik ve farkindaliklar kazandirmistir.Ayni zamanda Hukumetimizle yapacagi birliktelik ve uyum ile Turkiye nin bu sektorde soz sahibi olmasi yakindir.Allah bu basarilarin her zaman daha iyierini nasip etsin...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tunus tan ~ 11 yıl önce
Tunus tan Hac yolcularini TAV olarak ugurlayip Medine de Yöneticisi TAV olarak karsilamak gercekten cok anlamli idi. Insallah yakinda Enfidha/Istanbul yada Monastir/Istanbul baslar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000