17 Temmuz 2008, Perşembe 15:38:15

AHL'nin enerjisini TAV üretecek

TAV artan enerji maliyetlerinden dolayı Atatürk hava limanına kuracağı Trijenerasyon Enerji Üretimi Tesisi ile kendi enerjisini üretecek. TAV Havalimanları Holding’i bu sayede yılda yüzde 25’lik bir enerji tasarrufu sağlayacak.

TAV bu proje kapsamında Şubat 2008’de Enerji Piyasası Denetleme Kurumu’ndan (EPDK) “Otoprodüktör Lisansı” alarak ilk adımı atmıştı. Atatürk Havalimanı’nın enerjisini trijenerasyon sistemi kurarak üretecek. Projeyle ilgili bilgi veren TAV İstanbul Genel Müdürü Kemal Ünlü, “Kuracağımız enerji santralinde elektrik enerjisinin yanı sıra, havalimanının ısınma ve soğutma ihtiyaçlarını karşılayacak miktarda enerji üretilecek. Bu sistem sayesinde yılda yaklaşık 115 milyon Kw/S enerji üreteceğiz. Şu anda Atatürk Havalimanı’nın yıllık enerji tüketimi 95 milyon Kw/S’tir. Üretimden geriye kalan miktar enerjiyi serbest piyasa koşullarına uygun şekilde daha ucuza isteyen bütün ticari kuruluşlara, sektör kuruluşlarına da satacağız. Bu üretim sayesinde TAV İstanbul olarak, yıllık yüzde 25-30 arasında bir enerji tasarrufu sağlamış olacağız” şeklinde bilgi verdi.

 

 

Çevreci üretim yapılacak

 

Kurulacak olan sistemle çevreye duyarlı bir enerji üretimi yapacak olan TAV, tesisin bu yılsonunda devreye girebilmesi için yoğun bir çalışma yapıyor. Devletin bütün denetleme kurumları tarafından da onay alındıktan sonra konsept devreye girecek diyen Ünlü şöyle devam etti, “Tamamen çevreye saygılı, gürültüsüz ve güvenli bir enerji üretimi yapacağız. Tesisin havaya salacağı emisyon oranlarını minimumda tutacak bir sistem kuracağız. Güvenlik açısından da kimsenin endişesi olmasın. Çünkü bizim kuracağımız sistem zaten bütün havalimanlarının enerji destek sistemlerinin gelişmiş bir modeli olacak. Dizel yakıttan enerji üreten sistemler zaten Atatürk Havalimanı’da, diğer havacılık birimlerinde de var. Bu sistem tehlike riski sıfıra yakın bir enerji ünitesi olacak” şeklinde konuştu.

 

2009’da açılışa

Dünyadaki birçok havalimanında uygulanan bu sistemin Atatürk Havalimanı’nda devreye girmesi ile ülke ekonomisine de katkı sağlamış olacak. Öte yandan bu sistemin başarı ile uygulanması ise diğer havalimanlarına da örnek teşkil edecek. TAV kuracağı bu tesisten elde edceği enerjinin bir kısmını da burada bulunan şirketlere ve Devlet Hava meydanları İşletmesi’ne (DHMİ) satacak.

AHL'nin enerjisini TAV üretecek

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000