08 Ağustos 2012, Çarşamba 15:37:00

TÜRK İHASI 'ŞİMŞEK' HAVALANDI

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş.'nin (TUSAŞ) geliştirdiği insansız hava aracı 'Şimşek', ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi.

TUSAŞ'tan verilen bilgiye göre, İHA Şimşek, 2001 yılından beri Türk Silahlı Kuvvetleri'nin envanterinde bulunan ve özellikle son yıllarda tüm tatbikat ve eğitimlerde aktif olarak kullanılan TUSAŞ'ın Turna Hedef İHA Sistemi'nden edinilen deneyimle geliştirildi. Kanat açıklığı bir buçuk metre, uzunluğu 2 metre 30 santim olan uçağın azami kalkış ağırlığı 75 kilogram. Saatte 740 kilometre hıza ulaşabilen 'Şimşek', bir saat havada kalabiliyor. Bu arada bir süre önce TEI firması ile başlatılan özgün jet motoru geliştirilmesi çalışmaları da başarıyla devam etmekte olup, Şimşek'in ilerleyen test aşamalarında TEI'nin geliştirdiği bu yerli motoru kullanması hedefleniyor.

Sistemin Genel Özellikleri ise şöyle:

"Özgün yazılımlara sahip Uçuş Kontrol Sistemi ve Yer Kontrol İstasyonu ile uçuş öncesi veya uçuş sırasında tanımlanabilen rota ve manevralar (alçak uçuş, pop-up, weave, dalış, vb.) tam otonom olarak gerçekleştirilmekte.

Sistemde bulunan radar iz artırıcı ve jet motoru ile hava aracının radar güdümlü ve kızıl ötesi güdümlü füze sistemleri tarafından takibi mümkün olmakta.

Hava Aracı üzerinde bulunan akustik sistem sayesinde, kendisine ateşlenen silâhlara olan mesafe bilgisi Yer Kontrol İstasyonu'na gerçek zamanlı olarak aktarılmakta ve bu yolla atış eğitiminin başarımı takip edilebilmekte.

Hava Aracı'nın gerekli durumlarda gözle takibini kolaylaştırmak için İz Dumanı Sistemi ve kendisine atılan silâhları yanıltmak için de Karşı Tedbir Atım Sistemi bulunmaktadır ve bu sistemler Yer Kontrol İstasyonu'ndan kontrol edilebilmekte.

Hidrolik fırlatıcı ile piste ihtiyaç duymadan karadan veya gemi platformlarından kalkış yapabilmekte ve vurulmadığı durumlarda tekrar kullanılabilmesi için paraşüt ile karaya veya denize inebilmekte."

Zaman

TÜRK İHASI 'ŞİMŞEK' HAVALANDI

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000