23 Aralık 2009, Çarşamba 07:10:28

Heronların tek sorumlusu İsrail!

TUSAŞ Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş. Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı, TUSAŞ'ın kurulduğu günden bu yana 600 milyon dolarlık kar elde ettiğini belirtti ve ekledi...

TUSAŞ Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş. Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı, TUSAŞ'ın kurulduğu günden bu yana 600 milyon dolarlık kar elde ettiğini belirterek, "Bu yıl 440 milyon dolarlık yatırım yaptık ve gelecek yıl içinde de EF-35, uydu projeleri başta olmak üzere 130 milyon dolarlık bir yatırım planlıyoruz.  Heronların performansından kaynaklanan gecikme cezasının ise tamamıyla İsrail tarafından üstlenilecek" dedi.

Dörtkaşlı, TUSAŞ'ın 25. kuruluş yıldönümü nedeniyle TAI-TUSAŞ tesislerinde bir basın toplantısı düzenledi. Misyonu Türkiye'nin havacılık ve uzay sanayisinin gelişmesine öncülük yapmak olan TUSAŞ'ın özgün ürünlere sahip ve küresel rekabet gücüne ulaşmış 'dünya markası havacılık şirketi' olma vizyonuna sahip olduğunu vurgulayan Dörtkaşlı, 1990-2009 döneminde yılda ortalama 2 bin 200 kişiye istihdam sağlandığını belirtti. 2010 yılında da yüzde 15 oranında istihdam artışına gitmeyi planladıklarını ifade eden Dörtkaşlı, tasarımların tamamıyla genç bir kadroyla yürütüldüğünü, tasarımla uğraşan yaş grubunun ortalamasının ise 28 olduğunu vurguladı.

Kuruluşlarından bu yana 600 milyon dolarlık kar elde ettiklerini anlatan Dörtkaşlı, bu yıl 440 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını, gelecek yıl içinde de EF-35, uydu projeleri başta olmak üzere 130 milyon dolarlık yatırım planladıklarını bildirdi. TUSAŞ'ın 2009 sonu itibarı ile 440 milyon dolar yatırım yaptığını vurgulayan Dörtkaşlı, "Kuruluş sermayesi hariç tutulduğunda TUSAŞ'ın kendi yarattığı fonlardan yaptığı yatırım tutarı 300 milyon dolardır" dedi.

Dörtkaşlı, TUSAŞ'ın bugüne kadar faaliyetlerini kendi yarattığı kaynaklarla finanse ettiğini vurguladı. Kurum olarak bugüne kadar 278 adet F-16, 34 adet SF-260, 30 adet AS-532 ve 59 adet CN-235 ürün teslim ettiklerini bildiren Dörtkaşlı, "Kuruluşundan 2009 sonuna kadar TUSAŞ'ın yaptığı Ar-Ge faaliyetlerinin tutarı 80 milyon dolardır. Bu tutarın 40 milyon doları TUSAŞ'ın kendi yarattığı fonlardan karşılanmıştır" diye konuştu,

Dörtkaşlı, entegre uçak projeleri kapsamında C-130 Aviyonik Modernizasyonu, T-38 Aviyonik Modernizasyonu, Türk Başlangıç ve Temel Eğitim Uçağı (HÜRKUŞ), İHA Programları, F-16 Programları ve Modernizasyonları (Türk Hava Kuvvetleri, Ürdün ve Pakistan), Havadan Erken İhbar ve Kontrol Uçağı, Deniz Karakol/Gözetleme Uçağı ve KT-1 Eğitim Uçağı projelerinin TUSAŞ tesislerinde sürdürüldüğünü vurguladı. Dörtkaşlı, Türk İnsansız Hava Aracı (TİHA) Projesi'nde ilk uçuşun 2010 yılının ilk yarısı, ilk teslimatın ise 2011 yılının ilk yarısı olduğunu açıkladı.

-HERONLAR GELİYOR-
TUSAŞ Genel Müdürü Dörtkaşlı, İsrail yapımı insansız hava aracı Heronlara ilişkin soruya verdiği yanıtta, 1-2 gün içinde mutabakatın ilan edilerek, daha sonra da kabul çalışmalarına başlanacağını, 10 adetlik Heron siparişinden bir kısmının gelecek yılın ilk çeyreğinde, geri kalanın da 2010'un ilk yar ısının sonuna kadar Türk Silahlı Kuvvetlerine taslimatının yapılabileceğini belirtti.
Heronların gecikmesinden doğan zararın İsrail'deki firma ile iş payı yükü oranında paylaşılacağını, Heronların performansından kaynaklanan gecikme cezasının ise tamamıyla İsrail tarafından üstlenileceğini söyledi.

-"TİHA'LAR, HERONLARDAN DAHA ÜSTÜN OLACAK"-
Dörtkaşlı, Türk İnsansız Hava Aracı'nın (TİHA) neden geciktiğine ilişkin soruya yanıt verirken, gecikmenin, müşteriden gelen ilave talepler çerçevesinde yapılan yenilemelerden kaynaklandığını söyledi.

TUSAŞ Genel Müdürü Dörtkaşlı, Türkiye'nin, 19 yıllık bir İnsansız Hava Aracı geçmişinin bulunduğuna da dikkati çekti.

17 metrelik kanat açıklığına sahip olacak 1,5 ton ağırlığındaki insansız hava araçları, 250 kg yük taşıyabilecek. Heronlara göre üstünlüklere de sahip olması planlanan TİHA'ların 2011 yılında Türk Silahlı Kuvvetlerine teslim edileceği belirtildi.

A-400m askeri nakliye uçağı projesine ilişkin soruları da yanıtlayan Muharrem Dörtkaşlı, projeye ilginin yüksek olduğunu ve devamlılık gördüklerini, bu uçağın çok satacağına inandıklarını belirterek, Türkiye'nin de projede 750 milyon avroluk bir iş payı olacağını kaydetti.

TUSAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Atalay Efeer, savunma sanayiinde holdingleşme modeline ilişkin soruya verdiği yanıtta, Vakıf şirketlerinin zaten holding gibi çalıştıklarını, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı'nın da, savunma sanayii şirketlerini iyi bir koordinasyon ile yönettiğini vurguladı.

"Türkiye'de Havacılık Sanayii Tarihi" kitabının yazarı Bülent Yılmazer, Türkiye'de havacılığın erken başlamasına rağmen neden gelişmediğine yönelik soruya, İkinci Dünya Savaşı'nın ardından Türkiye'ye çok sayıda uç ak verilmesinin, özgün üretimin ilerlememesinde etkili olduğunu ifade etti.

TUSAŞ Yapısal ve Uydu Grup Başkanı Bekir Ata Yılmaz, uydu projesine yönelik soru üzerine de, Göktürk 2 uydusunun montajına önümüzdeki 1-2 hafta içinde başlanacağını ve Göktürk 2'nin 2012 yılından itibaren yörüngede hizmet vermeye başlayacağını söyledi.

Heronların tek sorumlusu İsrail!

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000