27 Kasım 2009, Cuma 07:22:36

Heronlarda yeni gelişme

İsrail'den alınacak olan 10 adet "Heron" tipi insansız hava aracının teslimatı konusunda ilerleme sağlandığı öğrenildi...

İsrail'den alınacak olan 10 adet "Heron" tipi İnsansız Hava Aracının (İHA) teslimatı konusunda ilerleme sağlandığı öğrenildi.

Savunma kaynaklarından alınan bilgiye göre, Türkiye'de resmi bir ziyarette bulunan İsrail Sanayi, Ticaret ve Çalışma Bakanı Binyamin Ben Eliezer ile de bu konuda görüşmelerde bulunuldu.

Görüşmelerin ardından, halen teslimatı gerçekleştirilemeyen Heronlar konusunda, bazı detaylar hariç önemli anlaşmazlık noktası kalmadı. İsrail, Heronlara, Türkiye'nin istediği, irtifa ve havada kalış süresine ilişkin bütün performans kriterlerini başarıyla gerçekleştirdi.

Gece ve gündüz, ânında görüntü ve ses aktaran Heronlar, motorundaki tadilatla, 24 binden, 30 bin feet yüksekliğe çıkabilecek motor kapasitesine ulaştı. İsrail'in, yeni motorla ilgili sözleşme şartlarını tam karşıladığını kaydediliyor.

Heronlar, en az 24 saat havada kalış süresi ve 30 bin feet yükseklik kriterlerini sağlayabiliyor. Görüşmelerin ayrıntılara kaldığı belirtilirken, Türkiye ve İsrail arasında 45-50 günlük bir görüşme süresi belirlendi.

50 günlük süreden önce de görüşmelerin tamamlanabileceği, ancak 50 günlük bu sürecin kesin süreç olduğu belirtiliyor.

İsrail'in, gecikmeden kaynaklanan telafi edici koşulları da kabul ettiği bildiriliyor. Anlaşmazlık halinde ise her iki ülke için uluslararası tahkim yolu açık bulunuyor.

En son nesil 10 Heronun, 2010'un ilk üç ayı içinde Türkiye'ye teslim edileceği kaydediliyor. Teslimatı 4-2-4 şeklinde gerçekleştirilecek Heronlara ilişkin sözleşme, ana yüklenici TAI ile İsrail IAI ve Elbit firmaları arasında imzalanmıştı.

HERONLAR, AYNI ANDA 6 HEDEFİ İZLEYEBİLİYOR

Heron insansız hava araçları, aynı anda 6 hedefi izleyebiliyor. İstihbarat toplamasının yanı sıra, uçak, helikopter ve karadan ateşlenecek güdümlü füzeler için hedefi aydınlatabiliyor. En az 24 saat süreyle havada kalıp, 30 bin feet irtifada ve 350 kilometre menzilde çalışabiliyor.

"YERLİ HERONLAR" ÇALIŞMASI DA DEVAM EDİYOR

Öte yandan, İsrail'le 2005 yılında imzalanan 185 milyon dolarlık Heron anlaşmasına göre, geçen yıl teslim edilmesi gereken 10 adet Heron tipi insansız hava aracının teslimatı gecikince, Türkiye kendi insansız hava araçlarının üretimine hız verdi.

Yerli yapım insansız hava araçlarının diğer hava araçlarına göre daha küçük ebatta ve daha kısa süre havada kalan uçaklar olduğunu vurgulayan yetkililer, ancak bu aracın yeteneklerinin arttırılması için çalışmaların hızlandırıldığını ifade ediyor.

Gelecek yıl sonu ya da en geç 2011 yılının başında Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine kazandırılması beklenen Türk İnsansız Hava Aracı (TİHA) 10 kilometre yükseklikten yerdeki nesnelerin fotoğrafını çekebilecek.

Halihazırda, Türk Havacılık ve Uzay Sanayiinin (TUSAŞ) yanı sıra Kalekalıp-Baykar Makina ve Vestel Savunma Sanayii firmaları rekabet esaslı prototip geliştirme faaliyetlerine başladılar.

Heronlarda yeni gelişme

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000