02 Ocak 2010, Cumartesi 07:43:27

Heronlar için KRİTİK ZİRVE!

Türkiye’nin 2005 yılında satın aldığı ancak teslimatı yılan hikayesine dönen İnsansız Hava Aracı (İHA) Heron’larla ilgili son durum, 17 Ocak’ta ülkemize gelecek olan İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak’ın ziyaretinde belli olacak.
  • 2005'ten bu yana israil'le müzakere ve alım süreciyle uğraşacaklarına TAI'ye imkanlar aktarılsa arkalarında durulup %100 destek sağlansa şimdi bizim kendi ihtiyaçlarımıza tam kapasite hizmet edecek İHA'larımız elimizde olurdu.Heronları israilden alacaz diye bu kadar beklemez + teknolojinin sahibi olurduk.Ever belki ilk başta tam verim alınmaz ama gelişim süreci bunca zamanda tamamlanırdı.Özellikle böyle savunma ve istihbaratta 1.derecede önemli görev yapacak araç ve teknolojilerde israile güvenmek saflık olur.Biraz daha fazla masraf edin kendi teknolojinizi üretin.Sonrasında pazarlamasıyla maliyeti çıkartır kar etmeye başlarsınız.Ama ne yazıkki hala günü kurtarma mantığıyla hareketle bir adım ileri atamıyoruz... yazık ....

Türkiye Gazetesi'nin haberine göre; Barak’ın ziyaretinde Türkiye’nin 2005 yılında İsrail’den satın aldığı ve 2007 yılında teslim edilmesi gereken 3 sistem 10 uçaktan oluşan 10 Heron’la ilgili son durumun değerlendirilmesi bekleniyor. Çünkü ziyaret tarihi, Türkiye’nin İsrail’e Heron’ların teslim için verdiği sürenin de bitimine denk gelmesi sebebiyle büyük önem taşıyor. Bir sistem iki uçak 30 Kasım 2008’de Türkiye’ye getirilmesine rağmen yer testlerde beklenen performansı gösteremediği için İsrail’e iade edilmişti.

İSRAİL CEZA ÖDEYECEK

Ziyaret sırasında Heron’ların teslim takvimi ve yaşanan gecikmeden dolayı İsrail’in ödeyeceği cezanın açıklanması bekleniyor. Türk F-4 ve F-5 uçakları ile M-60 tanklarını modernize eden İsrail ilk defa Türkiye’ye bir proje için ceza ödeyecek. Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, kasım ayının son günlerinde İsrail’e Heron’lar için 50 günlük bir süre verildiğini açıklamıştı. Aynı zamanda İşçi Partisi Genel Başkanı da olan Barak, Türkiye sempatizanı tutumu ile biliniyor. Buna rağmen ziyaretin İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman’ın açıklamaları ve İsrail’in Gazze’de çözüm yönünde adım atmaması yüzünden iki ülke ilişkilerine yeni bir ivme kazandırması beklenmiyor.

Yerli üretimde TAI/TUSAŞ

TSK’nın uzun vadeli Heron benzeri operatif İHA ihtiyacını, TAI/TUSAŞ çözecek. TAI tarafından geliştirilen ilk TİHA (Türk İnsansız Hava aracı) aracı önümüzdeki bahar aylarında havalanacak. TİHA’ların 2011 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) teslim edileceği belirtildi. TSK’nın elinde ise halen yine İsrail’den satın alınan taktik amaçlı bir sistem 3 uçaktan oluşan Aerostar ve Türk firmaları Kale-Baykar ortaklığı tarafından millî olarak üretilen mini İHA Bayraktar bulunuyor.

Heronlar için KRİTİK ZİRVE!

Yorumlar

Misafir ~ 14 yıl önce
2005'ten bu yana israil'le müzakere ve alım süreciyle uğraşacaklarına TAI'ye imkanlar aktarılsa arkalarında durulup %100 destek sağlansa şimdi bizim kendi ihtiyaçlarımıza tam kapasite hizmet edecek İHA'larımız elimizde olurdu.Heronları israilden alacaz diye bu kadar beklemez + teknolojinin sahibi olurduk.Ever belki ilk başta tam verim alınmaz ama gelişim süreci bunca zamanda tamamlanırdı.Özellikle böyle savunma ve istihbaratta 1.derecede önemli görev yapacak araç ve teknolojilerde israile güvenmek saflık olur.Biraz daha fazla masraf edin kendi teknolojinizi üretin.Sonrasında pazarlamasıyla maliyeti çıkartır kar etmeye başlarsınız.Ama ne yazıkki hala günü kurtarma mantığıyla hareketle bir adım ileri atamıyoruz... yazık ....

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000