16 Ağustos 2012, Perşembe 11:08:28

UÇUŞ OKULLARINDA MEDRESE USULÜ EĞİTİM

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, Pilotaj Eğitimi Teorik Bilgi Dersleri Usta Öğreticisi Yetkilendirme Talimatı yayımladı. Buna göre pilotaj eğitimi veren okullarda deneyimli öğrenci diğer öğrencilere teorik ders verebilecek...
  • On lisans yada arka lisans ne oluyor? Adam ev ekonomisi okuduysa ne alakasi var havacilikla? Dunyada diger ulkelerde varmiymis boyle birsey? Insan Limitlerinde Asgari CPL tanimi nedir? CPL olunca ne oluyor? Fi tarihinde CPL sinavini vermis olan yari doktor mu oluyor? Hasta bu sistem hemde cok hasta. Dogurduklarida ozurlu.
  • bu ülkede fazla saati birazcık fazla tecrübesi olan kendini tanrı sanıyor. türlü ukalalıklar aşırı kendine güven f.o ları aşağılama hor görme, ezik davranışlar sindirememişlik her şeyi ben bilirim çok saatim varsa kafama göre uçar cb leri bile aşarım anlayışı olduğu sürece sivil havacılık gelişmez gelişemez
  • 17.07'ye ya arkadaşım açık açık yazsana sen de bu çalışmanın kılavuzlarındanmısın? kalemşörümüsün? SHGM gillerindenmisin? kimsin nesin necisin bu çalışmanın en doğru çalışma olduğunu nerden biliyorsun? Sana tek bir soru bu çalışma hangi uluslararası kurala, dokümana veya kitaba dayanılarak hazırlanmış? dokümanda bu belirtilmediği için bu herkesin kafasına göre uydurduğu bir çalışma olmuş. Sen neye kızdın onu anlayamadık...
  • yukarıda yayınlanan yonetmeligin neresinde "öğrenci ders verebilir" yazıyor yahu?? Tam tersine; vereceği dersin derecesine göre PPL, CPL, yada ATPL sahibi olmalıdır yazıyor. Yani Türkçesi PPL sahibi bir öğretici CPL dersi veremez diyor.
  • 16:48 ISIMSIZ Arkadaşım: siyaset demogoji karıştırıp, konu ile ilgili en ufak bilgi beyan etmeden dayanaksız fikirlerini kendine sakla. 3-5 satır aynı şeyi hiçbir tartışma üslubuna uygun olmayan şekilde tekrarlayıp durup eline bişey geçiremezsin. De ki bize "şu şu sebeplerden ötürü olmayacağını düşünüyorum" tartışma dediğin öyle olur. böyle boş demogoji ve fikirler ile bilgisiz veya dayanaksız yorumlar ile buraları kirletmeyin artık. Bak ben adımı yazdım, benim yaptığım yorumun dayanak ve geçerliliğini bu siteyi okuyan çoğu havacı bilir; sen kimsin? havacı mısın bi kere daha? Havacılık enternasyonal bir sektör, araştırmalar sonucu kararlar alınan bir yapılanma. Kimse keyfine buyruk iş yapmıyor. Şu ahkam kesiciler, haddinizi bilin artık! Esas siz gibiler sadece bu ülkenin değil, tüm dünyaya ait olan havacılığı ziyan etmeyin. Benimle de sakın tartışma öyle bir konumda olmadığın aşikar!
  • Bu işin akıl hocaları da yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladılar, yok Amerikada da böyleymişte yok gençler daha çabuk öğrenip öğrendiklerini daha iyi öğretirmişte yok bilmem neymişte işte size kılavuz takımı. Peki ABD'başkanı telofonla konuşurken sürekli elinde Beyzbol sopası dolaştırıyor diğe bizimki de omuzunda tırpanlamı dolaşması gerekiyor. Ya kardeşim akıl vereceğinize işnizi yapın. İşinizi düzgün yapacağınız yerde SHGM'ye yanlış işler yaptırıp bu ülkenin havacılığını ziyan etmeyin. Bu yalan yanlış düzenlemelerin acısı daha sonra ahaste ahaste çıkacak
  • Amma abarttınız arkadaşlar! Havacılıkta iyi-kötü nün belirlendiği tek yol; okuyan-okumayandır. Daha havacılıkta 3.cü ayı bile olabilir, okuyorsa tüm detayları ile ve öğreniyorsa o adam iyidir! Uzatmayın yani. Ben de havacılıkla 7.senem ilgileniyorum, daha okula başlayamadım, başlarsam planım aynıydı, zaten grubunun en iyisi öğrencilere uçuş hocalığı tekllif edilir bilinen bişeydi, biraz daha resmileştirip teorik derslere de uyarlamışlar, çok da güzel olmuş... Nasıl bir gelişimsiz mantıktır bunlar! Gençler daha iyi daha çabuk öğrenir ve hemen her alanda daha tazedir! Yapmayın...
  • Yer dersi vermek icin pilot olma sarti bile aranmaz havaciligin en gelismis oldugu ulke olan Amerika'da. Buyutelecek bisi yok ki, herkes yer dersi verebilir, konuya vakif olmak ve yeterliligini sinavla ispat etmek yeterlidir. Anerika da internet uzerinden pilot olunabiiliyor diyen arkadasin Amerika ya hic gitmedigi de belli oluyor. Ucus derslerinin en saglam oldugu ulkedir Amerika.
  • hocaların hocasınında hallerini gördük..şimdide usta öğrenci hikayesi...yaa kafayı sıyırmış bunlar...hocaların halide ortada :))
  • Bir FTO'da ders verebilmek için pilot olma zorunluluğu yoktur, olmamalıdır da. FTO'larda doktorlar, mühendisler, meteorologlar, hava trafik kontrolleri, avukatlar da yer dersleri vermektedir. Bu maddelerden öğrenci pilotların yer dersi öğretmeni olabileceğini anlamak biraz zorlamadır. Evet, adam aynı anda öğrenci pilot da olabilir. Öğrenci pilot olduğu için değil, asıl mesleğinden dolayı ders vermeye yetkilendirilebilir. Ayriyeten, tabiki yazılmış bir talimat olacak. Okuyup, ses kaydını yayınlayacak halleri yok ya.

 

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yetkilendirilen Uçuş  Eğitim Organizasyonlarında görev yapacak Pilotaj Eğitimi Teorik  Bilgi Dersleri Usta Öğreticilerinin yetkilendirilmesine ilişkin usul ve esasları düzenledi.

Talimata göre, pilotaj eğitimi veren uçuş organizasyonlarında SHGM’nin belirlediği niteliklere uyan usta öğrenciler, diğer öğrencilere teorik eğitim verebilecek. Usta öğretici olmak isteyenler Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne başvuracak, gerekli şartları taşıdığı takdirde eğitim verme konusunda yetkilendirilecek.

İşte SHMG’nin usta öğreticide aradığı koşullar:

Öğreticinin Nitelikleri

Madde 6 –  (1) Genel Müdürlük tarafından yetkilendirilmiş Uçuş  Eğitim
Organizasyonu tarafından görevlendirilecek öğreticinin yetkilendirilebilmesi için aşağıdaki
şartlar aranır:

a) Eğitim verdiği dil anadili değil ise bu dilde yeterliliğini gösteren ve Genel
Müdürlük tarafından kabul edilebilir belgesinin bulunması.

b) Yirmi bir yaşını tamamlamış olması.

c) Asgari ön lisans mezunu olması.

ç) Yetkilendirileceği teorik bilgi dersi konusunda JAR FCL-1 veya JAR FCL-2
müfredatına hakim olması.

d) Değerlendirme sırasında öğretim yöntemlerinden yararlanma, zamanı etkili
kullanma, öğrenci ile iletişim kurabilme, açık anlaşılır ve doğru bir dil kullanma,
bilgisini güncel tutma, ders için kaynak gösterme, beden dilini düzgün kullanma gibi temel
eğitmenlik nitelik ve becerilerine sahip olduğunu bu Talimat kapsamında oluşturulan
değerlendirme komisyonuna kanıtlaması.

e) Pilotlar için yetkilendirileceği derse uygun PPL, CPL veya ATPL lisansı olması ve başvuru tarihi itibariyle lisansın askıya alınmamış veya iptal edilmemiş olması. (Başvuru tarihinde lisansın süresi sona ermiş olabilir).

f) Yetkilendirileceği dersle ilgili Ek-1’e uygun alınmış kurs bitirme belgesi ve/veya bu dersle ilgili sivil havacılık meslek grubunda çalıştığına ilişkin varsa bir belgeye
sahip olması.

g) Dersi  İngilizce verecek olan öğretici adayının, Türkçe terminolojiye hakim olması.

(2)  İnsan Performansı ve Limitleri dersini verecek öğreticinin, Tıp Doktoru,
Psikolog veya asgari CPL lisanslı pilot olması gereklidir.

a)  İnsan Performansı ve Limitleri dersini  verecek Tıp Doktoru, ayrıca uçuş tabipliği eğitimi/ havacılık tıbbı eğitimi veya JAR-FCL 3 temel ve ileri düzey eğitimlerinden asgari birine sahip olmalıdır.

b)  İnsan Performansı ve Limitleri dersini verecek Psikolog veya asgari CPL lisanslı pilot ayrıca JAR-FCL 3 ve ICAO Ek-1 konularına hakim ve  İnsan faktörleri ve havacılıkta CRM eğitimi ile uçuş fizyolojisi eğitimine sahip olmalıdır.

(3)  Uçuş  Prensipleri  (081  veya  082)  dersini  verecek  öğretici,  ayrıca  en  az  PPL lisansına sahip pilot veya Havacılık/Uçak/Uzay Mühendisi olmalıdır.

(4) Kütle ve Denge (031) ve Performans (032, 034) derslerini verecek öğretici, eğitimini  verdiği  uçuş    eğitim  organizasyonunda  uçuş eğitim amaçlı kullanılan hava araçlarının kütle ve denge bilgilerine ve hesaplamalarına hakim olmalıdır.

UÇUŞ OKULLARINDA MEDRESE USULÜ EĞİTİM

Yorumlar Tüm Yorumlar (21)

On lisans? CPL? ~ 12 yıl önce
On lisans yada arka lisans ne oluyor? Adam ev ekonomisi okuduysa ne alakasi var havacilikla? Dunyada diger ulkelerde varmiymis boyle birsey? Insan Limitlerinde Asgari CPL tanimi nedir? CPL olunca ne oluyor? Fi tarihinde CPL sinavini vermis olan yari doktor mu oluyor? Hasta bu sistem hemde cok hasta. Dogurduklarida ozurlu.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
tr de sivil havacılık gelisemez ~ 12 yıl önce
bu ülkede fazla saati birazcık fazla tecrübesi olan kendini tanrı sanıyor. türlü ukalalıklar aşırı kendine güven f.o ları aşağılama hor görme, ezik davranışlar sindirememişlik her şeyi ben bilirim çok saatim varsa kafama göre uçar cb leri bile aşarım anlayışı olduğu sürece sivil havacılık gelişmez gelişemez

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 12 yıl önce
17.07'ye ya arkadaşım açık açık yazsana sen de bu çalışmanın kılavuzlarındanmısın? kalemşörümüsün? SHGM gillerindenmisin? kimsin nesin necisin bu çalışmanın en doğru çalışma olduğunu nerden biliyorsun? Sana tek bir soru bu çalışma hangi uluslararası kurala, dokümana veya kitaba dayanılarak hazırlanmış? dokümanda bu belirtilmediği için bu herkesin kafasına göre uydurduğu bir çalışma olmuş. Sen neye kızdın onu anlayamadık...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yonertmelik ~ 12 yıl önce
yukarıda yayınlanan yonetmeligin neresinde "öğrenci ders verebilir" yazıyor yahu?? Tam tersine; vereceği dersin derecesine göre PPL, CPL, yada ATPL sahibi olmalıdır yazıyor. Yani Türkçesi PPL sahibi bir öğretici CPL dersi veremez diyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
tcgrk ~ 12 yıl önce
16:48 ISIMSIZ Arkadaşım: siyaset demogoji karıştırıp, konu ile ilgili en ufak bilgi beyan etmeden dayanaksız fikirlerini kendine sakla. 3-5 satır aynı şeyi hiçbir tartışma üslubuna uygun olmayan şekilde tekrarlayıp durup eline bişey geçiremezsin. De ki bize "şu şu sebeplerden ötürü olmayacağını düşünüyorum" tartışma dediğin öyle olur. böyle boş demogoji ve fikirler ile bilgisiz veya dayanaksız yorumlar ile buraları kirletmeyin artık. Bak ben adımı yazdım, benim yaptığım yorumun dayanak ve geçerliliğini bu siteyi okuyan çoğu havacı bilir; sen kimsin? havacı mısın bi kere daha? Havacılık enternasyonal bir sektör, araştırmalar sonucu kararlar alınan bir yapılanma. Kimse keyfine buyruk iş yapmıyor. Şu ahkam kesiciler, haddinizi bilin artık! Esas siz gibiler sadece bu ülkenin değil, tüm dünyaya ait olan havacılığı ziyan etmeyin. Benimle de sakın tartışma öyle bir konumda olmadığın aşikar!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 12 yıl önce
Bu işin akıl hocaları da yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladılar, yok Amerikada da böyleymişte yok gençler daha çabuk öğrenip öğrendiklerini daha iyi öğretirmişte yok bilmem neymişte işte size kılavuz takımı. Peki ABD'başkanı telofonla konuşurken sürekli elinde Beyzbol sopası dolaştırıyor diğe bizimki de omuzunda tırpanlamı dolaşması gerekiyor. Ya kardeşim akıl vereceğinize işnizi yapın. İşinizi düzgün yapacağınız yerde SHGM'ye yanlış işler yaptırıp bu ülkenin havacılığını ziyan etmeyin. Bu yalan yanlış düzenlemelerin acısı daha sonra ahaste ahaste çıkacak

Yanıtla

Kalan karakter 1000
tcgrk ~ 12 yıl önce
Amma abarttınız arkadaşlar! Havacılıkta iyi-kötü nün belirlendiği tek yol; okuyan-okumayandır. Daha havacılıkta 3.cü ayı bile olabilir, okuyorsa tüm detayları ile ve öğreniyorsa o adam iyidir! Uzatmayın yani. Ben de havacılıkla 7.senem ilgileniyorum, daha okula başlayamadım, başlarsam planım aynıydı, zaten grubunun en iyisi öğrencilere uçuş hocalığı tekllif edilir bilinen bişeydi, biraz daha resmileştirip teorik derslere de uyarlamışlar, çok da güzel olmuş... Nasıl bir gelişimsiz mantıktır bunlar! Gençler daha iyi daha çabuk öğrenir ve hemen her alanda daha tazedir! Yapmayın...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Offfff ~ 12 yıl önce
Yer dersi vermek icin pilot olma sarti bile aranmaz havaciligin en gelismis oldugu ulke olan Amerika'da. Buyutelecek bisi yok ki, herkes yer dersi verebilir, konuya vakif olmak ve yeterliligini sinavla ispat etmek yeterlidir. Anerika da internet uzerinden pilot olunabiiliyor diyen arkadasin Amerika ya hic gitmedigi de belli oluyor. Ucus derslerinin en saglam oldugu ulkedir Amerika.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
a.s ~ 12 yıl önce
hocaların hocasınında hallerini gördük..şimdide usta öğrenci hikayesi...yaa kafayı sıyırmış bunlar...hocaların halide ortada :))

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Rumuz ~ 12 yıl önce
Bir FTO'da ders verebilmek için pilot olma zorunluluğu yoktur, olmamalıdır da. FTO'larda doktorlar, mühendisler, meteorologlar, hava trafik kontrolleri, avukatlar da yer dersleri vermektedir. Bu maddelerden öğrenci pilotların yer dersi öğretmeni olabileceğini anlamak biraz zorlamadır. Evet, adam aynı anda öğrenci pilot da olabilir. Öğrenci pilot olduğu için değil, asıl mesleğinden dolayı ders vermeye yetkilendirilebilir. Ayriyeten, tabiki yazılmış bir talimat olacak. Okuyup, ses kaydını yayınlayacak halleri yok ya.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000