23 Eylül 2008, Salı 11:40:29

SHGM'DEN KOKPİT ULTİMATOMU

15 yaşındaki bir çocuğun AnadoluJet’e ait uçağın kokpitine girerek fotoğraf çektirmesi sonrası yaşanan tartışmaya Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü el koydu. SHGM, kokpite pilotlar hariç kimsenin girmemesi için şirketleri uyardı.
  • arkadaşlar farzedin ki captan ya da FO o esnada WC ye gitmişlerdi we tek pilot wardı kokpitte yani bi resim çekme süresi 2 dk yı bile almaz ne olmuş adam oğlunu ya da bi tanıdığını koltuğa oturttuysa?korkmayın bu kadar uçak zaten düz uçuşta kaptan yaptıysa bi bildiği wardır.
  • COCKPIT DOOR görevli sandalyesi neymiş,uçakta nerdedir,bu kadar yıl uçtum ben niye göremedim bu sandalyeleri uçakta.Bahsettiğin sandalye Jump Seat olmasın sakın.
  • Bir kokpitte 1 yada 2 observer seat olur.Programda belirtilmek şartıyla belirlenmiş kişi orada uçabilir.Ben 5-6 kişilik bir pas ekibin taşınmasından bahsediyorum. Sorarım sana acaba bunlar nereye bağlandı.Emercensi durumda hangi O2 sistemini kullanacaklardı.Simple arkadaş olayları basite indirgemiyelim.
  • Sevgili Arkadaşlar yine bir haber ve yine "miş"ler, "muş"lar, "bildiğim kadarlar".. bazı gazetecileri araştırmacı olmadıkları için eleştirirken niye bazılarımızda kulaktan duydularımızla birşeyler anlatmaya çalışırki??... Kokpit kapısının uçuşta açılması ile kokpitte birilerinin uçması ayrı şeylerdir...Kokpit kapısının uçuşta açılmasının uluslararası kuralları varsa kokpitte birilerinin taşınmasının da şirket kuralları vardır..Yani tabiiki gereken durumlarda şirket usullerine göre kokpitte uçuş ekibi haricinde birileri olabilir.. Bu çok normaldir...Hatta bazı şirketler kokpit duvarlarına uçucu olmayan kişilerin görebileceği şekilde bir emercenside neler yapılacağını anlatan, gerekirse oksijen maskelerinin nasıl kullanılacağını gösteren talimatlar bile bulundurmaktadır...Lütfen elmayla armutu karıştırmayalım...saygılarımla..
  • Sayın rallyx Teknisten Kokpite değilde Kargoya mı oturacaktı :)) Bir yorum yazmaya çalışmışsınız ama içeriği de görüşde yanlış.Uçucu olsada olmasada teknisyenin kokpitte uçması uçuş ekibine ayrı bir güven vermekle birlkikte,uçuş esnasında teknik bilgi paylaşımı ve arıza takibi açısından son derece önemlidir.Tabi siz içeriğini bilemezsiniz bende size şimdi anlatamam ama bir teknisyeni kokpite oturtmak o teknisyene uçuşta yapacağınız en büyük işkencedir. Kokpit bir havayolu şirketinin yatak odasına benzer.Alan alsın,o şirketin mahremiyeti diyelim ona...
  • Sayın Cockpit door. Siz olayı mış muş ile anlatıyorsunuz ama durum ayni ile vakidir. Çok şahit olmuşumdur kokpitte uçan kişilere teknisyen, misafir, pass biletli vs.vs. Bildiğim kadarı ile kokpitte uçmaya yetkili (ekip haricine) check pilot ve uzun uçuşlarda flight engineer veya flying spanner(acil mekanik) tir. Bir daha böyle üzücü olay olmaması için THY'nin havacılığa meraklı kişilere ve özellikle gençlere yönelik "OPEN DAY" yani "AÇIK GÜN" yapmaları ve kokpite o zaman oturtmaları ve daha detaylı bilgiler vermeleri.
  • BU KONUYU SİTENİZ ARACILIĞI İLE GÜNDEMDE TUTUP , CİDDİYET VE DİSİPLİN UNSURLARINI HATIRLATTIĞINIZ İÇİN SİZE TEŞEKKÜRLER. GEÇMİŞTE BİR ÖZEL HAVAYOLU ŞİRKETİ KAPTANI UÇAKTA YER OLMAMASINA RAĞMEN ALMANYA DA BİR MEYDANA PAS KABİN EKİBİNİ KOKPİTTE YERLERE OTURTARAK GÖTÜRMÜŞ DİYE DUYMUŞTUM.ÇÜNKÜ UÇAK TAM DOLUYMUŞ VE GÖREVLİ SANDALYELERİ DE HALİYLE GÖREVLİ EKİP TARAFINDAN KULLANILIYORMUŞ.(2005-B757)
  • Büyükbaş küçükbaş..hayvan bu işte..bir sürü var
  • Kusur bakmayın ama büyükbaşlardan birisini Kaptan isterse almasın onunda Kaptanlığı gider. Çoğu zaman kokpit yol geçen hanı gibi oluyor, Kaptanında burada kabahati yok çünkü büyükbaşlar oyle istiyorlar.

11 Eylül saldırıları sonrası kokpit kapılarının kilitli kalması kuralı son dönemde birçok havayolu şirketince uygulanmıyordu. Son olarak Anadolujet’e ait uçağın kokpitinin 15 yaşındaki bir çocuğa alınması bardağa taşıran son damla oldu.

Yaşanan bu skandal olayın ardından Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, havayolu şirketlerini uyardı. SHGM bütün havayolu şirketlerine uyarı yazısı geçerek, uluslar arası kurallar gereği, uçuş güvenliği açısından kokpit kapısının uçuş süresince kilitli kalması kuralına dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. 

Dün AirportHaber’in ortaya çıkardığı skandal görüntülerde, 15 yaşındaki S.T. isimli çocuk, Anadolujet’e ait uçak 30 bin feet’teyken kaptan koltuğunda fotoğraf çektirmişti. Bu haber, dün önce AirportHaber’de bugün de hemen her gazetede yer almıştı. 

©AirportHaber.com

SHGM'DEN KOKPİT ULTİMATOMU

Yorumlar Tüm Yorumlar (9)

take it easy ~ 16 yıl önce
arkadaşlar farzedin ki captan ya da FO o esnada WC ye gitmişlerdi we tek pilot wardı kokpitte yani bi resim çekme süresi 2 dk yı bile almaz ne olmuş adam oğlunu ya da bi tanıdığını koltuğa oturttuysa?korkmayın bu kadar uçak zaten düz uçuşta kaptan yaptıysa bi bildiği wardır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Cabin Attendant ~ 16 yıl önce
COCKPIT DOOR görevli sandalyesi neymiş,uçakta nerdedir,bu kadar yıl uçtum ben niye göremedim bu sandalyeleri uçakta.Bahsettiğin sandalye Jump Seat olmasın sakın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
COCKPIT DOOR ~ 16 yıl önce
Bir kokpitte 1 yada 2 observer seat olur.Programda belirtilmek şartıyla belirlenmiş kişi orada uçabilir.Ben 5-6 kişilik bir pas ekibin taşınmasından bahsediyorum. Sorarım sana acaba bunlar nereye bağlandı.Emercensi durumda hangi O2 sistemini kullanacaklardı.Simple arkadaş olayları basite indirgemiyelim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
simple ~ 16 yıl önce
Sevgili Arkadaşlar yine bir haber ve yine "miş"ler, "muş"lar, "bildiğim kadarlar".. bazı gazetecileri araştırmacı olmadıkları için eleştirirken niye bazılarımızda kulaktan duydularımızla birşeyler anlatmaya çalışırki??... Kokpit kapısının uçuşta açılması ile kokpitte birilerinin uçması ayrı şeylerdir...Kokpit kapısının uçuşta açılmasının uluslararası kuralları varsa kokpitte birilerinin taşınmasının da şirket kuralları vardır..Yani tabiiki gereken durumlarda şirket usullerine göre kokpitte uçuş ekibi haricinde birileri olabilir.. Bu çok normaldir...Hatta bazı şirketler kokpit duvarlarına uçucu olmayan kişilerin görebileceği şekilde bir emercenside neler yapılacağını anlatan, gerekirse oksijen maskelerinin nasıl kullanılacağını gösteren talimatlar bile bulundurmaktadır...Lütfen elmayla armutu karıştırmayalım...saygılarımla..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Raptor ~ 16 yıl önce
Sayın rallyx Teknisten Kokpite değilde Kargoya mı oturacaktı :)) Bir yorum yazmaya çalışmışsınız ama içeriği de görüşde yanlış.Uçucu olsada olmasada teknisyenin kokpitte uçması uçuş ekibine ayrı bir güven vermekle birlkikte,uçuş esnasında teknik bilgi paylaşımı ve arıza takibi açısından son derece önemlidir.Tabi siz içeriğini bilemezsiniz bende size şimdi anlatamam ama bir teknisyeni kokpite oturtmak o teknisyene uçuşta yapacağınız en büyük işkencedir. Kokpit bir havayolu şirketinin yatak odasına benzer.Alan alsın,o şirketin mahremiyeti diyelim ona...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
rallyx ~ 16 yıl önce
Sayın Cockpit door. Siz olayı mış muş ile anlatıyorsunuz ama durum ayni ile vakidir. Çok şahit olmuşumdur kokpitte uçan kişilere teknisyen, misafir, pass biletli vs.vs. Bildiğim kadarı ile kokpitte uçmaya yetkili (ekip haricine) check pilot ve uzun uçuşlarda flight engineer veya flying spanner(acil mekanik) tir. Bir daha böyle üzücü olay olmaması için THY'nin havacılığa meraklı kişilere ve özellikle gençlere yönelik "OPEN DAY" yani "AÇIK GÜN" yapmaları ve kokpite o zaman oturtmaları ve daha detaylı bilgiler vermeleri.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
COCKPIT DOOR ~ 16 yıl önce
BU KONUYU SİTENİZ ARACILIĞI İLE GÜNDEMDE TUTUP , CİDDİYET VE DİSİPLİN UNSURLARINI HATIRLATTIĞINIZ İÇİN SİZE TEŞEKKÜRLER. GEÇMİŞTE BİR ÖZEL HAVAYOLU ŞİRKETİ KAPTANI UÇAKTA YER OLMAMASINA RAĞMEN ALMANYA DA BİR MEYDANA PAS KABİN EKİBİNİ KOKPİTTE YERLERE OTURTARAK GÖTÜRMÜŞ DİYE DUYMUŞTUM.ÇÜNKÜ UÇAK TAM DOLUYMUŞ VE GÖREVLİ SANDALYELERİ DE HALİYLE GÖREVLİ EKİP TARAFINDAN KULLANILIYORMUŞ.(2005-B757)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
wing ~ 16 yıl önce
Büyükbaş küçükbaş..hayvan bu işte..bir sürü var

Yanıtla

Kalan karakter 1000
rallyx ~ 16 yıl önce
Kusur bakmayın ama büyükbaşlardan birisini Kaptan isterse almasın onunda Kaptanlığı gider. Çoğu zaman kokpit yol geçen hanı gibi oluyor, Kaptanında burada kabahati yok çünkü büyükbaşlar oyle istiyorlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000