20 Nisan 2010, Salı 12:57:21

SHGM'DEN BİR AÇIKLAMA DAHA

İzlanda’da 15 Nisan 2010 tarihinde meydana gelen yanardağ patlaması sonucunda oluşan volkanik kül bulutlarının Avrupa hava ulaşımına olan etkileriyle ilgili gelişmeler daha önce yayımlanan Basın Açıklamalarıyla Kamuoyuna duyurulmuştu.
Konuyla ilgili olarak gelinen mevcut durum ve alınabilecek önlemler, 19 Nisan 2010 tarihinde EUROCONTROL ve AB Komisyonu yetkililerinin de katılımı ile yapılan telekonferansta ayrıntılı bir şekilde ele alınmıştır.

Daha sonra, 19 Nisan 2010 tarihinde Avrupa Ulaştırma Bakanları arasında yine telekonferans sistemiyle yapılan görüşmelerin ardından kabul edilen bu planlama kapsamında; ilk olarak mevcut emniyet riskini kesinlikle minimuma indirmek ve emniyet analizleri yapmak suretiyle harmonize şekilde Avrupa genelinde koordineli bir yaklaşımın gösterilmesi gerekliliği hususunda fikir birliğine varılmıştır.

Bu kapsamda; Avrupa genelinde volkanik küllerin bulunduğu ve tehlike yarattığı yasaklı bir bölgenin belirlenerek, bu bölgede uçuş yasağının devam etmesi öngörülmektedir.

Bu yasaklı bölgenin dışında, kül bulutunun zaman zaman bulunmasına rağmen uçuş emniyetine halel getirmeyecek bölgelerden başlamak üzere uçuş faaliyetlerinin başlatılarak, kademeli olarak arttırılması düşünülmektedir.

Ayrıca, söz konusu bölgelerle ilgili olarak uydu aracılığıyla temin edilecek bilgilerin EUROCONTROL tarafından 6 saatlik periyotlarla yayımlanarak, ilgili ülkelerin hava sahalarındaki risklerin sürekli gözetim altında tutulması da öngörülmektedir.

Bu gelişmelerin geçici olarak uygulamaya konulması ve aşamalı olarak arttırılması da planlanmaktadır.

Bu bilgiler ışığında; hava taşıma işletmelerimizin Avrupa Ülkeleri tarafından yayımlanan NOTAM ve SIGMET’ler de dâhil olmak üzere konuyla ilgili gelişmeleri yakından takip etmeleri hem uçuş emniyetinin sağlanması hem de yolcu mağduriyetlerinin önlenmesi bakımlarından zorunluluk arz etmektedir.

Bugün itibariyle bahse konu volkanik kül bulutu sebebiyle Türkiye hava sahasında her hangi kapalı bir hava sahası bulunmamaktadır.

Konu, Genel Müdürlüğümüz, DHMİ ve Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlükleri ile koordineli olarak yakından takip edilmektedir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

SHGM'DEN BİR AÇIKLAMA DAHA

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000