25 Haziran 2010, Cuma 17:54:07

İstanbul Deklarasyonu açıklandı

40’tan fazla ülke, Türkiye Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ve ECAC Eğitim Odak Noktası Dr. Ali Arıduru ve ECAC Başkanı Sayın Almeda tarafından ortaklaşa ev sahipliği yapılan konferansta biraraya geldiler.
  • 150 kişiyle shgm bu halde yazıktır diğer otoritelerin sayısına bakılsa da şu adamlara tecrübeli veya yetiştirilecek eleman sağlansa. şirketler büyüyor havacılığımız büyüyor ama otorite kısa kalıyor bu gelişmelerde. (tabi ne kadar otorite sağlıyor tartışmalı)
  • Sivil havacılık personeli olarak gece gündüz çalışıyoruz. Fakat maaşlarımızda hala bir düzelme yok. Türkiye'nin havacılık otoritesi bu tarz organizasyonları yapan çalışanlarına 1000-1300 TL maaş veriyor.Özlük haklarımızda iyileştirme istiyoruz.

Konferans Avrupa çapında, daha emniyetli daha güvenli ve daha yeşil bir hava taşımacılığı için ECAC’ın eğitimde hayati öneme haiz bir rolü olduğunu vurguladı. Avrupa Hava Taşımacılığı’nın bugün ihtiyaç duyduğu ve gelecekte ihtiyaç duyacağı kalifiye, yetişmiş personelin en iyi biçimde yetkinlik temelli eğitim ile sağlanacağı vurguladı. Global mali krizden hava taşımacılığının çıkardığı derslerden biri de, anahtar işlerdeki boşlukları dolduracak profesyonellerin sayısında gelecekte bir eksiklik olacağına dair kuvvetli sinyallerin ortaya çıkması olarak nitelendi.

ECAC Bölgesi, ulusal ve çok uluslu eğitimleri verebilecek eğitim organizasyonunda okulları ve diğer oluşumları bakımından zengindir. ECAC ayrıca uzmanlarına iki Avrupa organizasyonundaki eğitimlerle sürdürülebilir. Havacılık Güvenliğinde EASTI, Emniyet ve Çevrede JAATO. ECAC ayrıca, Singapur Havacılık Akademisi ve FAA Akademisi’nin tecrübelerinden de mutabakat zabıtları ve yakın ilişkiler ile tecrübe edinebilir. IATA ve ACI ile ortaklıklar ECAC’a endüstrinin tecrübelerinden yararlanma fırsatı verecektir.

Odak Noktası Dr. Ali Arıduru’nun rehberliği altında:

1- Öncelikle acil olarak ECAC üst düzey eğitim veren ve ECAC logosunu kullanmak isteyen eğitim organizasyonlarını nasıl onaylayacağına dair bir süreç geliştirecektir. Bu süreç standartları, kalite kontrol önlemlerini gözden geçirme prosedürlerini tanımlayacaktır. ECAC’ın buradaki rolü, ECAC’ın isminin en üst kalitede kalmasını temin etmek üzere etkin bir gözden geçirmenin teminidir.

2- ECAC, detaylı bir ihtiyaç analizi yapacaktır. Odak Noktası, ECAC Sekreteryası ile birlikte ECAC üye devletlerinin eğitim ihtiyaçları ve talepleri ile mevcuttan sunulan eğitimler, eğitim organizasyonları ve eğitimlerin, talepleri karşılayıp karşılamadığına dair resmi ortaya koyacak bir analiz çalışmasını üstlenecektir.

3- Bu unsurlar, tüm Genel Müdürlere bu yıl sonundan önce sunulacak ECAC Eğitim Politikası’nın iki özelliğini oluşturacaktır.

4- Son olarak ECAC, kaynakların maksimum verimliliğini ve birleştirilmesini teminen, Eğitim Organizasyonları Ağı kurulmasını göz önünde tutacaktır.
ECAC, ICAO’nun küresel düzeydeki misyonuna 50 yıldan fazla süredir yaptığı çalışmalarla katkı sağlamaktır. ICAO ile olan bu ilişkiler ECAC için en düzeyde öneme sahiptir. ECAC içinde dizayn edilecek eğitim politikası ICAO’daki benzer çalışmalarla uyumluluk gösterecektir.

ICAO ve ECAC, eğitimde en iyi uluslar arası standartların sağlanması konusunda aynı amacı paylaşmaktadır.

Dr. Ali Arıduru, ECAC’ın Avrupa dışındaki diğer bölgeler ve devletler ile yakın çalışma geleneğini meslektaşlarımıza bir kez daha hatırlatarak, eğitimin Odak Noktası olarak görülen bu önemli geleneği devam ettireceğine söz verdi ve devletleri ve bölgeleri yakınlaştırmadaki büyük potansiyele ve bunun hava taşımacılığı endüstrisine sağlayacağı katkılara vurgu yaptı.

Konferans’ın ardından katılımcılar basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Karbon salımı ile ilgili Avrupa Komisyonunun aldığı kararda karbon salımı ücretleri uçak biletlerine nasıl yansıyacak? sorusuna cevap veren Avrupa Sivil Havacılık Sorumlusu Komisyon Temsilcisi Daniel Callaje
“2012’de yeni salınım eğitim şeması sistemi oluşturulacak Avrupa’da ve havacılığın büyümesine neden olacak. Bu çok önemli bir gelişme olacaktır. AB bu vergileri ve ücretleri sorun olduğunu düşünmüyor. Ücretlere çok kısıtlı bir artış olacak. Yine mesafeye bağlı olacak. Havacılığın iklim değişikliğine katkıda bulunması gerekmektedir” diye konuştu.

AirportHaber’in sorduğu “Türkiye bu alınan kararlar karşısında bir eğitim merkezi olabilir mi? sorusuna Sivil Havacılık Genel Müdürü Dr. Ali Arıduru şu şekilde yanıt verdi; “Türkiye bilindiği üzere 2006 yılında bölgesel eğitim ve bakım merkezi olması yönünde bir proje ortaya koydu 4 yılı aşkın bir süredir bununla ilgili toplantılar düzenlenmektedir. Bu çalışmalarda 7 ana başlıkta ECAC dışında 79 ülkeyle bölgesel işbirliği anlaşmamız var. Sivil havacılık örgütlerinde çalışanları Ankara’ya çağırarak uzun süreli eğitimlere tabi tuttuk. Yabancılar dahil olmak üzere ücret almadan bölgeyi eğitim merkezi yapmak amaçlı çalışmalarımız üç senedir devam etmektedir. Türkiye’yi bölgenin eğitimden sorumlu noktası yapma çabamız önemli noktaya gelmiştir. Evet Türkiye şu anda bölgenin eğitim ve bakım merkezi olma konusunda çok önemli noktadadır."

Arıduru “Ayrıca bu konferansın burada yapılması çok önemli bir mesafedir. Doğu ve batı arasında bağ kurmakta ve havacılıkta tek sesliliğin yakalanması açısından önemli bir misyon üstlenmiştir ve bu misyonu en iyi şekilde üstlenerek ileriye götürecektir” diyerek sözlerini noktaladı.

AirportHaber’in sorularını yanıtlayan ICAO Genel Sekreteri Raymond Benjamin havalimanı girişlerinde yeni kullanılmaya başlanan x-ray cihazları bulunuyor. İnsanların vücutları ve mahrem yerlerini gösteren cihazlar sivil toplum örgütlerinden tepki almakta bu gerçekten güvenlik açısından mı? Yoksa sanayinin bir diretmesi midir? sorusuna şu şekilde cevap verdi;
“Doğru dengeyi bulmak doğru güvenliği bulmak için yolcuların güvenliğini temin etmek için bu cihazların gerekli olduğunu düşünüyoruz. Bir zamanlar metal objeleri yasaklıyorduk. Ardından bombacılar, intihar bombacıları çıkınca kişilerden emin olamadığımız için bu teknolojiyi kullanmaya başlattık. Amerika’daki yolcularda bu tarz şeylerden geçiyor. Biz ICAO olarak şunu yapmak istiyoruz. Güvenliğin bir yerde az bir yerde çok olmaması önemli. Tabi bir süre sonra insanlar paranoya yapabiliyorlar tehlike büyük olduğu için. İyi bir sistemimiz olması amacıyla çalışmalarımız devam ediyor.”

Avrupa Sivil Havacılık Sorumlusu Komisyon Temsilcisi Daniel Callaje ise X-Ray cihazları hakkında “Bu cihazların kullanımı 11 Eylül’den sonra paranoyaklaşan toplumlarda önemli hale geldi. Teknolojiden faydalanırken cihazları da insan haklarına göre kullanmak gerekli. Bireylerin tabi ki özel hayat hakkı, mahremiyetlerinin koruması gerekmektedir. Avrupa’da bu tarayıcılar zorunlu olmuyor. Bu cihazlarında değiştiğini söylemek istiyorum. Mesela güvenlik tarayıcısı makineleri kullanılmaya başlandı. Bu cihazlar vucüdu göstermeden sadece üstündeki metalleri göstermektedir. Sonuçta hassas bir konu dediğimiz gibi kişinin şahsi özgürlüğüne ve mahremiyetine dokunmakta. Biz kullanılan yerlerde bunu zorunlu tutmuyoruz. Kişinin kendi iradesiyle onun bu cihazdan geçerek mi yoksa elle mi aranmak istediğini sorarak kişiyi rencide etmeden güvenliği sağlamaktayız” diye konuştu.





 

İstanbul Deklarasyonu açıklandı

Yorumlar

Misafir ~ 14 yıl önce
150 kişiyle shgm bu halde yazıktır diğer otoritelerin sayısına bakılsa da şu adamlara tecrübeli veya yetiştirilecek eleman sağlansa. şirketler büyüyor havacılığımız büyüyor ama otorite kısa kalıyor bu gelişmelerde. (tabi ne kadar otorite sağlıyor tartışmalı)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Sivil havacılık personeli olarak gece gündüz çalışıyoruz. Fakat maaşlarımızda hala bir düzelme yok. Türkiye'nin havacılık otoritesi bu tarz organizasyonları yapan çalışanlarına 1000-1300 TL maaş veriyor.Özlük haklarımızda iyileştirme istiyoruz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000