03 Eylül 2012, Pazartesi 09:09:23

GAZİPAŞA'YI ÇOK İSTİYORLAR...

A-P Havacılık, Gazipaşa Havalimanı'na sefer düzenlemek için SHGM'ye başvurdu. CEO Dr. Murat Pura "Zengin müşteri profilimizden talep var" dedi.
  • BoraJetinden ATRsi var ama izin alamadi simulasyon yapmadi diye. Beyan veren sahis E190 yada 195 ile inebileceklerini soyluyor. O zaman ya ATR E190dan buyuk yada beyani veren sahis GZP inecek hangi olcek olursa olsun ticari ucaklarin ve pilotlarin simulasyondan gecmesi gerektigini bilmiyor!!!

VIP yolcu taşımacılığı gerçekleştiren, Suudi Arabistan Prensi Abdulaziz Al Saud'un da tek tercihi olan Antalya merkezli A-P Havacılık, Gazipaşa Havalimanı'na sefer düzenlemek için SHGM'ye başvurdu.

Pura, ‘Uçaklarımız, SHGM’nin isteklerini karşılayacak nitelikte. Bir sorun yaşayacağımızı zannetmiyorum’ dedi.

“Bizim için Alanya gayet enteresan bir yer” diyen A-P Havacılık A.Ş. CEO’su Murat Pura, Pazartesi Sohbeti’nin bu haftaki konuğu oldu. Almanya ve Portekiz gibi ülkelere VIP yolcu ve kargo taşımacılığı gerçekleştirdiklerini belirten Pura, 3 milyon 500 bin TL’lik şirket sermayesinden Gazipaşa Havalimanı hakkındaki spekülasyonlara, şirketin uçak filosundan SHGM’den alınacak izinlere kadar birçok konuda önemli açıklamalar yaptı. İşte Yeni Alanya Gazetesi'ne röportaj veren A-P Havacılık şirketi CEO’su Pura’nın haftada 14, günde ortalama 2 uçak inen Gazipaşa Havalimanı hakkındaki düşünceleri:

- Şirketiniz hakkında bilgi verir misiniz?

A-P Havacılık A.Ş. dünya standartlarında hava yolu yolcu ve kargo taşımacılığı yapmak amaçlı kurulmuş bir şirkettir. Şirket, başka bir isim altında 1984 yılında kurulmuş olmasına rağmen 2012 yılında kuruluş sözleşmesi değiştirilerek yalnızca hava taşımacılığı yapmak üzere yeniden yapılandırılmış ve şirket merkezi İstanbul’dan Antalya’ya taşınmıştır.

Şirket sermayesi önümüzdeki birkaç gün içerisinde tamamen ödenmiş 3 milyon 500 bin TL olarak yükseltilip Ticaret Siciline tasdik edilecektir. Böylece sivil havacılık kurallarının beklentileri yerine getirilecektir.

Havacılık sektörünün önemi göz önünde tutularak, bu güne gelmeden yapılan ön araştırma ve çalışmalar 3 yıldan fazla sürdü. Uçakların seçimi, finansman temini, kalifiye personel bulunması, alt yapının kurulması zaman alan işler. Bu sebeplerden dolayı da, biz şirket olarak bilinçli çalışıp, tam bir dosya ile başvurularımızı yapmak istedik. Bu birkaç gün içerisinde de 5 yıllık çalışma planı ve fizibilite raporları dahil olmak üzere hazır olup, havayolu kuruluşu için gerekli başvuruları yapacağız.

A-P Havacılık A.Ş. şu anda Almanya ve Portekiz çıkışlı uçuşlarını sürdürmektedir. Ayrıca zaten dünya çapında iddialı olduğumuz Executive-VIP taşımacılığımız da devam etmekte. Ayrıca kargo konusunda hem brokerage hem uçak management’i olarak ciddi bir konumumuz var.

- Büyük zorluklarla bugünlere gelen Gazipaşa Havalimanı sürecini takip ettiniz mi ve bu havalimanının stratejik önemi nedir?

Alanya-Gazipaşa Havalimanı gelişmelerini tabii ki yakından takip ettik. Alanya, turizm sektörünün ana noktalarından biri. Çok ciddi bir yatak kapasitesi, çok güzel bir denizi, ören yerlerinin olduğu, turistlerin tercih ettiği bir merkez. Turizmin açılımı ulaşım ve dolaşımdır. Ulaşımsız dolaşım olmaz. Bu sebepten dolayı da zamanın ihtiyaçlarına göre planlanmış Gazipaşa Havalimanı’nın, günümüz ihtiyaçlarına göre yeniden planlanması gerekmektedir. Bu havalimanı, bugünkü hali ile uluslararası hava trafiği için zor koşulları olan ve her türlü uçakların iniş kalkış yapamayacağı bir havaalanıdır. İşte, “Bu havalimanının gelişmesi engelleniyor!”, “Buraya uçak inişi istenmiyor!” gibi açıklamaların doğruluğuna biz inanmıyoruz. Gerek Ulaştırma, gerekse Turizm Bakanlığı bizce bu yörenin gelişmesini en az bizler, sizler kadar isterler. Turizm, devlet politikası ve devlet gelirinin vazgeçilmez bir parçası olmuş durumda. Öyleyse devlet, niçin kendi gelir kaynağını tıkamaya kalksın ki? Ancak bazı uçaklara iniş müsaadesinin verilmesi ve bazılarına verilmemesi sadece teknik sebeplerden kaynaklanıyor olmalı. Kimi uçakların teknik özellikleri bu havalimanına inmeye uygun, kimi uçak tiplerinin uygun olmayabilir. Aynı şeyler pilot lisansları için de geçerli olabilir. Ama nasıl ki bir araç sürücüsü ya da aracın kendisi trafiğe çıkacağı zaman gerekli teknik ya da belge özelliklerinin taşıması gerekli ise aynı şeyler uçaklar için de geçerli. Bunda alınacak, kızacak hiçbir sebep yok. Sivil Havacılık Kurumu ve Ulaştırma Bakanlığı bizce kesinlikle teknik uyumluluğu ve uçuş belgeleri tamam olan bir uçağa ‘iniş müsaadesi vermiyoruz’ demez.

Devlet, bu bölgenin kalkınması için ciddi yatırımlar yapıyor. Alanya-Gazipaşa yolu açık ve 20-25 dakikada artık havaalanından Alanya’ya geliniyor. Anamur yolunun çalışmaları devam ediyor ve önümüzdeki günlerde açılacağı söyleniyor. Havalimanı pistinin uzatılabileceği konuşuluyor ve bildiğimiz kadarı ile planlamalar bile yapılıyor. Biz, yine de bu işlerin bir günde bitmeyeceğini göz önüne alalım ve planlarımızı ‘bugünkü şekli ile en iyi nasıl yaparız’ diye hesaplarımızı yapalım.

- Gazipaşa Havalimanı firmanız için neden önemli?

A-P Havacılık A.Ş. Embraer E-Jet 190 ve 195 tipi uçakları filosu için seçti. Hala satın alma işlemlerini bitirmek amacı ile finansman çalışmaları yapıyoruz. Bu uçakların Gazipaşa Havaalanı’na iniş-kalkışı için bizim bildiğimiz hiçbir engel yok. Uçakların menzilleri de var. Birçok tur operatörü önümüzdeki sezon bu destinasyonda bizimle çalışmak için yönetimimizle devamlı temas halindeler. Bizim, Alanya’daki gerek turizmde gerekse diğer alanlarda faaliyet gösteren dostlarımız şayet bizler Alanya’yı şirket olarak ön plana almayı kararlaştırırsak her türlü desteği vereceklerine de inanıyoruz. O yüzden bizim için Alanya gayet enteresan bir yer.

- Şirketiniz ağırlıklı olarak hangi ülkelerden yolcu taşıyor, yurtiçi uçuşlarınız var mı?

Son üç yıldır firmamız Alman ve Portekiz Uçuş İşletme belgeleri ile operatif. Daha çok Almanya’dan yolcu taşımakla birlikte ana konumuz Executive-VIP ve kargo taşımacılığı. Charter seferleri yeni uçaklarla birlikte uygulamaya girecek.
Yurtiçi yolcu, kargo ve posta taşımacılığı şu anda gündemimizde yok. Zaten A-P Havacılık A.Ş’nin ne böyle bir alt yapısı var ne de kuruluşunda bu tür bir iş planlandı… Bizler bildiğimiz işi yapmak istiyoruz. Bilmediğimiz işlerden uzak durmaya çalışıyoruz.

- Şirketinize ait uçaklar kaç koltuk kapasiteli ve modelleri nedir?

Şu anda charter seferlerinde Almanya çıkışlı olarak A-319, BAe 146 tipi uçakları kullanıyoruz. Kapasitemiz 90 ile 126 yolcu ile sınırlı. Yeni E-Jet 190 ve 195’ler ise 112 ve 124 yolcu taşıyorlar.

Executive jetlerimiz her ne kadar “Large Body” (BBJ II – B-737-700) uçaklar ise de en fazla 44 pax 1st class yolcu kapasiteli.

Kargoda da 3 tondan 55 tona kadar uçak başı kapasitemiz var. Şu anda kullandığımız kargo uçakları, modernize edilmiş Ilyushin 76 TD, Antonov 26 ve Saab 340’lar. Uçakların hepsi EASA konform ve Avrupa’da uçabiliyorlar. Ancak niyetimiz TC bandıralı uçaklarımızı uçuşa başlatıp, ileride ki dönemlerde mümkün olduğu kadar aynı tip uçakları kullanarak kurumsal kimliğimizi uluslararası düzeyde perçinlemektir.

- Birçok tur operatörü Gazipaşa Havalimanı'na uçuş izni almak için başvuruyor. Fakat bazı tur operatörlerinin 189 koltuk kapasiteli 737-800 tipi uçaklarına izin verilirken bazılarına ise Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) tarafından izin verilmiyor. İzin süreçlerinde sıkıntı nereden kaynaklanıyor?

Bu sorunun cevabını zaten detaylı olarak cevap demin de verdik. O uygulama sadece uçuş güvenliği, havaalanı kapasitesi ya da teknik açıdan göze alınmaktadır. Bir şirkete başka muamele diğer bir şirkete ise daha değişik bir muamele yapıldığına inanmamak gerekir. Şartları yerine getirebilen her uçak Türkiye’de her havalimanına inme-kalkma hakkına sahiptir. Sivil Havacılık gerek uçuş güvenliği gerekse uluslararası standartları yerine getirilmesini sağlamak ve denetimleri yaptıktan sonra izinleri vermekle yükümlüdür. Dünyanın birçok ülkesine nazaran da Türk Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) hızlı ve düzgün çalışan bir kurum olarak kendisini kabul ettirmiştir. Bu uygulamaya sıkıntı olarak bakmakta bizce yanlıştır.

- Şirketiniz SHGM'ye başvuru yaptı mı, onay alındı mı ve kesin uçuş güzergah ve tarihi belirlendi mi? Hangi aşamadasınız?

Şirket, yeni Türk Ticaret Kanunu’nun uygulamaya alınmasından dolayı epey bir zaman kaybına uğradı. Bir sermaye artırımı Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nın tescil yapmayı kabul etmemesinden dolayı bir aydan fazla gecikti. Sermaye artırımı ancak bu hafta sonunda gerçekleşecek. Bunu müteakip Sivil Havacılık başvuruları yapılacak. Uçak tipleri, sefer tablosu, teknik, idari ve operasyonel personel hazır durumda. Zaten bizim uçaklarımız yeni ve Ulaştırma Bakanlığı ve SHGM istekleri, beklentileri, devletin sivil havacılık ile ilgili tüm hazırlıklarını pozitif yönde cevaplayacak nitelikteler. Bir sorun yaşayacağımızı zannetmiyorum.

- Alanyalılara, Alanya'da çalışan acente ve otel sahiplerine buradan bir mesajınız var mı?

Alanyalı otelci, turizmci, ya da ister doğrudan isterse dolaylı olarak turizmden kazançlarını sağlayan tüm dostlara, tanıdık ya da tanımadıklara söylenebilecek tek şey, birlikte hareket ederek yörelerini bu amaçlı geliştirmek için üzerlerine düşen her vazifeyi zevk alarak yerine getirmeleridir.

Turizm ve taşımacılık servis sektörleridir. Servisin en iyisini veren, parayı hakkı ile kazananlar bu sektörde kalacaklar, olur olmadık şekilde servis veriyorum diyenler er ya da geç ortadan silineceklerdir. Ama Türkiye’nin son 25 yılda nerelere vardığını, hele son 10 yıldır nasıl adımlar attığımızı göz önüne alabilirsek, ülkemizin belde belde gelişeceği de kesin.
Gönlümüz ister ki, biz A-P Havacılık A.Ş. olarak kendi katkılarımızı ülkemize verebilelim, bilgi ve tecrübelerimizi iyi yönlerde, düzgün bir şekilde yeni yetişmekte olan gençlerimize aktararak, onlara daha huzurlu, refah bir gelecek sağlamakta faydalı olabilelim.

GAZİPAŞA'YI ÇOK İSTİYORLAR...

Yorumlar

İsim / Rumuz ~ 12 yıl önce
BoraJetinden ATRsi var ama izin alamadi simulasyon yapmadi diye. Beyan veren sahis E190 yada 195 ile inebileceklerini soyluyor. O zaman ya ATR E190dan buyuk yada beyani veren sahis GZP inecek hangi olcek olursa olsun ticari ucaklarin ve pilotlarin simulasyondan gecmesi gerektigini bilmiyor!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000