06 Ağustos 2018, Pazartesi
Çetin ÖZBEY
Çetin ÖZBEY [email protected]
  • Tüm ahlaksızlıklar parasızlığın olduğu yerlerde ortaya çıkıyor. Nacizane bir düşünün derim.
  • Bu siredeki tam düzgün yazar Oğuz du onuda kaçırdınız.
  • EN İYİ BİLDİĞİNİZİ ÖNE ÇIKARTMAK İSTEDİĞİNİZ KONULARIN EN ÖNEMLİ KELİŞMELERİNİ BİLE YANLIŞ YAZIYORSUNUZ. SİZİN YAZDIĞINIZ GİBİ Alllahu Tela DEĞİL ALLAHU TEALA,YİNE ENGİN BİLGİNİZLE İFadeE ETTİĞİNİZ celle Celaliu DEĞİL,CELLE CELALÜHU ŞEKLİNDE YAZILIR.ÇETİN DEDİĞİN ADAM SENİN BABAN YAŞINDADIR.
  • Bir kurumda veya ülkede Ahlak varsa,yenilenmesi,gelişmesi dudurul1maz. Çetin bey bu yazınız ülkedeki tüm gazetelerde baş köşede yayınlanmalı,ne kadar çok okunursa bu ülkenin de o kadar kurtulma umudu olur. Teşekkürler
  • Çetin abi merhabalar,o kadar iyi bir konuya değinmişsinki,Japonya'daki gibi bizim okullarımızdada ders olarak okutulması elzemdir.Bu yazın Türkiyedeki tüm gazetelerde baş köşede yayınlanmalı. Harika....Tebrikler....
  • Birde sakal bırakanlara şaşırıyorum,onca adaletsizlik varken o sakal anca yüzü saklar,günahları degil
  • Ahlaksızlıktan Bahsetmişken , onca torpilli personeli (eline tornovida bile almamış dil bilgisi 0 olan ) kaleme almayıp görmezden gelen yazarların ne kadar Ahlak'ı var Sayın Editör ???? Bu şirkette çalışmayı hakedipte sırf torpili yok diye taşeronda çalışan yüzlerce personel var. Eleştiri yaparkende özeleştiri yapın birazcık..öyle bol keseden sallamakla olmuyor !!Korkun yoksa köşende kaleme alırsın bu konuları .
  • Ne demek istiyorsun Çetin denilen CHP kalemşörü. Bu ülkenin halkı hırgızmı? Biz olsak çalarmıydık? Ülkemize ve devletimizi yönetenlere lafmı sokmaya çalışıyosun. Kaç doların var bankada? Dolar çıkınca dış güçler gibi sendemi seviniyon? Fetöcülük mü yapıyorsun yoksa Fetöcümüsün?Beğenmiyasan kapı orda beleş pas biletlerinle git japonyada yaşa. Airport haber havacılık sitesi burda CHP siyaseti yapma!
  • Halkı içinde bulunduğu basit kültürden çekip çıkarabilmek onu modern cemiyetin işler bir uzvu haline getirmek en önemlisi de onun insani potansiyelini ortaya çıkarmak gereği " "Söz konusu olan şey sadece basit bir eğitim seferberliği değildir. Türk toplumunun temel İLKE ve İDEAL'lerinin sosyal ve felsefi bağlamda, ithal olmayan kendi özüne uygun olarak düzenlenmesi meselesidir. Bu bir Plan ve Politika olarak değil, çağımız toplumsal yaşayış ETİĞİ olarak günlük yaşantımıza biran önce sokulması durumudur. Şehirlinin köylüleşmesinin, köylünün şehirleşmesinden daha hızlı olması nedeniyle; istisnasız herkesin insani potansiyelini ortaya çıkarmak için özüne uygun organik bir yüksek kültür esasları, sosyal ve ahlaki esaslarını düzenleme gereği vardır. Yapılamadığı taktirde çapraşık bir toplum ve ekonomi mekanizması içinde kaybolmaktan doğan bunalıma çözüm getirilebilmesi gün geçtikçe imkansız bir hal alacaktır." ( Ş. MARDİN 'den alıntı )
  • Japonya'ya maalesef gittim ve utandım,kendimden,yaşadığım toplumdan,ülkemden ne yazık ki. İnanılmaz misafirperverlik,saygı,düzen ve temizlik gördüm. Tek korna sesi duymadım 30 milyon insanın yaşadığı yerde. İnsanlara adres sormaya utanır olmuştum zira kime sorsam işi gücü bırakıp beni gideceğim yere kadar götürüyordu. Marketlerde satılanlar hariç restorantlarda vs su bedava niye diye sordum 'hayatta en önemli şey insan,onun da yaşaması için en gerekli şey su, biz de onu parayla veremeyiz'. Bir park'ta tuvalete gittim evimizin tuvaleti bu kadar temiz olur inanın. İnsana saygısızlık şu anda orada hayal bile edilemez ama Japonlar zamanın en barbar toplumlarından, tıpkı günümüzde sosyal demokrasinin beşiği sayılan İsveç'lilerin bir zamanlar Viking barbarları olması gibi. 20 milyondan fazla tanrı olduğu söyleniyor yani bizim gibi tek Allah inançları da yok. Dönelim bize, Allah'a inanıyoruz,Türk'üz,müslümanız, paraya tapıyoruz, su heryerde parayla,saygı ara ki bulasın,ahlaksızlık'ta sınır tanımıyoruz,çocuk ve kadına taciz ve tecavüz'de dünya 1.yiz,adalet hepten bitik,kanun olsa bile uygulayan,umursayan yok,adam adamı vuruyor tutuksuz yargılanıyor, devletin ağırlığı bitmiş, eşitlik kalmamış,torpil ve hemşehricilik ,kul hakkı yemek,çıkarcılık,sahtekarlık,neme lazımcılık,güçlü ve zengine koşulsuz itaat sıradan bir olay olmuş,ülkemizin geleceği için cahil nesil lazım,Cumhuriyet'in eğitim sistemi ülkeyi mahfetti diyenler rektör,profesör,eğitimci oluyor, bizden icat yapacak adam çıkmaz diyen de bakan,vekil, 16 yılda 7 kere milli eğitim bakanı ve sistemi değişmiş,Pisa listesinde son sıradayız,iktidar hala sanki icat yapacak adam yetiştirecekmiş gibi ısrarla imam hatip diye yırtınıyor,bilim,ilim,spor,sanat iyice politize edilmiş tıpkı milyonlarca vatandaşımız gibi,herkes birbirine düşman,kutuplaşma had safhada vs say say bitmez. İleri ülkeler, insanına verdiği değer,adalet,eğitim,bilime yaptıkları yatırım spor ve sanata verdikleri önem ile o seviyedeler, hasbelkader değil yani. Bizim acilen öncelikle insan olmayı,saygıyı,sevgiyi,hürmeti,hoşgörüyü öğrenmemiz gerekiyor, bir toplum sadece fakirlikten böyle olamaz. Asya'da birçok fakir ülke var ama mutlular. Bunun içinde hem aile hem de okul'da olması gerektiği gibi eğitim verilip,para ve çıkar'ın hayatta en önemli şeyler olmadığının,saygı,temiz ve güzel ahlak,dürüstlük ve sevgi yani insanı insan yapan kavramların beyinlere kazınması gerekli sonra da insanımıza değer verip,eğitimi doğru ve gerçek hale getirip,adalet,eşitlik,özgürlüğü sağlayıp,spor ve sanata yatırım yapmalıyız ama bunu kim yapacak? Mevcutlar mı? Hal ortada...Hürmetler.

Ülkeler Parasızlıktan Değil Ahlaksızlıktan Çöker. ( Cicero)



Aşağıdaki not, Japonya’daki depremi takip eden Tsunami faciası sonrasında sanal medyada yayınlanmıştı.

“Dünyanın dört bir yanı terör eylemleri, ayaklanmalar, saldırılar, kan ve gözyaşıyla karmakarışık bir hal almışken, Japonya’dan gelen bir haber, insanlığa dair umutların tamamen yok olmayacağının delili oluyor.


Saygılı ve yardımsever Japon halkı, deprem felaketinin ve ardından gelen tsunaminin açtığı yaraları kapamak için beş aydır serinkanlılıkla, yaşamı normale döndürmek için çabalayıp duruyor. Deprem gününden bu yana Japonlar, 48 milyon dolardan fazla nakit parayı ve içlerinde toplam olarak 30 milyon dolar para bulunan binlerce kasayı yetkililere teslim etti. Böylece, deprem ve ardından gelen Tsunamide kaybedilen 78 milyon dolar felaket mağdurlarına iade edilebilecek. Bu miktar, Japon halkının yıkıntılar arasında bulduğu ve kendisinin olmadığı için sahiplenerek harcamadığı ve bir kenarda beklettiği ve devlet kurumlarına teslim ettiği paranın miktarı.

Duyanları "bunca acı ve sefilliğin ardından ben olsam bulduğum parayı teslim eder miydim?" diye bir sorgulamaya sevk eden bu örnek tutum, ülkedeki herkesin aynı anda, aynı şekilde davrandığını düşünülünce daha da hayranlık verici oluyor." Bu konu Japon gazetelerinde kısa bir haber olarak yer aldı. Felaket mağdurlarına kaybettikleri paralar iade edilecek vb. abartısız bir haberle duyurulmuştu halka. Hiç kimse paraları bulup resmi makamlara teslim edenlere övgü yazmamış ve de hiçbir kimse onlara ikramiye vermemiş. Japon halkına göre onlar ahlak sahibi bir insanın yapması gerektiği şekilde hareket etmişlerdir.

Ülkemizde 1999 yılında vuku bulan depremde görülen yağmalama olaylarına internet sayfalarında ulaşmak mümkün. Utanç duymamız gereken bu yaşanmışları unutabilmek mümkün değil. Belki de unutmamalıyız. Mektebi Sultanili arkadaşımız Necmi Dayday bir Japon vatandaşının yazdığı mektubunu kamuoyuna  takdiminde kaydettiği aşağıdaki sözleri de dikkat çekici ” Mektupta anlatılan, Japonların vakur duruşu bana, birkaç yıl önceki "İstanbul Seli" sırasında yapılan ve bizler için büyük bir zül olduğunu hissettiğim yağma olaylarını hatırlattı. Bir kere daha kahroldum. Dünyanın en vakur, sabırlı ve güvenilir insanlarının büyük çoğunlukta olduğu Türkiye’mizi, yıllar içinde yavaş yavaş düştüğü bu kabul edilemez durumdan en kısa zamanda kurtarmak, başta eğitimcilerimiz, bilim adamlarımız olmak üzere tüm aydınlarımızın en öncelikli görevi olduğuna inanıyorum.” Japonların Ahlak sahibi insanların normal davranışı olarak yorumladıkları davranış türlerinin bizim insanlarımıza da nasip olması için dua etmemiz gerekiyor herhalde. Âdem Varol beyin bir arkadaşının ifade ettiği gibi:  “Adalet  olmayınca  ahlak  da  olmuyor.” Bizi  bilim  kurtaracak. Ama  nasıl?  Cahilin  Karun  gibi  zengin  olduğu  yerde  bilim  adamı  yetişir  mi? Tabii ki doğru yolu bulmak ve ahlaka uygun hareket etmenin doğru adımlarını atabilmek için bilim kadar yol gösterici olacak önemli diğer unsur ise eğitim.

Japonya’da öğrencilerin okul hayatının büyük bir kısmı dolaylı ya da dolaysız olarak ahlaki davranışların ve karakter gelişiminin öğrenilmesi sürecidir. Okul müfredatları Japon toplumunun ve kültürünün temel değerlerinin öğretilmesine adanmış. Japonya'da ilk üç sınıfın amacı öğrencilerin bilgilerini ölçmek değil, onlara iyi bir karakter ve terbiye aşılayabilmek. 7-9 yaş arası öğrencilere ağırlıkla başka insanlara saygılı olmak, hayvanlara ve doğaya sevgi duymak, cömertlik, merhamet ve iradeli olmak gibi hünerler aşılanıyor. Japon eğitim sisteminde öğrenciler 10 yaşına gelinceye kadar sınav olmuyorlar. Sadece bizim ara sınav diyebileceğimiz seviyede küçük sınavlar olarak gördüklerini anladıklarından emin olunuyor. Sınavlar yerine ise eğitim hayatlarının ilk üç yılını öğrenciler karakterlerini geliştirmeye ve görgülü olmayı öğreniyorlar. Bunlar içinde en çok öne çıkanları ise hayvan ve insanlara nazik davranmak, cömertlik, duygudaşlık kurmak ve şefkatli davranmak. Bunların dışında ise kendini kontrol edebilmek, adalet ve cesaret gibi kavramlar da öğretilenler arasında Aynı zamanda Japon öğrencilerin akademik başarıları uluslar arası standartların çok üzerindedir. Japonya'da eğitim sistemi çalışkanlık, bireyin kendisini sorgulaması ve düzenli çalışma alışkanlıklarının edinilmesinin gerekliliği üzerine kurulmuş çok uzun senelerdir Japonya’ya özgü bu eğitim sisteminde hiçbir değişiklik yapılmamıştır.

Bizim son senelerde onlarca defa değiştirilen eğitim sistemimizi anlatıp bundan örneklemeler yapmamız halinde yukarıdaki paragrafta Necmi Dayday tarafından konu edilen davranış türünün nedenlerine ulaşmak mümkün. Allah bizi korusun.  Sahip olmayanlarımıza insanlık duygusu ile birlikte üstün ahlaki vasıflar nasip etsin. Aslında hepimizin bunu dilemesi ve bunun için dua etmesi gerek.

Tarih sayfalarını karıştırırsak birçok ülkenin yaşadıkları ahlaki çöküş sonrası karanlıklara büründüğünü ve de her türlü kötülüğe duçar olduklarını görebilmek mümkün.

Evet, yanılmıyorsam 2015 yıllarındaydı. Bir Profesör Türkiye’nin hırsızlık, yolsuzluk, rüşvet, adam kayırma gibi ahlaki 54 maddenin yer aldığı listenin 40 maddesinde dünya birincisi olduğuna ilişkin söylevi birçok gazetede yer almıştı. O zaman bu bilginin kaynağını, listenin kimin hangi uluslararası kuruluş tarafından hazırlandığını epeyce araştırdımsa da bulamamıştım. Hatta haberi yayınlayan gazetelerden birini de aramış ve bilgi istedimse de kendilerindeki bilginin de bu kadar olduğunu ifade etmişlerdi.

Bu konuda bir çok ülke gibi  ciddi bir sorunumuz var. Maalesef tüm dünya bu konuda bir bunalım içerisinde. Batı medeniyeti bu süreçte konu ile ilgili olarak bu güne kadar yaptığı hataların bir anlamda sıkıntısını ödüyor. Tüm dünyada milyona yakın genci bu nedenlerle kaybediyoruz.  Hepsi, tüm ülkeler derin arayış içerisinde. Halktaki  ahlaki çöküşü sonlandırmanın ve aile müessesini yeniden tesis etmeyi nasıl başaracaklarını düşünüyorlar.

Zira bilinmektedir ki;  halkı ahlaken çökmüş bir devlet yaşayamaz ve iç ve dış düşmanına, savaşmadan teslim olmak zorunda kalır.  Ahlaklı insan hakka ve hukuka saygılıdır. Kendisine saygılıdır. Ve basit dünyevi vaatlerle ele geçirilemez.

Tolstoy: Ahlâk kurallarıçiğnemeyin. Zira öcünü çabuk alır. Ahlâk bir defa bozulmaya yüz tuttu mu toplumda bir çatışma ve şiddet zuhur eder ve huzur, güven kalmaz. 

Kim yaşamını nerede sürdürüyorsa, kim nerede çalışıyorsa etraflarında olan bitenleri düşününce yadırganan, nefret doğuran tün oluşumların kökeninde ahlaki noksanlıkların bulunduğunu göreceklerdir.

Ülkeler Parasızlıktan Değil Ahlaksızlıktan Çöker. ( Cicero)

Yorumlar Tüm Yorumlar (51)

C/o ~ 6 yıl önce
Tüm ahlaksızlıklar parasızlığın olduğu yerlerde ortaya çıkıyor. Nacizane bir düşünün derim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kerem ~ 8 ay önce
Amerika yoksul mu ki her türlü pislik dönüyor
Temir ~ 6 yıl önce
Bu siredeki tam düzgün yazar Oğuz du onuda kaçırdınız.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP AHLAKA T.. ~ 6 yıl önce
EN İYİ BİLDİĞİNİZİ ÖNE ÇIKARTMAK İSTEDİĞİNİZ KONULARIN EN ÖNEMLİ KELİŞMELERİNİ BİLE YANLIŞ YAZIYORSUNUZ. SİZİN YAZDIĞINIZ GİBİ Alllahu Tela DEĞİL ALLAHU TEALA,YİNE ENGİN BİLGİNİZLE İFadeE ETTİĞİNİZ celle Celaliu DEĞİL,CELLE CELALÜHU ŞEKLİNDE YAZILIR.ÇETİN DEDİĞİN ADAM SENİN BABAN YAŞINDADIR.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
El Cevap ~ 6 yıl önce
Bu yorum eleştiri sınırlarını aştığı için sansürlenmiştir.
Rubi ~ 6 yıl önce
Bu yorum eleştiri sınırlarını aştığı için sansürlenmiştir.
CVP RUBİ ~ 6 yıl önce
AİRPORTHABER YAZARLARI TOPLU HALDE SİZE EN DERİN SAYGILARINI SUNAR.
Rubi ~ 6 yıl önce
Afferin adam olun şöle
Antalya ~ 6 yıl önce
Bir kurumda veya ülkede Ahlak varsa,yenilenmesi,gelişmesi dudurul1maz. Çetin bey bu yazınız ülkedeki tüm gazetelerde baş köşede yayınlanmalı,ne kadar çok okunursa bu ülkenin de o kadar kurtulma umudu olur. Teşekkürler

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP ANTALYA ~ 6 yıl önce
BEĞENDİĞİNİZE SEVİNDİM. TEŞEKKÜRLERİMLE.
Rüst m ~ 6 yıl önce
Bu yorum eleştiri sınırlarını aştığı için sansürlenmiştir.
teknil ~ 6 yıl önce
Sol motor hava türbünü sensör arızası. Motor akım göstergesi devre dışı kalmış.
Battal ~ 6 yıl önce
Çetin abi merhabalar,o kadar iyi bir konuya değinmişsinki,Japonya'daki gibi bizim okullarımızdada ders olarak okutulması elzemdir.Bu yazın Türkiyedeki tüm gazetelerde baş köşede yayınlanmalı. Harika....Tebrikler....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP BATTAL ~ 6 yıl önce
BEĞENDİĞİNE SEVİNDİM ARKADAŞIM. TEŞEKKÜRLER
Sakal ~ 6 yıl önce
Birde sakal bırakanlara şaşırıyorum,onca adaletsizlik varken o sakal anca yüzü saklar,günahları degil

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ahlak ? ~ 6 yıl önce
Ahlaksızlıktan Bahsetmişken , onca torpilli personeli (eline tornovida bile almamış dil bilgisi 0 olan ) kaleme almayıp görmezden gelen yazarların ne kadar Ahlak'ı var Sayın Editör ???? Bu şirkette çalışmayı hakedipte sırf torpili yok diye taşeronda çalışan yüzlerce personel var. Eleştiri yaparkende özeleştiri yapın birazcık..öyle bol keseden sallamakla olmuyor !!Korkun yoksa köşende kaleme alırsın bu konuları .

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ahlak'a ~ 6 yıl önce
İyi de yazarın yapılan torpillerde payı mı var niye özeleştiri yapsın? Kaç kere köşesinden thy'deki torpilleri, haksızlıkları yazdı okumadan yorum yapma. Ayrıca sen ve senin gibiler önce sizin aranızdan torpille thy'ye geçenlerden sonra hakkınızı yiyenlerden hesap sorun yazarlardan değil. Burada yorum yaparak ve birilerinin yazmasıyla, haber yapmasıyla hak kazanılmaz, örgütlü bir tepki verilmedikçe bu düzen devam eder.
Ahlak’a teşekkür ~ 6 yıl önce
Bu Çetin gibi kadayıf sakallı pinpon cehape zihniyeti anca goy goy yapar bakırcı tenekesi gibi gürültü yapar. Alllahu Tela celle Celaliu ıslah etsin bu zihniyetsizleri
gerizekali ~ 6 yıl önce
Bu yorum eleştiri sınırlarını aştığı için sansürlenmiştir.
CVP AHLAK 2 ~ 6 yıl önce
ÇOK KORKTUĞUM İÇİN O KONULARA DEĞİNMİYORUM.YAZAMAM
Selman Turan ~ 6 yıl önce
Ne demek istiyorsun Çetin denilen CHP kalemşörü. Bu ülkenin halkı hırgızmı? Biz olsak çalarmıydık? Ülkemize ve devletimizi yönetenlere lafmı sokmaya çalışıyosun. Kaç doların var bankada? Dolar çıkınca dış güçler gibi sendemi seviniyon? Fetöcülük mü yapıyorsun yoksa Fetöcümüsün?Beğenmiyasan kapı orda beleş pas biletlerinle git japonyada yaşa. Airport haber havacılık sitesi burda CHP siyaseti yapma!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP SELMAN TURAN ~ 6 yıl önce
YAZIDA BİZDE YAŞANAN ÖRNEĞİ DE VERDİM. OKUDUĞUNUZU ANLAMIYORSUNUZ HERHALDE. BU KONUYU SİYASİ SAHAYA SÜRMEK NASIL BİR ZEKADIR ANLAMIYORUM. SİZİN KİM OLDUĞUNUZU DİKKATE ALMADAN BU ÜLKE VATANDAŞLARINA KAPI GÖSTERECEK KADAR ZAVALLI BİR YAPIDA OLDUĞUNUZ ORTADA. SİVİL HAVACILIK SEKTÖRÜNDE 100 BİNİ AŞKIN İNSAN ÇALIŞIYOR. TÜRKİYE'NİN HER TÜRLÜ SORUNUNU DOLU DOLU YAŞAYAN 100 BİN İNSAN. ONLARI YAKINDAN VEYA UZAKTAN İLGİLENDİREN HER KONU BENİM KÖŞEMDE İŞLENİR. FETÖCÜLÜK YAKIŞTIRMANA CEVAP BİLE VERMİYORUM.
selman turan'a ~ 6 yıl önce
sizin ileri vitesinizde arıza var galiba.kesin imalat hatası olmalısınız.Allah akıl fikir versin.
Selman Turan yazana ~ 6 yıl önce
Bu yorum eleştiri sınırlarını aştığı için sansürlenmiştir.
Selman Turan ~ 6 yıl önce
Bu yorum eleştiri sınırlarını aştığı için sansürlenmiştir.
Selman Turan ~ 6 yıl önce
Bu yorum eleştiri sınırlarını aştığı için sansürlenmiştir.
Selman ~ 6 yıl önce
Bu yorum eleştiri sınırlarını aştığı için sansürlenmiştir.
:) ~ 6 yıl önce
Selman Turan korkma yahu senin ismini vermemiş , hemen saldırmaya başlamışsın. Konu senin anladığından farklı dicem ama :) anlamayacaksın .
Özgür ~ 6 yıl önce
Halkı içinde bulunduğu basit kültürden çekip çıkarabilmek onu modern cemiyetin işler bir uzvu haline getirmek en önemlisi de onun insani potansiyelini ortaya çıkarmak gereği " "Söz konusu olan şey sadece basit bir eğitim seferberliği değildir. Türk toplumunun temel İLKE ve İDEAL'lerinin sosyal ve felsefi bağlamda, ithal olmayan kendi özüne uygun olarak düzenlenmesi meselesidir. Bu bir Plan ve Politika olarak değil, çağımız toplumsal yaşayış ETİĞİ olarak günlük yaşantımıza biran önce sokulması durumudur. Şehirlinin köylüleşmesinin, köylünün şehirleşmesinden daha hızlı olması nedeniyle; istisnasız herkesin insani potansiyelini ortaya çıkarmak için özüne uygun organik bir yüksek kültür esasları, sosyal ve ahlaki esaslarını düzenleme gereği vardır. Yapılamadığı taktirde çapraşık bir toplum ve ekonomi mekanizması içinde kaybolmaktan doğan bunalıma çözüm getirilebilmesi gün geçtikçe imkansız bir hal alacaktır." ( Ş. MARDİN 'den alıntı )

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sn Çetin bey ~ 6 yıl önce
Japonya'ya maalesef gittim ve utandım,kendimden,yaşadığım toplumdan,ülkemden ne yazık ki. İnanılmaz misafirperverlik,saygı,düzen ve temizlik gördüm. Tek korna sesi duymadım 30 milyon insanın yaşadığı yerde. İnsanlara adres sormaya utanır olmuştum zira kime sorsam işi gücü bırakıp beni gideceğim yere kadar götürüyordu. Marketlerde satılanlar hariç restorantlarda vs su bedava niye diye sordum 'hayatta en önemli şey insan,onun da yaşaması için en gerekli şey su, biz de onu parayla veremeyiz'. Bir park'ta tuvalete gittim evimizin tuvaleti bu kadar temiz olur inanın. İnsana saygısızlık şu anda orada hayal bile edilemez ama Japonlar zamanın en barbar toplumlarından, tıpkı günümüzde sosyal demokrasinin beşiği sayılan İsveç'lilerin bir zamanlar Viking barbarları olması gibi. 20 milyondan fazla tanrı olduğu söyleniyor yani bizim gibi tek Allah inançları da yok. Dönelim bize, Allah'a inanıyoruz,Türk'üz,müslümanız, paraya tapıyoruz, su heryerde parayla,saygı ara ki bulasın,ahlaksızlık'ta sınır tanımıyoruz,çocuk ve kadına taciz ve tecavüz'de dünya 1.yiz,adalet hepten bitik,kanun olsa bile uygulayan,umursayan yok,adam adamı vuruyor tutuksuz yargılanıyor, devletin ağırlığı bitmiş, eşitlik kalmamış,torpil ve hemşehricilik ,kul hakkı yemek,çıkarcılık,sahtekarlık,neme lazımcılık,güçlü ve zengine koşulsuz itaat sıradan bir olay olmuş,ülkemizin geleceği için cahil nesil lazım,Cumhuriyet'in eğitim sistemi ülkeyi mahfetti diyenler rektör,profesör,eğitimci oluyor, bizden icat yapacak adam çıkmaz diyen de bakan,vekil, 16 yılda 7 kere milli eğitim bakanı ve sistemi değişmiş,Pisa listesinde son sıradayız,iktidar hala sanki icat yapacak adam yetiştirecekmiş gibi ısrarla imam hatip diye yırtınıyor,bilim,ilim,spor,sanat iyice politize edilmiş tıpkı milyonlarca vatandaşımız gibi,herkes birbirine düşman,kutuplaşma had safhada vs say say bitmez. İleri ülkeler, insanına verdiği değer,adalet,eğitim,bilime yaptıkları yatırım spor ve sanata verdikleri önem ile o seviyedeler, hasbelkader değil yani. Bizim acilen öncelikle insan olmayı,saygıyı,sevgiyi,hürmeti,hoşgörüyü öğrenmemiz gerekiyor, bir toplum sadece fakirlikten böyle olamaz. Asya'da birçok fakir ülke var ama mutlular. Bunun içinde hem aile hem de okul'da olması gerektiği gibi eğitim verilip,para ve çıkar'ın hayatta en önemli şeyler olmadığının,saygı,temiz ve güzel ahlak,dürüstlük ve sevgi yani insanı insan yapan kavramların beyinlere kazınması gerekli sonra da insanımıza değer verip,eğitimi doğru ve gerçek hale getirip,adalet,eşitlik,özgürlüğü sağlayıp,spor ve sanata yatırım yapmalıyız ama bunu kim yapacak? Mevcutlar mı? Hal ortada...Hürmetler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000