19 Haziran 2017, Pazartesi
Erdal GÜLMEZ
Erdal GÜLMEZ [email protected]

TİS ve FTL

Merhaba,

Hava İş sendikasının TİS –FTL  uygulamaları hakkında yapmış olduğu sert duyuruların akıbeti ne oldu ? 

Hava İş O Yöneticileri Uyardı Hava İş Sendikası, Türk Hava Yolları'nda ekip planlamadan sorumlu 3 yöneticiye hukuksuz planlamalara son vermeleri için ihtar gönderdi.Uçucu ekiplerin görevlendirilmesinde usulsüzlük yapıldığını ve Toplu İş Sözleşmesi'ne aykırı davranıldığını ileri süren Hava İş, 3 yöneticiye ihtarname gönderdi. Görev planlamasında FTL'nin (Flight Time Limitations) personelin aleyhine kullandıldığını, sözlü ve yazılı uyarıların dikkate alınmadığını belirten sendika, THY Ekip Planlama Başkanı Mert Yurtsever, THY Kabin Planlama Müdürü Murat Hasanusta ve THY Kokpit Planlama Müdürü Ali Kemal Salihoğlu'nu tutumlarına son vermeleri için noter kanalıyla uyardı....”

Konuyla ilgili yazımda belirttiğim üzere (Sendika ve Uçuş Emniyeti) sendikanın ihtar ve benzeri yaptırımlar ile ilgili  muhatabı  doğrudan THY personeli olamaz bunun hukuki bir dayanağı ve karşılığı yok. Sendika herhangi bir konuda ihtar veya benzeri bir bildirimde bulunacak ise bunun adresi personel değil TİS’i imzalayan işveren tüzel kişiliği  yani THY A. Ortaklığıdır.

Sendikanın 3 THY yöneticisine göndermiş olduğu noter ihtarının sonucunda bu yöneticilerin ne yaptığını bilmiyorum fakat tahmin edebiliyorum, sanırım onlar da kendi üst yöneticilerine ne yapmaları gerektiğini sordular oradan da hiç bir şey yapmanıza gerek yok cevap yazmayın şeklinde bir yanıt aldılar.

İkazlar , son ikaz , ihtarlar ; sonuç : değişen bir şey yok.

                                                           **

Yazıya  yapılan yorumlar ile konunun okuyucuların da katılımıyla  yazının ; varsa yanlışların düzeltilmesi , farklı bakış açıları ile zenginleştirilmesi , tarafların diğeri düşüncesini  anlaması gibi faydaları var ve bu biz yazarları çok memnun eder yeter ki  yorumlar yazıyı provake maksatlı olmasın.

Geçen yazıda belirttiğim TİS –FTL karşılaştırması ile ilgili bir okuyucumun nazikçe tekrar ettiği bir ikazı var, Sayın okuyucu diyor ki ; “TIS ile FTL arasında TIS lehine bir üstünlük vardır siz yanlış biliyor ve yazıyorsunuz..”

Bu konun hukuk boyutu çok uzun , çok kısaca yazmam gerekirse ; TIS, işveren ile çalışan arasındaki hukuku düzenler SHGM açısından bir noktaya kadar etkisi olur, kural koyucu olarak anayasal bir destek ile ( Madde 90 ) uluslararası mevzuatın ülkemizde uygulanması ile ilgili SHGM yaptırımları önceliklidir.

                                                           **

Türk Hava Yolları kaptan pilotlarından  Gürcan Mantı Kaptan’ı geçen hafta kaybettik. Planlı uçuşu için AHL’de bulunduğu sırada  uçuş öncesi geçirmiş olduğu kalp krizi sonrasında vefat etti. İyi bir pilot olmasının yanı sıra çok pozitif yanları olan kıymetli bir  insandı.

THY çalışma hayatım sırasında mesai arkadaşı olarak kendisini yüzeysel tanırdım. Pilotlar Derneği  başkanı olması nedeniyle de topluma yansıyan yönleri oldu fakat bütün bunların dışında Mantı kaptanımız ile iş dışında da görüşmelerimiz oldu bu görüşmelerin  başlangıç  sebebi ise  maddi durumu iyi olmayan fakat parlak bir ilkokul öğrencisini okutma gayreti idi. Çok kimsenin bilmediği ve belki yaşarken de bilmesi gerekmeyen bir durum idi fakat konuya şahit olan biri olarak bunu paylaşmayı borç bildiğim için  bu satırları yazmak zorunda hissettim. Allah rahmet eylesin.

Saygılarımla
Erdal Gülmez

TİS ve FTL

Yorumlar

Nefs ~ 7 yıl önce
Hayatta yorum yapmak konuya vakıf olununca bir anlam oluşturur, THY bir dev ancak yapmış olduğu uygulamaları, insan ayrımcılığı ve kul hakkı yeme yönüyle bir siyonist, Köşe yazılarını yazanlar insan olduğu müddetçe yzılanlar bir rehber, Ama öyle bir barlık ki içi kavrulmuş kömür dışarıya aydınlık saçmaya çalışıyor, Ey Adem oğlu az kaldı dünya hayatının son bulması, Geç kalma yarının güneşi doğar mı bilemezsin!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Erdal Bey ~ 7 yıl önce
Ekonomi malumunuz. İşimiz var. Şükür. Çok da çalışırız yeterki firma baki kalsın ve kimse işten atılmasın. Not: türkiye gerçeklerinden uzak olanlar yorum atmasın pls.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Türkiye gerçekleri ~ 7 yıl önce
gün gelip bünyenden taviz vermeye gelince ne yapacaksın. işin var ama ......
Ramiz Akyeni ~ 7 yıl önce
Sanamı sorucaz, senden mi izin alıcaz mesaj atarken yalama
İsim ~ 7 yıl önce
Erdal Bey, yazınızın cok fazla imla hatasi ve anlatım bozuklugu içermesi, içeriğinden fazla dikkatimi çekti. Özensiz ve aceleyle yazılmış. Güzel Türkçemize ve okuyucularınıza saygı lütfen...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Teşekkür ~ 7 yıl önce
Sayın Okuyucu , nazik ikazınız için teşekkür ederim. Sonraki yazılar için daha dikkatli olmaya gayret edeceğim, Saygılarımla e.g
Erdal'ıma ~ 7 yıl önce
Erdalım sende havacıyım diye dolanıyorsun ya hasta oluyorum canım benim :) iyi bayramlar olsun Erdalım benim can kardeşim

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İyi çalışmalar ~ 7 yıl önce
Bazı konuları tekrar dile getirmek istiyorum.Birincisi biz EASA üyesi değiliz sadece kendi kanun koyma şartı kaldırlmaksızın EASA nın kural ve taaüdlerini yerine getirmek isteyen (fakat hiçbir zorunluluğuda olmayan) bir ülke konumundayız.EASA tarafından yayınlanan talimat ve kurallar avrupa parlementosundan onaylanıp yayınlandığından kanun hükmündedir.ve herhangi bir noktası dahi değiştirilemeden ilgili üye ülkeler tarafından kullanılmak zorundadır. Fakat bizde bşz EASA üyesi olmadığımızdan ve ne yazıkki EASA nın da bize FTL ilgili herhangi bir isteği olmamasına rağmrn(denetleme vb gibi) shgm tarafından bir talimat yayınlandı.Baktığınızda geçerlilik olarak easa ftl ile yakından uzaktan alakası yok bazı madddeler şimdi bazıları gelecek yıl bazılarıda 2019 da devreye girecek ve bu arada tüm havacılık operasyonu devam ediyor olacak. Anlayacağımız anayasa madde 90 da belirtilen uluslararası kurallara uyumluluk şartnın olabilmesi için uluslararası olarak bizim easa nın kurallarına uymamız gerekir fakat burda easa nın herhangi bir kuralına değil maalesef shgm nin bir talimatına tabiyiz.Ayrıca sendikalar ve toplu sözleşme kanunuda aynı şekilde Avrupa birliğini ile yaptığımız uluslararası anlaşmalarla anayasa madde 90 nın koruması altındadır. AB birliği üyesi ülkeler yıllardır easa ftl yi uyguluyorlar. bizim shgmde 5 yıldır belkide daha eski bu ftl ye geçeceğini söylüyordu fakat kimse ğstüne almıyordu yumurta kapıya gelincede hazır değiliz vb gibi bahanelerle tam olarak uygulanmayacak olan bu ftl yi yayınladılar. bu şekilde bir talimat ne şirketin nede personelin haklarını koruyamayacağından maalesef şu an güçlü olan ve kanun tanımayan kimselerin ellerinde oyuncak oldu. Sonuç olarak TİS ülkemizde bir kanunla düzenlenmiş ve uluslararası anlaşmalarla aynen easa ftl gibi uyumlu olan bir kanundur.easa ftl ise ülkemize shgm tarafından yarım yamalak hazırlanmış (çevrilmiş)pazarlıklarla şurası böyle olsun burası böyle olsun denilmiş bir talimat bugün isteseniz tamamını tekrardan yazabilirsiniz.easa ftl ise tamamen farklı. yazardan ricamız; Bu konuları söylediği gibi kısa değil uzun uzun anlatsın ayrıntıları görelim bizim öğrenmek istediğimiz konular bunlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000