06 Kasım 2023, Pazartesi
Fatih AKDENİZ
Fatih AKDENİZ [email protected]

THY'deki arıza 'Geliyorum' dedi mi?

Türk Hava Yolları'nın geçtiğimiz günlerde yaşanan BT arızası her ne kadar giderilmiş olsa da yaşanan mağduriyet yaklaşık 3 güne yayıldı. Söz konusu arıza 'geliyorum' dedi desek çok da yanılmış olmayız.

Neden mi? Çünkü THY çok uzun yıllardır aynı sistemi kullanıyor. Herhangi bir geliştirme ya da yenileme sözkonu da değil. Bana göre THY'nin Network ağıyla ilgili radikal bir karar alması şart.

Ama benim asıl anlatmak istediğim arıza ve süresi değil. Bu arızalar dünyanın her tarafında oluyor. Dünyanın en büyük şirketlerinden United Airlines da buna benzer arızalar yaşadı, American Airlines da, Lufthansa da, Air France da... Biz bunların hepsinin haberlerini yaptık. Teknolojide zaman zaman aksaklıklar olacak. Olmazsa sıra dışı olur zaten.

Peki asıl mesele ne? 

Türk Hava Yolları yetkililerinin buradan hareketle oturup düşünmesi gereken hususlar var. Atatürk Havalimanı'nda çalıştığımız yıllarda hava durumundan kaynaklı rötarlar ya da iptaller yaşandığı zaman terminal birbirine girerdi. Şu anda da farklı bir durum yok zaten. Hava muhalefeti, operasyonel sebepler, ekiplerden kaynaklı sebepler ya da teknik sebepler... 

Bu durumlarda özellikle iç hatlarda büyük krizler yaşanıyor. 

Araya şu bilgileri eklersek sanırım daha anlaşılabilir olacak. Türk Hava Yolları'nın hali hazırda 430 civarında uçağı var. Hedef de 10 yıl içinde 800 uçağı geçmek olarak belirlendi. Yani süratli bir büyüme planı var. Peki bu büyümeyi karşılayacak alt yapı var mı? İşte asıl sorun bu. Dışarıdan bakınca muazzam bir planlama. Ama bu planlama ne kadar kontrollü? 

Hala devam eden sorun şu ki; 2 tane sefer iptal olsa terminal birbirine giriyor. Kontuarlarun önü ana baba günü. Otel planlaması hak getire. 

Asıl sorun bu.

Kontrolden kastım bu. Otel planlaması yapılan masada çalışan sayısı 1! Yani bir sefer THY'den kaynaklı olarak iptal oldu diyelim. Ortalama yolcu sayısını da 200 olarak varsayalım. Şimdi buradaki kaosu düşünebiliyor musunuz? 

2 yada 3 seferin iptal olması halinde ne olacak peki? Diyeceksiniz ki personel sayısı artırılır. Artamaz çünkü o alandaki planlama bu kadar. Yani bilgiyasar yok, anlaşmalı oteller kısıtlı, bu yoğunluğu kaldıracak bir planlama yok burada. 

Oteller dolunca ne oluyor? İşte o zaman yolcular terminalde uyuyor. 

Türk Hava Yolları'nın yetkilileri olası kaosta yok zaten ortada. Terminalde göremezsiniz. Süreçle ilgilenen TGS oluyor. Yetkili nerede diye bağıran yolcular oluyor ya hani. İşte o yetkili yok.

Ben yurt içi ve yurt dışında sayısını bilemem ama onlarca belki de yüzlerce uçak seyahati yaptım. Yerli ve yabancı şirketler var bunların içinde. Ama biletiniz ile ilgili herhangi bir işlem yaptırmak istediğinizde '235 ile başlayan bilet numaranızı söyleyin' diyen bir başka şirkete rastlamadım.

Doğum tarihiniz, kimlik numaranız, telefon numaranız, anne kızlık soyadınız, ödeme yaptığınız kredi kartının bilgileri, adresiniz vs. Bu bilgileri vermeniz yetmiyor, illa o '235' ile başlayan bilet numarası isteniyor. Bunu anlamakta güçlük çekiyorum. Başka hiçbir şirkette görmedim bu durumu ben.

Peki neden böyle? Çünkü yıllardır aynı yöntem ve aynı sistem kullanılıyor. Yenilik yok, olası sorunlara karşı geliştirilen kapsamlı bir planlama yok. THY Online üzerinden biletiniz ile ilgili değişiklik ya da herhangi bir işlem yapmak istediğinizde ne kadar teknolojiye alışkın ve yatkın olsanız da ilk defa atari oynayacak çocuğa dönüşüyorsunuz. 

Büyüme dediğiniz şey en alttan en üste kadar en ince ayrıntısına kadar hesap edilerek yapılır. Sadece uçak sayısını artırarak ya da personel sayısını artırarak büyüyemezsiniz. Uçak aldınız, yeterli kabin ve kokpit var. Yer hizmetleri personelinin sayısını da artırdınız, oldu mu? Hayır olmadı. 

Alt yapı bu işin olmazsa olmazıdır. Geçen hafta yaşanan arızadan tamamen bağımsız söylüyorum bunu. O durum çok sıra dışıydı ve her şirketin başına gelebilir. Benim kastım, Türk Hava Yolları gibi dünyanın her tarafında bilinen bir şirketin 2 seferi iptal olduğunda ortalığın darmaduman olmaması gerektiğidir. Teknolojik sistemlerin insanların işini net bir şekilde kolaylaştırmasıdır.

Benim THY'de bir uçuşum olduğunda herhangi bir aksaklık olmaması için dua ediyorum. Çünkü inanın çok zorlaşıyor işler. Online olarak çözebilmenizin imkanı yok zaten. Çağrı merkezini aradığınızda da hem çok uzun sürüyor hem de dediğim gibi '235' ile başlayan bir daralma geliyor. 

Bu çağda ve THY gibi büyümeye yelken açmış bir şirketin bu kadar küçük problemleri artık çözmesi şarttır. 

Sadece filo genişlemesi sizi büyütmez, böylesine bir dönemde sizi 'pratiklik' büyütür. 

Bir de Türk Hava Yolları yetkilileri herhangi bir kaosta neden ortada yok? Herkesin işine gücüne saygımız var tamam da, takımları giyip gün içinde bir kaç tur atmakla olmaz o işler arkadaşlar. Birazcık sorumluluk almakta fayda var. 

THY'deki arıza 'Geliyorum' dedi mi?

Yorumlar

Tgs ~ 6 ay önce
Çok güzel yazı be ellerinize sağlık tgs çift vardiya dönsün fazla mesai yapsın erken gelsin geç gitsin yolcuya açıklamayı siz yapacaksınız densin yıl sonu gelip çattığında zam oranı çok alana çok az alan tgs'ye az oldu paşam be oldu başım gözüm üstüne :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yhm ~ 6 ay önce
Düzelicez inşallah be
Oksijen sömürenler ~ 6 ay önce
TK’nın havalimanı içindeki personelleri altlarında elektrikli bisikletlerle boş boş tur atarlar anca her hangi bir gecikme ya da iptal durumunda nedense göremiyoruz kendilerini. Sorsanız operasyon ile ilgilenirler ama operasyon hariç her şeye burun sokuyorlar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bagaj da arıza uzun senelerdir var ~ 6 ay önce
İngilizce bilen memur ve sorumlu memur dan öteye geçemez Ama yabancı dil le alakası olmayan ama minibüs tayfası şef , müdür olur . Güzel güzelde maaşları alır yerler . Ama memur sorumlu memur yolcuyla iletişim kurabilir

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Arıza ~ 6 ay önce
Arızaya rağmen teknolojideki tüm yöneticiler kendinden emin, kimsenin koltuktan olma korkusu yok. Şirketin zararı kaç milyon dolar olmuş umrunda değil. Bir şirket düşün mail arşivini kaybetmiş, kimseden ses seda yok. 6 ay önceki yazışmalara, onaylara ulaşamıyorsun. Yazıklar olsun be!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yorum ~ 6 ay önce
Normal bir yorumu bile yayınlayamıyor musunuz? Çok yazık çok!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tarik ~ 6 ay önce
Merhaba Hic bir yonetim ciddi alt yapi harcamasi yapmiyor,bir gun sistem tamamen cokecek. Demedi demesinler

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tebrikler ~ 6 ay önce
Fatih bey tebrik ediyorum harika bir yazı olmuş Umarım THY yetkilileri bu yazdıgınız yazıdan biraz feyz alırlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Eskiler ~ 6 ay önce
Son paragrafı herkes okusun Fatih Bey. Önceki dönemde kar temizleyen, uçak temizleyen YK Başkanı gördü bu şirket. Lacilerle Genel Müdürlük vip katından şirket yönetilmiyor…

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000