13 Kasım 2023, Pazartesi
Fatih AKDENİZ
Fatih AKDENİZ [email protected]

Sabiha Gökçen Havalimanı!

Geçtiğimiz hafta içi Sabiha Gökçen'den Pegasus'un davetlisi olarak Ata'mızı anmak üzere Samsun seyahati yaptık. 

Sabiha Gökçen Havalimanı ile ilgili son zamanlarda zaten epey tartışma var. Hizmet kalitesi, satış iddiaları ve ikinci pist meselesi gibi. Sabiha'dan epey seyahatim olmuştu. Ancak bırakın ilerlemeyi maalesef meydan her geçen gün geriye gidiyor. Bize gelen yorumlarda, mesajlarda sürekli 'Otogardan farkı yok' diyenler oluyor.

Tabi orayı en fazla seyahat edenle en az seyahat edene sormak lazım. En sağlam gözlem böyle çıkar. Onların görüşleri böyle. Terminal girişlerinde müthiş bir yoğunluk var. Alan dar. Girişin ardından kontuar bölgeleri yoğun. Bağıra çağıra konuşan ve terminalde ne iş yaptığını henüz çözemediğim kişiler otogarı andırıyor desek yeridir.

Bir kaç hafta önce bir yolcumu oradan uğurlamıştım. Kioskla ilgili bir personele soru sordum. Baktı o da uğraştı sonunda 'Burada işte neyini görmüyorsun' diye fırçamızı da yemiştik. Yani buradaki gerginlik herkese sirayet etmiş. 

Hele çıkışı hiç sormayın. 

Gelen yolcu tarafından çıktıktan sonrası tam bir keşmekeş... O nedir öyle? Otobüs alanları, metroya gidiş yolu, otopark tarafı... Allah Aşkına kimse görmez mi, kimse incelemez mi? Eğer otogar benzetmesi o çıkış bölgesinden kaynaklanıyorsa otogara haksızlık olur. Kaldı ki, otogarda eskisi kadar karmaşa da yok artık. Daha düzenli ve tertipli. 

Ancak Sabiha Gökçen acilen gözden geçirilmeli. Pasaport kuyruklarını mı söyleyelim, nedeni belli olmayan o karmaşayı mı? Yapmayın yazıktır buraya.

Sabiha Gökçen Havalimanı İstanbul'un 2 numaralı havalimanı. Ama şöyle bir detay var. İSG, daha çok Anadolu yakasına hizmet veren bir meydan. Aslında spesifik bir özelliği de var. Neden böyle burası? 

Geçtiğimiz haftalarda Sabiha Gökçen CEO'su değişti biliyorsunuz. Yeni CEO da göreve başladı. Mevcut durum yeni CEO ile ilgili olamaz. En azından bir süre... Ancak kendisi eğer bu yazıyı okursa acilen baştan aşağı çok önemli kararlar almasında fayda var. Sabiha Gökçen Havalimanı çok klasik olacak belki ama bu durumu hak etmiyor. 

Yılan hikayesine dönen ikinci pist de artık açılıyor. Yani yeni terminalle beraber kapasite artışı da olacak. Gerçi ikinci pist açılınca mevcut pist bakıma alınacak ama en geç 1 yıl içerisinde tam kapasite hizmet vermeye başlayacak. 

Ama mevcut haliye bunu kaldırması pek mümkün değil. Evi yakın olmasa insanların şu haliye Sabiha Gökçen'i tercih edeceğini ben hiç sanmıyorum. Beni üzüyor İSG'nin hali. Daha bir kaç ay önce ortalık çöp yığınlarıyla doluydu. O meselenin çözülmesi bile neredeyse 1 ay sürdü. Yani olacak iş değil.

Sabiha Gökçen Havalimanı işletmecisi Malaysia Airports'un geçtiğimiz aylarda ortaklık girişimleri olduğu söylenmişti. Belki de mevcut yönetim yıprandı, artık devrederek yavaş yavaş çekilmek istiyor. Olabilir mi, elbette olabilir.

Ama ne olacaksa bir an önce olsun da koskoca bir havalimanı artık bu durumdan kurtulsun.

......................................................................................................................................................................................................................................
 
Yazının başında da dediğim gibi Pegasus Havayolları çok özel bir program organize etti. 10 Kasım günü 100. uçak 'Cumhuriyet' ile Samsun'a uçtuk. Burada Ata'mızı anma fırsatı bulup Samsun'a çıkış sürecini de dinlemiş olduk.

Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. 

Sabiha Gökçen Havalimanı!

Yorumlar

DHMİ ~ 6 ay önce
DHMİ nin kendine hayrı yok ki kimi nereyi denetleyecek? Önce kendini düzeltmesi gerekli!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tek Pist ~ 6 ay önce
Tek pist ve terminal ile uzun zamandır %100 seviyesine ulaşmış bir havalimanı. Çözüm hemen olacak bir şey değil malesef, ancak geç kalındığı çok doğru. Malezyalılar çok cimri, yeni GM de pek bişi yapamaz ancak devlet teşvik verirse ayrı mesele..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sadece sabihamı birde ankara'ya bakın derim ~ 6 ay önce
Hizmet kalitesi zaten çok düşüktü her geçen gün daha da düşüyor.Dhm niye denetleyip gereğini yapmıyor acaba?

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000