25 Eylül 2023, Pazartesi
Çetin ÖZBEY
Çetin ÖZBEY [email protected]
  • Ev çekilişi ne oldu? Allah aşkına bi sesimizi duyurun.
  • Siyasal islamın bizden almak istedikleri; Sanat,özgür düşünce, Kadın hakları, insan hakları,işçi hakları,Milli duygular,laiklik,düşünce ve ifade özgürlüğü Siyasal islamın bize verdikleri; bölücülük ,biat sistemi,islamsal yaşamın dayatılması, tarikat yaşamı
  • Asla masum değilsiniz! Konser alanlarına antik tiyatro alanlarına siz değil misiniz mescit yapan şimdide siyasal islamcılar uçağın içine sokacaklar .Siz din tüccarısınız.
  • Çetin bey, Yazılarınızı uzun zamandır takip eden biri olarak keşke namaz konusunda daha özgürlükçü bir tutum sergileyip "namaz İslam'ın direğidir. Madem öyledir elbette kokpitte oturarak namaz kılmakta bir beis yoktur. Aslında böyle bir düzenlemeye ihtiyaç da yoktu. Demek ki bazı kendini bilmez pilotlar ekip arkadaşına baskı yapmış, ibadet hürriyetine saygısızlık yapmış olmalı ki şikayet edilmiş. Her neyse bu düzenleme bu tip baskıcilarin önünü kesecektir". Bunu söylemeniz yeterlidi.
  • Giordano Bruno'nun 'Tanrı, iradesini hâkim kılmak için dünyadaki iyi insanları kullanır, dünyadaki kötü insanlar ise kendi iradelerini hâkim kılmak için Tanrı'yı kullanırlar' diye muhteşem bir sözü var. Özellikle toplumumuz ve cümle müslüman ülkelerde kutsal değerlerin kişisel ve politik çıkarlar için kullanılması tarih kadar eski ama bunun büyük bir yanlış olduğuna hala inanmıyoruz ya da inanmak istemiyoruz,kimi kandıracaksak artık. Aynı şeyleri zamanında Batılılar da yaptı ama yüzyıllar önce doğruyu buldular sonra her açıdan aldı ,yürüdüler, Düşünün, ‘Size akıl verdim,kullanın’ buyuran Yüce Allah niye onlara her güzel ve doğru şeyi nasip etti de bizlere etmedi,etmiyor? Ağzından Kuran'ı,dini,imanı düşürmeyen sözde müslümanlar koltuk,para,güç,çıkar için hak yiyor,yalan söylüyor,haksız zenginleşiyor. Namaza önem veriyorsun ki doğru,binlerce insanın hakkını yemek nedir peki bay bolat? Pazar mesaileri,pandemide kesilen paralar,pas bilet ve emekli kartları kul hakkı değil mi? Dindar adam hak yer mi,ah,vebal alır mı? Maun suresi ‘Vay haline o namaz kılanların ki,Onlar namazlarının özünden uzaktırlar. Onlar halka gösteriş yaparlar.Hayra da engel olurlar’ Yüce Allah daha ne buyursun? Yüce Allah cümlemizi cezalandırıyor ama hala akıllanmıyoruz. İnançlı bir müslüman için tek yol gösterici Kuran'dır,hadis,sünnet,şeyh,şıh,tarikat vb Kuran'da yer almaz öyle olsa tek rehber olmazdı. Nahl 89. ayet 'Bu kitabı eksiksiz,her şey için bir açıklama, doğru yolu gösteren bir rehber, bir rahmet ve müslümanlar için bir müjde olarak indirdik' Anlayana,anlamak isteyene. Hürmetler.
  • Saygısızlık çift taraflı olmamalı .Çetin beye karşı vede öyle düşünenlere karşı AMA uçuşta namaz kılmak isteyenlere karşıda olmamalı …namaz kılmak derken neden sadece seccade kılarak kılınan namaz anlaşılıyor .göz ucuyla ,zihinde de namaz kılınıyor …cokpitte 2 dk da zihnimde namaz kılıyorum kimseyi ilgilendirmez …namazın kazası da yoktur ya vaktinde kılarsın yada kılmaz ,kılamazsın Kuran’a göre …ARTIK NAMAZ TARTIŞMASI BİTSİN .WC ‘ye çıkınca uçak düşmüyor kumandaları yandakine devredip 2 dk zihinde kılmakta teknik olarak farklı deyil …NAMAZ üstünden prim iki türlüde yapmayın …tşk
  • Din ve ibadet ile ilgili eleştiriniz yoktu ama bütün namaz kılanları gösteriş yapmakla suçladınız. Yine aynı şekilde bunlar namaz kılıyorlar ama hiçbir hakka hukuka riayet etmiyorlar şeklinde bütün inananları aynı kefeye koyup suçladınız. Birisi hata yaptıysa bunu genele mal edemezsiniz. Dindar olsun olmasın kötü niyetli insanlar var elbette ama böyle yapmakla samimi insanlar üstünde kötü algı oluşturuyorsunuz. Bunlar zaten böyle ya demeye getiriyorsunuz. Yorumcuların çoğuda aynı genellemeci tarzda inançlı insanlara saydırmışlar. Laikçi zihniyet dediğimiz tam olarak budur işte. İstemediği konuya dolaylı yoldan algıyla sataşmaktır. Sonra gelsin toplumsal ayrışmalar, fikir çatışmaları. Dışarıya odaklanmak yerine ülke içinde enerjimizi birbirimize zayıflatmak için heba ediyoruz.
  • Tgs de işçiler işten çıkıyor paralar yetmiyor enflasyona eziliyoruz!!! SESİMİZİ DUYUN.
  • BUNU NEREDEN ÇIKARTINIZ Kİ. SAÇMA
  • CİDDİ BİR YAZIDIR BU. BU ŞEKİLDE CIVIK YORUMLAAR YERSİZ.

KURAN-I KERİM BAŞKA DİN’ E MENSUP OLANLARA BİLE DÜŞMANLIK BESLEMEYİN DERKEN. (*)



İki hafta önce bir yazı yazmıştım. Başlığı BAZILARI UÇUŞTA NAMAZ KILMAK ARTIK SERBEST DİYOR. YASAKTI DA HABERİMİZ Mİ YOKTU? Ve de yazı, “Bu ülkede Allah’ın emrini, namazı yasaklamak kimin haddine ki bu yasağı bir kul kaldırsın veya bir diğeri bu ibadeti serbest kılsın? sözü ile başlıyor ve THY Yönetiminin pilotların kokpitte namaz kılmasına yönelik aldığı karara karşı olan görüşlerimle birlikte bakışımı destekleyecek hususların işlenmesi ile devam ediyordu. Evet THY Yönetimi ile aynı görüşü paylaşmıyordum. Ancak yazıda ne dinimiz ve de ibadet şeklimiz ilgili tek bir cümle yoktu.  Kokpitte namaz kılınmasını doğru bulmadığımı söylüyor ve görüşümü savunurken bu kararı algı yaratmak ve tribünlere oynamak olarak yorumladığımı ifade ediyordum.

THY’NİN YORUM SEVER ÇALIŞANLARI: HİÇBİRİMİZ İNANÇ VE PARANIN KİMDE OLDUĞUNU ASLA BİLEMEYİZ.

Kutsal kitabımızın, Kur’an’ın diğer din mensuplarına karşı barışçıl biçimde yaklaşım konusundaki emirlerine, ‘Dinler arası barış ve huzura dayalı yaşam’ olgusunun, İslam’ın temel inançlarından biri olarak zikredilmesine ve Kur’an-ı Kerim’in birçok ayetinde çeşitli şekillerde buna açıkça vurgu yapılmış olmasına,  insanlara kin gütmek bir tarafa ve başka dinlerin mensuplarına karşı bile düşmanlık beslemesi dinimizce yasaklanmasına, başkalarına karşı ihanet dolu bir yöntem kullanmanın dini bir tutum olarak görmemesine ve  Kur’an-ı Kerim’in barış içinde beraberce yaşamak için birtakım önerileri arasında bunların ilk sırasında gelen İnanç ve düşünce özgürlüğü ve barışa dayalı diyalog kurmak yönündeki tutumuna rağmen THY  çalışanlarından birinin yazımın yayımlanmasından yaklaşık 20 dakika sonra daha yazıyı tam olarak anlamadan, belki de tam okumadan  ( 11.9.2023 saat 00.17.38) aldığım yorumda bana nasıl hitap ediliyordu dersiniz?

İSİM: BEYNAMAZ ÇETİN / SEN KİMSİN Kİ BU KONUDA AĞZINI AÇIYORSUN. BEYNAMAZ ADAM. GAVURUN BİRİSİN”

Evet, yukarıdaki bu çirkin seslenişi kendime yakıştırdığım şekilde “Namaz için bir şey söylediği yok. Olamaz da. Kaldı ki, herkesin günahı ve sevabı kendisine. Okuduğunuzu anlamak bu kadar mı zor? Konuyu kavrayana kadar tekrar tekrar okuyun. Kendinizi zorlayın. Kaçıncı okumada bilmem ama sonunda ümit ederim ki anlayabilesiniz. Allah size zihin açıklığı versin” diyerek cevapladım.

Malum, gavur Sözcüğü Farsçadan ilk alındığında aşağılama ve hor gösteren bir anlam içermekteyken toplum arasında hızla yayılmış ve Arapça kâfir sözcüğü ile eş anlamlı olarak kullanılmaya başlanmış, olup hakaret güden anlamını büyük oranda korumaktadır. Evet yorumcunun bu çirkin ifadesi bir Müslümana yakışıyor mu sizce?

İSLAMİYET BİZE NE ANLATIYOR?

Özetle, barış, huzur, teslimiyet, esenlik, mutluluk, inkıyat ve gönülden benimseme anlamına gelen İslam, bir din olarak şu şekilde tanımlanmaktadır: "Akıl sahiplerini, kendi iradeleriyle doğruya ulaştıran ve onlara dünyada mutluluğu, ahirette de ebedi saadeti temin eden ilahi ilkeler toplamıdır. Bu cümledeki “Akıl sahiplerini” ve “kendi iradeleri ile” sözüne dikkatinizi çekmek isterim.

İslam dininin, Allah tarafından peygamberler aracılığıyla insanlara bildirilen, dünyada ve ahirette insanları mutluluğa ulaştıracak hayat şekli, itikadi ve amelî bir nizam olduğunu söyler din insanları. İslam, akıl sahibi insanları kendi tercihleriyle bizzat hayırlı olan şeylere götüren ilahî bir kanundur. Bu deyiş içerisindeki “kendi tercihleri” ile sözcüğünü çok iyi özümsemenin gerekli olduğu açıktır.

Evet, İslamiyet bize ne anlatıyor? Bu yazıyı okuduktan sonra veya okumadan konusuna bakıp yorum yazan bazı sivil havacılık mensuplarının yorumlarında (?) belirttikleri nefret lisanının tam tersini. Tabii ki tüm yorumcuların beyanları aynı değil.

BAZILARIMIZ DİNDARLIĞI SADECE İBADET OLARAK GÖRÜYOR.

“Dinimiz İslam, sadece ibadetlerden ibaret bir din değildir. Aynı zamanda etik ve ahlaki prensipleri içeren kapsamlı bir yaşam tarzını da içerir. İslam'ın ahlaki ilkeleri arasında dürüstlük, adalet, merhamet, hoşgörü, cömertlik ve saygı vb. gibi değerler bulunur. Müslümanları, bu ahlaki prensiplere uymaya ve toplumda iyi bir şekilde davranmaya teşvik eder. Biz Müslümanların, içinden çıkamadığımız hususlardan biri de dindarlığı sadece ibadet olarak görmemiz. Yani daha çok ibadet ederek iyi Müslüman olacağımızı zanneden büyük bir kitle var. Oysa dindarlık aynı zamanda iyi insan olmanın gereğidir. Kur’an-ı Kerim, 60'e yakın ayette ‘İnananlar ve yararlı iş yapanlar' der. Tabii ki ibadette olacak ama önce ahlak, dürüstlük, çalışmak, gelir. Ahlakın, hukukun, paylaşımın olmadığı dünyada ne kadar iyi bir Müslüman olabiliriz?

EN BÜYÜK İBADET

Diyanet (Din işleri yüksel kurulu) açıklamalarını okursanız, en büyük ibadet Allah’ı anmaktır. Bu her zaman, her yerde ve herhâlde sayısızca yapılabilir bir ibadettir. Oturduğunuz yerde de kokpitte de yürürken ve yatarken de. Bu sebeple “Allah'ı anmak, en büyük ibadet” (Ankebut, 29/45.) olarak tarif edilir Kur'an-ı Kerim'de.  Zikir, Allah'ı unutmamak, hep hatırda tutmak demektir.

GELELİM YORUMLARA

Evet bu yazının yorumlarında Müslüman olan bir grup diğer din mensuplarına saldırıyor gibiydi. Evet, bu yazım en çok okunan yazı olmadı. Ama en çok yorum alan yazılarımın başında yer aldı. Toplamda 379 adet yorumun 342’ si sitede duruyor. 37 tanesi ise maalesef sansürlü. Bu neyi gösteriyor? Okur sayısı fazla değil ama, bazıları bir yorum yazmış hızını alamamış ve başka isimle bir yorum daha yazmış. Üçleyenler de olmuştur mutlak.

Kendisine pilot rumuzunu yakıştıran bir okur ise 45 yorumu ile okurları aydınlatma görevini üstlenmişti? Sansürlenenlerin arasında da pilot arkadaşımızın 6 adet yorumu var. Yanlış saymadımsa. Toplamda 51 yorum yazmış kendileri. Nasıl zaman bulduysa? Benim kanaatime göre kendileri bu konuyu tartışma platformundan çıkartmak ve insanları karşı karşıya getirmekle görevlendirilmiş bir müşavir.

Bir dönem iki üç kez, yorum nedir? Nasıl yapılır konusunda paylaşımda bulunmuştum. Tekrarlıyorum. Dinimiz insanlara eziyet etmemeyi öngörür. Bu nedenle sizlere bu 300’ün üzerindeki yorumları okuyun, seviyemizi görün demiyorum.

İSLAM dini İnsanlara adaletle hükmedilmesini emreder. Dinimizde ayrımcılık yoktur. Kuran-ı Kerimde bu hususlara ilişkin olarak yer alan sureleri bilirsiniz. Bilmeyenler arayıp kolaylıkla bulabilirler. Çalışmaları sırasında bu konuları hiç dikkate almayan yöneticilerin pilotların uçuş esnasında namaz kılmaların üzerinde

Bu hassasiyeti göstermelerini “tribünlere oynamak ve algı yönetimi yaratma” çabası olarak tariflemekten başka bir şey gelmiyordu elimden. Bu benzetmeleri doğruluğuna inanarak yaptığımı da tekrarlamak isterim.

Evet, beyler ben gavur değilim. Ve de kimseye böyle yakıştırmalar yapmayın. Hem günahtır hem de ayıp.

İNSANLARI ANLAMAK

İnsanları anlama becerisi, insanın sahip olabileceği en büyük değerlerden biri. Aynı zamanda başarılı insanların temel özelliklerinden biri de. Ancak uzun bir süredir gerek iş yaşamında ve gerekse normal yaşamımızda birbirimizi anlamamak için adeta yarış halindeyiz. Nedeni çok kimse için değişik.

Gerek aile içi eşler arası gerekse diğer insanlarla olan sosyal ilişkilerdeki zıtlaşma ve çekişmelerin ana sebebi bireylerin birbirini anlamamasından kaynaklanmaktadır. İnsanların iletişimde karşıdan istedikleri, sözlerinin dinlenmesi, saygı görmeleri ve anlaşılmalarıdır.

Başkalarını anlama ''ben'' yerine ''biz'' diyebildiğimizde, birçok şeyi affedebilme yetisi kazandığımızda ve karşı tarafın gözüyle dünyaya bakabildiğimizde gerçekleşir. Biz olabilmekte herkesin kendine has özellikleri olduğunu kabul edip, bunlara saygı göstermekle olur. Diğer insanların farklılıklarını takdir etmeyi öğrendikçe iletişim becerilerinizin arttığını gözlemleyebilirsiniz. İnsanları tanımaya başladıkça da umutlar, korkular, sevinçler, üzüntüler, kaygılar gibi birçok ortak yönünüz olduğunu göreceksiniz.

İnsanların isteklerini ve gereksinimlerini bilirseniz, onları anlamanız kolaylaşır. İnsanların temel ihtiyaçlarından birisi başkaları tarafından önemsenmektir. Karşınızdaki kim olursa olsun onu önemseyin. İnsanlar sevilmek ister. Etkili bir insan olmak için insanları sevin.

Herkesin dostluğa, yüceltilmeye ve yardıma ihtiyacı vardır. Her şeyi kendi başına yapmaya kalkışmak başarıyı düşürür. Başkalarına karşı verici olmak, gereğinde yardım isteyebilmek bir meziyettir ve sizi yüceltir.

Karşıdakine özel biri olduğunu hissettirin. Onları cesaretlendirin ve motive edin.

İnsanlara yardım edin. Verici olmak her zaman size kazandırır, her zaman verdiğinizden daha fazlasını alırsınız. Size minnettar kalan, değerli ve özel olduğunu hisseden kişi bunu göstermekten geri kalmayacaktır.

Başkalarını anlama becerisi genel olarak bir seçimdir. Bazı insanlarda bu doğuştan bir yetenek ve içgüdü meselesi olsa da her insan başkalarını anlama, motive etme ve etkileme becerisini kazanabilir.

Bu beceriyi kazanmak öncelikle herhangi bir durumu karşınızdaki insanın bakış açısıyla değerlendirmeye bağlıdır. Bu sayede hayatı tamamen yeni bir açıdan görürsünüz.

Kişisel duyarlılık, insanları anlamak için gerekli olan bir özelliktir. Küçük veya büyük, karşınızdakinin sorununu hissederek, yumuşak bir kalple yaklaşmak birçok problemi aşmaya yardımcı olacaktır.

İnsanlar genellikle görmek istediklerini görür, duymak istediklerini duyarlar. Önyargılarınızdan sıyrılarak kişiler hakkında olumlu düşünürseniz, onlar üzerinde iyi bir etki bırakırsınız. Bir işi yapmayan kişiyi tembel diye damgalamadan, meşgul olabileceğini düşünmek, bir işi ağır yapan kişiyi yavaş ve uyuşuk olarak görmek yerine titiz çalıştığını düşünmek, her zaman artı puan kazandıracaktır.

İnsanları etkilemek için, onların gereksinimlerini ortaya çıkarın ve o şeye sahip olmalarına katkıda bulunun. Onları bu şekilde motive ettiğiniz takdirde hayatlarında etkili olmanızı sağlayabilirsiniz.

İnsanları anlamak, etkili bir insan olmak ve insanlar üzerinde olumlu etki bırakmak için, onların arasına karışmalı ve gerçekten hayatlarına dahil olmalıyız.

Hayattaki en büyük manevi tatmin ve başarı duygusu başkalarına yarar sağlamaktır. İnsanları anlamaya çalışın, onları anladıkça ve kendilerini geliştirmelerine yardım ettikçe iç huzurunuzu sağlayacaksınız.

Tüm insanların birbirini anlaması dileklerimizle.

(*) Hucurat Suresi Madde 11

PAYLAŞILMAYA DEĞER FİKİRLER (TED)

BİR YALANI NASIL FARK EDERİZ? Pamela Meyer

Pamela Meyer, Amerikalı bir yazar, sertifikalı dolandırıcılık denetçisi ve girişimcidir. Reader's Digest tarafından "yalan konusunda ülkenin en tanınmış uzmanı" olarak tanımlanan Meyer, 2010 yılında Liespotting: Proven Techniques to Detect Deception kitabının yazarıdır.

KURAN-I KERİM BAŞKA DİN’ E MENSUP OLANLARA BİLE DÜŞMANLIK BESLEMEYİN DERKEN. (*)

Yorumlar Tüm Yorumlar (36)

Ev ~ 7 ay önce
Ev çekilişi ne oldu? Allah aşkına bi sesimizi duyurun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Aristotales ~ 7 ay önce
Siyasal islamın bizden almak istedikleri; Sanat,özgür düşünce, Kadın hakları, insan hakları,işçi hakları,Milli duygular,laiklik,düşünce ve ifade özgürlüğü Siyasal islamın bize verdikleri; bölücülük ,biat sistemi,islamsal yaşamın dayatılması, tarikat yaşamı

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Marcus ~ 7 ay önce
Asla masum değilsiniz! Konser alanlarına antik tiyatro alanlarına siz değil misiniz mescit yapan şimdide siyasal islamcılar uçağın içine sokacaklar .Siz din tüccarısınız.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Maner ~ 7 ay önce
Çetin bey, Yazılarınızı uzun zamandır takip eden biri olarak keşke namaz konusunda daha özgürlükçü bir tutum sergileyip "namaz İslam'ın direğidir. Madem öyledir elbette kokpitte oturarak namaz kılmakta bir beis yoktur. Aslında böyle bir düzenlemeye ihtiyaç da yoktu. Demek ki bazı kendini bilmez pilotlar ekip arkadaşına baskı yapmış, ibadet hürriyetine saygısızlık yapmış olmalı ki şikayet edilmiş. Her neyse bu düzenleme bu tip baskıcilarin önünü kesecektir". Bunu söylemeniz yeterlidi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Manera ~ 7 ay önce
Ya tabi sonra kokpite dini objeler konulsun namaz kılanlar kılmayan ları fişlesin Kokpitde ben bu tarikatdan sen hangi tarikatdansın muhabbetleri yapılsın … Ben Bu kararların masum olduğunu düşünmüyorum
CVP MANER ~ 7 ay önce
İLGİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM. NAMAZIN İSLAMİ İBADETLERDEN BİRİ OLDUĞUNU YAZIDA ZATEN BELİRTMİŞTİM. İBADETİN SİZİN TABİRİNİZLE DİREĞPİNİN NE OLDUĞUDA BU YAZIMDA VAR. AYRICA TÜM NAKİL VASITALARINDA İNSANLARIN NASIL İBADET EDEBİLECEKLERİNİ DE İFADE ETTİĞİMİ HATIRLIYORUM. BEN BU KONUDA BASKI FALAN OLABİLECEĞİNE DE İNANMIYORUM.KİBAR YORUMUNUZ İÇİN TEŞEKKÜRLERİMİ SUNUYORUM.
Sn Çetin Bey ~ 7 ay önce
Giordano Bruno'nun 'Tanrı, iradesini hâkim kılmak için dünyadaki iyi insanları kullanır, dünyadaki kötü insanlar ise kendi iradelerini hâkim kılmak için Tanrı'yı kullanırlar' diye muhteşem bir sözü var. Özellikle toplumumuz ve cümle müslüman ülkelerde kutsal değerlerin kişisel ve politik çıkarlar için kullanılması tarih kadar eski ama bunun büyük bir yanlış olduğuna hala inanmıyoruz ya da inanmak istemiyoruz,kimi kandıracaksak artık. Aynı şeyleri zamanında Batılılar da yaptı ama yüzyıllar önce doğruyu buldular sonra her açıdan aldı ,yürüdüler, Düşünün, ‘Size akıl verdim,kullanın’ buyuran Yüce Allah niye onlara her güzel ve doğru şeyi nasip etti de bizlere etmedi,etmiyor? Ağzından Kuran'ı,dini,imanı düşürmeyen sözde müslümanlar koltuk,para,güç,çıkar için hak yiyor,yalan söylüyor,haksız zenginleşiyor. Namaza önem veriyorsun ki doğru,binlerce insanın hakkını yemek nedir peki bay bolat? Pazar mesaileri,pandemide kesilen paralar,pas bilet ve emekli kartları kul hakkı değil mi? Dindar adam hak yer mi,ah,vebal alır mı? Maun suresi ‘Vay haline o namaz kılanların ki,Onlar namazlarının özünden uzaktırlar. Onlar halka gösteriş yaparlar.Hayra da engel olurlar’ Yüce Allah daha ne buyursun? Yüce Allah cümlemizi cezalandırıyor ama hala akıllanmıyoruz. İnançlı bir müslüman için tek yol gösterici Kuran'dır,hadis,sünnet,şeyh,şıh,tarikat vb Kuran'da yer almaz öyle olsa tek rehber olmazdı. Nahl 89. ayet 'Bu kitabı eksiksiz,her şey için bir açıklama, doğru yolu gösteren bir rehber, bir rahmet ve müslümanlar için bir müjde olarak indirdik' Anlayana,anlamak isteyene. Hürmetler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Saygısızlık tabiki olmamalı ~ 7 ay önce
Saygısızlık çift taraflı olmamalı .Çetin beye karşı vede öyle düşünenlere karşı AMA uçuşta namaz kılmak isteyenlere karşıda olmamalı …namaz kılmak derken neden sadece seccade kılarak kılınan namaz anlaşılıyor .göz ucuyla ,zihinde de namaz kılınıyor …cokpitte 2 dk da zihnimde namaz kılıyorum kimseyi ilgilendirmez …namazın kazası da yoktur ya vaktinde kılarsın yada kılmaz ,kılamazsın Kuran’a göre …ARTIK NAMAZ TARTIŞMASI BİTSİN .WC ‘ye çıkınca uçak düşmüyor kumandaları yandakine devredip 2 dk zihinde kılmakta teknik olarak farklı deyil …NAMAZ üstünden prim iki türlüde yapmayın …tşk

Yanıtla

Kalan karakter 1000
rahatsız edici ~ 7 ay önce
Din ve ibadet ile ilgili eleştiriniz yoktu ama bütün namaz kılanları gösteriş yapmakla suçladınız. Yine aynı şekilde bunlar namaz kılıyorlar ama hiçbir hakka hukuka riayet etmiyorlar şeklinde bütün inananları aynı kefeye koyup suçladınız. Birisi hata yaptıysa bunu genele mal edemezsiniz. Dindar olsun olmasın kötü niyetli insanlar var elbette ama böyle yapmakla samimi insanlar üstünde kötü algı oluşturuyorsunuz. Bunlar zaten böyle ya demeye getiriyorsunuz. Yorumcuların çoğuda aynı genellemeci tarzda inançlı insanlara saydırmışlar. Laikçi zihniyet dediğimiz tam olarak budur işte. İstemediği konuya dolaylı yoldan algıyla sataşmaktır. Sonra gelsin toplumsal ayrışmalar, fikir çatışmaları. Dışarıya odaklanmak yerine ülke içinde enerjimizi birbirimize zayıflatmak için heba ediyoruz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP RAHATSIZ EDİCİ ~ 7 ay önce
bütün namaz kılanları gösteriş yapmakla suçladınız. EVET BU SUÇLAMAYI YAPTIĞIM CÜMLEYİ BANA SÖYLESENİZ DE EĞER BÖYLE AFFEDİLMEZ BİR HATA YAPTIMSA HER KİMSE / KİMLERSE ONLARDAN ÖZÜR DİLESEM. BEKLİYOR OLACAĞIM.
Blanke ~ 7 ay önce
Evet sosyal ortamda namaz kılan kimse gösteriş yapıyordur.Namaz kendinle başbaşa kaldığın yerde kılınır.İş yerinde mesai saatinde ibadet yapmak da acil durum yaşana bilecek yerde böyle kararlar almak saçmalıktan başka bişey değil
Realsit6 ~ 7 ay önce
Alın size blankenin yorumu. Namazın noldugunu bilen, hakiki manada Müslüman olan biri Allah aşkına bu yorumu yapabilir mi? Ben bu adama islmadan nasibi yok, gavur dersem hakaret mi etmiş olurum? Benimkisi sadece durum tespiti. İmanın kimde olduğu herkesin sessiz olduğu ortamda bilinmez. İslam'ın en temel ibadeti olan namaza karşı olan, namazın noldugunu bilmeyende basbayağı iman yoktur.
Sevgili blanke ~ 7 ay önce
Muhtemelen müslüman değilsiniz yada İslami, namazı bilmeyen bir müslümansiniz. Savaşın ortasında ordunun yarısı namaz kılarken diğer yarısı cihat etmiş bir dinin mensubuyuz. Farz olan ibadetlerin gösteriş olmayacağını, bunun kulun Allah'a yapmak zorunda olduğu bir ibadet olduguna inanan Müslümanlarız. Benim anlamadığım bilmediniz bir din ve ibadet hakkında nasıl böyle kat'i ve cesur aciklama yapabiliyorsunuz. Sorun tam da siz ve sizin gibi düşünenler. Düzenlede tam da sizin gibilerin önünü kesmek için
Blanke ~ 7 ay önce
Bıktık sizlerden ya .. amacınız ibadet değil! Sizin ne laikliğe ne de diğer dinlere saygınız var.amacınız bütün kurumlara tarikarçıları doldurmak
Tgs ~ 7 ay önce
Tgs de işçiler işten çıkıyor paralar yetmiyor enflasyona eziliyoruz!!! SESİMİZİ DUYUN.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP DİNDEN DÖNEN ~ 7 ay önce
BUNU NEREDEN ÇIKARTINIZ Kİ. SAÇMA

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP BENCE ~ 7 ay önce
CİDDİ BİR YAZIDIR BU. BU ŞEKİLDE CIVIK YORUMLAAR YERSİZ.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000