11 Eylül 2023, Pazartesi
Fatih AKDENİZ
Fatih AKDENİZ [email protected]

İstanbul'u sel götürdü... Operasyon devam!

Dünyanın birçok ülkesinde olağanüstü hava şartlarında hava operasyonlarının aksamasına ve havalimanlarının kapanmasına şahit olduk. Burada herhangi bir tuhaflık yok. Geçtiğimiz hafta içinde de İstanbul'da, özellikle kuzey tarafını etkileyen çok şiddetli yağış meydana geldi.

Bu yağış sırasında Başakşehir'i adeta sel götürdü. Küçükçekmece, Arnavutköy tarafında ciddi su baskınları yaşandı. Hayatını kaybeden vatandaşlarımız oldu. Tabi buradan hareketle karşıt görüşlü olan taraflar birbirlerini suçladı, alışık olduğumuz durumlar yaşandı.

Yağmurun şiddeti İstanbul Havalimanı'nı da epey etkiledi, orada da su baskınlarını gördük. Yıldırım çarpan personeller oldu. Neyse ki ciddi şekilde yaralanma söz konusu olmadı. Yukarıda da dediğim gibi, şiddetli yağmur, kar ya da fırtına durumlarında hava operasyonları aksar. Bu dünyanun en gelişmiş ülkelerinde de böyledir. Daha birkaç hafta önce Avrupa'nın en yoğun havalimanlarından biri olan Frankfurt Havalimanı şiddetli yağıştan perişan oldu. Yüzlerce uçuş iptal edildi, apronda uçaklar tabiri caizse suyun üstünde yüzdü!

Bunlar yılda bir-iki kez olur ya da olmaz. Buradan vazife çıkarmanın manası yok.

Ama bizdeki durum nedense biraz daha farklı. 

İstanbul'da bastıran yağış nedeniyle uçuşlarda kayda değer bir aksaklık yaşanmadı. Operasyon 15-20 dakika kadar durdu. Sonra non-stop devam...

Ama olması gereken bu muydu? 

Olağanüstü hava şartlarında operasyonu net bir şekilde durdurup insanı hayatını önemsemek bu kadar zor olmamalı. Birkaç uçuşun gecikmesinden operasyonel olarak maddi zarar çıkarılabilir ama insan hayatından önemli midir?

Yağmurun şiddetini azaltması, ya da beraberindeki hava olaylarının normale dönmesi beklenmez mi? ( Yıldırım olayı vs...)

Ne olursa olsun devam kararı insan hayatına zarar vereceği için bu durumlarda birçok ülkede operasyonlar durduruluyor. Aniden kesiliyor ki normale dönüş en az zararla olsun.

İstanbul Havalimanı'nda bazı personeller müdürleriyle sözlü olarak tartışıp iş bıraktı. 'Operasyona devam edemiyoruz' diyen personele üstleri tarafından 'kesmek yok devam edeceğiz' yanıtı verilince istifa eden personeller oldu. Haklı olarak...

Bu tip olağanüstü durumlarda operasyonu durdurmaktan çekinmeyelim. Kim ne derse desin. 

Ne zamanki insan hayatının önemini en başa çekeriz, o zaman işler yoluna girer...

İstanbul'u sel götürdü... Operasyon devam!

Yorumlar

thyopet ~ 8 ay önce
tüm saha çalışanlarına hayırlı olsun. Artık geçim sıkıntısı ve baskılara dayanamayıp 2 kelam konuşanlara KAPI ORADA diye karşılık veren level atlayan bir yöneticisi var. okullar açıldı uçuşlar azaldı diyerek hakkını arayan personellerin ÇEŞİTLİ BAHANELERLE KAPI önüne koyulma mevsimi herkese Duyurulur....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
FORMER CAPTAIN ~ 8 ay önce
Bizim yolumuz daha uzun. Yaşam mücadelesi ve ekmek kavgası vede yöneticilerin daha çok kazanmasını dayanılmaz hafifliği, rahatlık ve insan sağlığından daha baskın. Ne gürültü önemli ne insan hayatı. zamanı gelecek muhakkak. Ama evrelerden geçmemiz lazım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İnsan olmak ~ 8 ay önce
Çağdaş toplumlarda havalimanlarına yakın yerleşkelerdeki insanların gürültüden minimum derecede etkilenmesi ve de çalışanların insan gibi yaşam sürebilmeleri için gece saatlerinde operasyon neredeyse durduruluyor. Peki ya bizde?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Daha dur.. ~ 8 ay önce
Bu sene birçok meteorolog bölgenin çok yağış alacağını,hatta İstanbul barajlarının minimum %80 doluluk ile yazı karşılayacağından bahsetmekte,bu da önümüzdeki dönemde özellikle taşkın olan yerlerde çok ciddi sıkıntılar yaşanacağına bir işaret…

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hım ~ 8 ay önce
Bu açıklama 2017 de yapılmıştı

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000