02 Ekim 2023, Pazartesi
Fatih AKDENİZ
Fatih AKDENİZ [email protected]
  • hak arayışı yok rant arayışı var.
  • TFS akaryakıttaki çözülmek bilmeyen sorunlar Birileri arık el atsın şu konulara Yıllardır yazın kışlıklarımızı kışın yazlıklarımızı alıyoruz geçen sene exxel programında beden sıralarının kayması sonucunda kimi personel tşörtlerini teslim bile alamadı. Bu sene yazlık kıyafetler o kavurucu sıcakların ortasında geldi gelen tşörtlerde yıkandıktan sonra 2 beden çekiyor Kışlık pantolonlar verildi şimdide kışlık pantoları geri topluyorlar tekrar fabrikaya geri gönderiyorlar.
  • DHMİ hava trafik hizmetlerinde tekel olmaktan çıkarılmalıdır. Havalimanı işleticisi İGA, TAV vb. kurumsal şirketlerimizin Hava Trafik Kontrolörü yetiştirme ve çalıştırma için yetkilendirilmesi gerekir. SHGM bu konuda bir çalışmayı derhal hayata geçirmeli. Böylece Hava Trafik Kontrolü arkadaşlar gerektiği itibarı görür düşüncesindeyim.
  • Mesleğe başladığımda şunu farkettim ki atc lerin hem kurum içi hem kurum dışı ciddi bir kötü imaj problemi var Eylemden önce yapılması gereken atc nin imajını düzeltecek ciddi bir PR çalışmasıdır Gel gör ki bunu kendi meslektaşlarıma bile anlatamıyorum Bu kafayla atc nin işi zor
  • Hakkını arıyor diye kimsenin lisansını iptal edemezsiniz. Shgm, THY pilotlarının kokpitte namaz kılmasının uçuş emniyetini ne kadar riske atacağını değerlendirmeden buna nasıl onay verdiklerini, bu yüzden bir uçak düşerse nasıl hesap vereceklerini düşünsün.
  • Öncelikle yazınız için teşekkürler..İnisiyatif almak veya almamakla ilgili yazacağım. İnisiyatif almak ; bir hava trafik kontrolörünün trafiği hızlandırmak için kendi iş yükünü kat be kat arttırıp trafikleri daha kısa yollardan götürüp hem yakıt hem de zaman kaybını önemli ölçüde azaltmasıdır. Bu bir zorunluluk değildir Eurocontrolün de belirttiği gibi. Yani özlük haklarını ve alması gereken maaşı almamasına rağmen atc nin kendisinden yaptığı iyiliktir. Bu iyiliği yaptığı için dışarıdan bakanların artık sanki göreviymişcesine yapması baskılanan durumdur.
  • Bknz : ucucu ekip olmayan Tk.
  • Çok önemli bir noktaya deginmissiniz, hakkaten bu DHMİ yetkileri neden çıkıp bir açıklama yapmıyor?
  • Eurocontrolün uyguladığı ve önerdiği tarzda bir tazminat dağıtımı yapılsa siz ortalığı ayağa kaldırırsınız
  • Çok doğru bir yazı elinize sağlık. Bazı arkadaşlarımız kurum içinde sürekli birbirini aşağı çekiyor. Bırakın herkes hakkını alsın. Kazanan Eurocontrol değil şirketler değil Türkiye olsun.

İnisiyatif almadan çalışmak!

Geçtiğimiz hafta yazdığım kısa bir değerlendirme yazısından sonra epey tepki aldım. Benim sendikadan beslendiğim falan söylendi yazıldı epey. Çok önemli değil. Alıştık artık bunlara.

Meselenin kendisine odaklanma huyu bizde pek olmadığı için hemen suçlama yapmak adetimiz oldu. Yapacak birşey yok. 

Ortada bir belirsizlik var. Ya da bana öyle geliyor. Havacılığın en önemli unsurlarından hava trafik kontrolörlerinin bir hak arayışı var. Burada karşı çıkanlar olduğu gibi destek olanlar da var. 

Aslına bakarsanız ilk fitil HTK-SEN'in açıklamasıyla ateşlenmişti. Geçtiğimiz ay yapılan açıklamada sendika hak arayışlarında uzun bir müdadele verdiklerinden ancak bir sonuç alamadıklarından bahsetmişti. Bu nedenle konuya dikkat çekebilmek için belli dönemlerde insiyatif almadan çalışacaklarını açıklamışlardı. Açıklamayı merak edenler siteden bulup okuyabilirler. 

Açıklamada insiyatif almadan çalışma yönteminin iş bırakma, durdurma, eylem ya da grev olmadığı ve zorunlu olmadıkları halde inisiyatif alarak iş yüklerini arttırmak pahasına direkt rotalarla ve sağladıkları trafik kolaylıklarıyla havayolu şirketlerine milyarlarca liralık yakıt tasarrufu sağladıklarından bahsedildi. Yani 'mecbur değiliz ama biz elimizden gelenin fazlasını veriyoruz' dediler. Doğrudur yanlıştır bunu uzmanları söylesin.

Yukarıda dedim ya; Bir hak arayışı var. Mesleğin önemi yok. Kontrolör olur, pilot olur, işçi olur, memur olur vs. Bir hak arayışı var ama umursayan yok. Bunu dile getirmek hem onlar açısından hem de bizim açımızdan ilginç sonuçlara neden olabiliyor. Sendikanın açıklamasından sonra karşı tepki olarak neredeyse hain diyenler bile çıktı. Çok tuhaf!

Benim anlamadığım, konunun direkt muhatabı olan DHMİ'den tek bir yetkilinin çıkıp iki kelam etmemesi. Çıkın diyin ki kontrolörlerin talebi yersizdir haksızdır. Ya da haklılar ama biz böyle karar aldık.Ya da her neyse...

Ortada bir mücadele var ama hakem yok!

Kimse kimsenin yanlısı ya da destekçisi değil. Bu, bir dile getirme yöntemidir. Bana daha fazla araştır diyenler de oldu. Saygı duyuyorum buna elbette ama mesele konunun daha detaylı incelenmesinden ziyada özü bana göre. Öz'e odaklanan kimse yok. 

Diyorum ya; ben bunu yazdım ya da haber oldu vs. Taraflar bunu değerlendirsinler. Ben kontrolörlerin sözcüsü ya da danışmanı değilim. DHMİ'den neden ses çıkmıyor bunu anlamıyorum.

Geçen hafta da değindim, bir komisyon kurulmalı bu konuyla ilgili. Bu süreci yok saymak görmezden gelmek sorunu ortadan kaldırmaz ki. 

DHMİ'den ses çıkmıyor ama SHGM'den çok sert bir ses çıktı bildiğiniz gibi. 'Lisanslarınızı iptal ederiz' dediler. Yani durun bu konuyu bir konuşalım değerlendirelim değil de adeta korkutarak bastırma yöntemi bu. Bu nasıl bir uzlaşma yoludur ben hiç görmedim açıkçası!

Bu yöntem yanlıştır, bu yöntem üzücüdür. Taraflardan birini korkutmaktansa konuşmak, çözüme odaklanmak daha mantıklı değil mi? 

Kontrolörlerin inisiyatif almadan çalışma kararı geçtiğimiz günlerde başladı. Belirli dönemlerde yapacaklarını açıklamışlardı. Bakalım daha ne kadar görmezden gelinecek bu iş. 

Doğru düşünmeye davet etmekten başka ne yapılabilir ki? 

İnisiyatif almadan çalışmak!

Yorumlar Tüm Yorumlar (23)

ali ~ 7 ay önce
hak arayışı yok rant arayışı var.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
4444444 ~ 7 ay önce
TFS akaryakıttaki çözülmek bilmeyen sorunlar Birileri arık el atsın şu konulara Yıllardır yazın kışlıklarımızı kışın yazlıklarımızı alıyoruz geçen sene exxel programında beden sıralarının kayması sonucunda kimi personel tşörtlerini teslim bile alamadı. Bu sene yazlık kıyafetler o kavurucu sıcakların ortasında geldi gelen tşörtlerde yıkandıktan sonra 2 beden çekiyor Kışlık pantolonlar verildi şimdide kışlık pantoları geri topluyorlar tekrar fabrikaya geri gönderiyorlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Çözüm ~ 7 ay önce
DHMİ hava trafik hizmetlerinde tekel olmaktan çıkarılmalıdır. Havalimanı işleticisi İGA, TAV vb. kurumsal şirketlerimizin Hava Trafik Kontrolörü yetiştirme ve çalıştırma için yetkilendirilmesi gerekir. SHGM bu konuda bir çalışmayı derhal hayata geçirmeli. Böylece Hava Trafik Kontrolü arkadaşlar gerektiği itibarı görür düşüncesindeyim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
PR çalışması yapılmalı ~ 7 ay önce
Mesleğe başladığımda şunu farkettim ki atc lerin hem kurum içi hem kurum dışı ciddi bir kötü imaj problemi var Eylemden önce yapılması gereken atc nin imajını düzeltecek ciddi bir PR çalışmasıdır Gel gör ki bunu kendi meslektaşlarıma bile anlatamıyorum Bu kafayla atc nin işi zor

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Shgm ~ 7 ay önce
Hakkını arıyor diye kimsenin lisansını iptal edemezsiniz. Shgm, THY pilotlarının kokpitte namaz kılmasının uçuş emniyetini ne kadar riske atacağını değerlendirmeden buna nasıl onay verdiklerini, bu yüzden bir uçak düşerse nasıl hesap vereceklerini düşünsün.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Atc ~ 7 ay önce
Öncelikle yazınız için teşekkürler..İnisiyatif almak veya almamakla ilgili yazacağım. İnisiyatif almak ; bir hava trafik kontrolörünün trafiği hızlandırmak için kendi iş yükünü kat be kat arttırıp trafikleri daha kısa yollardan götürüp hem yakıt hem de zaman kaybını önemli ölçüde azaltmasıdır. Bu bir zorunluluk değildir Eurocontrolün de belirttiği gibi. Yani özlük haklarını ve alması gereken maaşı almamasına rağmen atc nin kendisinden yaptığı iyiliktir. Bu iyiliği yaptığı için dışarıdan bakanların artık sanki göreviymişcesine yapması baskılanan durumdur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Insiyatif almadan calismamak ~ 7 ay önce
Bknz : ucucu ekip olmayan Tk.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kaleminize sağlık ~ 7 ay önce
Çok önemli bir noktaya deginmissiniz, hakkaten bu DHMİ yetkileri neden çıkıp bir açıklama yapmıyor?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İşine gelince ~ 7 ay önce
Eurocontrolün uyguladığı ve önerdiği tarzda bir tazminat dağıtımı yapılsa siz ortalığı ayağa kaldırırsınız

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bravo ~ 7 ay önce
Çok doğru bir yazı elinize sağlık. Bazı arkadaşlarımız kurum içinde sürekli birbirini aşağı çekiyor. Bırakın herkes hakkını alsın. Kazanan Eurocontrol değil şirketler değil Türkiye olsun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000