14 Ekim 2017, Cumartesi 11:23:15

TK35 seferinde neler yaşandı?

İstanbul-Montreal seferini yapan THY uçağında kalkıştan kısa bir süre sonra yolculardan birinin rahatsızlanması üzerine geri dönme kararı alan pilot, iniş ağırlığına ulaşmak için 7 saat 20 dakika boyunca hava sahasında tur attı. Uçak binlerce liralık yakıt tüketti.
  • Teknik cevap verebilir
  • FC MSA kökenliymiş.
  • Tövbe yarabbim ne kadar cahil saçma sapan yorumlar.Bi uçağın max takeoff weight ve max landing weight değerleri vardır. Aralarındaki fark ise uçağın trip ve taxi yakıtının toplamıdır, bunları çıkarırsan uçağın ZFW sini bulursun.Her neyse uçak havalandıktan sonra yolcu rahatsızlanmıştır ve A330 geniş gövde bir uçağın parkurda aldığı yakıt tahminimce 100 ton kadar. Uçak actual değerlere bakılırsa bu şekilde iniş yapması tehlikelidir. Evet medical emergency ilan edilmiş sonuçta her şeyden önce can güvenliği ama yolcunun durumunu kimse bilmiyor. Ha overweight landing yapabilir miydi evet fakat çok tehlikeli, uçağın ön dikmesi zarar görebilir, uçak pisti tutturamaya bilir vs. en basit tahminler ve tüm yolcuların hayatını tehlikeye atan bir karar. Adam ani karar verip bu hataya düşmemiş beklemiş ki yolcunun durumu ağırlaşırsa Overweight inerim diye. Yola da devam etse okyanusun üstünde nereye inecek bir anda adam ölürken? Oturduğunuz yerden fındık kadar beyninizle yorum yapmayın.
  • Kaptanlarımızın suçu olmadığı %100, bu konular kaptan kararıyla olmaz, buna karar veren OCC, ground ops, dispatch vs var şirketine göre isim değişebilir. Benim merak ettiğim, “overweight landing” için bizim uçaklarda izin verilen durumlardan biri medical emergency’dir, yakıt yakmadan direk ineriz. wide body’de yine de inilmiyor mu? Sanmıyorum zira hasta biri 7 saatte ölebilir, konuyu bilen merakımızı giderebilir mi?
  • Yolcu öldü zaten. Saklaniyor.
  • Zaman ve stress yonetimi olmayan bir kaptanmis kendisi 7 saat havada tur atacagini biliyorsun full yakit oldugunu biliyorsun bosa tur atacagina ilerle ve rotadaki farkli bir hava alanina in zaman kaybi para kaybi yakit kaybi sacma sapan bisi her rahatsizlanana da ucak geri donus karari mi aliyor ?? Yani zaten mudehale yapamadin 7 saat gecti aradan bu neyin acil inisi birde saglik ekipleri geldi durumu iyi diyor zaten bisi yokki durumunda yolcunun
  • Kaptan THY meshur FORDEC uygulamistir . Zaten fordec icin 1 Saat zaman kaybetmistir , Overweight landing Iyi degil catastrophic failure disinda . Engine fire , heavy smoke in the cabin hic kimse holding patternde 7 Saat beklemez Kaptaniin montroel gitseydi FORDEC icin Iyi idi FORDEC zaman Kaybi ABBA faster and it cover the all emergency less than 8 minutes
  • Cok merak ettim. Dumping sistemi bu ucaga maliyeti neydi. Ve bir daha boyle bir vaka ile karsilasinca yapilan israfa degecekmi.
  • Maden uçak yakıt boşaltamıyor kaptan neden kanadın üzerinde ufak bir delik açarak yakıtın kendi kendine boşalmasını beklemedi?
  • İlginç bir durum, belirtilmeyen bir durum olduğunu düşünüyorum

İstanbul-Montreal seferini yapan THY uçağında kalkıştan kısa bir süre sonra yolculardan birinin rahatsızlanması üzerine geri dönme kararı alan pilot, iniş ağırlığına ulaşmak için 7 saat 20 dakika boyunca hava sahasında tur attı. Uçak binlerce liralık yakıt tüketti.

Türk Hava Yolları’nın İstanbul’dan Kanada’nın Montreal şehrine gitmek üzere 253 yolcusuyla saat 15.33’te Atatürk Havalimanı’ndan kalkan TK35 sefer sayılı Aırbus A330 tipi tarifeli uçağında kalkıştan kısa bir süre sonra 16 yaşındaki bir yolcu rahatsızlanmış, bunun üzerine uçağın pilotu İstanbul’a geri dönme kararı almıştı.

Yakıt harcamak için 7 saat 20 dakika havada tur attı

Uygun iniş ağırlığına ulaşabilmek için 7 saat 20 dakika boyunca Marmara Denizi üzerinde tur atarak yakıt tüketen TC-JOA kuyruk tescilli uçak, saat 22.55’te Atatürk Havalimanı’na sorunsuz iniş yaptı. İnişin akabinde havalimanında görevli sağlık ekipleri ambulansla uçağa gelerek rahatsızlanan yolcuya müdahale etti. Yolcunun sağlık durumunun iyi olduğu bildirilirken, yolcular da uçaktan indirilerek terminale alındı.

Geniş gövdeli uçak sınıfında yer alan Aırbus A330-300 tipi uçak yolcu ve yakıt kapasitesi fazla olduğu için havada saatlerce tur atmak zorunda kaldı. Fazla yakıtını harcamak için 7 saat 20 dakika Marmara Denizi üzerinde tur atan uçak saatte yaklaşık 6 ton yakıt tüketti. Bu süre zarfında binlerce liralık yakıt harcadı.

BAZI YOLCULAR UÇMAKTAN VAZGEÇTİ

Öte yandan geri dönen uçaktaki yolcuların mağdur olmaması amacıyla THY tarafından özel ilgi gösterildi. Uzun saatler boyunca havada tur atmak zorunda kalan yolculara çeşitli ikramlar yapıldığı öğrenildi. TK35 seferiyle İstanbul'dan Montreal'e gidecek uçakta yer alan yolcular yerel saatle 01:35'te yeniden yolculuklarına başladı. THY'den konuyla ilgili yapılan açıklamada, "Saat 01:35'te havalanan  TK35 uçuş kodlu İstanbul- Montreal seferimize rahatsızlanan yolcumuz ve 4 yakını ile uçmaktan vazgeçen 6 yolcumuz devam etmedi. Uçuşa devam etmeyen yolcularımıza otel hizmeti verildi. Yeniden havalanan uçağımızın saat 11:50 gibi Montreal’e inmesi planlanmaktadır" denildi.

TK35 seferinde neler yaşandı?

Yorumlar Tüm Yorumlar (79)

Atakan ~ 6 yıl önce
Teknik cevap verebilir

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ucansey ~ 6 yıl önce
FC MSA kökenliymiş.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
BEYZA ~ 6 yıl önce
Tövbe yarabbim ne kadar cahil saçma sapan yorumlar.Bi uçağın max takeoff weight ve max landing weight değerleri vardır. Aralarındaki fark ise uçağın trip ve taxi yakıtının toplamıdır, bunları çıkarırsan uçağın ZFW sini bulursun.Her neyse uçak havalandıktan sonra yolcu rahatsızlanmıştır ve A330 geniş gövde bir uçağın parkurda aldığı yakıt tahminimce 100 ton kadar. Uçak actual değerlere bakılırsa bu şekilde iniş yapması tehlikelidir. Evet medical emergency ilan edilmiş sonuçta her şeyden önce can güvenliği ama yolcunun durumunu kimse bilmiyor. Ha overweight landing yapabilir miydi evet fakat çok tehlikeli, uçağın ön dikmesi zarar görebilir, uçak pisti tutturamaya bilir vs. en basit tahminler ve tüm yolcuların hayatını tehlikeye atan bir karar. Adam ani karar verip bu hataya düşmemiş beklemiş ki yolcunun durumu ağırlaşırsa Overweight inerim diye. Yola da devam etse okyanusun üstünde nereye inecek bir anda adam ölürken? Oturduğunuz yerden fındık kadar beyninizle yorum yapmayın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
cahil beyzaya ~ 6 yıl önce
Birincisi MTOW ile MLW arasındaki farkta taxi yakıtı yok, zira uçak taksiyi havada yapmıyor. İkincisi, Overweight landing, senin sandığın gibi tehlikeli değil, ön dikme ise overweight ile ilgisi olan son şey, ondan önce ana dikmeleri ve strutları ilgilendir. kısacası, fındık kadar bilginle millete laf edip kendini madara etme.
Beyza ~ 6 yıl önce
Canım orda taxi nin yanında hayvan kadar trip yazıyor görebiliyorsan. Okumayı da mı ben öğreteyim :)
Beyza ~ 6 yıl önce
Zaten şu ön dikme konusundaki yorumun bile beni benden aldı ki MLW uçağın tipi ve ön dikmesine göre planlanan bir değerdir, pilotun en ufak bir hatasında fazla ağırlık ön dikmeye zarar verir hatta kırabilir. Uçak pisti tutturamaya bilir demiştim ondan kastım da fren mesafesini ayarlamak normale göre daha zor olacağından uçak pistten çıkabilir.
Narrow body kaptanı olarak sorum var ~ 6 yıl önce
Kaptanlarımızın suçu olmadığı %100, bu konular kaptan kararıyla olmaz, buna karar veren OCC, ground ops, dispatch vs var şirketine göre isim değişebilir. Benim merak ettiğim, “overweight landing” için bizim uçaklarda izin verilen durumlardan biri medical emergency’dir, yakıt yakmadan direk ineriz. wide body’de yine de inilmiyor mu? Sanmıyorum zira hasta biri 7 saatte ölebilir, konuyu bilen merakımızı giderebilir mi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Gizli ~ 6 yıl önce
Yolcu öldü zaten. Saklaniyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sacma ~ 6 yıl önce
Zaman ve stress yonetimi olmayan bir kaptanmis kendisi 7 saat havada tur atacagini biliyorsun full yakit oldugunu biliyorsun bosa tur atacagina ilerle ve rotadaki farkli bir hava alanina in zaman kaybi para kaybi yakit kaybi sacma sapan bisi her rahatsizlanana da ucak geri donus karari mi aliyor ?? Yani zaten mudehale yapamadin 7 saat gecti aradan bu neyin acil inisi birde saglik ekipleri geldi durumu iyi diyor zaten bisi yokki durumunda yolcunun

Yanıtla

Kalan karakter 1000
FORDEC ~ 6 yıl önce
Kaptan THY meshur FORDEC uygulamistir . Zaten fordec icin 1 Saat zaman kaybetmistir , Overweight landing Iyi degil catastrophic failure disinda . Engine fire , heavy smoke in the cabin hic kimse holding patternde 7 Saat beklemez Kaptaniin montroel gitseydi FORDEC icin Iyi idi FORDEC zaman Kaybi ABBA faster and it cover the all emergency less than 8 minutes

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ayten ~ 6 yıl önce
Cok merak ettim. Dumping sistemi bu ucaga maliyeti neydi. Ve bir daha boyle bir vaka ile karsilasinca yapilan israfa degecekmi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
mafaky ~ 6 yıl önce
A333'lerde bu sistem, parasını verseniz bile takılamıyormuş!... A332'lerde ilave para verip taktırılabiliyor...
Neden ~ 6 yıl önce
Maden uçak yakıt boşaltamıyor kaptan neden kanadın üzerinde ufak bir delik açarak yakıtın kendi kendine boşalmasını beklemedi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hahahahhaha ~ 6 yıl önce
Hahahhahahahah
Qwerty ~ 6 yıl önce
İlginç bir durum, belirtilmeyen bir durum olduğunu düşünüyorum

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000