14 Ekim 2017, Cumartesi 11:03:27

THY uçağı neden bu kadar uzun süre havada kaldı?

Türk Hava Yolları'nın İstanbul-Montreal seferini gerçekleştiren Airbus A330-300 yolcu uçağı bir yolcunun rahatsızlanması sonucu havada 7 saatten fazla tur atmak zorunda kaldı. Peki, uçak daha kısa sürede bu işlemi yapabilir miydi?
  • Tur atacağına gidebileceği yere kadar gider
  • uzun uçuşlara bir yetkili doktor atanabilir mesela
  • Uçuş hemen öncesinde pilotların kendi aralarında yaptığı brifingi tekrar dinlemek lazım.befote check listte ve emergency durum için neler konuşuldu. Acil durumda havada 7 saat tur atarız sonra ineriz dediklerini sanmıyorum.kalkıştan önce konuşulanlar sonrasında uygulandımı ? Sadece merak ettim kayıtlara bakalım
  • Arkadaslar su yazilanlara inanamiyorum. burasi stres atmak amacli azina geleni soyleyebileceginiz bir yer ise eyvallah o zaman basarili...ama bilgi ve tecrube paylasacaksaniz ne usluptan ne kaliteden bahsetmek mumkun degil...cok uzucu...
  • Hersey prosedür dışı malesef. Kusura bakmayın. Bu kararı nasıl aldınız? Veya kim aldırdı? veya bu kararın alınmasına kimler hangi düzeyde katkıda bulundu? Açıkçası hangi indikasyona göre? Burada kabin-cockpit iletişim sürecinin ne olduğuna ve nasıl olduğuna gerçekten bakılması gerekiyor. Bu konunun araştırılması gerekir. Bir yolcunuz hastalandı. Acil..... Yapılması gereken şeyler belli ancak acil olduğunu düşündüğünüz konunun aciliyetine kim nasıl karar verdi. Bunun feedback’i kokpite nasıl yapıldı ki konu bu noktaya geldi. Resme daha geniş bakalım. Ancak TK’da eğitimcilerin durumu pek iyi görünmüyor maalesef bunu söylemek zorundayım.
  • Keske sefere devam edip arada keflavike inilseymis
  • Overweight Qrh de varmı? Var. Fuel damping opsiyonel olduğundan ki Airbus overwight landing iniş yabilirsin diyor. Overweight iniş riskmidir? Risktir. Gereklimidir? Yolcunun durumuna göre değişir. Emergency landing mi istedi? Divert kararı mı aldı? Her divert emergency inişmidir? Yolcunun sağlığı divertten sonra ne durumdaydı? Bunları bilmeden öyle yapsın böyle etsin. Overweight inişte pist uzunluğu, rüzgar vs gibi hesaplarda var. 190t altı ve üstü hesaplarda mesafe uzar veya kısalır. Hadi karar aldın uçağın zarar görmesini göze alıp iniyorsun. Tek motoruda kapattın, hidrolikleride sarıda sabitledin, kuş girdi motora? Piste oturamadın yada aksilik oldu pas geçiyorsun tek motorla, hadi indin diyelim yangın çıktı. Ne oldu şimdi 7 saat uçtu onca yakıt yaktı diye ağlanıyorsunuz, kırdınız uçağı. Ölen yaralanan oldu? Ne hesap vereceksiniz? Uçak overweight landing yaparda yaptıktan sonra en iyi ihtimal çekersin uçağı bakıma. O yaktığı yakıtın 100 katı masraf. Yahu geçtik masrafını, inişte lastik patlattın, iniş takımı kırdın, ölen yaralanan oldu. Uçak kırıma uğradı, şirketi nasıl kurtaracaksın? Ne diyeceksin? Emergency ilanı varmı bilmiyorsun bile. Divert kararı vermiş. Durduk yere neden başka emergency çıkartıyorsun başına? Overweight landing normal bir uygulamamı sen canın istediği zaman yapacaksın? Saçma sapan konuşmayın. Devam etseydi diyorsunuz. Karar almış uygulamış. Yaralı yok, kırım yok, kaza yok. Daha ne istiyorsunuz. Hadi devam etti, olmaz ya. Divert etmedi karar aldı yolda hasta sizlere ömür. Ne diyecez? Divert etmedik çünkü etsekte zaten inişimize yakın inecektik.. Baktın hasta kritiğe girdi pist yakınında dönüyorsun. O zaman inersin overweight. 7 saate grönland dasın. Hadi senin hesap in bakalım oraya. Alçalman yarım saat. Saçma sapan konuşmayın. Bir olay oldumu hemen fikir salatası. 330 un overweight landingi her 10 tona senin uçtuğun uçağın inişi kadar mesafe veriyor. Baktınız mı o qrh e?
  • Yolcu özel statülü yolcu olabilir. Başka meydana inildiğinde kimliği tespit edilecek olabilir. Kanadaya özel bir evrakla ( çok gizli ) statüyle uçuyor olabilir. Yada uçakta görevli bir perdonel var geri dön talimatı verilmiş yolcularada hasta var denilmiş olabilir.
  • Buraya yorum yazan arkadaslar ve dahi kendince teknik terim, prosedur vb. acıklama getirirken işin içinde olan ve bu mesleği icra eden bir göz ve güruh tarafından ne derece komik gözüktüğünüzün farkında dahi değilsiniz, ve hatta meraklı, ilgili bile olsanız bu hobiden öteye gitmediği için bakılan pencere malesef epey dar oluyor, e haliyle getirilen yorumlarda gülünç, yapmayın. Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olma hususunda lider bir ülkeyiz malesef.
  • A330 uçağının bu kadar saat hold yapması normal mi? Bilen arkadaşlar cevap verirse sevinirim.

Türk Hava Yolları'nın(THY) İstanbul-Montreal seferini yapan uçağı, bir yolcunun rahatsızlanarak bayılması nedeniyle 7 saat 22 dakika havada tur atıp iniş için uygun yakıt ağırlığına geldikten sonra İstanbul Atatürk Havalimanı'na indi.

Türk Hava Yolları'nın İstanbul-Montreal seferini gerçekleştiren Airbus A330-300 tipi yolcu uçağının havada saatlerce tur atmasına neden olan yakıt boşaltımı ihtiyacı uçuşu adeta çileye dönüştürdü. A330-200'lerde bulunan yakıt boşaltım sistemi (Fuel Dumping) bu uçakta olsaydı uçak havada saatlerce tur atmak zorunda kalmayacaktı.

Peki, 'Fuel Dumping' nedir?

Fuel Dumping, uçakların genellikle kalkıştan kısa süre sonra acil iniş yapma durumunda kalması halinde uygulanan prosedürdür. Kalkışın ardından, varış noktasına ulaşmadan önce ve uçağın ağırlığı uçağın yapısal iniş ağırlığının altına inmediği durumlarda, uçakta "yakıt boşaltım sistemi" bulunması halinde yakıt boşaltımı yapılabilir. Bu sayede inişde yangın riski ve uçağın yapısal hasar görmesi önlenir.

Yakıt boşaltımı olan uçaklarda, uçağın medikal bir acil durum veya yangın gibi bir sebepten dolayı hemen kalktığı veya rota üzerindeki alternatif bir meydana inmesi gerekirse, yakıt boşaltımının zaman alacağından, maksimum iniş ağırlığının üzerinde iniş yapılabilir. Hemen hemen tüm uçak tiplerinde, neredeyse kalkış ağırlığına yakın ağırlıkta inmesi sonucu uçakta yapısal bir hasar gelmesi mümkün olmasa da, bu iniş sonrası yapılması gereken teknik inceleme ve gerektiği durumda bakım masraflarından dolayı yakıt boşaltımı prosedürü uygulanır.

2010 yılında Qantas havayollarına ait bir Airbus A380, Endonezya üzerindeyken, motordaki bir patlama sonucu ve sonrasında meydana gelen yakıt boşaltım sistemin arızası nedeniyle, maksimum iniş ağırlığının (386 ton) 50 ton fazlası ile indi. Daha sonra uçak, 135 milyon Dolar harcanarak 18 ay sonrasında yeniden uçuşa başladı.

THY uçağı neden bu kadar uzun süre havada kaldı?

Yorumlar Tüm Yorumlar (46)

Müslüm ~ 6 yıl önce
Tur atacağına gidebileceği yere kadar gider

Yanıtla

Kalan karakter 1000
çözüm altermatifi ~ 6 yıl önce
uzun uçuşlara bir yetkili doktor atanabilir mesela

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kayıtlar ~ 6 yıl önce
Uçuş hemen öncesinde pilotların kendi aralarında yaptığı brifingi tekrar dinlemek lazım.befote check listte ve emergency durum için neler konuşuldu. Acil durumda havada 7 saat tur atarız sonra ineriz dediklerini sanmıyorum.kalkıştan önce konuşulanlar sonrasında uygulandımı ? Sadece merak ettim kayıtlara bakalım

Yanıtla

Kalan karakter 1000
pilot ~ 6 yıl önce
Arkadaslar su yazilanlara inanamiyorum. burasi stres atmak amacli azina geleni soyleyebileceginiz bir yer ise eyvallah o zaman basarili...ama bilgi ve tecrube paylasacaksaniz ne usluptan ne kaliteden bahsetmek mumkun degil...cok uzucu...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
prosedür ~ 6 yıl önce
Hersey prosedür dışı malesef. Kusura bakmayın. Bu kararı nasıl aldınız? Veya kim aldırdı? veya bu kararın alınmasına kimler hangi düzeyde katkıda bulundu? Açıkçası hangi indikasyona göre? Burada kabin-cockpit iletişim sürecinin ne olduğuna ve nasıl olduğuna gerçekten bakılması gerekiyor. Bu konunun araştırılması gerekir. Bir yolcunuz hastalandı. Acil..... Yapılması gereken şeyler belli ancak acil olduğunu düşündüğünüz konunun aciliyetine kim nasıl karar verdi. Bunun feedback’i kokpite nasıl yapıldı ki konu bu noktaya geldi. Resme daha geniş bakalım. Ancak TK’da eğitimcilerin durumu pek iyi görünmüyor maalesef bunu söylemek zorundayım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Güvenmiyorsan ~ 6 yıl önce
Ekibine, kalkar yerinden sen bakarsın bi dahakine.
Ziya ~ 6 yıl önce
Keske sefere devam edip arada keflavike inilseymis

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Overwight ~ 6 yıl önce
Overweight Qrh de varmı? Var. Fuel damping opsiyonel olduğundan ki Airbus overwight landing iniş yabilirsin diyor. Overweight iniş riskmidir? Risktir. Gereklimidir? Yolcunun durumuna göre değişir. Emergency landing mi istedi? Divert kararı mı aldı? Her divert emergency inişmidir? Yolcunun sağlığı divertten sonra ne durumdaydı? Bunları bilmeden öyle yapsın böyle etsin. Overweight inişte pist uzunluğu, rüzgar vs gibi hesaplarda var. 190t altı ve üstü hesaplarda mesafe uzar veya kısalır. Hadi karar aldın uçağın zarar görmesini göze alıp iniyorsun. Tek motoruda kapattın, hidrolikleride sarıda sabitledin, kuş girdi motora? Piste oturamadın yada aksilik oldu pas geçiyorsun tek motorla, hadi indin diyelim yangın çıktı. Ne oldu şimdi 7 saat uçtu onca yakıt yaktı diye ağlanıyorsunuz, kırdınız uçağı. Ölen yaralanan oldu? Ne hesap vereceksiniz? Uçak overweight landing yaparda yaptıktan sonra en iyi ihtimal çekersin uçağı bakıma. O yaktığı yakıtın 100 katı masraf. Yahu geçtik masrafını, inişte lastik patlattın, iniş takımı kırdın, ölen yaralanan oldu. Uçak kırıma uğradı, şirketi nasıl kurtaracaksın? Ne diyeceksin? Emergency ilanı varmı bilmiyorsun bile. Divert kararı vermiş. Durduk yere neden başka emergency çıkartıyorsun başına? Overweight landing normal bir uygulamamı sen canın istediği zaman yapacaksın? Saçma sapan konuşmayın. Devam etseydi diyorsunuz. Karar almış uygulamış. Yaralı yok, kırım yok, kaza yok. Daha ne istiyorsunuz. Hadi devam etti, olmaz ya. Divert etmedi karar aldı yolda hasta sizlere ömür. Ne diyecez? Divert etmedik çünkü etsekte zaten inişimize yakın inecektik.. Baktın hasta kritiğe girdi pist yakınında dönüyorsun. O zaman inersin overweight. 7 saate grönland dasın. Hadi senin hesap in bakalım oraya. Alçalman yarım saat. Saçma sapan konuşmayın. Bir olay oldumu hemen fikir salatası. 330 un overweight landingi her 10 tona senin uçtuğun uçağın inişi kadar mesafe veriyor. Baktınız mı o qrh e?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Aynen katılıyorum. ~ 6 yıl önce
Overweight inip de kötü birşey olsaydı niye indi, hastanın durumu düzelmiş zaten, yakıt azaltsaydı diyecekti bu çok bilmiş klavye pilotları.
Bu işte başka iş var ~ 6 yıl önce
Yolcu özel statülü yolcu olabilir. Başka meydana inildiğinde kimliği tespit edilecek olabilir. Kanadaya özel bir evrakla ( çok gizli ) statüyle uçuyor olabilir. Yada uçakta görevli bir perdonel var geri dön talimatı verilmiş yolcularada hasta var denilmiş olabilir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Geçmiş Olsun ~ 6 yıl önce
Buraya yorum yazan arkadaslar ve dahi kendince teknik terim, prosedur vb. acıklama getirirken işin içinde olan ve bu mesleği icra eden bir göz ve güruh tarafından ne derece komik gözüktüğünüzün farkında dahi değilsiniz, ve hatta meraklı, ilgili bile olsanız bu hobiden öteye gitmediği için bakılan pencere malesef epey dar oluyor, e haliyle getirilen yorumlarda gülünç, yapmayın. Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olma hususunda lider bir ülkeyiz malesef.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsimsiz ~ 6 yıl önce
A330 uçağının bu kadar saat hold yapması normal mi? Bilen arkadaşlar cevap verirse sevinirim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000