23 Aralık 2017, Cumartesi 11:40:08

'Pilotluk her zaman var olacak'

Sefer saatinden iki saat önce havalimanına gelen kaptan pilotlar, yolcuların güvenle seyahat etmesini sağlamanın yanı sıra uçağın teknik ekipmanlarının çalışmasından seyrüsefer şartlarının kontrolüne kadar birçok konuda kuralları titizlikle uygulayarak, yoğun mesai harcıyor.
  • Onlar olmasa uzun mesafeli devletlere gidemeyiz tatil icin yada aile gormek icin yada is icin. Yada her hangi bir sebeb icin. Pilotlar ve ucaklar sart.
  • Yürü be abim ... ;-)
  • Neden benmle yapılmadı ki bu söyleşi
  • "Kalkış öncesinde uçağın kanat, motor ve diğer parçalarını da kontrol eden kaptan pilotlar, seferle ilgili yaşanabilecek teknik olumsuzlukları önceden tespit ederek, ilgili kişileri uyarıyor." madem kaptan yapıyo bunları bize gerek yok hacı eğitiminide verin yapsınlar işlemlerin tamamını
  • Yabancı pilotlar da uçuş akademisi bitiriyor buradaki öğrenciler de neden onardan lisans belgesi sorulmuyor da buradaki öğrencilerden o belge şart koyuluyor onun okuduğu akademi lisans gibi sayılıyor da nedne bizim ülkemizdekiler sayılmıyor!
  • 27 YIL=7500 SAAT. YILA KARSILIK OLDUKCA AZ BIR UCUS SAATI. ANCAK; YAZDIKLARI GÜZEL. YORUM YAPANLARIN BUYUK KISMINA GELINCE ; YAŞ ALMIŞLAR AMA KISILIKLER PEK GELİŞMEMİŞ ANLAŞILAN. SIRF BU NEDENLE "PİLOTSUZ YOLCU UÇAKLARI DAHA EMNİYETLİ OLACAK" DİYE DÜŞÜNÜYORUM.
  • Biz 5 yılda 4500 saat yaptık aga. Bedavadan alakası olmayan bir uçaktan gelip 737 ye 3 yılda kaptan olmadık. Safety uçtuğumuz adam bir daha bakmışsın kaptan. Dünyada böyle bir sistem hangi ülkede var. Sivil havacılığın adı sadece sivil havacılık kalmış. Devrem, hocam ile körler sağırlar birbirini ağırlar hale gelmiş. Genç siviller ile uçunca uçuştan birşey anlıyoruz.
  • Ufak atta civcivler yesin.Pilotların uçağa 45 dan önce geldiği görülmemiştir.Ayrıca uçağın ayrıntılı kontrolünü teknisyenler kar fırtına yapar.Düşen uçaklarında hemen tümü pilot hatasıdır.
  • O değil de THY’de alım kriteri nedir? Adamını bulan mı giriyor? Sırf muhalif diye red yiyenler. Dışarıda atıp tutan tk kaptanları alana girince uçak içinde sus pus. Bunu da raporlayın rapor manyakları. Şirkette huzur bırakmadınız
  • Seymen hocam, basarilariniz daim olsun. Saygi ve hurmetler seviyorum sizi :) Kayikci :)

Sefer saatinden iki saat önce havalimanına gelen kaptan pilotlar, yolcuların güvenle seyahat etmesini sağlamanın yanı sıra uçağın teknik ekipmanlarının çalışmasından seyrüsefer şartlarının kontrolüne kadar birçok konuda kuralları titizlikle uygulayarak, yoğun mesai harcıyor.

Uçmadıkları günlerde bedensel ve zihinsel olarak bir sonraki sefere kendilerini hazırlayan pilotlar, uçuş öncesinde kabin ekibine uçuşla ilgili gerekli talimatları veriyor.

Pilotlar, yolcuların huzurlu bir şekilde uçabilmesi için tecrübelerini aktarırken, uçuş planını en ince ayrıntısına kadar hazırlıyor.

Kalkış öncesinde uçağın kanat, motor ve diğer parçalarını da kontrol eden kaptan pilotlar, seferle ilgili yaşanabilecek teknik olumsuzlukları önceden tespit ederek, ilgili kişileri uyarıyor.

Kaptan pilot Sertaç Seymen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hava Harp Okulu'ndan mezun olarak, aktif uçuş hayatına başladığını ve çeşitli filolarda görev aldığını söyledi.

Daha sonra THY'ye geçtiğini ifade eden Seymen, pilotluğun zihinsel ve bedensel açıdan bazı hazırlık süreçlerinin olduğunu belirtti.

Seymen, yolcular uçağa binmeden en az iki saat önce havalimanına geldiklerini, uçuş öncesi bazı aktiviteleri kontrol ettiklerini dile getirerek, "Seferin varış meydanını, yedek meydanımızı, bunların hava durumlarını ve pist koşullarını izlemek için önceden çalışmalar yapıyoruz. Gerekli incelemelerin ardından yolcularımızı karşılamak üzere uçağa geçiyoruz." dedi.

Pilotluğun risk seviyesinin çok yüksek olduğuna, bu mesleği tercih edenlerin özel hayatına çok dikkat etmesi gerektiğine dikkati çeken Seymen, biyoritm ve uyku seviyelerinin belirli düzeyde tutulmasının önemli olduğunun altını çizdi.

Seymen, havacılıkta ekip çalışmasının önemine değinerek, şöyle devam etti:

"Öncelikle uçuşta yer alacak arkadaşlarımızla havalimanında buluşuyoruz. Sonra ikinci pilot arkadaşımla uçuşla alakalı zihinsel ve diğer açıdan hazırlanmamız gereken ne varsa onları yapıyoruz. Daha sonra kabin ekibiyle yan yana geliyoruz. Arkadaşlarımızla 'Uçuşla alakalı özel bir durum var mı?', 'Seferi etkileyecek kısıt ya da ortak hareket etmemizi gerektirecek herhangi bir engel mevcut mu?' gibi soruları cevaplandırıyoruz. Ardından standart prosedürleri tamamlıyoruz. Sonra uçak içine geçerek, sefer saatimizi beklemeye başlıyoruz."

Kaptan pilotun seferlerdeki rolünden bahseden Seymen, "Bize büyüklerimizden aktarılan çok güzel bir ifade var: Havacılıkta, kurallar kanla yazılmıştır. Dolayısıyla ister bu işin amiri, ister memuru olun. Hiç fark etmez. Havacılık bir kurallar manzumesidir. Dolayısıyla uçağa adım attığınızdan itibaren, hatta bunu daha da genişletip kabinde görevli arkadaşlarla buluşup ekip ruhunu oluşturmaya başladığınızdan itibaren kurallar ve prosedürler neyse bunun üzerinden uçağa intikal etmeniz gerekmektedir. Sizinle alakalı her türlü kural ve prosedüre uyduğunuz müddetçe herhangi bir sorun çıkmayacaktır. Gerektiği yerde direktiflerimizi veriyorum, gerektiği yerde taşın altına elini ben sokuyorum. Bizim mesleğimizin cilvesi de budur." değerlendirmesini yaptı.

Sertaç Seymen, bugüne kadar 7 bin 500 saat uçtuğunu, 27 yıldır faal olarak pilotluk yaptığını kaydetti.

"Pilotluk her zaman var olacak"

Havacılık alanında çalışmak isteyen gençlerin kendilerini çok iyi yetiştirmesi gerektiğini dile getiren Seymen, "Günümüzde çeşitli meslek gruplarından insanlar da pilot olabiliyor. Öncellikle kendi eğitimlerinde başarı sağlasınlar, sonra zaten bu işin prosedürleri var. Gerek özel okullarda gerekse THY Akademide eğitim süreçlerine başladıkları andan itibaren kendilerini geliştirmeleri şart. Verilen eğitimleri tam olarak özümsedikleri takdirde çok başarılı pilot olacaklarına canı gönülden inanıyorum." diye konuştu.

Seymen, pilotluk mesleğinin teknolojik ilerleme ve yapay zeka çalışmalarına rağmen asla eskimeyeceğine dikkati çekti.

Havacılığın hızla geliştiğini ve dinamik bir süreç olduğunu vurgulayan Seymen, "Havacılık teknolojinin öncüsü olan bir alan. İnsanın bu kadar değişken süreçleri olan bir iş içerisinde olmamasını ben ihtimal dahilinde görmüyorum." ifadelerini kullandı.

'Pilotluk her zaman var olacak'

Yorumlar Tüm Yorumlar (87)

G ~ 6 yıl önce
Onlar olmasa uzun mesafeli devletlere gidemeyiz tatil icin yada aile gormek icin yada is icin. Yada her hangi bir sebeb icin. Pilotlar ve ucaklar sart.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Çöl ~ 6 yıl önce
Yürü be abim ... ;-)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sen ben o ~ 6 yıl önce
Neden benmle yapılmadı ki bu söyleşi

Yanıtla

Kalan karakter 1000
teknisyen kim ki ~ 6 yıl önce
"Kalkış öncesinde uçağın kanat, motor ve diğer parçalarını da kontrol eden kaptan pilotlar, seferle ilgili yaşanabilecek teknik olumsuzlukları önceden tespit ederek, ilgili kişileri uyarıyor." madem kaptan yapıyo bunları bize gerek yok hacı eğitiminide verin yapsınlar işlemlerin tamamını

Yanıtla

Kalan karakter 1000
alıngan teknisyen ~ 6 yıl önce
kaptan uçuş öncesinde, uçağı teslim alacak olan sorumlu pilot tarafından da ayrıca kontrollerin gerçekleştirildiğini ifade etmek istemiş. tüm işi pilotlar yapıyor gibi bir demeci yok yani :) o şekilde bir ima sezen pek kıymetli ama bir o kadar da alıngan teknisyenimize başarılar diliyorum..
Pilot ~ 6 yıl önce
Yabancı pilotlar da uçuş akademisi bitiriyor buradaki öğrenciler de neden onardan lisans belgesi sorulmuyor da buradaki öğrencilerden o belge şart koyuluyor onun okuduğu akademi lisans gibi sayılıyor da nedne bizim ülkemizdekiler sayılmıyor!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
UFUK ~ 6 yıl önce
27 YIL=7500 SAAT. YILA KARSILIK OLDUKCA AZ BIR UCUS SAATI. ANCAK; YAZDIKLARI GÜZEL. YORUM YAPANLARIN BUYUK KISMINA GELINCE ; YAŞ ALMIŞLAR AMA KISILIKLER PEK GELİŞMEMİŞ ANLAŞILAN. SIRF BU NEDENLE "PİLOTSUZ YOLCU UÇAKLARI DAHA EMNİYETLİ OLACAK" DİYE DÜŞÜNÜYORUM.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
4500 ~ 6 yıl önce
Biz 5 yılda 4500 saat yaptık aga. Bedavadan alakası olmayan bir uçaktan gelip 737 ye 3 yılda kaptan olmadık. Safety uçtuğumuz adam bir daha bakmışsın kaptan. Dünyada böyle bir sistem hangi ülkede var. Sivil havacılığın adı sadece sivil havacılık kalmış. Devrem, hocam ile körler sağırlar birbirini ağırlar hale gelmiş. Genç siviller ile uçunca uçuştan birşey anlıyoruz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Flyer ~ 6 yıl önce
Cok Dogru Demis bedavadan gelip devrem ayaklariyla kaptan oluyorlar
Cpt 320 ~ 6 yıl önce
Çok yaşayın kaptanım gönlümüzden geçenlwri dile getirmişsin 6 yıl 5000 saat sonra kaptan olduk.
Şu yaşınıza gelmişsiniz ~ 6 yıl önce
Hala kim nereden gelmiş hangi okulu bitirmiş safsatası. Bugüne ve geleceğe bakmak lazım daha çok. Bugün emniyetli ve OM'e uygun uçtuk mu? budur önemli olan. Yoksa her kaynaktan kaptanla uçup görüyoruz. Önemli olan adamın kaynağı değil havacılık disiplini ve profesyonelligi.
Kpt ~ 6 yıl önce
Sen olma arkadaşım. Umarım olamazsın kaptan. Ben de sivilim, sağ koltukta yeterince vakit geçirdim, jumpseat uçtuklarım öğretmen oldu hocam dedik; bu iş böyle. Her nerde uçuyorsan -ki umarım o da yalandır ve pilot değilsindir- bu işler artık devremle hocamla yürümüyor bunu da bil. Oturduğu koltuğun hakkını veremeyeni anında kaldırırlar o koltuktan. Sadece uçuş saati teknik yeterlilik de değil mevzu. Kişilik de lazım ki, umarım seni bu kişiliksiz seviyesiz yorumun nedeniyle bir an önce o koltuktan kaldırırlar hak ettiğin yere gönderirler.
piki ~ 6 yıl önce
bedavadan hiç kimse kaptan olamaz, adınız gibi biliyor ama boş konuşuyorsunuz sevgili kaptanlarım, herhangi birinin part a’ya göre uçmadığını görüyor duyuyor ve de rapor etmiyorsanız korkaksınız demektir, ha biliyor duyuyor gelip buraya yazıyorsanız daha da korkaksınız demektir, haydi hayırlı traşlar
UFUK ~ 6 yıl önce
Ufak atta civcivler yesin.Pilotların uçağa 45 dan önce geldiği görülmemiştir.Ayrıca uçağın ayrıntılı kontrolünü teknisyenler kar fırtına yapar.Düşen uçaklarında hemen tümü pilot hatasıdır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Onu bunu bırakın ~ 6 yıl önce
O değil de THY’de alım kriteri nedir? Adamını bulan mı giriyor? Sırf muhalif diye red yiyenler. Dışarıda atıp tutan tk kaptanları alana girince uçak içinde sus pus. Bunu da raporlayın rapor manyakları. Şirkette huzur bırakmadınız

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hocam :) ~ 6 yıl önce
Seymen hocam, basarilariniz daim olsun. Saygi ve hurmetler seviyorum sizi :) Kayikci :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kaykçının küreği ~ 6 yıl önce
Fış fış kayıkçı

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000