19 Kasım 2012, Pazartesi 10:01:05

NEDEN PİLOTLARIN YORGUNLUĞUNU TARTIŞMIYORUZ?

Bu güne kadar hazırlanan raporlarda hangi eksiklikler veya sorunlar tespit edildi, bunlara karşılık hangi önlemler alındı? Helikopterin metal yorgunluğunu tartışıyoruz da her nedense pilotların yorgun olup olmadıklarını tartışmak hiç aklımıza gelmiyor. Editörhaber'den Ogün Şanlı'nın yazısı...
  • Pegasus Erbil-ANkara seferi yolcuları hem pahalı hemde gece musait olmayan bir saatte neden ucmak zorunda bırakılıyor. Baska havayolları neden ucmuyor. Bu magduriyet ne zaman bitecek.
  • Suriye sınırında düşen F-4 uçağımızın kaza raporu açıklandı. Kısaca uçağın arkasında bir füzenin patladığı ve bunun yarattığı basınç sonucunda uçağın düştüğü zorlamayla ifade edilmeye çalışılıyor. Havacılığın 'H' sini bilen birisi bile şimdi siz ne demek istiyorsunuz diye sormaktan kendisini alamaz. Ya kardeşim ne eveleyip geveliyorsunuz bu rahmetli şehit pilotlarımızın uçuş tecrübesi bu kritik uçuş için yeterlimi değilmi? onu söğesene. Bu kritik uçuşun planlanması ve icra edilmesinde hiçmi proble yok? Pilotların çok sert bir manavrayla uçağı STOL ettikleri ayen bayen ortada. Pilotlar yeterli tecrübeye sahip olsaydı kurtulma şansı çok yüksek olabilirdi. Yazarın eline sağlık tamda zamanında bu yazıyı ele almış. Yazıda herşey açık ve sarih. Ancak ilgili ve yetkililerin gerekli cesareti gösterip ortaya konan iddialara karşı görüşlerini ortaya koyamaması üzücüdür.
  • TSK da özellikle kara Kuvvetlerinde pilotlara, teknisyenlere, operasyon personeline hem maddi, hemde manevi olarak değer verildiği kanaatinde değilim. Bir ara astsubaylardan pilot yapmaya çalıştılar. Mümkün olsa çaycıdan, kantinci askerden pilot, tank operatörü, araç şöförü yapacaklar. Bu kazaların önlenmesi için önce yöneticilerin zihniyetinin değişmesi gerekir. Bölgedeki helikopterleri bırakın, askeri araç kazalarında bile ölen onlarca mehmetcik var. Kazaların önlenmesi için önce bakımı düzgün yapılmış helikopter, motorlu araç temin edilmeli, personel seçimi ve eğitimi kurallara göre yapılmalı, operasyon personelinin eğitim seviyesi ve operasyon koşulları denetlenmelidir.
  • Bu bölgede askeri uçuşlar için görerek (VFR) şartlarda uçuşlar için hiçbir alt yapının olmadığın ve kesinlikle hava sahası kontrolü yapılamadığı gerçeğinden de yola çıkarak Allah’a emanet olarak yapılmak zorunda kalınan bu tür uçuşlarda pilot hatasından kaza olduğuna inanmak mümkün mü? Pilot doktor değilki ona verilen imkanlar neyse oda onunla uçuşunu yapmaya çalışır. Hava sahası kontrolü yoksa VFR şartlarda uçuşlar için alt yapı yoksa geriye kalıyor Allaha emanet uçuş yapmak sonucuda bu oluyor. Kazamı, kırımmı, hatamı herkes konuşuyor ama olan ölan genç kahramanlarımıza oluyor.
  • Benzer görevleri yapan ABD'li pilotların tecrübesi konusunda bilgisi olan varmı?
  • O bölgedeki hava koşulları biliniyor. Buna rağmen gerekli olan metoroloji alt yapısı neden kurulamamış. Bunun sorumlusu kim. Bu konuda da açıklama yapılması şart.
  • Umarız ki TALPA yapacağı çalıştayda TSK'dan ayrılmak zorunda kalan pilotlar konusunu ve bunun askeri havacılığımızda yarattığı emniyetsizliği de enine boyuna tartışır.
  • Genel Kurmay bu pilotlarin ucus saati ile ilgili aciklama yapti ancak ucus saati tam manasiyla inandirici olmuyor memleketimde malumunuz bu saatler ozellikle askeride sisiriliyor bunu sagir sultan bile duymustur. Dolayisiyla 27 ve 31 yasinda iki delikanli icin cok agir bir gorev olabilir. Bakin yapamazlar kesinlikle demiyorum. Belkide en baba pilottan bile daha iyi olabilirde bu is yasa bakmaz. Ancak bu helikopterleri ucuranlar dunya capinda baktiginizda yillarin tecrubesini elinde tutan pilotlardir. Cok degisik sartlarda ve cografyalarda ucmuslardir. TSK ne yapip edip pilotlarini elinden kacirmamalidir. Pilot kolay yetismiyor. Hele hele savasa surecegin pilot hic kolay yetismiyor. 10 yil calistrip kacirmayacaksin elemani. Yetistirmek icin zaten 10-15 yil sureye ihtiyacin var bu surede elemana sen bakiyorsun zaten.
  • Cok guzel gercekci bir yazi ama karsilik bulur mu ? hic sanmam
  • Başta ABD, İngiltere, olmak üzere tüm modern ordular da uçucu ekiplerin askeri ve sivil operasyonunda herzaman pilot kökenli bir komutan bulunur. Burada amaç her türlü operasuonda pilotların ruh halleri , mesai durumları, teknik becerileri, kullanılan hava araçlarının kabiliyeti, pilotların teknik limitleri ve öngörülen riskler vs. Dikkate alır. Bizde durum nedir ? Pilotlarımıza görev emirlerini 24 saat aralıksız pilot eğitimi almayan veya danışmanı olmayan bir komutan mı veriyor? Düşünün daha 3 saat önce uçmuş ve uyumuşsunuz, tekrar alarm zilleri çalıyor uyanıp görevleri yerine getirmeye çalışıyorsunuz. Hata yapma olasılığınız artmaz mı? Bizde eksiklikler varsa geçikmeden düzeltilmesi gerekir. Sistem ABD gibi çalışıyorsa ne mutlu bizlere . Şehitlerimize Allahtan rahmet diliyorum.

Ulu Önder Atatürk’ün 74’üncü ölüm yıldönümü olan 10 Kasım 2012 tarihinde, Siirt Pervari’de Dadaşlar kod adlı Jandarma Özel Hareket timini taşıyan Sikorsky (S-70)  tipi helikopterin  düşmesi sonucu şehit olan 17 şehidimizi yine kalbimize gömdük. Tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet yakınlarına başsağlığı diliyorum. Şehitlerimizin ruhu şad olsun. Hepsinin manevi huzurunda saygıyla eğiliyorum.

Son zamanlarda askeri hava aracı kazalarında önemli oranda artışın olduğu gözlemlenmektedir. Sadece 2012 yılı içerisinde 4 Sikorsky helikopter kazasının olduğu, bunun sonucunda da 34 şehit verdiğimiz gerçeğinden yola çıkarak konunun derinlemesine araştırılıp gerekli önlemlerin ivedi olarak alınması önem arz etmektedir.

Sivil ve askeri hava aracı kazalarının araştırılıp daha sonra benzer kazaların olmaması için gerekli önlemlerin alınması konusu tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de  önemli bir konudur. Ben eminim ki tüm askeri hava aracı kazalarından sonra Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından da kaza kırım heyetleri oluşturularak gerekli incelemeler yapılıp raporlar hazırlanarak yetkili makamlara arz edilmektedir.

Bu güne kadar hazırlanan raporlarda hangi eksiklikler veya sorunlar tespit edildi, bunlara karşılık hangi önlemler alındı? Bunu bizim bilmemiz mümkün değil. Ancak, dışardan bakan birisi olarak bizim gördüğümüz şudur ki; kaza yapan pilotların tecrübesinin bu tür kritik görevler için yeterli  olup olmadığının bir kez daha sorgulanması gerektiğidir. Son kazadaki şehit pilotlarımızdan Kara Pilot Yüzbaşı Anıl Barış Çetin’in 31, Kara Pilot Üsteğmen Yakup Çınar’ın 27 yaşında oldukları da dikkate alındığında bu tür kritik görevler için bunların yeterli olduğuna kim veya kimler karar verdi? Bu kararı verirken hangi kriterler ve standartlar dikkate alındı? Bu konunun mutlaka tartışılması gerekir. Özellikle pilotlarımızın toplam uçuş saatlerinin yanı sıra bu helikopter tipindeki uçuş saatlerinin kamuoyuna açıklanması önem arz etmektedir. Bu tür kritik uçuşlar için herhangi bir uçuş saati tecrübesi aranıyor mu? Örneğin benzer görevleri Afganistan veya Irak’ta yapan ABD’li pilotların tecrübesiyle bizim pilotların tecrübesinin bir karşılaştırması yapıldı mı? Bu tür kazaları pilotaj diyerek kapatmak bizi çok sağlıklı bir sonuca götürmez.

Helikopterin metal yorgunluğunu tartışıyoruz da her nedense pilotların yorgun olup olmadıklarını tartışmak hiç aklımıza gelmiyor. Bu konuda, şahsen ben pilotların en azından son bir yıl, son bir  ay, son bir hafta ve son 24 saat içerisindeki uçuş görev saatlerini bilmek isterim. TSK’da bu tür kritik görevler için pilotların uçuş görev ve dinlenme sürelerini belirleyen bir talimatın olup olmadığı da açıklanırsa iyi olur. Gündüz ve gece ekibi ayrı pilotlardan mı oluşuyor? Yoksa aynı pilotlar hem gece hem de gündüz mü uçuyor? En azından gece uçuşu yapan pilotlarla gündüz uçuşu yapan pilotlar arasında bir tecrübe farkı varmı?

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ

NEDEN PİLOTLARIN YORGUNLUĞUNU TARTIŞMIYORUZ?

Yorumlar Tüm Yorumlar (15)

Deniz Dogan ~ 11 yıl önce
Pegasus Erbil-ANkara seferi yolcuları hem pahalı hemde gece musait olmayan bir saatte neden ucmak zorunda bırakılıyor. Baska havayolları neden ucmuyor. Bu magduriyet ne zaman bitecek.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 11 yıl önce
Suriye sınırında düşen F-4 uçağımızın kaza raporu açıklandı. Kısaca uçağın arkasında bir füzenin patladığı ve bunun yarattığı basınç sonucunda uçağın düştüğü zorlamayla ifade edilmeye çalışılıyor. Havacılığın 'H' sini bilen birisi bile şimdi siz ne demek istiyorsunuz diye sormaktan kendisini alamaz. Ya kardeşim ne eveleyip geveliyorsunuz bu rahmetli şehit pilotlarımızın uçuş tecrübesi bu kritik uçuş için yeterlimi değilmi? onu söğesene. Bu kritik uçuşun planlanması ve icra edilmesinde hiçmi proble yok? Pilotların çok sert bir manavrayla uçağı STOL ettikleri ayen bayen ortada. Pilotlar yeterli tecrübeye sahip olsaydı kurtulma şansı çok yüksek olabilirdi. Yazarın eline sağlık tamda zamanında bu yazıyı ele almış. Yazıda herşey açık ve sarih. Ancak ilgili ve yetkililerin gerekli cesareti gösterip ortaya konan iddialara karşı görüşlerini ortaya koyamaması üzücüdür.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kaptan ~ 11 yıl önce
TSK da özellikle kara Kuvvetlerinde pilotlara, teknisyenlere, operasyon personeline hem maddi, hemde manevi olarak değer verildiği kanaatinde değilim. Bir ara astsubaylardan pilot yapmaya çalıştılar. Mümkün olsa çaycıdan, kantinci askerden pilot, tank operatörü, araç şöförü yapacaklar. Bu kazaların önlenmesi için önce yöneticilerin zihniyetinin değişmesi gerekir. Bölgedeki helikopterleri bırakın, askeri araç kazalarında bile ölen onlarca mehmetcik var. Kazaların önlenmesi için önce bakımı düzgün yapılmış helikopter, motorlu araç temin edilmeli, personel seçimi ve eğitimi kurallara göre yapılmalı, operasyon personelinin eğitim seviyesi ve operasyon koşulları denetlenmelidir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 11 yıl önce
Bu bölgede askeri uçuşlar için görerek (VFR) şartlarda uçuşlar için hiçbir alt yapının olmadığın ve kesinlikle hava sahası kontrolü yapılamadığı gerçeğinden de yola çıkarak Allah’a emanet olarak yapılmak zorunda kalınan bu tür uçuşlarda pilot hatasından kaza olduğuna inanmak mümkün mü? Pilot doktor değilki ona verilen imkanlar neyse oda onunla uçuşunu yapmaya çalışır. Hava sahası kontrolü yoksa VFR şartlarda uçuşlar için alt yapı yoksa geriye kalıyor Allaha emanet uçuş yapmak sonucuda bu oluyor. Kazamı, kırımmı, hatamı herkes konuşuyor ama olan ölan genç kahramanlarımıza oluyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 11 yıl önce
Benzer görevleri yapan ABD'li pilotların tecrübesi konusunda bilgisi olan varmı?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 11 yıl önce
O bölgedeki hava koşulları biliniyor. Buna rağmen gerekli olan metoroloji alt yapısı neden kurulamamış. Bunun sorumlusu kim. Bu konuda da açıklama yapılması şart.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 11 yıl önce
Umarız ki TALPA yapacağı çalıştayda TSK'dan ayrılmak zorunda kalan pilotlar konusunu ve bunun askeri havacılığımızda yarattığı emniyetsizliği de enine boyuna tartışır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ucus saati ~ 11 yıl önce
Genel Kurmay bu pilotlarin ucus saati ile ilgili aciklama yapti ancak ucus saati tam manasiyla inandirici olmuyor memleketimde malumunuz bu saatler ozellikle askeride sisiriliyor bunu sagir sultan bile duymustur. Dolayisiyla 27 ve 31 yasinda iki delikanli icin cok agir bir gorev olabilir. Bakin yapamazlar kesinlikle demiyorum. Belkide en baba pilottan bile daha iyi olabilirde bu is yasa bakmaz. Ancak bu helikopterleri ucuranlar dunya capinda baktiginizda yillarin tecrubesini elinde tutan pilotlardir. Cok degisik sartlarda ve cografyalarda ucmuslardir. TSK ne yapip edip pilotlarini elinden kacirmamalidir. Pilot kolay yetismiyor. Hele hele savasa surecegin pilot hic kolay yetismiyor. 10 yil calistrip kacirmayacaksin elemani. Yetistirmek icin zaten 10-15 yil sureye ihtiyacin var bu surede elemana sen bakiyorsun zaten.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 11 yıl önce
Cok guzel gercekci bir yazi ama karsilik bulur mu ? hic sanmam

Yanıtla

Kalan karakter 1000
PILOTLARA GÖREV VEREN SİSTEMDEKİ KOMUTAN PILOT MU? ~ 11 yıl önce
Başta ABD, İngiltere, olmak üzere tüm modern ordular da uçucu ekiplerin askeri ve sivil operasyonunda herzaman pilot kökenli bir komutan bulunur. Burada amaç her türlü operasuonda pilotların ruh halleri , mesai durumları, teknik becerileri, kullanılan hava araçlarının kabiliyeti, pilotların teknik limitleri ve öngörülen riskler vs. Dikkate alır. Bizde durum nedir ? Pilotlarımıza görev emirlerini 24 saat aralıksız pilot eğitimi almayan veya danışmanı olmayan bir komutan mı veriyor? Düşünün daha 3 saat önce uçmuş ve uyumuşsunuz, tekrar alarm zilleri çalıyor uyanıp görevleri yerine getirmeye çalışıyorsunuz. Hata yapma olasılığınız artmaz mı? Bizde eksiklikler varsa geçikmeden düzeltilmesi gerekir. Sistem ABD gibi çalışıyorsa ne mutlu bizlere . Şehitlerimize Allahtan rahmet diliyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000