25 Eylül 2012, Salı 12:40:41

KUYRUĞU BU HALE GETİRDİ

Geçtiğimiz günlerde helikopterin kuyruğuna çarpması sonucu hasar alan yolcu uçağının kuyruk görüntüsü ortaya çıktı...
  • Bu uçak nasil 200 yolcu tasir demek ki ayakta yolcu da vardi. A321ler 200 yolcu tasiyabilir fakat SYRIANAIR Ryanair gibi koltuklari sikisik lowcost bir havayolu degil. Türk hava yollari A320 ler kaç yolcu tasiyor bence maxi 180.
  • Arkadaşımızın da dediği gibi rudder actuatorler biraz daha alt bölgede kaldığından yaw dengesinde bozukluğa illaki bir çözüm var, biraz yüksek irtifada olsaydı, belki aerodinamik problem olabilirdi fakat inişte bu bölgenin herhangibir kuvvete maruz kaldığını düşünmüyorum. Şükretsinler actuatorler hasar almadı.. Biraz daha yüksek irtifada bir hyd geliş hattının patladığını düşünseniz ya :)
  • ucak zaten yerseydi ne saga sola gitmekten bahsediyorsunuz
  • rudder tam sağa veya tam sola çekip kilitlenseydi işte o zaman sıkıntı olabilirdi....
  • Yanlışssın arkadaşım. Uçağın inmesine bir mani yok. Zaten sorunsuz inmişte...
  • bari farkli bir rumuz kullanin, havacı falan olmadiginiz belli. kuyruk dikmesi dediginiz vertical stabilizer, ucagin burnunun saga-sola kaymadan, düz bir hatta tutmaya yarar, ucundaki rudder yardimiyla yaw hareketi dedigmiz burnu saga veya sola dondurur. resimdede gordugunuz gibi, üzt kısımından nisbeten ufak bir parça kopmuş. hidrolikler ve hareket kontrolleri daha aşağıda oldugundan işlevselligini yitirmemiş gözüküyor. görüntüye göre inişte rudder halen çalışıyormuş. ayrıca çalışmaması durumnda düz olarak sabitleneceginden bu boyda intact kalmis bir vertical stabilizer ile özellikle yan rüzgarın olmadığı pistlere çok rahat iniş yapılabilir.
  • Uçağın horizantal dengesini sağlayan parçanın dikey stabilizer değil yatay dtabilizer olduğunu biliyordum... dikey değil yatay parçalar kopsaydı işte o zaman hıza bağlı olarak burun çökmesi yada kalkması oluşacaktı. Teknisyen bir arkadaşımız yada mühendisimiz var ise gerçeği yazar birazdan..
  • uçaklarda kuyruk dikmesi teknik olarak dengeyi saglayan oldukça önemli bir unsurdur. kuyruk dikmesi kopan bir uçağın bu şekilde düşmeden yere sapasağlam düşmeden inebilmesi resmen mucize. Uçağın burun üstüne çakılarak düşme ihtimali çok fazlaydı. şans eseri çok ucuza atlatılmış bir vukuat.allah korumuş resmen .....

Suriye'de geçtiğimiz günlerde muhaliflerce düşürüldüğü iddia adilen askeri bir helikopterin düşerken 200 yolcu taşıyan bir uçağa çarptığı ortaya çıkmıştı.


200 yolcu taşıyan Suriye Havayolları'na ait Airbus A320 tipi yolcu uçağının çarpışmadan sonraki hali ise ortaya çıktı. 

Helikopterin, uçağa inişe geçtiği sırada çarptığı ve şans eseri uçağın sorunsuz olarak inişini gerçekleştirdiği ifade edilmişti. 

 

 

 

KUYRUĞU BU HALE GETİRDİ

Yorumlar Tüm Yorumlar (8)

SYRIAN A320-200 ~ 12 yıl önce
Bu uçak nasil 200 yolcu tasir demek ki ayakta yolcu da vardi. A321ler 200 yolcu tasiyabilir fakat SYRIANAIR Ryanair gibi koltuklari sikisik lowcost bir havayolu degil. Türk hava yollari A320 ler kaç yolcu tasiyor bence maxi 180.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
turkish aviatora ~ 12 yıl önce
Arkadaşımızın da dediği gibi rudder actuatorler biraz daha alt bölgede kaldığından yaw dengesinde bozukluğa illaki bir çözüm var, biraz yüksek irtifada olsaydı, belki aerodinamik problem olabilirdi fakat inişte bu bölgenin herhangibir kuvvete maruz kaldığını düşünmüyorum. Şükretsinler actuatorler hasar almadı.. Biraz daha yüksek irtifada bir hyd geliş hattının patladığını düşünseniz ya :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iron ~ 12 yıl önce
ucak zaten yerseydi ne saga sola gitmekten bahsediyorsunuz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
john ~ 12 yıl önce
rudder tam sağa veya tam sola çekip kilitlenseydi işte o zaman sıkıntı olabilirdi....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Turkish Avaiator ~ 12 yıl önce
Yanlışssın arkadaşım. Uçağın inmesine bir mani yok. Zaten sorunsuz inmişte...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Turkish Aviatora ~ 12 yıl önce
bari farkli bir rumuz kullanin, havacı falan olmadiginiz belli. kuyruk dikmesi dediginiz vertical stabilizer, ucagin burnunun saga-sola kaymadan, düz bir hatta tutmaya yarar, ucundaki rudder yardimiyla yaw hareketi dedigmiz burnu saga veya sola dondurur. resimdede gordugunuz gibi, üzt kısımından nisbeten ufak bir parça kopmuş. hidrolikler ve hareket kontrolleri daha aşağıda oldugundan işlevselligini yitirmemiş gözüküyor. görüntüye göre inişte rudder halen çalışıyormuş. ayrıca çalışmaması durumnda düz olarak sabitleneceginden bu boyda intact kalmis bir vertical stabilizer ile özellikle yan rüzgarın olmadığı pistlere çok rahat iniş yapılabilir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
... ~ 12 yıl önce
Uçağın horizantal dengesini sağlayan parçanın dikey stabilizer değil yatay dtabilizer olduğunu biliyordum... dikey değil yatay parçalar kopsaydı işte o zaman hıza bağlı olarak burun çökmesi yada kalkması oluşacaktı. Teknisyen bir arkadaşımız yada mühendisimiz var ise gerçeği yazar birazdan..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
TURKISH AVAIATOR ~ 12 yıl önce
uçaklarda kuyruk dikmesi teknik olarak dengeyi saglayan oldukça önemli bir unsurdur. kuyruk dikmesi kopan bir uçağın bu şekilde düşmeden yere sapasağlam düşmeden inebilmesi resmen mucize. Uçağın burun üstüne çakılarak düşme ihtimali çok fazlaydı. şans eseri çok ucuza atlatılmış bir vukuat.allah korumuş resmen .....

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000