16 Ağustos 2012, Perşembe 13:29:56

KAZAYI SIR SES KAYDI ÇÖZECEK!

Tekirdağ'ın Marmara Ereğlisi İlçesi açıklarında düşen Cirrus tipi uçağın düşme sebebini 20 saniyelik sır ses kaydı çözecek. İşte ayrıntılar...
  • vahim bir kaza tum havacilik camiasina gecmis olsun umarim en kisa zamanda net bilgilere ulasilir.
  • Sebebi israr, limitleri zorlama hemde dibine kadar. Yuzde bilmemkac sansim var diye cikarsan ucusa son ucusun olma ihtimali vardir matematiksel olarak. Kimse kizmasin. Yapilan cok buyuk bir hata, hayatlarina maloldu. Hepimize ders olsun.
  • YANLIŞ BİLGİ diyen arkadaş, yahu biraz Google kurcalasan yorum yazmadan önce ? Hem Garmin'in Hem de Avidyne'nin sadece Cirrus icin gelistirdikleri entegre cockpit sistemleri var. Avidyne SR20 ile standart geliyor eski model cirrus ile, SR22-G2 lerde her ikiside var G1000 opsiyonel ama SR22-G3 ler (düşen uçak ) sadece Garmin'in perspective sistemi var. Oku bak http://www.ainonline.com/aviation-news/aviation-international-news/2008-07-08/cirrus-brings-garmin-cockpit-sr22-g3 http://www8.garmin.com/manuals/CirrusPerspective_CockpitReferenceGuide.pdf
  • VFR sartlarda ucan ucakları ne buyuk meydanların yaklasmasındaki insanlar ne de diger birimler istemiyor zaten cogu da vfr comm.dan yoksunlar..VFR trafiklere köpek muamelesi yapılıyor..1500ft yaklasmanın verdigi bir yukseklık daha yuksek ırtıfalarda onunla da ılgılenmek zorunda kalacakları ıcın alcaktan yollayıp kurtulmak ıstıyorlar..her ne olursa olsun ölen iki tane pilot var..Ucak öyleydi böyleydi farketmez o havada 60 tonluk ucaklar bekleme yaparken keşke uculmasaydı demekten başka birşey gelmiyor artık..Hatalardan ders alınmalı..
  • 1500 ün üstüne de çıkar tabiki.Kontrollu hava sahası oldugundan corluya baglanıp yuksek ırtıfalar tabıkı talep edilebilirdi.Olay irtifada değil rotada.Hiç bişeyde olmayabilirdi.Ama risk alınmıs belliki.Yanlıs anlamayın genel durum için konusuyorum.Herkesin bası sagolsun tekrar.
  • Yanlış bilgi!!! Cirrus uçaklarda Garmin değil Avidyne marka cihaz kullanılıyor,düzeltelim lütfen...
  • Bu ucagin buz onleme sistemi de var oksijen destegide. Artik kucuk ucaklarin cogunda bunlarin hepsi var dostum tcas dahil. Kucuk diye kucumsemeyin marifeti buyuktur. Ama kesin olan tek sey ne olursa olsun bu havada ucmayacakti.
  • Secilen rota yanlis. Illa gidilecekse bozburun-bursa batisi ve mudanya uzeri edremit yapilabilirdi , keza edremitte havaacik gorulmekte. Buyuk olasilikla yildirim carpmistir cunku bulut tabani deniz seviyesi dahi olsa, pekala aletle kontrollu alcalis yapilabilir en azindan ucak kirilmadan uygun bi palye ile canlar kurtulabilirdi. Cikamamislar dahi. Hava sartlarini zorlamak dogru degildi, allah rahmet eylesin ikisinede...
  • Bu memlekette SİVİL HAVACILIK konusunda çok şey yapılması gerekiyor da KİM YAPACAK ? Kamu nun güvenliği için UÇUŞ EMNİYETİ İÇİN Usul ve kural geliştirmesi, denetimlerini buna göre yapması gereken SHGM Hava Yolu şirketlerinin arzularına göre mesai yönetmeliği çıkarıyor. Buyurun düşünün..........
  • Sir yok ortada, kotu havada sorumlu pilot olan ogretmen karar hatasi yapmis, firtinanin icine girip ucagi kirmis ve dusmusler.

 

Öğretmen pilot Hikmet Aral ve öğrenci pilot Lisa Şener'in hayatını kaybettiği uçak kazasına ilişkin incelemeler yapmak için enkaz üzerinde çalışmalar sürerken, kazanın sebebini her uçuşun son 20 saniyesini kayıt eden cihaz çözecek.
İstanbul Hezarfen Havaalanı'ndan kalkan 'TC-SAS' tescilli 'Cirrus' tipi tek motorlu uçakta bulunan, Garmin G1000 Perspective glass cockpit sisteminin bir parçası olan Dijital Clarence Recorder adlı cihaz, kazaya ışık tutacak.

SIR 20 SANİYE

Olumsuz hava koşulları sebebiyle elektrik yüklü bulutlara girdiği ve yıldırım çarpması sonucu düştüğü öne sürülen uçağın kesin düşme sebebi, SHGM ekiplerinin incelemesi sonucu ortaya çıkacak. Bununla ilgili olarak uçağın bütün elektronik sistemlerini toplayarak inceleme başlatan SHGM ekiplerinin en büyük yardımcısı Cirrus uçakları için Garmin firmasının özel olarak geliştirdiği, 3 boyutlu görüntülü yaklaşma sistemi dahi olan, Perspective model G1000 glass cockpit’in Digital Clarence Recorder ünitesi olacak. Benzeri uçaklarda bulunmayan sistem havayolu uçaklarında bulunan CVR lardan farklı olarak her iki pilotun sadece telsiz konuşmalarının son 20 saniyesini süreli olarak kayıt ediyor. Bu cihaz sayesinde uçağın düşmeden önceki son 20 saniyesindeki telsiz konuşmalarını kayıt altına alan cihaz, kazanın sebebini de aydınlatacak.

1500 FEET’TE UÇMASAYDI...

Bu arada Tekirdağ’da yaşanan bu kaza genel havacılık ve eğitim uçuşlarındaki bir sıkıntıyı daha gözler önüne serdi. Hava trafiği açısından Class B statüsündeki Atatürk Havalimanı Hava Trafik Kontrol merkezi tarafından yönetilen uçuş sahasında, büyük gövdeli uçakların uçuşlarını etkilememesi için küçük uçakların 1500 feet yüksekliğin üzerine çıkılmasına izin verilmiyor.  Bu kazada da deneyimli öğretmen pilotun da bulunduğu uçak, düşük irtifada bulunduğu için elektrik yüklü bulutlardan kaçamadı ve kaza yaşandı. Teknik olarak 25 bin feetin (7600mt ) üzerine kadar çıkabilen Cirrus tipi uçak, 1500 feet yükseklikte uçmak zorunda kalınca bulut kümelerinin içine girdi ve kaza iki kişinin ölümüyle sonuçlandı.  Özellikle VFR uçuşlar yapan küçük uçakların kontrollü hava sahaları içerisinde kalkıştan sonra irtifa almalarına müsaade edilmemesi durumunun özellikle deniz üzeri uçuşlarda bu tip küçük uçakları çok zor durumda bıraktığı ve emniyetsiz durumlara sebep olunduğu ifade ediliyor. Kontrollü hava sahaları içerisinde irtifa alamayan küçük uçak pilotlarının özellikle motor durması ya da başka bir emergency durumda acil durumlarını yönetmek şansı kalmıyor.

PARAŞÜT KURTARABİLİRDİ AMA

Kazadaki bir diğer önemli detay da paraşütlü uçak olarak lanse edilen uçağın paraşütlerinin havada açılamamış olmasıydı. İlk incelemelere göre suya çarptıktan sonra açılan paraşütler, yüksek irtifada açılabilseydi uçak süzülerek deniz üzerine inebilecekti. Ancak yine sadece alçak irtifada uçuşuna izin verilen uçağın acil bir durumda paraşütü açılmak istense bile yükseklik az olduğu için paraşütün açılması mümkün olmayacaktı.

HAVA DURUMU ÇOK KÖTÜYDÜ

Airporthaber, kazanın olduğu saate ilişkin hava raporuna ulaştı. Yoğun ve tehlikeli bulutların açıkça görüldüğü hava raporuna rağmen uçuşta ısrar eden pilotlar, bu talihsiz kararlarının bedelini canlarıyla ödedi. Uzmanlar, hava raporunda yoğun bulut kümelerinin görülmesine rağmen pilotların uçuşa çıkmasında, “ Bulutun arkasını dolanırız” düşüncesinin yatmış olabileceğini öne sürdü.

İşte kaza sırasında hava durumu böyleydi:

©AirportHaber Özel

KAZAYI SIR SES KAYDI ÇÖZECEK!

Yorumlar Tüm Yorumlar (12)

gecmis olsun ~ 12 yıl önce
vahim bir kaza tum havacilik camiasina gecmis olsun umarim en kisa zamanda net bilgilere ulasilir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
daha sebep mi ariyoruz? ~ 12 yıl önce
Sebebi israr, limitleri zorlama hemde dibine kadar. Yuzde bilmemkac sansim var diye cikarsan ucusa son ucusun olma ihtimali vardir matematiksel olarak. Kimse kizmasin. Yapilan cok buyuk bir hata, hayatlarina maloldu. Hepimize ders olsun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yanlış Yorum (her zamanki gibi) ~ 12 yıl önce
YANLIŞ BİLGİ diyen arkadaş, yahu biraz Google kurcalasan yorum yazmadan önce ? Hem Garmin'in Hem de Avidyne'nin sadece Cirrus icin gelistirdikleri entegre cockpit sistemleri var. Avidyne SR20 ile standart geliyor eski model cirrus ile, SR22-G2 lerde her ikiside var G1000 opsiyonel ama SR22-G3 ler (düşen uçak ) sadece Garmin'in perspective sistemi var. Oku bak http://www.ainonline.com/aviation-news/aviation-international-news/2008-07-08/cirrus-brings-garmin-cockpit-sr22-g3 http://www8.garmin.com/manuals/CirrusPerspective_CockpitReferenceGuide.pdf

Yanıtla

Kalan karakter 1000
1500ft.. ~ 12 yıl önce
VFR sartlarda ucan ucakları ne buyuk meydanların yaklasmasındaki insanlar ne de diger birimler istemiyor zaten cogu da vfr comm.dan yoksunlar..VFR trafiklere köpek muamelesi yapılıyor..1500ft yaklasmanın verdigi bir yukseklık daha yuksek ırtıfalarda onunla da ılgılenmek zorunda kalacakları ıcın alcaktan yollayıp kurtulmak ıstıyorlar..her ne olursa olsun ölen iki tane pilot var..Ucak öyleydi böyleydi farketmez o havada 60 tonluk ucaklar bekleme yaparken keşke uculmasaydı demekten başka birşey gelmiyor artık..Hatalardan ders alınmalı..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
www ~ 12 yıl önce
1500 ün üstüne de çıkar tabiki.Kontrollu hava sahası oldugundan corluya baglanıp yuksek ırtıfalar tabıkı talep edilebilirdi.Olay irtifada değil rotada.Hiç bişeyde olmayabilirdi.Ama risk alınmıs belliki.Yanlıs anlamayın genel durum için konusuyorum.Herkesin bası sagolsun tekrar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
TAMER ~ 12 yıl önce
Yanlış bilgi!!! Cirrus uçaklarda Garmin değil Avidyne marka cihaz kullanılıyor,düzeltelim lütfen...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Cirrus ~ 12 yıl önce
Bu ucagin buz onleme sistemi de var oksijen destegide. Artik kucuk ucaklarin cogunda bunlarin hepsi var dostum tcas dahil. Kucuk diye kucumsemeyin marifeti buyuktur. Ama kesin olan tek sey ne olursa olsun bu havada ucmayacakti.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 12 yıl önce
Secilen rota yanlis. Illa gidilecekse bozburun-bursa batisi ve mudanya uzeri edremit yapilabilirdi , keza edremitte havaacik gorulmekte. Buyuk olasilikla yildirim carpmistir cunku bulut tabani deniz seviyesi dahi olsa, pekala aletle kontrollu alcalis yapilabilir en azindan ucak kirilmadan uygun bi palye ile canlar kurtulabilirdi. Cikamamislar dahi. Hava sartlarini zorlamak dogru degildi, allah rahmet eylesin ikisinede...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
FİGO ~ 12 yıl önce
Bu memlekette SİVİL HAVACILIK konusunda çok şey yapılması gerekiyor da KİM YAPACAK ? Kamu nun güvenliği için UÇUŞ EMNİYETİ İÇİN Usul ve kural geliştirmesi, denetimlerini buna göre yapması gereken SHGM Hava Yolu şirketlerinin arzularına göre mesai yönetmeliği çıkarıyor. Buyurun düşünün..........

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Buyuk sirri acikliyorum. ~ 12 yıl önce
Sir yok ortada, kotu havada sorumlu pilot olan ogretmen karar hatasi yapmis, firtinanin icine girip ucagi kirmis ve dusmusler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000