17 Eylül 2012, Pazartesi 10:00:44

HAVADA LSA TEHLİKESİ!!!

Düşük maliyetleri ve uçuş kolaylıkları sebebiyle ülkemizde de sayısı yavaş yavaş artmakta olan ve henüz ülkemizde yönetmeliği bulunmayan tahditli tip sertifikasına sahip LSA’lar ( Light Sportif Aircraft) gökyüzünde tehlike mi oluşturuyor?
  • Yukarıda resmi görülen bu uçurtma ile mi PPL eğitimine izin verilmesi isteniyormuş?? Ypmayın yaa bu iş bu kadar hafife alınacak işmi ????
  • Gelişmiş ultralayt denen 472,5kg ila 600kg arası hafif sportif havaaraçların (LSA-light sport aircraft) PPL temel uçuş eğitiminde kullanılmasına SHGM tarafından izin verilmesi halinde bu dünya standartlarında eğitimi yakalamış olan tüm uçuş okullarının altına dinamit koymak olur. Otorite böyle bir riske girmez.
  • yan ruzgarda beceriksizce inmek pisten disari suruklenmek Evektor'un sucu yani? Bir pilot okuluna basvurun isterseniz.
  • İranlı Hamid te 2010 da demo için Samsun'a getirdiği Evektör'ü o pistte uzun palyeden sonra yan rüzgarla sürüklenerek pist dışına düşüp kırım geçirmişti. Bu kırıma şahit olanların bugün aynı adamdan Evektor almaya karar vermeleri ancak akıl tutulması ile izah edilebilir.
  • OMU SHYO yetkililerine yol yakınken bu yanlış yoldan dönmelerini tavsiye ederim, yoksa bu kıytırık LSA larla başları beladan kurtulmayacaktır. Alacaklarsa en güvenilir Cesna 172 veya Piper Archer TX almalarını tavsiye ederim. ABD de okullarda 172 değil Piper tercih ediliyor, MTOW 1157kg. Piper çift G500 glass la donatmış, 4 kişilik tayyare, fiyatıda makul $301.000. http://www.piper.com/home/pages/ArcherTx.cfm
  • OMU Engiz kontrol dışı meydanında bu eğitim uçuş işlerini yapmaya karar vermekle 1. ve en büyük hatayı yapmıştır. Çünkü oradaki pist denize paralel olup tamamen yan rüzgarlara hakimdir. 12 yıl önce bu aylarda THK nın Samsunda açtığı bir paraşüt başlangıç kursunda orada konuşlanmış ve saat 9 dan sonra rüzgarın denizden 15-20 knotlara çıktığını öğleye doğru 30 knotlara vurduğuna bizzat şahit oldum. Allahtan biz sabah 5-6 arası atma yaptığımız için kursu kazasız tamamladık. O pistte Ferşat hoca yan rüzgar yüzünden bizzat kulübün BELLENCA uçağını kırmadı mı? Kayserili Yavuz Şıray da yine aynı pistte yan rüzgar yüzünden COZY uçağını inişte parçalamadı mı, dahasıda var? O pist güvenli değil. 2. büyük hata LSA seçimidir. Hangi akla hizmet o pistte LSA ile eğitim yapmaya karar vermişler, inanılır gibi değil? Şurada garanti veriyorum o 2 LSA o pistte bir yıl için adam öldürüp parçalanacaktır! Bu LSA ları satın alanlar eğitim amaçlı kullanılmasına izin verenler şimdiden avukatlarını tutsunlar.DF
  • Büyük ihtimalle bu yorum yayımlanmazda.Doğal ve asil bir refleks olarak siz dostunuzu arka almak gereği duyuyorsunuz ancak dostunuzu tanıyamamışsınız ben anlatayım.Arkadaşınız Hamid yeni lisans almış genç bir pilot olmasına rağmen SHGM dahil tüm camiayı ve insanları aptal yerine koymakta,olamayacak abartılar ile kendisini astronot göstermekte binlerce uçuş saati deklara etmektedir.Dostunuza sorduğunuzda A320nin öğrt. kaptan pilotudur,ne kadar şeyh varsa kaptanlığını yapmıştır bir tek o bilir birtek o duyar.Düzgün diksiyonu ve dikkatli cümle kurması dışında aslında koskoca bir balon ve yalancıdır.Açın log bookuna bakın,uçtum dediği yerleri arayın sorun ne öyle bir kayıt vardır ne de o kadar saat uçuşu.Bir yerden A320 tipi almıştır o kadar.SHGM yi de düzgün cümle kurması ile birazcık kafalamış idi ama son dönemlerde bayağı prim kaybetmiş durumda. Aslında kızmamak lazım kurtların olmadığı yerde çakallar dolaşır.Bu adamı herkes olumsuz eleştiriyorsa bir düşün ?Türkiye dingonun ahırı değil
  • yarası olan gocunur. burada ticari markalar değil ülkemizde oturmuş uçuş eğitim standardının, kalitesinin ve emniyetinin maddi çıkarlar uğruna nasıl heba edilmeye çalışıldığıdır. iranlı arkadaşınız dostunuza sormadınız mı neden kendi çalıştığı eğitim müdürlüğünü yaptığı okulda Evektor LSA larını kullanmıyor ??? Patronu neden istemiyor saatte 15 litre yakan 60-70 bin avroluk LSA larıda saatte 35-40lt yakan her biri ortalama 350 bin dolara kamyonlara (Cessna 172SP G1000) para yatırıyor? Neden kamyonla eğitim vermeye devam ediyor? Sormazlar mı NEDEN?
  • neden bu kadar hakaret etmeye çalışıyorsunuz anlamıyorum, ticari çıkar için bir milletin ismini bu kadar kullanmak hangi akıla, vicdana sığar, gidin kavganız varsa sizin deyiminizle "prefosyonel" iş ortamında verin, yok böyle bir karalama ticari hayatta, ayıptır
  • Benim onbeşseneden beri avrupada neredeyse uçmadığım ultralayt, LSA, VLA kalmamıştır. Siz bırakın tıraşı mtom 750kg VLA lar tüm dünyada eğitim tayyaresi olarak kabul edilmiş tüm donanımı sertifikalı uçaklardır. Sen VLA Diamond DA20 ile Evektor ün sertifikasız (yani onaysız) motor/pervane/avyoniklere sahip kıytırık LSA sını nasıl aynı kefeye koyabiliyorsun? O zaman bu FAA ve EASA daki uzmanlar boş kafalı adamlar yıllardan beri boş işlerle uğraşıyorlar demek ki sana göre???

 

Dünyada amatör ve sportif hava taşıtlarında, toplam kalkış ağırlığı 600kg (suya inen 650kg) üst sınır kabul ediliyor.  Bu ağırlığın altında kalan hafif sportif hava araçları “LSA-Light Sport Aeroplane” olarak tescil ediliyor. Bu hafif sportif hava araçlarının tamamı ise sertifikasız motor, pervane ve uçuş enstrümanlarından oluşuyor, hatta %51 demonte (kit) versiyonları da satılıyor ve sadece hobi amaçlı amatör sportif uçuşlarda kullanılıyor. Dolayısıyla bu hava araçların pek çok teknik özellikleri gerçek uçaklarla kıyaslandığında çok daha amatör kalıyor.  Sadece görerek gündüz (VFR-Day) şartlara sertifikalı bu hava araçlarına takılan deneysel sınıf sertifikasız monitörler sayesinde glass kokpit havası da verilebiliyor. 

Toplam kalkış ağırlığı 650kg’ın üzerinde olan hava araçları ise gerçek uçak kategorisinin en alt seviyesi olan çok hafif uçak kategorisinde (VLA-Very Light Aircraft MTOW 750kg)) tescilleniyor. Diamond DA20 gibi bu kategorideki uçaklarda kullanılan parçaların tamamı ise sertifikalı ve onaylı parçalardan oluşuyor.  Fiyatları da LSA’ lara göre daha yüksek oluyor.

Türkiye’de ise 1987 tarihli Çok Hafif Havaaraçları Yönetmeliği SHY-6C henüz güncellenmediği ve üst sınırı 472,5kg kaldığı için (yönetmelikte hala 350kg yazmaktadır) 472,5kg üzeri hava araçları gerçek uçakmış gibi tescil ediliyor. Oysa dünyada ultralight uçaklar, LSA’lar ve deneysel uçaklar farklı kodlarda tescilleniyor ve bu farklılık çağrı işaretlerinden de anlaşılabiliyor. Dolayısıyla dünyaya göre sportif ve amatör sınıfında kalan bir hava aracı bizde adeta gerçek bir uçakmış gibi değerlendiriliyor.

Mevzuattaki bu açığı iyi gören bazı LSA pazarlamacıları ise Türkiye’de uçak olarak tescil edilen bu hafif sportif hava araçlarının JAR-FCL (VFR, NVFR, IFR ) uçuş eğitimlerimde kullanılabileceği iddiası ile bu havaaraçlarını maliyetleri düşük olduğu için uçuş okullarına pazarlamaya başladı.  SHGM’nin mevzuattaki bu açık konusunda nasıl bir tavır takınacağı merakla beklenirken, iki adet LSA sınıfındaki uçak Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokuluna satıldı.

Dünyadakinin aksine ülkemizde LSA’lar ile JAR-FCL pilot eğitiminin önünün açılması durumunda bazı uçuş okullarının gerçek uçaklar yerine daha düşük maliyetli bu LSA’ları kullanması, eğitim kalitesinin düşmesi ve emniyet ihlalleri gibi durumlara sebep vereceği öne sürülüyor.  Gerçek uçaklar ile eğitim için milyonlarca dolar yatırım yapmış olan ciddi uçuş okullarının bu durumda mağduriyeti de söz konusu olması ile birlikte gerçek uçak olmayan bu havaaraçlar ile uçan pilotların bu uçuşlarını nasıl kayıt edeceği ise şimdiden merak konusu. 

Geçtiğimiz aylarda Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu tarafından satın alınan iki adet Çek Evektor yapımı Sportstar RTC tipi uçaklar da tahditli LSA, yani tahditli tip sertifikasına sahip hafif sportif hava aracı (LSA-RTC). Uluslararası kurallar gereği bu uçaklarla PPL(A) pilotaj eğitimi yapılamıyor olmasına rağmen Türk sivil havacılığındaki mevzuat açığından dolayı bu LSA lar ile uçuş eğitimi verilmesi gayretlerine karşı otoritenin nasıl bir tavır takınacağı merak ediliyor.

Uçak tedarikçisi ve Pilot Ziya Şahinkaya bu konuda şunları söylüyor:

“ LSA sınıfı uçaklarda yan rüzgâr limiti 10knot’tır. Eğer boş ağırlığı 200 küsur kilo yüklü ağırlığı 500 küsur kilo dolaylarında olan tahditli tip sertifikasına sahip bu LSA sınıfı hafif sportif havaaraçların JAR-FCL (PPL-A) temel uçuş eğitimlerinde kullanılmasının önü açılırsa uçuş emniyetinin, güvenliğinin ve eğitim kalitesinin nerelere düşeceği malum.  Birçok FTO (Uçuş Eğitim Organizasyou) milyon dolarlık yatırımlar yaparak Part-23, VLA sınıfında uçaklara yatırım yaparken dünyada bir ilk olarak 60-70.000 avroluk bu hafif sportif sınıf hava araçlarına izin verilirse bu durum belirli standartları oturtmuş FTO’lar için büyük bir yıkım olacağı gibi eğitimin kaliteside düşecektir. SHGM’nin biran önce 1987 tarihli günümüz ihtiyaçlarını karşılamaktan uzak SHY-6C yi masaya yatırması ve amatör sınıf hava araçları ile uçak sınıfının sınırlarını ve kriterlerini belirlemesi gerekmektedir. SHY-6C Revizyon-1 dosyası biran önce açılmalıdır ve bu kaos bitmelidir.”

©AirportHaber

HAVADA LSA TEHLİKESİ!!!

Yorumlar Tüm Yorumlar (46)

uçurtma ~ 12 yıl önce
Yukarıda resmi görülen bu uçurtma ile mi PPL eğitimine izin verilmesi isteniyormuş?? Ypmayın yaa bu iş bu kadar hafife alınacak işmi ????

Yanıtla

Kalan karakter 1000
eğitim standardı ~ 12 yıl önce
Gelişmiş ultralayt denen 472,5kg ila 600kg arası hafif sportif havaaraçların (LSA-light sport aircraft) PPL temel uçuş eğitiminde kullanılmasına SHGM tarafından izin verilmesi halinde bu dünya standartlarında eğitimi yakalamış olan tüm uçuş okullarının altına dinamit koymak olur. Otorite böyle bir riske girmez.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Adami tanimam ama ~ 12 yıl önce
yan ruzgarda beceriksizce inmek pisten disari suruklenmek Evektor'un sucu yani? Bir pilot okuluna basvurun isterseniz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
hatırlatma ~ 12 yıl önce
İranlı Hamid te 2010 da demo için Samsun'a getirdiği Evektör'ü o pistte uzun palyeden sonra yan rüzgarla sürüklenerek pist dışına düşüp kırım geçirmişti. Bu kırıma şahit olanların bugün aynı adamdan Evektor almaya karar vermeleri ancak akıl tutulması ile izah edilebilir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yanlış yol ~ 12 yıl önce
OMU SHYO yetkililerine yol yakınken bu yanlış yoldan dönmelerini tavsiye ederim, yoksa bu kıytırık LSA larla başları beladan kurtulmayacaktır. Alacaklarsa en güvenilir Cesna 172 veya Piper Archer TX almalarını tavsiye ederim. ABD de okullarda 172 değil Piper tercih ediliyor, MTOW 1157kg. Piper çift G500 glass la donatmış, 4 kişilik tayyare, fiyatıda makul $301.000. http://www.piper.com/home/pages/ArcherTx.cfm

Yanıtla

Kalan karakter 1000
OMU Engiz meydanı uçuş emniyeti hk ~ 12 yıl önce
OMU Engiz kontrol dışı meydanında bu eğitim uçuş işlerini yapmaya karar vermekle 1. ve en büyük hatayı yapmıştır. Çünkü oradaki pist denize paralel olup tamamen yan rüzgarlara hakimdir. 12 yıl önce bu aylarda THK nın Samsunda açtığı bir paraşüt başlangıç kursunda orada konuşlanmış ve saat 9 dan sonra rüzgarın denizden 15-20 knotlara çıktığını öğleye doğru 30 knotlara vurduğuna bizzat şahit oldum. Allahtan biz sabah 5-6 arası atma yaptığımız için kursu kazasız tamamladık. O pistte Ferşat hoca yan rüzgar yüzünden bizzat kulübün BELLENCA uçağını kırmadı mı? Kayserili Yavuz Şıray da yine aynı pistte yan rüzgar yüzünden COZY uçağını inişte parçalamadı mı, dahasıda var? O pist güvenli değil. 2. büyük hata LSA seçimidir. Hangi akla hizmet o pistte LSA ile eğitim yapmaya karar vermişler, inanılır gibi değil? Şurada garanti veriyorum o 2 LSA o pistte bir yıl için adam öldürüp parçalanacaktır! Bu LSA ları satın alanlar eğitim amaçlı kullanılmasına izin verenler şimdiden avukatlarını tutsunlar.DF

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Arkadaslik baska ~ 12 yıl önce
Büyük ihtimalle bu yorum yayımlanmazda.Doğal ve asil bir refleks olarak siz dostunuzu arka almak gereği duyuyorsunuz ancak dostunuzu tanıyamamışsınız ben anlatayım.Arkadaşınız Hamid yeni lisans almış genç bir pilot olmasına rağmen SHGM dahil tüm camiayı ve insanları aptal yerine koymakta,olamayacak abartılar ile kendisini astronot göstermekte binlerce uçuş saati deklara etmektedir.Dostunuza sorduğunuzda A320nin öğrt. kaptan pilotudur,ne kadar şeyh varsa kaptanlığını yapmıştır bir tek o bilir birtek o duyar.Düzgün diksiyonu ve dikkatli cümle kurması dışında aslında koskoca bir balon ve yalancıdır.Açın log bookuna bakın,uçtum dediği yerleri arayın sorun ne öyle bir kayıt vardır ne de o kadar saat uçuşu.Bir yerden A320 tipi almıştır o kadar.SHGM yi de düzgün cümle kurması ile birazcık kafalamış idi ama son dönemlerde bayağı prim kaybetmiş durumda. Aslında kızmamak lazım kurtların olmadığı yerde çakallar dolaşır.Bu adamı herkes olumsuz eleştiriyorsa bir düşün ?Türkiye dingonun ahırı değil

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iranlı dostunuz ~ 12 yıl önce
yarası olan gocunur. burada ticari markalar değil ülkemizde oturmuş uçuş eğitim standardının, kalitesinin ve emniyetinin maddi çıkarlar uğruna nasıl heba edilmeye çalışıldığıdır. iranlı arkadaşınız dostunuza sormadınız mı neden kendi çalıştığı eğitim müdürlüğünü yaptığı okulda Evektor LSA larını kullanmıyor ??? Patronu neden istemiyor saatte 15 litre yakan 60-70 bin avroluk LSA larıda saatte 35-40lt yakan her biri ortalama 350 bin dolara kamyonlara (Cessna 172SP G1000) para yatırıyor? Neden kamyonla eğitim vermeye devam ediyor? Sormazlar mı NEDEN?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
benim arkadaşıma, dostuma ~ 12 yıl önce
neden bu kadar hakaret etmeye çalışıyorsunuz anlamıyorum, ticari çıkar için bir milletin ismini bu kadar kullanmak hangi akıla, vicdana sığar, gidin kavganız varsa sizin deyiminizle "prefosyonel" iş ortamında verin, yok böyle bir karalama ticari hayatta, ayıptır

Yanıtla

Kalan karakter 1000
RA ya cevap ~ 12 yıl önce
Benim onbeşseneden beri avrupada neredeyse uçmadığım ultralayt, LSA, VLA kalmamıştır. Siz bırakın tıraşı mtom 750kg VLA lar tüm dünyada eğitim tayyaresi olarak kabul edilmiş tüm donanımı sertifikalı uçaklardır. Sen VLA Diamond DA20 ile Evektor ün sertifikasız (yani onaysız) motor/pervane/avyoniklere sahip kıytırık LSA sını nasıl aynı kefeye koyabiliyorsun? O zaman bu FAA ve EASA daki uzmanlar boş kafalı adamlar yıllardan beri boş işlerle uğraşıyorlar demek ki sana göre???

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000