12 Ekim 2012, Cuma 09:12:26

"ULUSLARARASI HUKUK İHLAL EDİLDİ"

Suriye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jihad Makdissi'den Esenboğa havalimanına indirilen uçakla ilgili açıklamalar geldi.
  • 12 Ekim 2012, Cuma 14:52:14, HALA MI BE? TURK MILLETI NERDE MUSLUMAN ONA OY VERIR. YOK ITIBARIMIS, YOK GURUMUS OLE SEYLERE BAKMAZ. CENNET VAAD ETSIN IS BITER. ITIBARA BAKSA RECEP ASILMISTI. YALANLARINI OTEKI DUNYAYA SAKLA, LAZIM OLACAK.
  • Siz anca boyub egmeyi bilirsiniz.
  • Biz bu savaşa karşıyız!
  • AK Partiden oncekiler diz cokuyordu birilerinin karsisinda siz ona alisiksiniz ama bu millet dik durana verir oyunu itibarini sifirlayana degil
  • AKP hükümeti artık nedense beni hiç bir konuda şaşırtmıyor.

Suriye hava sahasının Türk uçaklarına açık olduğunu bildiren Makdissi, A Haber'e yaptığı açıklamada Ankara'ya indirilen Suriye uçağının Rus gümrüğünde kontrol edildiğini ileri sürerek Ankara'nın uluslararası hukuku ihlal ettiğini iddia etti.

SURİYE DIŞİŞLERİ SÖZCÜSÜ JİHAD MAKDİSSİ: "HAVA SAHAMIZ TÜRKİYE'YE AÇIK"

İndirilen uçağa Suriye'nin tepkisi nedir?

Türk hükümetinin bu tutumundan üzüntü duyuyoruz. Bu bir sivil uçak ve yasa dışı herhangi bir ekipman veya herhangi bir silah taşımıyordu. Uçağın inmeye zorlanmasına gerçekten şoke olduk. Özellikle pilotun rotayı değiştirme çağrılarına olumlu cevap verdiğini de varsayarsak. Uçağın indirilmesini meşrulaştıracak bir şey yok, çünkü pilot çağrılara olumlu yanıt veriyordu. Bu, sivil havacılık konvansiyonlarının, özellikle de Chicago Konvansiyonu'nun açık bir ihlalidir. Gerçekten üzüntü verici bir tutum. Türk hükümetinin bu tutumu yüzünden ilişkilerin kötüleşmesi gerçekten şok edici.

"İLETİŞİM KANALLARI AÇIK TUTULMALI"

Bu olayla ilgili Türk yetkililerle temas kurdunuz mu?

Hayır, daha değil, şimdilik sadece basına yansıyan açıklamaları duyduk. Böylesi tutumdan ziyade bir iletişim kanalının açılmasının daha yararlı olacağını düşünüyoruz.

"HAVA SAHAMIZI AÇIK TUTACAĞIZ"

Türkiye, Suriye uçaklarını indirmeyi sürdürürse Suriye uçakların rotasını değiştirecek mi, neler yapılacak?

Size Ulaştırma Bakanlığı adına cevap veremem çünkü lojistikle onlar ilgileniyor. Umarım böyle bir şey olmaz, hava sahamızı açık tutmayı umuyoruz. Umarım durum düzelir ve siyasi amaçlar uğruna böyle hareketler gerçekleşmez.

"TÜRKİYE'NİN TUTUMUNDAN ÜZÜNTÜ DUYDUK"

Hava sahanızı Türk uçaklarına da mı açık tutacaksınız?

Türkiye hakkında kötü bir niyetimiz yok. Türkiye ile gerçekten iyi ilişkilere sahip olmak istiyoruz. Bu yüzden de Türk hükümetinin tutumundan üzüntü duyduğumuzu söylüyoruz.

"UÇAK YASALARA UYGUN KARGO TAŞIDI"

Türk hükümeti uçaktaki kargonun askeri malzemeler ihtiva ettiğini söyledi. Uçak tam olarak ne taşıyordu?

Bunlar doğru değil. Uçağın taşıdıkları açıkça ve yasalara uygun olarak kargo beyannamesinde bildirilmişti. Suriye'ye doğru yol almadan önce gümrük yetkililerince kontrol edilmişti. Suriye Arap Havayolları'nın uluslararası sicili çok temizdir. Türkiye'nin ithamlarına cevaben söylersek, bunlar için asla sivil havacılığı kullanmayız. Tüm bu suçlamalar yanlış ve temelsizdir. Bu uçakta silah yoktur.

Bugün Türk bir bakan Suriye'nin elektrik satın almayı durdurduğunu söyledi. Bunun sebebi nedir?

Bunun doğru olduğundan emin değilim, ben Dışişleri Bakanlığı sözcüsüyüm, o yüzden bu konuyu ilgili bakanlıkla görüşmem lazım. Bilmediğim bir konu hakkında yorum yapamam.

"TÜRK UÇAĞI İNDİRDİĞİMİZ DOĞRU DEĞİL"

Eklemek istediğim bir şey var. Türk medyası Suriye'nin de bir Türk ticari uçağını indirdiğini iddia ediyor. Bu doğru değildir. Bu iddiayı yalanlayan bir açıklama yayınladık. Bu iddia doğru değildir, hiçbir uçağı indirmedik.

Türk uçağı indirmediniz ve indirmeyeceksiniz öyle mi?

Bu sabah Suriye Hava Kuvvetlerinin Beyrut'tan havalanan bir Türk kargo uçağını indirdiklerine dair iddialar atıldı. Bunlar doğru değil. Bu iddialar, Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkileri daha da kötüleştirmek amacıyla yürütülen kampanyanın bir parçasıdır.

"ULUSLARARASI HUKUK İHLAL EDİLDİ"

Yorumlar Tüm Yorumlar (5)

PROMETHEUS ~ 12 yıl önce
12 Ekim 2012, Cuma 14:52:14, HALA MI BE? TURK MILLETI NERDE MUSLUMAN ONA OY VERIR. YOK ITIBARIMIS, YOK GURUMUS OLE SEYLERE BAKMAZ. CENNET VAAD ETSIN IS BITER. ITIBARA BAKSA RECEP ASILMISTI. YALANLARINI OTEKI DUNYAYA SAKLA, LAZIM OLACAK.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Xx ~ 12 yıl önce
Siz anca boyub egmeyi bilirsiniz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 12 yıl önce
Biz bu savaşa karşıyız!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Xxc ~ 12 yıl önce
AK Partiden oncekiler diz cokuyordu birilerinin karsisinda siz ona alisiksiniz ama bu millet dik durana verir oyunu itibarini sifirlayana degil

Yanıtla

Kalan karakter 1000
VATANDAŞ ~ 12 yıl önce
AKP hükümeti artık nedense beni hiç bir konuda şaşırtmıyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000